Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αριέλ Σαρόν:"Κατάλληλες οι συνθήκες για να επιτύχουμε μια ιστορική εξέλιξη με τους Παλαιστίνιους"
  • [02] Έκλεισαν τα Τέμπη οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας
  • [03] Δεκτές οι εφέσεις Ολυμπιακού και Πανιωνίου, επιστρέφονται οι βαθμοί
  • [04] Εκτός λειτουργίας η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

  • [01] Αριέλ Σαρόν:"Κατάλληλες οι συνθήκες για να επιτύχουμε μια ιστορική εξέλιξη με τους Παλαιστίνιους"

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν δήλωσε, ότι θεωρεί πως υφίστανται τώρα οι σωστές συνθήκες για μια "ιστορική εξέλιξη" με τους Παλαιστίνιους.

    Ο κ. Σαρόν χαρακτήρισε θετικές τις προσπάθειες του νέου Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς για επίτευξη ηρεμίας μετά από τέσσερα χρόνια εξέγερσης στην περιοχή.

    "Πιστεύω ότι δημιουργήθηκαν τώρα οι κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν και σε μας και στους Παλαιστίνιους να επιτύχουμε μια ιστορική εξέλιξη, μια εξέλιξη που θα μας οδηγήσει στην ασφάλεια και την ειρήνη", τόνισε ο κ. Σαρόν σε ομιλία του ενώπιον ομάδας επιχειρηματιών.

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι εάν οι Παλαιστίνιοι εργαστούν για "να τερματιστεί η τρομοκρατία, η βία και η παρακίνηση σε βία, το Ισραήλ μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει περαιτέρω σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα οδηγούσε και στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους".

    [02] Έκλεισαν τα Τέμπη οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας

    Κλειστή παραμένει από τις 10 το πρωί η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στην κοιλάδα των Τεμπών, καθώς οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας προχώρησαν στο κλείσιμο του δρόμου με τα τρακτέρ τους, για ένα 24ωρο σε πρώτη φάση.

    Από το σημείο των Τεμπών είναι δυνατή η διέλευση μόνο σε ασθενοφόρα και εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, ενώ όλη η κυκλοφορία εκτρέπεται από τον κόμβο της Γυρτώνης και μέσω Ελασσόνας.

    Παράλληλα, τα μπλόκα έχουν ενεργοποιηθεί σε Βελεστίνο και Δρούγο, όπου επίσης η εθνική οδός είναι κλειστή, ενώ από το μεσημέρι και μετά και για ένα 5ωρο περίπου, επρόκειται να κλείσει και η Κεφάλωση του Αλμυρού.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Λάρισας θα συνεδριάσουν αύριο και πάλι στις 10 το πρωί, για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό, ενώ εξακολουθούν να επιμένουν στο αίτημα της απορρόφησης των αδιάθετων ποσοτήτων βάμβακος που παρήχθησαν νόμιμα.

    Αντίθετα, ανοιχτοί είναι από νωρίς το απόγευμα όλοι οι οδικοί άξονες που απέκλεισαν το μεσημέρι οι αγρότες της Μακεδονίας και συγκεκριμένα ο κόμβος του Πετριτσίου, η παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας στο ύψος της Αλεξάνδρειας και οι κόμβοι της Παραλίμνης και της Χαλκηδόνας. Οι αγρότες της Μακεδονίας θα αποφασίσουν, επίσης, αύριο σε γενικές συνελεύσεις την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους.

    Στο μεταξύ, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου θα χορηγηθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις ύψους 17.432.096 ευρώ, σε 11.946 παραγωγούς 41 νομών της χώρας, για ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή, από βροχοπτώσεις, χαλάζι, ανεμοθύελλα, πλημμύρα, παγετό, καύσωνα, αγριογούρουνα και αρκούδες κατά το 2004. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μέσω λογαριασμών της ΑΤΕ και αφορούν αγρότες των νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.

    Πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή

    Πολιτική παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, πραγματοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «αποτύχει οικτρά», τόσο στην αγροτική πολιτική, όσο και απέναντι στις «ιστορικές προκλήσεις» που αντιμετώπισε η χώρα τη χρονιά που πέρασε.

    «Κάνατε προεκλογική σημαία σας το σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Σας πίστεψαν οι αγρότες. Παίξατε με τον πόνο τους και σήμερα τους υβρίζετε (...) Αποδυναμώσατε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στα εκκοκκιστήρια. Ρουσφετολογικά νομιμοποιήσατε εκτάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν σας φταίνε οι δήθεν κακοί κανονισμοί του ΠΑΣΟΚ. Φταίει η δική σας κακή πολιτική και διαχείριση. Οι κανονισμοί υπήρχαν και πέρυσι και πρόπερσι και λειτούργησαν χωρίς τα σημερινά προβλήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δώστε έστω αυτά που έδωσε πέρυσι ο κακός κανονισμός και το κακό ΠΑΣΟΚ. Ούτε αυτό δεν κάνετε».

    Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος υποστήριξε ότι η κρίση που παρατηρείται στη διάθεση παραδοσιακών ελληνικών γεωργικών προϊόντων οφείλεται κατά κόρον στις εισαγωγές που έγιναν κατά την τριετία 2001-2004, (με αποφάσεις που υπέγραψε ο κος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας), με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες αποθηκευμένες ποσότητες.

    Σχετικά με τις καταγγελίες περί «ρουσφετολογικής νομιμοποίησης εκτάσεων», ο κος Μπασιάκος υπογράμμισε ότι «ούτε το υπουργείο, ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προσέθεσε, ή έκοψε πουθενά ένα στρέμμα. Απεδέχθη προτάσεις των τριμελών επιτροπών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που αφορούσαν δεσμεύσεις του προηγούμενου υπουργείου και της προηγούμενης κυβέρνησης, για νέους αγρότες, για σχέδια βελτίωσης, για παλιά δικαιώματα, για πρόωρη σύνταξη, για νιτρορύπανση, για γονική παροχή, για μεταβίβαση και για κληρονομιές».

    Επίσης, ο κος Μπασιάκος, δήλωσε «υπερήφανος που καταβλήθηκαν τόσο γρήγορα, τόσο πολλές επιδοτήσεις» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι άφησε στην κυβέρνηση της ΝΔ το φορτίο της αποπληρωμής αποζημιώσεων τριών-τεσσάρων ετών - αλλά και των προστίμων της Ε.Ε., το σύνολο των οποίων φθάνει πλέον τα 658 εκ.ευρώ - και μόνον για το βαμβάκι τα 35 δις δρχ.. Παρατήρησε δε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα, ανά μονάδα εργασίας, παρουσίασε αύξηση 2,8% έναντι 0,8% των 15 παλαιών χωρών.

    Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ -σε ανακοίνωσή της- υποστηρίζει ότι όλες οι ποσότητες βάμβακος που παράχθηκαν σε εκτάσεις που νόμιμα και έγκαιρα δηλώθηκαν στο Ο.Σ.Δ.Ε, θα πρέπει να εισκομισθούν και να παραδοθούν στα εκκοκκιστήρια και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την απώλεια επιδοτήσεων και κατβ επέκταση τη μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.

    [03] Δεκτές οι εφέσεις Ολυμπιακού και Πανιωνίου, επιστρέφονται οι βαθμοί

    Η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ έκανε δεκτές εν μέρει τις εφέσεις των ΠΑΕ Ολυμπιακός και Πανιώνιος, κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή της ΕΠΑΕ, σύμφωνα με την οποία είχαν μηδενισθεί για τον μη τελεστέντα μεταξύ τους αγώνα, ενώ τους είχαν αφαιρεθεί και τρεις βαθμοί. Κατά συνέπεια, Ολυμπιακός και Πανιώνιος παίρνουν πίσω τους τρεις βαθμούς, ενώ η ΕΠΑΕ πρέπει να ορίσει τη διεξαγωγή του αγώνα εντός 15 ημερών.

    Παράλληλα, η Επιτροπή της ΕΠΟ, διατήρησε την απόφαση του αθλητικού δικαστή για 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών στο γήπεδο «Γ.Καραϊσκάκης» και στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, καθώς και τα πρόστιμα των 300.000 και 100.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο, αντιστοίχως, όπως και την ποινή που είχε επιβληθεί στον παράγοντα του Πανιωνίου, Αχιλλέα Μπέο.

    Μετά την αμετάκλητη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφή της βαθμολογίας με 34 βαθμούς, ένατι 30 της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, ενώ ο Πανιώνιος ανεβαίνει στην 8η θέση με 20 βαθμούς, όσους έχει και ο ΟΦΗ.

    [04] Εκτός λειτουργίας η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

    Κλειστή θα μείνει και τις επόμενες ημέρες, για προληπτικούς λόγους, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε, την Πέμπτη το πρωί, σε ένα από τα καλώδια των πυλώνων της, με αποτέλεσμα την αποκοπή του.

    Οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις των γάλλων κατασκευαστών που βρίσκονται ήδη στην Πάτρα, καθώς και οι συσκέψεις που θα γίνουν το Σαββατοκύριακο θα καθορίσουν πόσες ακόμη ημέρες θα παραμείνει κλειστή η γέφυρα.

    Οι ειδικοί θα κρίνουν σε τι οφείλεται η φωτιά στο καλώδιο και στη συνέχεια η αποκοπή του. «Για την ώρα τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ως προς τα αίτια της ζημιάς», δήλωσε στο «ΑΠΕ» ο Γενικός Γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων έργων Θανάσης Κουλουμπής συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε σίγουροι αν το πρόβλημα οφείλεται στο αντικεραυνικό σύστημα της γέφυρας ή σε αστοχία υλικού ή σε συνδυασμό και των δύο.»

    Ο κ. Κουλουμπής διευκρίνησε ότι η γέφυρα παραμένει κλειστή μόνο για προληπτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας αφού το «κόψιμο» ενός μόνο καλωδίου δεν μπορεί να σταματήσει την κυκλοφορία. «Χωρίς κάποια καλώδια η γέφυρα δεν έχει πρόβλημα λειτουργίας, τέτοια ενδεχόμενα είναι προβλεπόμενα» υπογράμμισε. «Ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η ασφάλεια της γέφυρας και αν υπάρχει σοβαρότερο πρόβλημα. Από εκει και πέρα η γέφυρα μπορεί να δοθεί στην κυκλοφορία και το καλώδιο να επισκευαστεί στη συνέχεια». «Επειδή έχω παρακολουθήσει την κατασκευή της προσωπικά δεν ανησυχώ ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν χρειάζεται πλωτός γερανός για την επισκευή του καλωδίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 January 2005 - 23:28:41 UTC