Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 04-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Το συνέδριο στο ''Σπίτι της Αρσης Βαρών'' στη Νίκαια
  • [02] Σημίτης: Επίσκεψη σε ολοήμερο σχολείο
  • [03] Σημίτης: Περιοδεία στον Πειραιά
  • [04] Ενωση Ελληνικών Τραπεζών-Διεθνείς δράσεις-Τειρεσίας
  • [05] Γενική Τράπεζα-Υπογραφή σύμβασης με Societe Generale
  • [06] Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [07] Αντιδράσεις για στοιχεία ανεργίας
  • [08] Κακοκαιρία το επόμενο διήμερο

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Το συνέδριο στο ''Σπίτι της Αρσης Βαρών'' στη Νίκαια

    20/01/2004 21:32:13

    Στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών, στη Νίκαια, θα διεξαχθεί το έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το ΕΓ του Κινήματος. Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 4.500 σύνεδροι, οι οποίοι θα αποφασίσουν σχετικά με τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και το εκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος.Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνουν κανονικά στις 8 Φεβρουαρίου και θα πάρουν μέρος τα 150.000 μέλη του Κινήματος και όσοι φίλοι και μη θα ήθελαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Η ψηφοφορία θα γίνει σε μια κάλπη, η οποία δεν θα στηθεί στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης, αλλά σε χώρους περισσότερο οικείους για τους πολίτες, όπως είναι τα πνευματικά κέντρα των Δήμων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ακόμα και τα καφενεία.Η ψηφοφορία για τα μέλη θα γίνεται με την επίδειξη της κομματικής ταυτότητας και για τους υπόλοιπους με βάση κατάλογο που θα συντάσσεται επιτόπου.Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ δεν συζητήθηκε το θέμα των ψηφοδελτίων και η συμπλήρωση των κενών θέσεων. Αυτό αναμένεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες να γίνει στη συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Πέμπτη. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα αν στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο κ. Σημίτης, ενώ δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    [02] Σημίτης: Επίσκεψη σε ολοήμερο σχολείο

    20/01/2004 20:36:12

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το 70ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Αθηνών στην περιοχή της Ακρόπολης, συνοδευόμενος απο τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Εκεί τον ανέμεναν, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, ο βουλευτής της Α΄Αθηνών Χρήστος Παπουτσής και ο διευθυντής του σχολείου Σωτήρης Βλαχάβας.Το σχολείο αυτό έχει πολύπλευρες δραστηριότητες και όπως είπε ο διευθυντής του ''είναι ενα σχολείο σύγχρονο και ανοιχτό στην κοινωνία των πολιτών, σχολείο με σύγχρονη εκπαιδευτική αντίληψη και με δημοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων, δηλαδή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, στην απο κοινού λήψη των αποφάσεων''. Το σχολείο διαθέτει Εργαστήριο Πληροφορικής και Εικαστικών, ενω εφαρμόζονται τα προωθημένα και καινοτόμα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, όπως ''Μελίνα-Εκπαίδευση και πολιτισμός'', ''Ολυμπιακή Παιδεία'', ''Περιβαλλοντική Εκπαίδευση''.Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μαθητές, κυρίως τους αλλοδαπούς , τους οποίους μάλιστα ενεθάρρυνε στην προσπάθεια τους, προκειμένου να ενταχθούν πλήρως στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας και παρακολούθησε το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην έκτη τάξη δημοτικού.Ο κ. Σημίτης μάλιστα μιλώντας στους μαθητές επισήμανε μεταξύ άλλων : «Είμαι εδώ γιατί θέλω να διαπιστώσω και να αναδείξω πως προσαρμόζουμε το σχολείο στη σύγχρονη εποχή.

    [03] Σημίτης: Περιοδεία στον Πειραιά

    20/01/2004 19:52:27

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα περιοδεύσει αύριο στον Πειραιά

    και συγκεκριμένα θα επισκεφθεί τη νέα πτέρυγα του Τζανείου Νοσοκομείου

    τη Ζώνη Ολυμπιακής Φιλοξενείας στο λιμάνι της πόλης και τέλος θα εγκαινιάσει το νέο επιβατικό σταθμό στην Ακτή Βασιλειάδη.Ενόψει της αυριανής επισκέψεώς του ο κ. Σημίτης προήδρευσε σήμερα σε υπουργική σύσκεψη στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του Πειραιά, ενώ ο Υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πασχαλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως στην πόλη γίνονται 70 μεγάλες παρεμβάσεις υψους άνω των 550 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή.Ο κ. Πασχαλίδης ερωτηθείς αν είναι πικραμένος από την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως ''γίνεται μιά πολύ ουσιαστική συζήτηση, ένας πολύ ωραίος εκλογικός αγώνας που πιστευω πως θα οδηγήσει σε μιά νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου''. Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι ''τολμούμε το καινούργιο, νοιαζόμαστε για τις ανάγκες των πολιτών, μοιραζόμαστε μιά νέα ελπίδα, μιά νέα προσδοκία: Αυτό κάναμε με τον Α.Παπανδρέου, αυτό κάνουμε με τον Κ. Σημίτη, αυτό θα κάνουμε με τον Γ. Παπανδρέου''.

    [04] Ενωση Ελληνικών Τραπεζών-Διεθνείς δράσεις-Τειρεσίας

    20/01/2004 19:25:58

    Εξωστρέφεια χαρακτηρίζει τις δράσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) για το 2004. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, την ερχόμενη Παρασκευή με πρωτοβουλία της Ένωσης διοργανώνεται στην Αθήνα το πρώτο βαλκανικό φόρουμ των ενώσεων τραπεζών από όλες τις βαλκανικές χώρες. Ο στόχος είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου για θέματα που απασχολούν το τραπεζικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

    Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου η ΕΕΤ ξεκινάει μια σειρά συναντήσεων με τις ενώσεις τραπεζών όλων των χωρών της ΕΕ με στόχο, μεταξύ άλλων, την συζήτηση σε θέματα κοινοτικών οδηγιών που αφορούν τις τράπεζες. Τέλος, το καλοκαίρι διοργανώνεται στην Κω διεθνής τραπεζική εκπαιδευτική εκδήλωση με θέματα διαχείρισης κινδύνων με την συμμετοχή τραπεζικών στελεχών από το διεθνή τραπεζικό χώρο.

    Ο κ.Γκόρτσος αναφέρθηκε και σε ζητήματα που απασχολούν το τραπεζικό τομέα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και κατ'επέκταση επηρεάζουν την ελληνική αγορά δίνοντας έμφαση στην υποχρεωτική εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων από το 2005 καθώς και στην εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ σχετικά με την διαχείριση διαφόρων μορφών κινδύνων. Επίσης αναφέρθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας μεταξύ τραπεζών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο ΕΕ που θα υιοθετηθεί και από τις ελληνικές τράπεζες.

    Αναφορικά με την ''λευκή λίστα'' του Τειρεσία όπου καταγράφεται η συμπεριφορά των καταναλωτών όσον αφορά καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, όπως επισήμαναν στελέχη της ΕΕ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δοθεί το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να τροφοδοτηθεί η σχετική βάση δεδομένων με στοιχεία παρελθόντων ετών. Η ΕΕΤ έχει κάνει το αίτημα στην νέα αρχή και αναμένει σχετική απάντηση. Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών τραπεζών τροφοδοτούν την βάση δεδομένων με νέα στοιχεία και ταυτόχρονα την χρησιμοποιούν προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εξατομικευμένη τιμολόγηση ανάλογα με την πιστοληπτική ικανότητα κάθε πελάτη.

    [05] Γενική Τράπεζα-Υπογραφή σύμβασης με Societe Generale

    20/01/2004 19:25:33

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση πώλησης στη Societe Generale έξι εκατ. μετοχών της Γενικής Τράπεζας (23% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου), ιδιοκτησίας του ΜΤΣ, αντί τιμήματος έξι ευρώ ανά μετοχή.

    Η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η μεταβίβαση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί μετά την λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Τράπεζα Ελλάδος και την Επιτροπή Ανταγωνισμου και την πρόοδο της διαδικασίας αυξήσεως του κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας.

    Ταυτοχρόνως υπεγράφη σύμβαση μετόχων με τη Societe Generale, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 89.142.858 ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, επίσης στην τιμή των έξι ευρώ ανά μετοχή και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων. Το ΜΤΣ θα προκαλέσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την έγκριση της παραπάνω αύξησης και την σχετική τροποποποίηση του καταστατικού της Γενικής Τράπεζας.

    Βάσει της σύμβασης, το ΜΤΣ παραμένει μέτοχος της Γενικής Τράπεζας με 4.354.632 μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση, ενώ διατηρεί τρεις θέσεις στο ΔΣ της Γενικής. Στις συμβάσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διατήρηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη της Γενικής και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Δεδομένου ότι, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω, η Societe Generale θα κατέχει ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, θα προβεί σε δημόσια προσφορά προς τους μετόχους της Γενικής Τράπεζας για την εξαγορά των μετοχών τους. Το ΜΤΣ δεν θα προσφέρει τις μετοχές του.

    [06] Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    20/01/2004 18:10:22

    «Ολα βαίνουν καλώς, δήλωσαν αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, στέλνοντας το πολιτικό μήνυμα της κυβερνητικής ετοιμότητας για το μείζον ζήτημα της ολυμπιακής προετοιμασίας ενόψει και των επικείμενων εθνικών εκλογών.Αλλωστε και οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες μιλώντας για τη συνεδρίαση, που διήρκεσε 2,5 ώρες, σχολίασαν ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ειδήσεις, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι η προετοιμασία δεν θα επηρεαστεί από τον εκλογικό αγώνα και παρέπεμψαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, για μία ανακεφαλαίωση των ολυμπιακών πεπραγμένων.Ωστόσο, ένα διαφορετικό τόνο έδωσε με τις δηλώσεις της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ''Αθήνα 2004'' Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία σε ερώτηση για το αν φοβάται μήπως υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των εκλογών, σχολίασε λακωνικά: ''Πάντα ανησυχώ''.Επίσης, η κα Αγγελοπούλου επεσήμανε ότι ''η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί για κανέναν λόγο να σταματήσει ή να μειώσει τους ρυθμούς της. Σήμερα εξετάσαμε θέματα, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης. Μπορώ να πω ότι σε πολλά θέματα είμαστε ευχαριστημένοι'', αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς που προβληματίζουν την Οργανωτική Επιτροπή.Για την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, σημαντικό είναι να συνεχιστεί με τους ίδιους εντατικούς και καλούς ρυθμούς η προετοιμασία και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ σημείωσε ''νέα κυβέρνηση θα υπάρχει, αλλά η χώρα μας έχει να δώσει εξετάσεις ως προς το επίπεδο των Ολυμπιακών Αγώνων που πρέπει να δείξει στη διεθνή κοινότητα. Αυτή είναι μία δέσμευση, την οποία έχουμε αναλάβει και αυτή τη δέσμευση περιμένουμε να μην την ξεχάσει κανείς''.

    [07] Αντιδράσεις για στοιχεία ανεργίας

    20/01/2004 16:23:57

    Εντονα αμφισβήτησε σήμερα ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιάννης Νικολάου τον ισχυρισμό ότι η ανεργία έχει φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 13,2%, όπως ανέφεραν χθεσινά δημοσιεύματα. Ο κ. Νικολάου δέχθηκε ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον οργανισμό αυτή τη στιγμή είναι 506.914 αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τις 390.000 της Στατιστικής Υπηρεσίας που στηρίζουν την εικόνα ότι η ανεργία περιορίζεται στο 8,9%. Ομως ο διοικητής του ΟΑΕΔ υπογράμμισε ότι στην καταμέτρηση του οργανισμού καταμετρώνται ως άνεργοι οι εποχικώς απασχολούμενοι που είναι αυτή την περίοδο άνεργοι, επιδοτούνται από τον οργανισμό, αλλά εργάζονται τις άλλες εποχές του έτους, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα και μιας ιδιότυπης τεχνητής αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων λόγω της μαζικής προσέλευσης στον ΟΑΕΔ ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης που προβλέπει ο νέος εργασιακός νόμος. Εξάλλου ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι τα μόνα στοιχεία, τα οποία είναι αποδεκτά σε διεθνές επίπεδο και χρησιμοποιούνται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, είναι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, εξέδωσε η ΕΣΥΕ. Αντίθετα, στον ισχυρισμό ότι η ανεργία ξεπερνάει το 13,2% επέμεινε ο αναλυτής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνασταντίνος Καραμανλής, Γ. Βερναρδάκης, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ δήλωσε ότι παρόμοια στοιχεία δίνει και το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΕ. Για κρυφή ανεργία έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι οι περίπου 600.000 άνεργοι του 2003 αποτελούν κόλαφο για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.

    [08] Κακοκαιρία το επόμενο διήμερο

    20/01/2004 14:42:08

    Βαθμιαια επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Τετάρτη και από τη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ από αύριο θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στη δυτική Ελλάδα που μέχρι αργά το βράδυ θα επηρεάσουν όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στο αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη χιονια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ την Πέμπτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά

    α) τους πολύ θυελλώδεις βόρειους άνεμους (9 έως 10 και στο Αιγαίο πιθανώς 11 μποφόρ)

    β) τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια.

    γ) τις χιονοπτώσεις που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι έντονες

    δ) τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

    4) την Παρασκευή αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των ανεμών, ύφεση των φαινομένων από τα δυτικά ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 January 2004 - 21:30:13 UTC