Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογία Πάχτα-Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα στοιχεία.
  • [02] Περιοδεία Γιώργου Παπανδρέου
  • [03] ΚΚΕ για υπόθεση Πάχτα
  • [04] Κούβα-Θερμή φιλοξενία Κάστρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη
  • [05] Εβερτ για παραίτηση Πάχτα
  • [06] Νέα δημοσκόπηση-Προηγείται η ΝΔ
  • [07] Δεκτή η παραίτηση Πάχτα

  • [01] Τροπολογία Πάχτα-Ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα στοιχεία.

    24/01/2004 12:47:12

    Το οπτικοακουστικό υλικό από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και τον ραδιοφωνικό σταθμό SKY σε ό,τι αφορά την υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα για το ''Πόρτο Καρράς'', ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

    Ο εισαγγελέας επιθυμεί να μελετήσει τα στοιχεία, καθώς μεταξύ των 9 βουλευτών τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στην τροπολογία υπήρξαν κάποιοι που δήλωσαν οτι δεν έχουν υπογράψει το επίμαχο κείμενο.

    Από τη μελέτη των στοιχείων της υπόθεσης ο εισαγγελέας θα κρίνει αν προκύπτει λόγος -όπως το να έχει πλαστογραφηθεί από ιδιώτη η υπογραφή κάποιου βουλευτή- ώστε να παρέμβει στο θέμα η εισαγγελία.

    Σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος από πολιτικά πρόσωπα το θέμα ανήκει στις αρμοδιότητες της Βουλής.

    [02] Περιοδεία Γιώργου Παπανδρέου

    24/01/2004 12:16:22

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στην ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα της πολιτικής ζωής έδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκινώντας την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα, στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα, από το Αντίρριο, όπου έγινε δεκτός με πολύ θερμές εκδηλώσεις από πλήθος οπαδών του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας δίπλα από τη γεφυρα που συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο ένα έργο μεγάλο -όπως είπε- και το οποίο συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι ''είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ανανέωση του Κινήματος και της παράταξης γιατί εμείς είμαστε το Κίνημα της ανανέωσης''.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις χθεσινές εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κ. Πάχτα από την κυβέρνηση και την έξοδο από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ όλων των εμπλεκομένων βουλευτών, τονίζοντας οτι ήταν μια δύσκολη απόφαση και δήλωσε οτι ο ίδιος θα εγγυηθεί οτι δεν θα υπάρξουν γκρίζες σκιές στην πολιτική ζωή.

    Ανέφερε επίσης οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει με θάρρος και τόλμη και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις.

    Ο ίδιος δεν θέλει να κρίνει τις προθέσεις των βουλευτών, αλλά πέρα από τα πρόσωπα, όπως τόνισε, υπάρχουν οι προοπτικές της ανανέωσης και η άσκηση μιας νέου τύπου διακυβέρνησης η οποία θα συνδυάζεται με την αξιοπιστία του κοινοβουλίου.

    Οπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου το κοινοβούλιο θα λειτουργεί με τρόπο που θα διευκολύνει το βουλευτή, αλλά και θα τον καλύπτει και το ίδιο θα ελέγχει και θα ελέγχεται.

    Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, τονίζοντας οτι η κυβέρνηση θα είναι ένα επιτελείο και στη συνέχεια θα ανοιχτεί ο δρόμος για την περαιτέρω αποκέντρωση, ώστε να μπορεί να συμμετέχει ο πολίτης στη λήψη των αποφάσεων.

    Πρώτο βήμα στη διακυβέρνηση νέου τύπου, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι το συνέδριο και πρώτος στόχος της η σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έκανε ονομαστική αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, τονίζοντας οτι ''είμαστε περήφανοι για το έργο μας και πάνω σε αυτό το έργο μπορούμε να στηριχθούμε και να πάμε πιο μπροστά για να ανανεώσουμε το Κίνημα, την παράταξη και την Ελλάδα''.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ οτι προσπαθει να δείξει μια Ελλάδα της μιζέριας, της απαιδιοδοξίας, του μαύρου και του μηδενισμού και απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους είπε ''εσείς εδώ στο Αντίρριο γνωρίζετε οτι η Ελλάδα σήμερα είναι η Ελλάδα της νέας εποχής'' και δείχνοντας τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου τόνισε οτι ''όπως βλέπετε, εδώ χτίζεται η νέα Ελλάδα''.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε οτι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια να δικαιώσει την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο κόσμος, αλλά τόνισε οτι αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση οτι όλοι θα είναι κοντά.

    Ανέφερε επίσης οτι στο νέο ξεκίνημα μπροστά είναι η νεολαία, την οποία πολλοί την θεωρούσαν αδιάφορη. Και πράγματι μεταξύ των συγκεντρωμένων η παρουσία της νεολαίας ήταν πολύ έντονη.

    Αναφορά έκανε επίσης ο Γ. Παπανδρέου και στις προηγούμενες αγωνιστικές, όπως τις χαρακτήρισε γενιές, οι οποίες επίσης έχουν μεγάλη συμβολή στο νέο ξεκίνημα.

    [03] ΚΚΕ για υπόθεση Πάχτα

    24/01/2004 12:16:10

    «Είναι όλοι μαζί συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο στη Χαλκιδική. Εχουν συνυπογράψει τη βάση για το σκάνδαλο. Έχουν εγκρίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο σε τέτοιες καταστάσεις. Να σταματήσει η αγιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την σημερινή του τοποθέτηση στην υπόθεση Πάχτα για να σβήσει την συμμετοχή του στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης.

    Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου, στον ραδιοσταθμό «ΣΚΑΙ.

    [04] Κούβα-Θερμή φιλοξενία Κάστρο στον Οικουμενικό Πατριάρχη

    24/01/2004 11:47:00

    ''Εσείς ήρθατε στη χώρα μου. Εγώ όμως δεν μπορώ να έρθω στη δική σας γιατί δεν έχω βίζα'', δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Αβάνα, ο μητροπολίτης Παναμά Αθηναγόρας.

    Ο Φιντέλ Κάστρο χαιρέτησε έναν έναν τους Ελληνες δημοσιογράφους, ενω νωρίτερα είχε προηγηθεί δείπνο στο οποίο παρακάθησαν ο Πατριάρχης, η συνοδεία του, ορισμένοι προσκυνητές, ο Φιντέλ Κάστρο και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που βρίσκεται στην Αβάνα με τη σύζυγό του και τους δύο του γιους τον Παύλο και τον Νικόλαο προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου αύριο το πρωί.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου η συζήτηση περιεστράφη σύμφωνα με πληροφορίες γύρω από την Παιδεία την Εκκλησία και την εγκληματικότητα.

    Ο Φιντέλ Κάστρο ζήτησε από τον Πατριάρχη να του στείλει βιβλία για το Αγιον Ορος για να μεταφραστούν στα Ισπανικά, γιατί -όπως είπε- οι ιδέες γεννιούνται στα μοναστήρια και σε τέτοια περιβάλλοντα και όχι στους δρόμους.

    Η συζήτηση ήταν θερμή όπως και η γενικότερη φιλοξενία που παρέχεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη στον οποίο ''εξομολογήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο οτι ζει μοναχος χωρίς ράσο.

    Το δείπνο κράτησε πάνω τρεις ώρες ενώ αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της τέως βασιλικής οικογένειας.

    Τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο προσκάλεσε στην Αβάνα ο ισχυρός άνδρας της Κούβας Ευσέβιος Λεάλ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανακαίνιση της παλιάς πόλης της Αβάνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φιντέλ Κάστρο γνωρίζεται με τον Κωνσταντίνο μέσω της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας με την οποία συνδέεται φιλικά.

    [Φώτο-697539]

    [05] Εβερτ για παραίτηση Πάχτα

    24/01/2004 11:46:33

    "Μετά την αποπομπή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Πάχτα και των 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τις τάξεις του, η κυβέρνηση ουσιαστικά έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Ο κ. Σημίτης πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του χωρίς χρονοτριβές".

    Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ και προσθέτει οτι:

    "Το ΠΑΣΟΚ είχε 156 έδρες στη Βουλή και μετά την απομάκρυνση των 10 βουλευτών του διαθέτει μόνο 146.

    Δεν είναι ηθικά επιτρεπτό, τονίζει ο κ. Εβερτ, η κυβέρνηση να επιχειρεί πλέον να ελέγχει την πλειοψηφία της Βουλής με τους 10 βουλευτές τους οποίους η ίδια ουσιαστικά απέπεμψε, μη θεωρώντας τους άξιους να συμπεριληφθούν εκ νέου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

    Οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί δεν επιτρέπεται να καταρρακώνονται και άλλο".

    [Φώτο-688966]

    [06] Νέα δημοσκόπηση-Προηγείται η ΝΔ

    24/01/2004 11:36:28

    Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας ΔΗΜΕΛ, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Κόσμος του Επενδυτή''. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από 12 εως 19 Ιανουαρίου.

    Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί στο 3,3% από 7,5% που ήταν στην τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 41,4% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 38,1%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 2,7%, ΔΗΚΚΙ 1,4%, ΛΑΟΣ 1,1%, άλλο κόμμα 1,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 8,7%.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται κατά 10,3% και προτιμάται από το 45,2% έναντι 34,9% του ΠΑΣΟΚ.

    Καθοριστική είναι και η έκβαση της μάχης μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι παρουσιάζονται εξίσου αξιόπιστοι στο σύνολο του εκλογικού σώματος με 41,4% και 41,3% αντίστοιχα.

    Στο ερώτημα ποιόν θέλετε για πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής προηγείται με 37,2% και ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου με 32,5%.

    Πιό συμπαθής θεωρείται ο κ. Παπανδρέου με 52% και ακολουθεί ο κ. Καραμανλής με 45%.

    Το 42% θεωρεί οτι μια κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να προωθήσει καλύτερα τη λύση των προβλημάτων και το 37,4% μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Δεκτή η παραίτηση Πάχτα

    24/01/2004 09:58:11

    Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κυβερνών κόμμα με αφορμή την επίμαχη τροπολογία που αφορούσε στην ανέγερση τουριστικών κατοικιών σε δασική περιοχή στο Πόρτο Καρράς, στη Χαλκιδική. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή απο τον πρωθυπουργό.

    Τα μεσάνυχτα με απόφαση του γραμματέα και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ τέθηκαν εκτός των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος ο κ. Πάχτας και εννέα βουλευτές που υπέγραψαν την τροπολογία, γιατί με τη στάση τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έπληξαν το κύρος του κόμματος. Οι βουλευτές είναι οι κύριοι Ανθόπουλος, Βούγιας, Διαμαντής, Κατσανέβας, Κύρκος, Κουρουπλής, Στρατηλάτης, Φλώρος και Χρυσανθακόπουλος. Ο κ. Πάχτας σε δηλώσεις του τις πρωινές ώρες δήλωσε οτι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομίας την ακύρωση της τροπολογίας, επειδή όπως είπε διαπίστωσε την πρόθεση της ΝΔ να εκμεταλλευθεί προεκλογικά το γεγονός. Υποστήριξε οτι η τροπολογία αυτή ερμηνεύει υφιστάμενες ρυθμίσεις και οτι η περιοχή στην οποία θα αναγειρόταν 460 και όχι 5.000 κατοικίες οπως αναφερόταν, είναι γεωργική έκταση.

    Γ.Παπανδρέου για επίμαχη τροπολογία.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή το θέμα της τροπολογίας αναφέρει οτι όπως ο κάθε πολίτης αισθάνθηκε βαθιά απογοήτευση για την απόφαση συναδέλφων. Σημειώνει οτι πέραν ομως της απογοήτευσης υπάρχει και η ευθύνη απέναντι σε ένα Κίνημα που ελπίζει, ανανεώνεται και φέρνει μια νέα ηθική. Ο κ. Παπανδρέου καταλήγει στη δήλωσή του οτι από σεβασμό σε αυτό το Κίνημα απαιτεί από τους συναδέλφους του να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

    ΝΔ για παραίτηση Πάχτα.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει οτι ο κ. Πάχτας αναγκάστηκε σε παραίτηση κάτω από την πίεση της ΝΔ και υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής που ακολούθησε. Ομως, προσθέτει, η παραίτησή του δεν κλείνει το θέμα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και να παραβιάζει, όπως αναφέρει, το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής με τη σωρηδόν παραγωγή ρυθμίσεων και νομοσχεδίων. Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είχε ζητήσει και την απομάκρυνση των εμπλεκομένων βουλευτών καλώντας τον κ. Παπανδρέου να πράξει τα αυτονόητα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 January 2004 - 12:30:13 UTC