Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουσόπουλος για Κυπριακό
  • [02] Αλογοσκούφης:Πολύ κοντά στο 2,95% του ΑΕΠ το έλλειμμα
  • [03] Συνάντηση Μολυβιάτη με Αμερικανό πρέσβη
  • [04] Αντιπροσωπείες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Λευκωσία.
  • [05] Λευκωσία: Σύσκεψη ενόψει του δημοψηφίσματος
  • [06] Πάουελ: Δεν υπάρχει άλλη οδός για επίλυση του Κυπριακού

  • [01] Ρουσόπουλος για Κυπριακό

    05/04/2004 14:03:34

    ''Ο χαρακτήρας της συζήτησης στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να προκαθοριστεί.Εκτιμώ ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου δεν θα είναι δεσμευτικές'',δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Αναφερόμενος στο χρόνο σύγκλησης του Συμβουλίου,ο εκπρόσωπος είπε πως το θέμα είναι σε εκκρεμότητα,διότι πρέπει να έλθουν σε συνεννόηση ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε,εξάλλου,πως ''αποτελεί πάγια επιλογή του πρωθυπουργού η ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου για μείζονα θέματα εθνικής σημασίας. Σε εφαρμογήν αυτής της αντίληψης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε τις προάλλες για τη σύγκληση του Συμβουλίου''.

    Εξάλλου,ο κ.Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επισκεφθούν την Κύπρο κατόπιν συνεννοήσεως με την Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο κ.Ρουσσόπουλος σημείωσε ακόμη πως τα δύο στελέχη θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης και των κυπριακών κομμάτων.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με παλαιότερη αρθρογραφία του υφυπουργού Εξωτερικών (όπου ο κ.Βαληνάκης καλούσε τους Κυπρίους να επιλέξουν μόνοι τους τη διχοτόμηση)ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε πως ''δεν είναι δόκιμος ο πολιτικός σχολιασμός σε ένα σενάριο που γράφτηκε πριν απο πολλά χρόνια''.

    Σε ερώτηση σχετική με δήλωση του κ.Α.Γκιουλ πως σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν θα προκύψει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ''για την ελληνική κυβέρνηση το ψευδοκράτος παραμένει ψευδοκράτος''.

    Τέλος,σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το ερώτημα του δημοψηφίσματος,ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως ''οι Κύπριοι θα πρέπει να παραμείνουν ανεπηρέαστοι και η ελληνική κυβέρνηση θα πει την άποψή της στον κατάλληλο χρόνο'',ενώ επανέλαβε την αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή πως η Ελλάδα

    ''συνεργάζεται,στηρίζει,είναι συμμέτοχη''.-

    [02] Αλογοσκούφης:Πολύ κοντά στο 2,95% του ΑΕΠ το έλλειμμα

    05/04/2004 13:58:16

    Την πεποίθησή του ότι το δημόσιο έλλειμμα θα "κλείσει" το 2003 στο 2,95% του ΑΕΠ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες ώστε το έλλειμμα να συγκρατηθεί κάτω του 3%.

    Ο υπουργός προέβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2003, θα "κλείσει" στο 4,2%. Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική απογραφή και το συνολικό κόστος της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία αφορά όλους τους χώρους της οικονομίας αλλά δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη προτεραιότητα που αφορά την επιτυχή έκβαση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [Φώτο-732841]

    [03] Συνάντηση Μολυβιάτη με Αμερικανό πρέσβη

    05/04/2004 13:26:00

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς επίσης και άλλα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος συζήτησαν σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στις 19 ημέρες που απομένουν μέχρι τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο,τα πράγματα θα έχουν αλλάξει.Αυτή η απόφαση,είναι απόφαση των ίδιων των Κυπρίων,δήλωσε ο Τόμας Μίλερ,για το ναί ή το όχι που πρέπει να πουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο σχέδιο Ανάν,στις 24 Απριλίου.

    Επίσης,ο κ.Μίλερ ανέφερε ότι ουσιαστικά το σχέδιο Ανάν δεν έχει γίνει κατανοητό,γιατί δεν έχει μελετηθεί επαρκώς,παρά τις πολλές απόψεις και αναλύσεις που έχουν γίνει.Είπε ακόμη ότι είναι δύσκολο να διαβαστούν οι 9 χιλιάδες σελίδες του σχεδίου,αλλά υπάρχουν 20 σελίδες που αξίζει να διαβασθούν και είναι σημαντικό υλικό προς μελέτη.

    [Φώτο-726309]

    [04] Αντιπροσωπείες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Λευκωσία.

    05/04/2004 09:45:50

    Ελληνικές αντιπροσωπείες σπεύδουν στη Μεγαλόνησο καθως βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, προκειμένου οι δύο κυβερνήσεις να οριστικοποιήσουν τις θέσεις τους επί του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό, ενώ απομένουν μόλις 20 μέρες πρίν από το κρίσιμο και καθοριστικό δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Στη Λευκωσία μεταβαίνουν, αύριο Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης και ο γραμματέας της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης, για επαφές με την κυπριακή πολιτική ηγεσία και με αντικείμενο το σχέδιο Ανάν. Σήμερα μεταβαίνει στη Λευκωσία αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελουμένη από την Α.Διαμαντοπούλου και τους Α.Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου, με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [05] Λευκωσία: Σύσκεψη ενόψει του δημοψηφίσματος

    05/04/2004 08:11:08

    Σύσκεψη των συγκυβερνώντων κομμάτων ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το τελικό σχέδιο Ανάν προς επίλυση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, υπό τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, για τη στάση που θα τηρηθεί. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να τοποθετηθεί επί του σχεδίου Ανάν, τη Μεγάλη Τετάρτη ή την Μεγάλη Πέμπτη με διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

    [06] Πάουελ: Δεν υπάρχει άλλη οδός για επίλυση του Κυπριακού

    05/04/2004 06:40:01

    Οι ΗΠΑ θα εργαστούν εντατικά, κατά την περίοδο μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου επί του τελικού σχεδίου Ανάν, ώστε να ενθαρρύνουν τους Κύπριους να κατανοήσουν αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι ''θα σταματήσουν όλα για πολύ καιρό, εάν δεν γίνει αποδεκτό'' το σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη οδός και, όποιες επιφυλάξεις και να έχουν οι δύο πλευρές, είναι απίθανο να υπάρξει μια καλύτερη διευθέτηση.Ο κ. Πάουελ είπε ότι κατά τις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ επεσήμανε ότι ''έχουμε μιαν ιστορική ευκαιρία τώρα με αυτή τη διευθέτηση που κατάφερε να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ''.Είπε, επίσης, ότι ''πρέπει να δουλέψουμε σκληρά από τώρα μέχρι την ώρα του δημοψηφίσματος αργότερα τον Απρίλιο, για να πείσουμε τους Κύπριους, τους Τ/Κ και τους Ε/Κ, να αντιληφθούν ότι αυτή είναι μία ευκαιρία που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί''.''Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Αυτό είναι. Και όποιες επιφυλάξεις και να

    έχει η μία ή η άλλη πλευρά, είναι απίθανο να έρθει μια καλύτερη

    διευθέτηση'', είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 April 2004 - 11:30:16 UTC