Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συλλαλητήριο ελαιοπαραγωγών στη Μυτιλήνη.
  • [02] Την Τρίτη η κηδεία της Δέσπως Διαμαντίδου.
  • [03] Πυροβόλησε αστυνομικό και "ταμπουρώθηκε" σπίτι του
  • [04] Το Σάββατο η κηδεία της Ελένης Καζαντζάκη
  • [05] Επιστολή Κόλιν Πάουελ στον Τ. Γιαννίτση
  • [06] Απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων στη δίκη του ΕΛΑ
  • [07] Aρχίζουν στην Λευκωσία οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

  • [01] Συλλαλητήριο ελαιοπαραγωγών στη Μυτιλήνη.

    19/02/2004 14:12:07

    Αγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη πόλη της Μυτιλήνης από ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου που ζητούν να πληρωθούν την επιδότηση του ελαιολάδου.

    Οι αγρότες μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Αγίας Ειρήνης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΣΕΑ και βουλευτής του ΚΚΕ κ. Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει όλη την επιδότηση του ελαιολάδου στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου. Όμως, σημείωσε, ακόμη κι αν γίνει αυτό, τα προβλήματα των αγροτών της Λέσβου θα συνεχίσουν να είναι πολύ μεγάλα και γι' αυτό θα πρέπει να καταδικαστούν οι αντιαγροτικές πολιτικές από όποιο κόμμα και αν εφαρμόζονται.

    Στη συνέχεια οι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία και μέσω της κεντρικής αγοράς της Μυτιλήνης έφθασαν στο υπουργείο Αιγαίου.

    Στην είσοδο του υπουργείου οι επικεφαλής της ΣΕΑ συναντήθηκαν με τον υπουργό Αιγαίου κ. Νίκο Σηφουνάκη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Καπετανά και τους έθεσαν τα αιτήματα των αγροτών για άμεση πληρωμή της επιδότησης. Από την πλευρά του ο κ. Σηφουνάκης απάντησε ότι πέρα από τους 777 ελαιοπαραγωγούς του νησιού που πληρώθηκαν ήδη, άλλοι 2.545 ελαιοπαραγωγοί που δικαιώθηκαν οι ενστάσεις τους θα πληρωθούν τις επόμενες ημέρες.

    [Φώτο-713659]

    [02] Την Τρίτη η κηδεία της Δέσπως Διαμαντίδου.

    19/02/2004 14:09:42

    Στις 3.30 το μεσημέρι της Τρίτης θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία της ηθοποιού Δέσπως Διαμαντίδου από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

    Η ηθοποιός άφησε χθες την τελευταία της πνοή στο ''Αττικό Θεραπευτήριο'', στα 88 της χρόνια απο καρδιακή ανεπάρκεια.

    Η Διαμαντίδου γεννήθηκε στον Πειραιά, ενώ η καταγωγή της ήταν απο τη Ρωσία. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε στο Χορό της Μήδειας, του Ευριπίδη, το 1942. Ο πρώτος σημαντικός της ρόλος ήταν ως Λαίδης Καρολίνας, στο έργο του Τζέϊμς Μπάρυ «Δε φταίει το αστέρι μας και στην καριέρα της συνεργάστηκε με πολλούς θιασους, οπως του Μουσούρη, της Ανδρεάδη, της Μανωλίδου-Αρώνη και του Δημήτρη Χόρν. Στις διάρκεια της δικτατορίας κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου με τη στενή της φίλη Μελίνα Μερκούρη εμφανίστηκε στο θέατρο Μάρκ Χέλιντζερ, στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης με το έργο «Ιλια Ντάρλινγκ¨του Ζύλ Ντασσέν, ( θεατρική διασκευή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή). Ο ρόλος αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της, οπως κι ο ρόλος της στο Καμπαρέ, όταν αντικαθιστώντας τη Λότε Λένια, μεταμορφώνεται σε Φράου Φρέντερ. Την ίδια περίοδο γίνεται η «κινηματογραφική μητέρα του Γούντι Αλλεν, στον «Ειρηνοποιό. Η Διαμαντίδου είχε παντρευτεί τον ηθοποιό Ανδρέα Φιλιππίδη και είχε ένα γιό που ζεί στην Αμερική.

    [Φώτο-132902]

    [03] Πυροβόλησε αστυνομικό και "ταμπουρώθηκε" σπίτι του

    19/02/2004 14:05:42

    Εφοδος της ειδικής αντιτρομοκρατικής κατασταλτατικής μονάδας (ΕΚΑΜ) έγινε στη 1.30 το μεσημέρι για τη σύλληψη του 45χρονου Δημήτρη Παναγιωτόπουλου που είχε "ταμπουρωθεί" στο σπίτι του στην οδό Υπερίδου 2 στην Ηλιούπολη.

    Ο Παναγιωτόπουλος είχε "ταμπουρωθεί" αφού πρώτα πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και τραυμάτισε τον αστυφύλακα Κωνσταντίνο Μπόζιο του τμήματος Ασφαλείας Ηλιούπολης που πήγε στις 10 το πρωί με συνάδελφό του για να του επιδώσουν δικόγραφο που αφορούσε καταδίκη του 45χρονου ερήμην σε 14 μήνες φυλάκιση για αντίσταση κατά της αρχής.

    Μετά το αιματηρό περιστατικό αξιωματικοί της αστυνομίας και ειδικοί διαπραγματευτές προσπάθησαν να τον πείσουν να παραδοθεί αλλά χωρίς αποτέλεσμα και έτσι από λίγη ώρα έγινε επέμβαση της ΕΚΑΜ τα αποτελέσματα της οποίας όμως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    [04] Το Σάββατο η κηδεία της Ελένης Καζαντζάκη

    19/02/2004 14:03:11

    Δίπλα στον τάφο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, στην Τάπια Μαρτινένγκου στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα ταφεί η σύζυγός του Ελένη, μεθαύριο Σάββατο.

    Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στη 1 το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια θα γίνει ενταφιασμός.

    Η σορός της Ελένης Καζαντζάκη που έφυγε χθες απο τη ζωή πλήρης ημερών θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο το πρωϊ του Σαββάτου.

    [Φώτο-580474]

    [05] Επιστολή Κόλιν Πάουελ στον Τ. Γιαννίτση

    19/02/2004 11:59:02

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση,με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές,στην επιστολή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερκών αναφέρεται στους ''στενούς δεσμούς'' μεταξύ των δύο χωρών και στις αμοιβαίες ελπίδες που τις συνδέουν ''για τη σταθερότητα και την ευημερία της νοτιοανατολικής Ευρώπης''.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην επιστολή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο Κυπριακό και στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση πριν από την 1η Μαϊου. Και παροτρύνει τον Ελληνα ομόλογό του να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον κ.Ανάν για να εγκαθιδρυθεί στο νησί η αναγκαία,για μια πραγματική συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων,εμπιστοσύνη. Εαν το πετύχουμε αυτό μέσα στο προσεχές δίμηνο θα έχουμε βοηθήσει ώστε όλοι οι Κύπριοι να πάρουν το δρόμο προς ένα σταθερό και γεμάτο ευημερία μέλλον,προσθέτει ο Κολιν Πάουελ.

    [06] Απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων στη δίκη του ΕΛΑ

    19/02/2004 10:55:16

    Στην απόρριψη όλων των ενστάσεων, που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση του ΕΛΑ.

    Το δικαστήριο αποφάνθηκε σε ό,τι αφορά την ένσταση περί αναρμοδιότητας πως ο νόμος, που προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και με την υπαγωγή αυτών των υποθέσεων στο Τριμελές Εφετείο δεν παραβιάζεται η συνταγματική εγγύηση του φυσικού δικαστή.

    Οσον αφορά τη φύση των εγκλημάτων, το αν, δηλαδή, είναι ή όχι πολιτικά, το δικαστήριο έκρινε πως "ως πολιτικό έγκλημα ορίζεται εκείνο, που κατατείνει στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης".

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οποιοδήποτε άλλο έγκλημα δε μπορεί να έχει την έννοια του πολιτικού, έστω και αν τελείται με αφορμή πολιτικά κίνητρα του δράστη.

    Στην απόφαση για το πολιτικό έγκλημα αναφέρεται, επίσης, οτι η τρομοκρατία και η ένοπλη βία επίπτει στην έννοια του κοινού ποινικού εγκλήματος.

    Τέλος, σχετικά με το θέμα της παραγραφής του αδικήματος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και εξακολουθεί να τελείται μέχρι την αποχώρηση του μέλους από την ομάδα.

    Μετά την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τις ενστάσεις ζήτησε το λόγο ο Κώστας Αγαπίου, ο οποίος τόνισε πως θεωρεί αυτονόητο οτι τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορούνται, είναι πολιτικά, ενώ χαρακτήρισε και τη δίκη, "δίκη με πολιτικές σκοπιμότητες". Το δικαστήριο βρίσκεται σε διακοπή, η οποία ζητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης, προκειμένου να μελετήσουν την απορριπτική απόφαση και να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

    [07] Aρχίζουν στην Λευκωσία οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    19/02/2004 09:00:11

    Αρχίζει σήμερα στην Λευκωσία, ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με θέμα την επίλυση του Κυπριακού, παρουσία του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, ο οποίος τελεί υπό τον ελεγχο των Ηνωμένων Εθνών από το 1974. Το απόγευμα θα συναντηθούν επίσης οι τεχνικές επιτροπές των δύο πλευρών. Συνάντηση με τις δύο πλευρές θα έχει και ο κοινοτικός επίτροπος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. Οι συνομιλίες αναμένεται οτι θα διεξάγονται τρείς φορές την εβδομάδα και θα συνεχιστούν εως τις 22 Μαρτίου. Μετά την ημερομηνία αυτή θα διευρυνθούν με την συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας και στο τελικό στάδιο ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν θα αναλάβει να συμπληρώσει το σχέδιό του εκεί οπου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ. Ανάν τόνισε οτι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία αποτελεί ''μεγάλη ευκαιρία'' για τον κυπριακό λαό (και για τους δύο λαούς, όπως είπε). Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε για πολλοστή φορά την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον στις καλές υπηρεσίες και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών για το κυπριακό, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας έξω από το σπίτι του ψευδοπρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια, χωρίς να πάθει κανείς τιποτε. Ο Ταλάτ δήλωσε ότι η βόμβα στρέφεται εναντίον της κοινοτικής συμφιλίωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 February 2004 - 12:30:15 UTC