Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-03-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Καραμανλής παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις.
  • [02] Χωρίς το ΔΗΚΚΙ στις Ευρωεκλογές.
  • [03] Προσφυγές για ανέγερση νέου Μουσείου Ακροπόλεως.
  • [04] Καραμανλής-Προγραμματικές δηλώσεις.
  • [05] Πυρκαγιά σε γκαράζ επιβατηγού πλοίου.

  • [01] Ο Καραμανλής παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις.

    20/03/2004 12:41:06

    Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσίασε το μεσημέρι στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε οτι δεν ζητά περίοδο χάριτος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ζήτησε ομως τη συστράτευση όλων των Ελλήνων και την κριτική από την αντιπολίτευση. Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε οτι θα επιδιώξει γόνιμο διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία. Αναφέρθηκε στη νέα διακυβέρνηση, η οποία θα γίνει -όπως είπε- με ταπεινότητα και σεμνότητα. Τόνισε οτι θα εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Για την Παιδεία είπε οτι δέσμευση είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών στο 5%. Εκανε λόγο για επανίδρυση του κράτους χωρίς κομματικές σημαίες και για διαφάνεια και έλεγχο παντού. Θα καταργηθούν, τόνισε, οι νόμοι της διαπλοκής, ενώ θα αναβαθμιστεί το ΑΣΕΠ. Παράλληλα θα τεθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας, όπως είπε, των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσιου τομέα.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε οτι επιδίωξη είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβαίνει το 5% και η ανεργία να μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος της τετραετίας. Επίσης να υπάρξει σύγκλιση μισθών και συντάξεων στα επόμενα χρόνια με το μέσο όρο της ΕΕ. Εκανε λόγο για μείωση των αμυντικών δαπανών, περιστολή της φοροδιαφυγής, μείωση των συντελεστών φορολογίας, κατάργηση του ΣΔΟΕ και δημιουργία νέου οργάνου. Για το κοινωνικό κράτος ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις και είπε οτι αυτές θα εφαρμοστούν για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και τους αγρότες. Τέλος, αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα είπε οτι οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος, είπε, είναι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε οτι παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν μπορούμε με τη συστράτευση όλων να διοργανώσουμε απόλυτα επιτυχημένους αγώνες, γιατί -όπως είπε- η υπόθεση αυτή είναι εθνική.

    Η συνεδρίαση της Βουλής διακόπηκε και θα επαναληφθεί αύριο το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    [02] Χωρίς το ΔΗΚΚΙ στις Ευρωεκλογές.

    20/03/2004 12:33:35

    Δεν θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές το ΔΗΚΚΙ σύμφωνα με εισήγηση του προέδρου του κόμματος Δημήτρη Τσοβόλα, η οποία έγινε αποδεκτή από το πολιτικό γραφείο του Κινήματος. Οπως αναφέρει ο κ. Τσοβόλας στην εισήγησή του ο λαός απέρριψε στις εκλογές το ΔΗΚΚΙ και έδωσε για δεύτερη συνεχή φορά, όπως είπε, το μήνυμα οτι πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως πολιτικός φορέας. Αποδέσμευσε δε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος γιανα συνεχίσουν, όπως ανέφερε, από διάφορα κοινωνικά μετερίζια τον αγώνα τους.

    [03] Προσφυγές για ανέγερση νέου Μουσείου Ακροπόλεως.

    20/03/2004 09:16:09

    Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις ακυρώσεως του εκπροσώπου του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών και κατοίκων της περιοχής Μακρυγιάννη, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι πράξεις της Πολιτείας που επιτρέπουν την ανέγερση του νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Ο σύμβουλος Επικρατείας Παν. Πικραμμένος, εισηγήθηκε να γίνουν δεκτές, με επιφυλάξεις, οι αιτήσεις ακυρώσεως (προσφυγές), δεχόμενος μόνο δύο από τους πολλούς ισχυρισμούς των προσφευγόντων. Ειδικότερα, ο κ.Πικραμμένος δέχεται τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, που αφορούν την αύξηση κατά πέντε μέτρα του ύψους του κτιρίου του Μουσείου, σε σχέση με το κτίριο Βάϊλερ και την κακή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (24.6.2003) που ενέκρινε τη μελέτη ανέγερσης του νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Ο κ.Πικραμμένος, ανέφερε ότι το ΚΑΣ κατά το χρόνο που γνωμοδότησε δεν είχε υπόψη του τα τελικά δεδομένα για το ύψος και τον όγκο του νέου Μουσείου Ακροπόλεως, καθώς με το Ν. 2912/2001 αυξήθηκε το ύψος του κτιρίου του νέου Μουσείου σε σχέση με το κτίριο Βάϊλερ κατά πέντε μέτρα. Έτσι, για το θέμα αυτό ο εισηγητής υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός αυτός πρέπει να γίνει δεκτός με επιφυλάξεις. Επίσης, ο σύμβουλος Επικρατείας επισήμανε ότι τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΣ όσο και στο Δ.Σ. του Οργανισμού Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (ΟΑΝΜΑ) συμμετείχε ο Βασ. Χανδακάς, με συνέπεια η απόφαση του ΚΑΣ της 24.6.2003 να είναι άκυρη, λόγω κακής σύνθεσης. Όλους τους υπόλοιπους ισχυρισμούς των προσφευγόντων ο Πικραμμένος δεν τους δέχθηκε και πρότεινε να απορριφθούν. Ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, τάχθηκε υπέρ της εισήγησης ως προς τα σημεία που ο Πικραμμένος πρότεινε την απόρριψή τους και υποστήριξε ότι το ΚΑΣ γνώριζε εκ των προτέρων την αύξηση του κτιρίου του νέου Μουσείου Ακροπόλεως και με δεδομένο αυτό γνωμοδότησε. Ως προς την συμμετοχή του Χανδακά και στα δύο Δ.Σ., δηλαδή του ΚΑΣ και ΟΑΝΜΑ, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου επισήμανε ότι εκτελούσε νόμιμα καθήκοντα.

    Ο συνήγορος των προσφευγόντων τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι από τα έργα των εκσκαφών έχουν καταστραφεί αρχαιότητες, υποβαθμίζεται ο περιβάλλον χώρος, κ.λπ. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

    [04] Καραμανλής-Προγραμματικές δηλώσεις.

    20/03/2004 08:50:35

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στις 11 το πρωί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. αύριο το απόγευμα θα μιλήσουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της πολιτικής του στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της υγείας, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φορολογική μεταρρύθμιση. Πληροφορίες αναφέρουν οτι θα επισημάνει πως προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης αποτελούν η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και η επίλυση του Κυπριακού.

    [05] Πυρκαγιά σε γκαράζ επιβατηγού πλοίου.

    20/03/2004 08:07:18

    Καλά στην υγεία τους είναι οι 273 επιβάτες μεταξύ των οποίων 157 Ελληνες, του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ''Blue Orizon'' στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά μικρής έκτασης χθες το βράδυ στο τρίτο γκαράζ του πλοίου. Η φωτιά κατασβέστηκε άμεσα, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Blue Star Ferries με το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης. Κανείς από τους επιβάτες και το πλήρωμα δεν έπαθε τίποτα. Το σκάφος μετέφερε επίσης 60 φορτηγά, 31 ΙΧ, τρία λεωφορεία και 7 campers. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπάρι της Ιταλίας με προορισμό την Ηγουμενίτσα, αλλά επέστρεψε ασφαλώς στο λιμάνι του Πρίντεζι Ιταλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 March 2004 - 12:30:11 UTC