Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση υφυπουργού Παιδείας με Αρχιεπίσκοπο
  • [02] Γ.Αλογοσκούφης για οικονομική πολιτική
  • [03] Δόθηκε το σχέδιο Αναν για Κυπριακό
  • [04] Ανησυχία Γκαργκάνα για δημοσιονομικά και δάνεια
  • [05] Νεκρός 9χρόνος σε τροχαίο
  • [06] Aπεργούν την Τετάρτη, μέσα μεταφοράς,τράπεζες,ΔΕΚΟ
  • [07] Δίκη ΕΛΑ-Αποχώρηση συνηγόρου
  • [08] Υπ. Εσωτερικών για Ευρωεκλογές
  • [09] Προκαταρκτική για συμβάσεις υπ. Εθνικής Αμυνας
  • [10] Συνάντηση Καραμανλή-Παπαδόπουλου για Κυπριακό
  • [11] Κορυφώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

  • [01] Συνάντηση υφυπουργού Παιδείας με Αρχιεπίσκοπο

    29/03/2004 15:23:00

    Συνάντηση που κράτησε για πάνω απο μία ώρα είχε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με τον υφυπουργό Παιδείας Γιώργο Καλό. Ο υφυπουργός στο τέλος της συνάντησης είπε ότι ήταν εθιμοτυπική, αλλά βρήκαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

    Ειδικότερα, ο κ. Καλός είπε ότι συμφωνήθηκε να προωθηθεί άμεσα ο διάλογος για το νομοσχέδιο που αφορά την εκκλησιαστική εκπαίδευση, το οποίο εκκρεμεί, έτσι ώστε να κατατεθεί στη Βουλή όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ισχύσουν οι νέες διατάξεις απο τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

    Ο κ. Καλός απέφυγε να δεσμευτεί για την αναβάθμιση, σε επίπεδο τεχνολογικών ιδρυμάτων, των εκκλησιαστικών σχολών και για τη δημιουργία Θεολογικών Ακαδημιών, λέγοντας ότι όλα αυτά θα εξεταστούν.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών εκδρομών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ''με τα δυσάρεστα δεδομένα της τελευταίας 15ετίας θα πρέπει να δούμε την αναθεώρηση του ήδη ισχύοντος καθεστώτος για τις σχολικές εκδρομές με πολύ προσοχή στους όρους ασφαλείας. Ειδικότερα για τη διαμονή, διακίνηση και ψυχαγωγία των παιδιών''.

    Τα σημεία αυτά, πρόσθεσε, θα συζητηθούν με τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί νέο συμπληρωματικό θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται προς την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως γονείς και μαθητές εκείνα που πρέπει να εγγυάται η πολιτεία. Είναι σαφές, είπε ο υφυπουργός, ότι θα είναι αυστηρότεροι οι όροι αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν οι πενθήμερες εκδρομές.

    [02] Γ.Αλογοσκούφης για οικονομική πολιτική

    29/03/2004 15:22:42

    Κεντρικός στόχος της οικονομικής πολιτικής θα είναι η ισόρροπη ανάπτυξη, η οποία θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία και η αύξηση της απασχόλησης, ώστε να μειωθεί η ανεργία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική. Θα προχωρήσουμε, πρόσθεσε ο υπουργός, με αποτελεσματικότητα και μετριοπάθεια και με συναινετικές μεταρρυθμίσεις.

    Αμεση προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής είναι η ενίσχυση του δυναμισμού τομέων όπως ο κατασκευαστικός, ενώ παράλληλα θα δοθεί και νέος δυναμισμός σε τομείς όπου η Ελλάδα υστερεί παρά τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (πχ. τουρισμός, παραγωγή ενέργειας, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας). Οι τομείς αυτοί, στους οποίους θα δοθεί νέος δυναμισμός, μπορούν να δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ωθηση στη χώρα μέσα από μια νέα πολιτική που θα προσελκύσει επενδύσεις, εγχώριες και ξένες.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμος και ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο φορολογικό καθεστώς. Αναφερόμενος εξάλλου στην απογραφή της οικονομίας, δήλωσε ότι αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου και γίνεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π.Σόλμπες εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ.

    Σχολιάζοντας τη θέση του επιτρόπου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι εκείνο το οποίο έχει δηλώσει, είναι πως το έλλειμμα βρίσκεται στο 2,7% του ΑΕΠ το 2003, ''εάν δεν το έχει ήδη υπερβεί''. Στόχος μας, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω του 3% το 2004 και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι θα αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν οι αποκλίσεις του προϋπολογισμού του 2004 ''και θα βάλουμε τις βάσεις για υγιείς, ειλικρινείς και αξιόπιστους προϋπολογισμούς από το 2005''.

    Ο υπουργός, όπως είπε, δεσμεύτηκε προς τον κ. Σόλμπες ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η διόγκωση των ελλειμμάτων τα τελευταία χρόνια. Θα ακολουθήσουμε μια πολιτική, είπε ο κ.Αλογοσκούφης, που θα αντιμετωπίσει την κρατική σπατάλη, θα ανακόψει τον υψηλό ρυθμό αύξησης των τρεχουσών πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου και θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο και λιγότερο σπάταλο κράτος. Επίσης επανέλαβε ότι θα εξοικονομηθούν πόροι από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ, είπε ότι το πρόγραμμά της ΝΔ θα εφαρμοστεί πιστά, σταδιακά και από τον πρώτο προϋπολογισμό (του 2005). Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό, με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γκαργκάνα, είπε: ''Η τοποθέτησή μας για το Ασφαλιστικό είναι σαφής, δεν έχω να προσθέσω τίποτα''.

    [Φώτο-733836]

    [03] Δόθηκε το σχέδιο Αναν για Κυπριακό

    29/03/2004 14:43:00

    Δόθηκε πρίν από λίγο στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία το νέο Σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Άναν για την λύση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου. Ομάδες εργασίας έχουν ήδη αρχίσει την επεξεργασία του κειμένου και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την πτυχή του σχεδίου που αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

    Αργότερα το απόγευμα αναμένεται να φθάσει στο Μπούργκενστοκ ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λίγο νωρίτερα αναμένεται ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης κ. Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    [04] Ανησυχία Γκαργκάνα για δημοσιονομικά και δάνεια

    29/03/2004 13:37:16

    Σήμα κινδύνου για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εκπέμπει η έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι είναι ''επείγουσα η ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν μάλιστα ληφθουν υπόψη η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα οι σημαντικές αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν το 2003 σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί''.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία παρά τα όποια επιτεύγματα, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ, ο πληθωρισμός που διατηρείται σταθερά πάνω απο το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς και το διαρκώς διευρυνόμενο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το οποίο αγγίζει το 6% του ΑΕΠ.

    Για την αντιμετώπιση της ανεργίας προτείνεται η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα ενισχυθεί η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας. Παράλληλα θα πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απλοποίηση της φορολογίας. Στην αγορά εργασίας θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να κατατείνουν σε μία πιο ισόρροπη σχέση μεταξύ της ασφάλειας και της ευελιξίας.

    Οσον αφορά τον πληθωρισμό οι προβλέψεις είναι μάλλον απαισιόδοξες καθώς και το 2004 εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν ανοδικές πιέσεις, οι οποίες είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση του απο το επίπεδο (3,5%) που έκλεισε το 2003. Για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού η ΤτΕ συστείνει στους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουν μέσω της διαμόρφωσης των μισθολογικών αυξήσεων και της τιμολογιακής πολιτικής στην επίτευξη της σταθερότητας των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι σκόπιμο η αύξηση των πραγματικών αποδοχών να υπολείπεται της αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι ονομαστικές αποδοχές στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξάνονται κατά την αύξηση της εγχώριας παραγωγικότητας προσαυξημένης με το μέσω πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.

    Για το 2003 η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 4%.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί τέλος για τους κινδύνους που ενέχει η αύξηση του δανεισμού στα νοικοκυριά, τα οποία αύξησαν το δανεισμό τους απο 9,3% ΑΕΠ στο τέλος του 1998 σε 26,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003.

    Η εξέλιξη αυτή σε ένα βαθμό αντανακλά και τις προσδοκίες των νοικοκυριών για σταδιακή σύγκλιση των πραγματικών εισοδημάτων προς το υψηλότερο επίπεδο των εισοδημάτων στην ΕΕ. Ομως εάν η αισιοδοξία αυτή αποδειχθεί υπερβολική η αύξηση του δανεισμού ενέχει σοαβρούς κινδύνους τόσο για το πιστωτικό σύστημα όσο και για τα νοικοκυριά.

    [Φώτο-735666]

    [05] Νεκρός 9χρόνος σε τροχαίο

    29/03/2004 13:37:00

    Εννιάχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από φορτηγό καθώς έκανε βόλτα με το ποδήλατό του στο Χωρύγι Κιλκίς. Σύμφωνα με διαβιβαστικό της αστυνομίας, φορτηγό που οδηγούσε ο 38χρόνος Β.Κ. έπεσε πάνω στον 9χρόνο Γ.Κ. την ώρα που έπαιζε με το ποδήλατό του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη. Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το τμήμα τροχαίας Κιλκίς.

    [06] Aπεργούν την Τετάρτη, μέσα μεταφοράς,τράπεζες,ΔΕΚΟ

    29/03/2004 12:54:01

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για μεθαύριο Τετάρτη η ΓΣΕΕ με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Την ημέρα αυτή θα ακινητοποιηθούν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν στα δρομολόγια των αεροπλάνων και των πλοίων. Στην απεργία θα μετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Οπως δήλωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος η συνομοσπονδία διεκδικεί την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις της τάξης του 8% και μείωση κατά μία ώρα της εβδομαδιαίας απασχόλησης. Από την πλευρά τους οι εργοδότες έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους για αυξήσεις της τάξης του 3%.

    [Φώτο-311677]

    [07] Δίκη ΕΛΑ-Αποχώρηση συνηγόρου

    29/03/2004 12:31:14

    Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Βασίλη Ζήση συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση του ΕΛΑ. Με την έναρξη της διαδικασίας το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ειρήνης Αθανασάκη κ. Αρης Κωνσταντάκης για ανάκληση της απόφασης, εξ'επαγγέλματος διορισμού ως συνηγόρου της κατηγορουμένης, του κ. Θεοφάνη Δάλλα.

    Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόφαση διορισμού του κ. Δάλλα. Η απόφαση του δικαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα να δηλώσει ότι αποχωρεί ο κ. Κωνσταντάκης, ενώ και ο ίδιος ο εξ'επαγγέλματος διορισθείς συνήγορος κ. Θεοφάνης Δάλλας δήλωσε ότι δεν μπορεί να ασκήσει με αυτό τον τρόπο τα καθήκοντά του.

    Ετσι, και παρά την επισήμανση του Εισαγγελέα Εδρας κ. Πατσή, ότι διπράττει το αδίκημα της απείθειας, ο κ. Δάλλας δήλωσε ότι αποχωρεί.

    Η κατηγορουμένη Ειρήνη Αθανασάκη ζήτησε το λόγο και είπε στο δικαστήριο ότι επιθυμεί να διορίσει και πάλι τους δικηγόρους της (Α. Κωνσταντάκη, κ. Ιατροπούλου και Δ. Τσοβόλα.

    Παρόντες στο δικαστήριο ήταν οι Α. Κωνσταντάκης και Κατ. Ιατροπούλου, ενώ ο κ. Τσοβόλας δήλωσε ότι θα παραστεί στην δίκη.

    [08] Υπ. Εσωτερικών για Ευρωεκλογές

    29/03/2004 12:13:54

    Με βάση τη νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, γνωστοποιεί -προς κάθε ενδιαφερόμενο- ότι οι Έλληνες που διαμένουν ή θα βρίσκονται την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, Σάββατο,12 Ιουνίου 2004, ημέρα που θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν την δυνατότητα να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Βασική προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, είναι :

    1. Η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας.

    2. Να υποβάλουν σχετική δήλωση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή, για να εγγραφούν σε ειδικούς καταλόγους, που θα συνταχθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    3. Να υποβάλουν σχετική αίτηση δήλωση, εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου, έως 8 Απριλίου 2004.

    Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβάνονται κι αυτοί που διαμένουν στις 10 νεοεντασσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή την ημέρα της εκλογής θα βρίσκονται σ΄ αυτές.

    [09] Προκαταρκτική για συμβάσεις υπ. Εθνικής Αμυνας

    29/03/2004 12:13:47

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου για συμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η προκαταρκτική αφορά τη σύμβαση για προμήθεια αντιαρματικών ρωσικών πυραύλων αλλά και συμβάσεις που έχει υπογράψει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με την ΠΥΡΚΑΛ.

    Λόγω του εύρους του αντικειμένου ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέθεσε την διενέργεια της έρευνας στους εισαγγελείς Δημήτρη Ασπρογέρακα, Ελένη Τουλουπάκη και Αρετή Αθανασίου.

    [10] Συνάντηση Καραμανλή-Παπαδόπουλου για Κυπριακό

    29/03/2004 11:21:30

    Συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μπούγκενστοκ της Ελβετίας, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και τις επίδοσης του τέταρτου αναθεωρημένου σχεδίου Αναν στις 12 ώρα Ελλάδος. Το νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού που αποτελείται από 9.000 και πλέον σελίδες, θα επιδοθεί από τον Κόφι Ανάν πρώτα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά και κατόπιν στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Η σημερινή μέρα θα είναι ουσιαστικά ημέρα μελέτης των αλλαγών στο σχέδιο και από αύριο θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του κ. Γκιουλ και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τυπικού χαρακτήρα. Ο κ. Γκιουλ τον συνεχάρη για την εκλογή του, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός φθάνει στην Ελβετία το απόγευμα.

    Στο Μπούργκενστοκ φθάνει και ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν συνοδευόμενος από ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ.

    [11] Κορυφώνονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    29/03/2004 08:32:05

    Στην κρισιμότερη φάση τους εισέρχονται οι διαβουλεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με τη συμμετοχή και των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή από χθες το βράδυ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται να φθάσει στην περιοχή σήμερα το πρωί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε μια πρώτη επαφή με τους επικεφαλής των τεσσάρων αντιπροσωπειών στο ελβετικό θέρετρο και σήμερα αναμένεται να επιδόσει το νέο και τέταρτο κατά σειρά πολυσέλιδο σχέδιό του για λύση του Κυπριακού. Παράλληλα, θα δώσει προθεσμία λίγων ημερών στις αντιπροσωπείες για να το μελετήσουν, με στόχο η λύση να παρουσιασθεί όχι ως προϊόν επιδιαιτησίας, αλλά ως προϊόν συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο Αναν μαζί με τα παραρτήματά του αποτελείται από 9.000 σελίδες και είναι γραμμένο σε τέσσερις δισκέτες. Περιλαμβάνει εκτός από το κύριο κείμενο της Θεμελιώδης Συμφωνίας, που είναι γύρω στις 250 σελίδες, νομοθεσίες, διεθνείς συμβάσεις, καθώς και χάρτες επί του εδαφικού και τα συντάγματα των δύο συνιστώντων κρατιδίων.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχθηκε επιστολή από τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ με την οποία του ζητά να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Ακόμη εκφράζει την ικανοποίησή του για την όλη συνομιλία τους στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

    Πληροφορίες από το Μπούργκενστοκ αναφέρουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Μολυβιάτη, ύστερα από παρέμβαση του Τούρκου ομολόγου τους προς τις ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 March 2004 - 12:30:32 UTC