Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρύθμιση για τους επαγγελματίες οπλίτες
  • [02] Πρωτόπαπας-Υπουργικό Συμβούλιο
  • [03] Απεργία συμβασιούχων του δημοσίου
  • [04] Δηλώσεις Α. Παπαρήγα για τη συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου στη ΝΕΤ
  • [05] Συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Αμπντουλά Γκιούλ,στις Βρυξέλλες.
  • [06] Η διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε απο το Υπουργικό
  • [07] Διάλυση Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου.
  • [08] Μειώνεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο της VPRC
  • [09] Στις 10 Φεβρουαρίου επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.
  • [10] Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στη ΝΕΤ.

  • [01] Ρύθμιση για τους επαγγελματίες οπλίτες

    05/02/2004 14:21:50

    Μεγάλος αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών θα υπηρετεί εφεξής στον τόπο καταγωγής του, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στην ομιλία του στη διάρκεια της σημερινής τελετής ορκωμοσίας των 827 Επαγγελματιών Οπλιτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Βαρέων Όπλων ( ΚΕΒΟΠ) στο Χαϊδάρι Αττικής.

    Παράλληλα γνωστοποίησε ότι δημοπρατήθηκαν 50 ξενώνες σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ στη Θράκη κατασκευάζονται άλλοι 150 για τη φιλοξενία των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και στις επικείμενες εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.

    Για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ σχολίασε ότι πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη καθώς ανοίγει εξαιρετικά δυσάρεστα θέματα για τον εργαζόμενο όπως το ασφαλιστικό. Εκτίμησε δε ότι η ΝΔ θα προωθήσει χειρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα. Για το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, το ασφαλιστικό έχει κλείσει οριστικά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζομένου όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί με τον πρόσφατο νόμο είναι απολύτως κατοχυρωμένα.

    Όσον αφορά στην εξαγγελία της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση του εισιτηρίου σε σχέση με τη σημερινή τιμή του.

    Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ένα νέο ουσιαστικά κόμμα και εκτίμησε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα όραμα που θα στηρίζεται στην ιδέα του σύγχρονου κράτους και της ισχυρής κοινωνίας.

    [02] Πρωτόπαπας-Υπουργικό Συμβούλιο

    05/02/2004 14:06:34

    Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ζητηθεί με επιστολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η διάλυση της Βουλής στις 11 του μηνός,η προκήρυξη εκλογών στις 7 Μαρτίου και η σύγκληση της νέας Βουλής στις 18 Μαρτίου (προκειμένου η νέα κυβέρνηση να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και να μπορεί να λάβει μέρος ομαλά στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας) ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε δέκα σημεία:Την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, την αναβάθμιση του κύρους της χώρας και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης,την αύξηση των πόρων του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία νέων υποδομών και μεγάλων έργων, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της νέας διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη δημιουργία ανοιχτού σχολείου στην κοινωνία, την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και τέλος τη λήξη της διαδικασίας που αφορούσε τη βασιλική περιουσία.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως ''η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει ότι η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου,πώς χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμός και πως οι Ελληνες έχουν σήμερα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση''. ''Το δίλημμα είναι σαφές'',υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι''αφορά το αν θα πορευτεί η χώρα στο μέλλον με βεβαιότητα ή με ανασφάλεια.Εμείς πρέπει να αναδείξουμε με σαφήνεια το έργο μας,τις προοπτικές που δίνουμε στη χώρα και τα διλήμματα που υπάρχουν''.

    Ο Κ.Σημίτης ευχαρίστησε τέλος τους υπουργούς εκφράζοντας την ελπίδα η συμμετοχή τους στην κυβέρνησή του να υπήρξε μια χρήσιμη και δημιουργική εμπειρία.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου το χρονολόγιο των εξελίξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    - Στις 10/2 το Κοινοβούλιο θα κυρώσει τη συνθήκη της διεύρυνσης,ενώ προβλέπεται την ίδια μέρα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.

    -Στις 11/2 διαλύεται η Βουλή και την ίδια μέρα κατά πάσα πιθανότητα παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και τη θέση του αναλαμβάνει ο αναπληρωτής Τάσος Γιαννίτσης.

    -Στις 12/2 παραιτούνται ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας και στις 13/2 ορκίζονται οι υπηρεσιακοί υπουργοί που θα τους αντικαταστήσουν.

    -Στις 7 Μαρτίου προκηρύσσονται εκλογές και στις 18 Μαρτίου συγκροτείται η νέα Βουλή.-

    [03] Απεργία συμβασιούχων του δημοσίου

    05/02/2004 13:49:37

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι συμβασιούχοι του δημοσίου, οι οποίοι ζητούν εφαρμογή της οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάταξη συμβασιούχων με διαδοχικές συμβάσεις σε θέσεις αορίστου χρόνου.

    Το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.Ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο συμβασιούχους του δημοσίου πραγματοποιήθηκε και στην πλατεία της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη.

    [04] Δηλώσεις Α. Παπαρήγα για τη συνέντευξη του Γ.Παπανδρέου στη ΝΕΤ

    05/02/2004 12:51:56

    Για αντιδραστικές και επικίνδυνες ιδέες κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α.Παπαρήγα σε σημερινή δήλωσή της, με την οποία σχολιάζει τις θέσεις που ανέπτυξε ο μέλλων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική συνέντευξή του στη ΝΕΤ

    Αναφερόμενη στο θέμα της παιδείας είπε ότι ο κ.Παπανδρέου πρόβαλε μια εξαιρετικά αντιδραστική και επικίνδυνη ιδέα,που βρίσκεται στις αποφάσεις της Μπολώνια και του Βερολίνου.Ότι,δηλαδή, οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου θα πρέπει να περνάνε από μια διαδικασία πιστοποίησης της ικανότητάς τους για επάγγελμα. Η γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε επίσης ως ''μοναρχική ιδέα'' τις θέσεις του κ. Παπανδρέου για την παγκοσμιοποίηση:''Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί πολλά προβλήματα και τελικά χώρισε την ελληνική κοινωνία,τον ελληνικό λαό, σε αυτούς που έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται και σε απροσάρμοστους. Τέλος σχολιάζοντας τα λεγόμενα Γ.Παπανδρέου για ιδεοληψίες και για παραλογισμούς η κ Παπαρήγα είπε ότι αν απευθύνεται στο κόμμα του αυτό δεν μας απασχολεί, δικό του θέμα να το αντιμετωπίσει.

    [05] Συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Αμπντουλά Γκιούλ,στις Βρυξέλλες.

    05/02/2004 12:14:29

    Συνάντηση διάρκειας μισής ώρας είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιούλ, σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι επανέλαβε στον Αμντουλάχ Γκιουλ την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν και την αναζήτηση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Τέλος ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αυτή τη φορά να καταλήξει σε λύση.

    [06] Η διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε απο το Υπουργικό Συμβούλιο

    05/02/2004 11:58:01

    Η διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου,η διενέργεια εκλογών στις 7 Μαρτίου και η σύγκληση στις 18 Μαρτίου της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές αποφασίστηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε απολογισμό

    του κυβερνητικού έργου,τόνισε πως ''όλοι μαζί πετύχαμε πάρα πολλά για την πρόοδο της χώρας'' και αναφέρθηκε με έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας,στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν συγκινητικό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίσθηκαν αισιόδοξα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    [07] Διάλυση Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου.

    05/02/2004 11:55:21

    Η διάλυση της Βουλής στις 11 Φεβρουαρίου, η διενέργεια εκλογών στις 7 Μαρτίου και η σύγκληση στις 18 Μαρτίου της Βουλής που θα προκύψει από τις εκλογές αποφασίστηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκανε απολογισμό

    του κυβερνητικού έργου, τόνισε πως ''όλοι μαζί πετύχαμε πάρα πολλά για την πρόοδο της χώρας'', αναφέρθηκε με έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στα άλλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν συγκινητικό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμφανίσθηκαν αισιόδοξα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

    [08] Μειώνεται η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο της VPRC

    05/02/2004 08:51:27

    Το τελευταίο εκλογικό βαρόμετρο,που κάνει η VPRC για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ,δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ περιορίζει τη διαφορά κατα μία μονάδα.

    Συγκεκριμένα στο ερώτημα σχετικά με την πρόθεση ψήφου το 29,2% απαντά ΠΑΣΟΚ και το 32,7% ΝΔ.Τα αντίστοιχα ποσοστά πριν μια βδομάδα ηταν 28,1% και 32,6 % αντιστοίχως. Τα ποσοστά για τα άλλα κόμματα είναι ΚΚΕ 3,5% (2,8%),ΣΥΝ 2,1%(2,3%),ΔΗΚΚΙ 0,5% (0,4%),ΛΑΟΣ 0,9% (0,7%).

    Η εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου ,χωρίς δηλαδή αναποφάσιστους και αρνήσεις, είναι ΠΑΣΟΚ 42 (41) ,ΝΔ 46,5 (47),ΚΚΕ 5 (4),ΣΥΝ 3(3),

    ΔΗΚΚΙ 0,5 (0,5) ,ΛΑΟΣ,1,5 (1).

    [09] Στις 10 Φεβρουαρίου επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό.

    05/02/2004 07:40:28

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, όρισε τη 10η Φεβρουαρίου ως την ημέρα για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κ. Ανάν, απέστειλε ήδη επιστολές στους ηγέτες των δυο πλευρών στην Κύπρο, καλώντας τους σε συνομιλίες στις 10 Φεβρουαρίου, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Ο Γενικός Γραμματέας έγραψε επίσης στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας τους να έχουν αντιπροσώπους για να στηρίξουν το γεγονός αυτό, στη Νέα Υόρκη. Στόχος αυτού του νέου γύρου συνομιλιών, που θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη, είναι να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία για την ένωση της Κύπρου, ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου. Στις επιστολές του, ο Ανάν απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να λειτουργήσουν με την αναγκαία πολιτική βούληση για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα.

    [10] Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στη ΝΕΤ.

    05/02/2004 07:32:55

    Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όπως ισχύει σήμερα και παράλληλα θα εγγυηθεί τα κεκτημένα των εργαζομένων και συνταξιούχων, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ χθες το βράδυ. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ ότι μετά από τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση προτείνει μέτρα της κυβέρνησης 1990-93 του κ. Μητσοτάκη, τα οποία έφεραν συγκρούσεις, καθήλωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ απέφυγε την πλειοδοσία σε συνταξιοδοτικά και άλλα θέματα, προτιμώντας να αναφερθεί σε πολιτικές αντιμετώπισης προβλημάτων όπως η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή, από την καταπολέμηση των οποίων θα υπάρξουν έσοδα που θα διανεμηθούν ανάλογα. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στο ΠΑΣΟΚ και πιο θα ήταν το τίμημα σε περίπτωση αποτυχίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν θα έμπαινε στην πολιτική και δεν θα αναλάμβανε την ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης αν δεν ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές. Και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει την πολιτική ως επάγγελμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 February 2004 - 12:30:21 UTC