Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στη διάσκεψη για τη συνεργασία της ν/α Ευρώπης
  • [02] Εξαπατημένος δηλώνει ο Φερχοϊγκεν
  • [03] Νέα τροπή στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας Ελλάδος
  • [04] Δημοσκόπηση OPINION-Ελαφρά υπεροχή του "Οχι" στο σχέδιο Ανάν
  • [05] Νέα συνάντηση ΓΣΕΕ με εργοδοτικές οργανώσεις.
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με Ερντογάν στο Σεράγεβο.
  • [07] Σύσκεψη για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα.
  • [08] Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στη διάσκεψη για τη συνεργασία της ν/α Ευρώπης

    21/04/2004 14:14:39

    Τη βούλησή του για συνεργασία με όλες τις γειτονικές βαλκανικές χώρες,εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής,μιλώντας στην 7η Διάσκεψη Κορυφής της διαδικασίας για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,που άρχισε το πρωί στο Σεράγεβο.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνησή του όσο και για τον ίδιο προσωπικά,υπογραμμίζοντας ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να βασιστεί σε ένα μέλλον βασισμένο στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και όχι στο παρελθόν,καθώς,όπως ανέφερε,τα προβλήματα του παρελθόντος πρέπει να αφεθούν για τους ιστορικούς,ενώ οι προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις απο τους πολιτικούς.

    Ο κ.Καραμανλής καταδίκασε την καταστροφή και τις πράξεις βανδαλισμού σε πολιτιστικά μνημεία, εκκλησίες και θρησκευτικούς χώρους στα πρόσφατα επεισόδια του Κοσόβου,υπενθυμίζοντας τόσο τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου για την εθνική βία όσο και την δήλωση της Συνόδου Κορυφής που είχε γίνει στην Αλβανία τον Απρίλιο του 2002.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του Κοσόβου, που είναι παρούσα,θα συμμορφωθεί με το κεκτημένο που έχει διαμορφωθεί στην διαδικασία για τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός καλοσώρισε την αίτηση της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχάρη την Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη Βαλκανική,η κατάσταση παραμένει εύθραστη σε πολλούς τομείς. Αναφέρθηκε στο οργανωμένο έγκλημα, στη σωματεμπορία, στην έλλειψη υποδομών,στην ανάγκη για ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και στην ανάγκη για ανάπτυξη των συγκοινωνιών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών ύδρευσης, αλλά και για μακροοικονομική σταθερότητα, προκειμένου να προσελκυθούν άμεσες ξένες επενδύσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

    Η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, υπονομεύονται απο ένα επικίνδυνο μείγμα εκατομμυρίων ανέργων μαζί με την προσωπική αίσθηση του κοινωνικού και εθνοτικού αποκλεισμού.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευτεί να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των Βαλκανίων, αλλά τόνισε ότι οι βαλκανικές χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις του, σημειώνοντας ότι η πρόοδος στην διαδρομή τους προς την Ευρώπη πρέπει να είναι αποτέλεσμα της δικής τους επίδοσης, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών να υποστηρίξει αυτή την διαδικασία.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η επαναπροσέγγιση της περιοχής με την υπόλοιπη Ευρώπη πηγαίνει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της περιφερειακής συνεγασίας και πρότεινε η διαδικασία για τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη,η οποία,όπως είπε, έχει ωριμάσει, να αποκτήσει πιο θεσμικά χαρακτηριστικά,με την ίδρυση μιας μικρής και ευέλικτης μόνιμης γραμματειακής μονάδας, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη, που θα διαβεβαιώνει για ενότητα και συνέχεια του σχήματος.

    Βασιζόμαστε,ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην υποστήριξη όλων των εταίρων μας για να μετασχηματίσουμε την διαδικασία σε ένα λειτουργικό σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο θα ενισχύσει την κοινή μας φωνή. Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, ότι η Ρουμανική προεδρία, που ακολουθεί, θα επιτύχει αυτό το στόχο.-

    [Φώτο-747333]

    [02] Εξαπατημένος δηλώνει ο Φερχοϊγκεν

    21/04/2004 13:14:06

    Στο Στρασβούργο μιλώντας το πρωί στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόϊγκεν, δήλωσε ότι αισθάνεται εξαπατημένος απο την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι έκανε τα πάντα για να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους να αποδεχθούν το σχέδιο του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι διατηρεί ελάχιστες ελπίδες για μία θετική ψήφο στο δημοψήφισμα και χαρακτήρισε απροσδόκητη και ανησυχητική τη στάση της Λευκωσίας. Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου θέτει σε αμφισβήτηση την ομοσπονδιακή λύση, που προτάθηκε απο τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και απο τον ίδιο. Ο κ. Φερχόϊγκεν κατέληξε ότι δεν θα υπάρξει καλύτερο σχέδιο απ'αυτό. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πάτ Κοξ, δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του κ. Φερχόϊγκεν απο τα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνιστά αμφισβήτηση ακόμα και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης

    [03] Νέα τροπή στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας Ελλάδος

    21/04/2004 10:22:30

    Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα των σχέσεων Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την αποστολή επιστολής από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αποδέκτη τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Στην πατριαρχική επιστολή υπενθυμίζεται οτι η τροποποίηση της θέσης της Ιεραρχίας αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση του καταλόγου, θα πρέπει δε αυτή η νέα θέση να είναι στην κατεύθυνση της πλήρους αναγνώρισης και σεβασμού των δικαίων του οικουμενικού θρόνου επί των Μητροπόλεων των ''Νέων Χωρών''.

    Επιπλεόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχολιάζοντας τις φήμες, που ήθελαν την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος να αλλάζει θέση, αλλά και να προχωρεί σε εκλογές μέσα σε δύο συνεχόμενες μέρες, ζητεί από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πριν προχωρήσει σε εκλογές να αναμείνει την αντίδραση του Πατριαρχείου.

    ''Μία αντίδραση, η οποία'', όπως αναφέρει ο Πατριάρχης, ''θα είναι ταχεία και θέλουμε να πιστεύουμε θετική. Διότι ουδεμία αξία θα είχε η πατριαρχική απάντηση, αν είχαν γίνει ήδη οι εκλογές και αν η απάντηση δεν θα ικανοποιούσε τα δίκαια, εύλογα και κανονικά αιτήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου''.

    Η πατριαρχική επιστολή αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    [04] Δημοσκόπηση OPINION-Ελαφρά υπεροχή του "Οχι" στο σχέδιο Ανάν

    21/04/2004 09:58:22

    Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 19 Απριλίου ,απο την εταιρεία OPINION και μεταδόθηκε,χθες βράδυ, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ,καταγράφει μια ελαφρά υπεροχή του "Οχι" στο σχέδιο Ανάν ,απο τους έλληνες πολίτες.Παράλληλα η μεγάλη πλειοψηφία (60%) θεωρεί θετική την στάση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή,στο θέμα. Συγκεκριμένα ,στο ερώτημα ,"Τι είναι καλύτερο για την Κύπρο;Να ψηφίσουν οι ελληνοκύπριοι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν;" Να ψηφίσουν ΝΑΙ 40% ,να ψηφίσουν ΟΧΙ 44%,δεν απαντά-δεν γνωρίζει 14%. Το ΝΑΙ υποστηρίζει το 35% των ψηφοφόρων της ΝΔ,το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ,το 11% του ΚΚΕ και το 30% του ΣΥΝ. ΟΧΙ ψηφίζει το 52% της ΝΔ,28% του ΠΑΣΟΚ,78% του ΚΚΕ και 54% του ΣΥΝ. Στο ερώτημα σχετικά με τη στάση των Κ. Καραμανλή ,Γ. Παπανδρέου και Τ. Παπαδοπουλου οι απαντήσεις είναι:Για Κ. Καραμανλή:Θετική 37%, μάλλον θετική 23%,μάλλον αρνητική 14% ,αρνητική 12% και δεν γνωρίζω 14%.Για τον Γ. Παπανδρέου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι:30%,15%, 15%,26% και 14%. Για τον Κύπριο Πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο,τα ποσοστά είναι:41%,13%,14% ,14% και 18%. Στο ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό το 49% απαντά οτι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χωριστά ζητήματα,ενώ το 41% πιστεύει οτι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτόνται απόλυτα απο το Κυπριακό. Εξ άλλου το 50% πιστεύει οτι το Κυπριακό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα,ενώ το 43% πιστεύει οτι δεν χρειάζεται το Κυπριακό να καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Ακόμη στο ερώτημα "Τι θα ήταν καλύτερο να γίνει στην Κύπρο; Ενα ενιαίο κράτος ή δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη με κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους;" Το 68% απαντά ενα ενιαίο κράτος,το 25% δύο ανεξάρτητα κράτη και το 7% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.

    [05] Νέα συνάντηση ΓΣΕΕ με εργοδοτικές οργανώσεις.

    21/04/2004 09:46:23

    Νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων με στόχο την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η σύμβαση θα πρέπει μέχρι τις 10 Μαΐου να έχει υπογραφεί, προειδοποίησε ο κ. Πολυζωγόπουλος, γιατί αλλιώς βαδίζουμε προς μια νέα αντιπαράθεση για νέα απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόσφατη πρόταση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα συνδικάτα θα διεκδικήσουν ενιαία ποσοστιαία αύξηση, αλλά και παράλληλα μία σαφή ενίσχυση του κατώτερου ημερομισθίου.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή με Ερντογάν στο Σεράγεβο.

    21/04/2004 09:46:16

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που βρίσκεται στο Σεράγεβο από χθες το απόγευμα για τη Διάσκεψη των Χωρών της ΝΑ Ευρώπης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό τροχοπέδη στις διμερείς σχέσεις και πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελληνοκυπριακή πλευρά θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας.

    [07] Σύσκεψη για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα.

    21/04/2004 09:45:43

    Σύσκεψη έχει συγκαλέσει για σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, με αφορμή τη συνεχή άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να παγώσουν οι τιμές και να παραπεμφθεί το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις η άνοδος των τιμών των καυσίμων αγγίζει τα όρια της αισχοκέρδειας. Στο μεταξύ η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η διάθεση αγροτικού πετρελαίου στη χαμηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    [08] Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

    21/04/2004 09:13:51

    Αδιέξοδο σημειώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, με τη δημιουργία δυο στρατοπέδων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε ύστατη έκκληση προς τα μέλη του Σώματος να εγκρίνουν ψήφισμα για την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης. Οι Βρετανοί υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος και ότι θα το παρουσιάσουν σε σημερινή συνεδρίαση, με σκοπό να το θέσουν σε ψηφοφορία. ΗΠΑ και Βρετανία προωθούν νέο ψήφισμα για το Κυπριακό, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ο οποίος ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξετάσουν τα στοιχεία του σχεδίου του που απαιτούν την ανάληψη δράσης εκ μέρους του ΣΑ. Κινούμενος στο πνεύμα της δήλωσης που είχε κάνει νωρίτερα ο Υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε πως «εργαζόμαστε από κοινού με τους συναδέλφους μας στο ΣΑ του ΟΗΕ για μια ισχυρή απόφαση του ΟΗΕ, εντός της εβδομάδας, που θα προσφέρει στους Κυπρίους την ενθάρρυνση που επιθυμούν, για να τεθεί υπό το κύρος του το σχέδιο διευθέτησης και να εκπληρώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διευθέτηση. Η συνεδρίαση του ΣΑ ξεκίνησε στις 10:10 χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), διακόπηκε μετά από δυο ώρες και συνεχίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού η βρετανική αντιπροσωπεία ζήτησε να ενημερώσει την κυβέρνησή της, μετά την αντίδραση μεγάλης μερίδας χωρών-μελών του ΣΑ για την έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος. Μαζί με την Βρετανία και τις ΗΠΑ τάχθηκαν το Πακιστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία, η οποία προδρεύει του Σώματος για το μήνα Απρίλιο. Την αντίθεσή τους στην έκδοση ψηφίσματος, αλλά και στο περιεχόμενο του βρετανικού σχεδίου, εξέφρασαν με τοποθετήσεις των μονίμων αντιπροσώπων ή αναπληρωτών η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, το Μπενίν, η Βραζιλία, η Χιλή, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Ισπανία. Αβέβαιη θεωρείται η έκβαση των προσπαθειών Αμερικανών και Βρετανών για την έκδοση ψηφίσματος κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας. Οι δέκα χώρες που διαφωνούν, παρουσιάζουν ως κύριο επιχείρημα ότι το ΣΑ δεν πρέπει να επηρεάσει τη βούληση των Κυπρίων, ενώ πριν μερικές μέρες είχε υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μελών του Σώματος να μην προηγηθεί ψήφισμα του ΣΑ πριν την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2004 - 11:30:18 UTC