Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΑ: Παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες των Συνοδών και Φροντιστών
  • [02] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.
  • [03] Πέθανε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου
  • [04] Μπεγλίτης: Νέοι αεροδιάδρομοι
  • [05] Γκαργκάνας-Σύμφωνο Σταθερότητας-Οικονομία-Τράπεζες
  • [06] Οικουμενικό Πατριαρχείο: Απάντηση σε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο
  • [07] Την Κυριακή παραδίδεται η Αττική Οδός

  • [01] ΟΑ: Παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες των Συνοδών και Φροντιστών

    27/11/2003 21:09:05

    Παράνομες και καταχρηστικές κηρύχθηκαν απόψε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι δύο 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει η Ενωση Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) της Ολυμπιακής Αεροπορίας (από αύριο μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου), μετά από την σχετική προσφυγή της διοίκησης της εταιρείας. Οι φροντιστές έχουν ασκήσει το «δικαίωμα της εναντίωσης και έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μεταβούν στη νέα εταιρεία, Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ παράλληλα ζητούν την κατάργηση του νέου κανονισμού εργασίας που προβλέπει μειωμένες αποδοχές και περισσότερες ώρες απασχόλησης. Πάντως δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα αύριο στις πτήσεις της εταιρείας, καθώς τα μέλη της ΕΙΣΦ συνεδριάζουν για να αποφασίσουν εάν θα προσέλθουν ή όχι στην εργασία τους.

    [02] Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

    27/11/2003 19:17:24

    Ακολουθεί πίνακας με το κλείσιμο των δεικτών μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, την αριθμητική διαφορά σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο και την ποσοστιαία μεταβολή.

    Λονδίνο Fin.Times100 4.361,10 -9,20 -0,22%

    Φρανκφούρτη DAX-Index 3.744,99 +32,01 +0,85%

    Φρανκφούρτη EuroStoxx50 2.635,89 +16,33 +0,61%

    Παρίσι CAC-40 3.431,66 +16,47 +0,48%

    Ζυρίχη SMI 5.320,20 +4,20 +0,45%

    [03] Πέθανε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου

    27/11/2003 19:06:19

    Πέθανε ήρεμα σήμερα το απόγευμα σε ηλικία 86 χρόνων, στην κατοικία του, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ώρα 11.30 π.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

    [04] Μπεγλίτης: Νέοι αεροδιάδρομοι

    27/11/2003 19:00:54

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, ανακοίνωσε ότι χθες, μετά από κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών Άμυνας και Μεταφορών, η Ελλάδα εγνώρισε στο «Περιοχικό Γραφείο του ICAO στο Παρίσι την απόφασή της να δημοσιεύσει το πακέτο των νέων αεροδιαδρόμων, όπως προέκυψε από την περιοχική συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου, με όλες τις συγκεκριμένες συντεταγμένες στο ελληνικό εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών.Ο Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι η δημοσίευση του πακέτου των αεροδιαδρόμων κατοχυρώνει απόλυτα τα συμφέροντα της χώρας στο πλαίσιο της περιοχικής αυτής συμφωνίας και είναι μια διαδικασία αυτόνομη σε σχέση με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή του Letter of Agreement. Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει δυνατή η υπογραφή του Letter of Agreement και πρόσθεσε ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τη βοήθεια του ICAO και του Γενικού Διευθυντή του ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη εντός του Δεκεμβρίου. Αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα στο ''Ελεύθερο Τύπο''ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι η δημοσίευση διασφαλίζει το πακέτο αυτό των αεροδιαδρόμων, το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, και οι συντεταγμένες που περιλαμβάνονται στο δικό μας έγγραφο όπως και οι συντεταγμένες οι οποίες περιλαμβάνονται στο τουρκικό εθνικό εγχειρίδιο, είναι πάνω στην οριογραμμή των FIR Αθηνών και Τουρκίας.Ο εκπρόσωπος είπε τέλος ότι οι πληροφορίες που γράφονται περί μονομερούς κατάργησης αεροδιαδρόμων που περνούν πάνω από τη Λήμνο δεν ευσταθούν και είναι τελείως αναληθείς.

    [05] Γκαργκάνας-Σύμφωνο Σταθερότητας-Οικονομία-Τράπεζες

    27/11/2003 17:51:44

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι ''νεκρό'', παρά το γεγονός ότι έχει τρωθεί σοβαρά η αξιοπιστία του, κάτι για το οποίο και οι ίδιες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν επίγνωση. Μακροχρόνια όμως θα εξακολουθήσει να ισχύει και είναι απίθανο να καταργηθεί, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νικόλαος Γκαργκάνας σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

    Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι δεν έχει καν ξεκινήσει καμία διαδικασία για την αναθεώρηση του και ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, καθώς δεν είναι δυνατό να υπάρξει ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, εφόσον δεν το επιθυμούν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας σε επίπεδο ΕΕ (κάτι που ''εγγυάται'' το Σύμφωνο), επισήμανε ο κ.Γκαργκάνας επαναλαμβάνοντας την πρόσφατη θέση της ΕΚΤ που υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι απαιτείται η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είχε προβλεφθεί και στα Συμπεράσματα της Λισαβόνας, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στο βαθμό που έχει σχεδιαστεί. Για τη διεθνή οικονομία ο κ.Γκαργκάνας ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις από μέρους οργανισμών για αναπτυξιακούς ρυθμούς 4%-4,5% το 2004 θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

    Οικονομία - Τράπεζες - Εποπτεία

    Για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ.Γκαργκάνας επισήμανε ότι η φυσική πορεία των πραγμάτων θα φέρει και άλλες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Είναι επιθυμητή η διαδικασία αυτή, τόνισε ο διοικητής, καθώς αυξάνει το μέσο μέγεθος των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ενισχύει την φερεγγυότητα τους.

    Ο διοικητής εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της αγοράς μετά την απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης. Όλα εξελίσσονται όπως είχαμε εκτιμήσει, τόνισε, δεν παρουσιάζονται προβλήματα και η αύξηση της καταναλωτικής πίστης εξακολουθεί να γίνεται με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

    Ο κ.Γκαργκάνας επανέλαβε ότι η ΤτΕ αναλαμβάνει αρμοδιότητες για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, που θα περιληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο μετά από σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Ο κ.Γκαργκάνας κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει απόψεις που θέλουν την ελληνική οικονομία να αντιμετωπίζει προβλήματα αναπτυξιακής υφής μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. ''Δεν βλέπω το λόγο η Ελλάδα να πέσει σε ύφεση μετά το 2004. Εάν συνεχιστεί με σύνεση η οικονομική πολιτική δεν θα αλλάξει τίποτα. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί'', τόνισε ο κ.Γκαργκάνας.

    Ο διοικητής ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας δεν υπάρχει θέμα μείωσης των κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα. Οι πόροι από το Γ΄ΚΠΣ αλλά και οι πόροι που μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσει η Ελλάδα και από το τέταρτο ΚΠΣ, εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει εισροή κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα.

    Ο κ.Γκαργκάνας εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων. ''Εάν συνεχιστεί η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης'', είπε, ''δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην επενδύουν οι επιχειρήσεις''.

    [06] Οικουμενικό Πατριαρχείο: Απάντηση σε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

    27/11/2003 17:29:58

    Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενέκρινε σήμερα το περιεχόμενο της επιστολής-απάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου προς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε στις αρχές Νοεμβρίου η Σύνοδος της Ιεραρχίας και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το θέμα των μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βόρειο Ελλάδα.Από το Φανάρι έγινε γνωστό ότι η επιστολή θα επιδοθεί στον αρχιεπίσκοπο, στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα από τον μητροπολίτη Τυρολοής κ. Παντελεήμονα.Δεν θα υπάρξει ανακοίνωση του περιεχομένου της πατριαρχικής επιστολής, λένε στο Φανάρι, αλλά είναι σαφές ότι η Σύνοδος δεν θεωρεί ότι οι αποφάσεις που υπερψήφισε με πλειοψηφία η Ιεραρχία μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του σεβασμού του εκκλησιαστικού καθεστώτος των μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος. «Οι αποφάσεις των Αθηνών μάλλον περιέπλεξαν το ζήτημα και δημιούργησαν νέα προβλήματα, λένε πηγές της Συνόδου.Ζητούνται, συνεπώς, συμπληρωματικές ενέργειες και αλλαγές από την Αθήνα, προκειμένου να καταστεί σαφής και έμπρακτος ο σεβασμός της Πράξης του 1928, που διακηρύσσεται από όλες τις πλευρές.

    [07] Την Κυριακή παραδίδεται η Αττική Οδός

    27/11/2003 15:12:57

    Την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου, παραδίδεται στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της Αττικής Οδού, απο τη Μεταμόρφωση μέχρι και τα διόδια της Ελευσίνας.

    Ουσιαστικά απο την ερχόμενη Κυριακή, 12 το μεσημέρι, θα λειτουργεί ολόκληρη η Αττική Οδός, εκτός απο ένα μικρό τμήμα στον ανισόπεδο κόμβο του Σταυρού, ο λεγόμενος Δυτικός κλάδος της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την υπόλοιπη Αττική Οδό.

    Ούτως ή άλλως όμως η σύνδεση αυτή λειτουργεί απο τον περασμένο Σεπτέμβρη, μέσω του Ανατολικού κλάδου. Η τελετή παράδοσης του νέου τμήματος της Αττικής Οδού θα γίνει στη σήραγγα των Ανω Λιοσίων στις 30 Νοεμβρίου.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου έχει διευκρινίσει σε δηλώσεις της ότι η όποια αύξηση των διοδίων για όσους χρησιμοποιούν το σύνολο της Αττικής Οδού δεν θα ξεπερνά τα όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης και σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση θα ληφθεί απο την κυβέρνηση και όχι την εταιρία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 November 2003 - 21:30:15 UTC