Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκόπηση: Μείωση διαφοράς ΝΔ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Εγκρίθηκε η πρόταση Χριστόδουλου από την Ιεραρχία
  • [03] Κοινοτικό πρόγραμμα Equal - Μετανάστες - Δράσεις ΟΛΜΕ.
  • [04] Συνέδριο για οικονομία μετά το 2004-Ερευνα Κάπα-Research.
  • [05] EFG Eurobank Ergasias-Αποτελέσματα εννεαμήνου
  • [06] Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας
  • [07] ΕΒΕΑ για μέτρα κατά της ακρίβειας

  • [01] Δημοσκόπηση: Μείωση διαφοράς ΝΔ ΠΑΣΟΚ

    06/11/2003 20:38:08

    Μείωση της ψαλίδας κατά 0,3% σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατά 2,2% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο καταγράφει νέα δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ που παρουσίασε απόψε ο ΑΝΤΕΝΝΑ.

    Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38,5% έναντι 31,7% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το κυβερνών κόμμα έχει αυξήσει τη συσπείρωσή του. Πάντως, οι διαρροές από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία παραμένουν σχεδόν σταθερές σε αναλογία 8 προς ένα.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα συγκεντρώνει 5,8%, ο ΣΥΝ 3,6%, το ΔΗΚΚΙ 1,9%, το ΛΑΟΣ 2,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 15,8%.

    Η ΝΔ αύξησε τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και συγκεντρώνει 55,5% έναντι 25,7% του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός προηγείται ο κ. Σημίτης με διαφορά 2,1%, και συγκεντρώνει 38,1% έναντι 36% του κ. Καραμανλή.

    Τον περασμένο Σεπτέμβριο η διαφορά ήταν 3% υπέρ του κ. Σημίτη και τον περασμένο Ιούνιο 1,8%.

    Η ΝΔ προηγείται στους περισσότερους τομείς διακυβέρνησης και κυρίως στα θέματα της καθημερινότητας, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων, στην εξωτερική πολιτική, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Το κυβερνών κόμμα απέκτησε και πάλι προβάδισμα έναντι της ΝΔ στο θέμα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στους τομείς της παιδείας, της ανεργίας, της υγείας, της εγκληματικότητας, της αντιμετώπισης της διαφθοράς, της προστασίας του περιβάλλοντος, του ασφαλιστικού, των ναρκωτικών, της άμυνας, της διαχείρισης των πόρων του Γ' ΚΠΣ και της οικονομίας της χώρας.

    Στο συνολικό βαθμό εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή συγκεντρώνει το 37,4% έναντι 35,9% για μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη.

    Ο κ. Στεφανόπουλος είναι ο πλέον δημοφιλής, αφού φθάνει το 90,2%, ενώ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης συγκεντρώνει 72,6% και η κ. Αγγελοπούλου 58,8%.

    Πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 54,7% και ακολουθούν Κ. Καραμανλής 54,3%, Κ. Σημίτης 51,4%, Δ. Τσοβόλας 44,7%, Αλέκα Παπαρήγα 29,8%, Γ. Καρατζαφέρης 22,3%.

    Από τα στελέχη της ΝΔ πιο δημοφιλής είναι η Ντόρα Μπακογιάννη με 76,7% και ακολουθούν Γ. Σουφλιάς 56%, Β. Πολύδωρας 46,5%, Β. Ρουσόπουλος 44,7%, Κ. Μητσοτάκης 44,5%, Μ. Εβερτ 43,7%, Νικήτας Κακλαμάνης 43,2%, Γ. Βουλγαράκης 43,2%, Φάνη Πετραλιά 41,8%, Προκόπης Παυλόπουλος 41,6%.

    Από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πιο δημοφιλής είναι ο Γιώργος Παπανδρέου με 72,2% και ακολουθούν Φώφη Γεννηματά με 62,1%, Θόδωρος Πάγκαλος 56,1%, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 54,7%, Ευάγγελος Βενιζέλος 53,6%, Βάσω Παπανδρέου 48,6%, Α. Τσοχατζόπουλος 47%, Κώστας Σκανδαλίδης 46,4%, Πέτρος Ευθυμίου 43,9%, Τηλέμαχος Χυτήρης 41,6%.

    Η διαμάχη μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Οικουμενικού Πατριάρχη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση φθείρει και τους δύο, αφού η δημοτικότητά τους μειώθηκε σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο περισσότερο από δέκα μονάδες.

    Στο ερώτημα ποιος έχει δίκιο, ο κ. Χριστόδουλος συγκεντρώνει το 27,7%, ο κ. Βαρθολομαίος το 17,5%, το 6,8% δηλώνει και οι δύο, ενώ το 14,4% δηλώνει κανένας από τους δύο και δεν έχουν γνώμη το 33,6%.

    [02] Εγκρίθηκε η πρόταση Χριστόδουλου από την Ιεραρχία

    06/11/2003 19:42:40

    Στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ολοκληρώθηκε, το απόγευμα, εγκρίθηκε με ψήφους 50 υπέρ, 12 κατά και 1 λευκή- η πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Η πρόταση που εγκρίθηκε αναφέρει ότι ο κατάλογος των εκλογίμων προς αρχιερατεία για τις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος θα αποστέλλεται στο Φανάρι, ώστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του, όπως τα ορίζει η Πράξη του 1928, δηλαδή να εγγράφει ή να αφαιρεί ονόματα στον κατάλογο.

    Ωστόσο, στην πρόταση σημειώνεται ότι θα πρέπει να τηρούνται και οι διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που προβλέπουν ότι η τελική έγκριση του καταλόγου ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.

    Πριν από την ψηφοφορία αποχώρησαν διαφωνούντες με αυτήν οι μητροπολίτες Θηβών, Νικοπόλεως, Ιωαννίνων, Μεγάρων, Περιστερίου, Ζακύνθου, Γουμενίσσης, Φιλίππων και Μυτιλήνης.

    Οι μητροπολίτες Γόρτυνος, Μαρωνείας και Νεαπόλεως εξουσιοδότησαν τον αρχιεπίσκοπο να χειριστεί εν λευκώ το θέμα.

    Οπως είπε αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Σπάρτης, Ευστάθιος, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετείται υπεύθυνα απέναντι στο εκκλησιαστικό ζήτημα που προέκυψε και επιδιώκει την επίλυσή του με σεβασμό του νομικού και λειτουργικού καθεστώτος των νέων χωρών.

    Ο ίδιος μητροπολίτης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την αποσόβηση της κρίσης και σε ερώτηση εάν το Πατριαρχείο δεν αποδεχθεί την απόφαση επεσήμανε ότι ο αρχιεπίσκοπος είναι εκείνος ο οποίος έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει εκ νέου είτε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, είτε και πάλι την Ιεραρχία.

    Οσον αφορά την εκλογή μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τόνισε χαρακτηριστικά: ''Εχουμε χρόνο, δεν βιαζόμαστε''.

    [Φώτο-661248]

    [03] Κοινοτικό πρόγραμμα Equal - Μετανάστες - Δράσεις ΟΛΜΕ.

    06/11/2003 18:52:57

    Ενα Δίκτυο Σχολείων κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στους Δήμους Αθηνών και Αχαρνών (Μενιδίου) έχει ξεκινήσει το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, συμμετέχοντας μαζί με άλλους φορείς και οργανώσεις στην ''Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Ισότητα και την Κοινωνική Συνοχή''.

    Οι Δήμοι αυτοί έχουν επιλεγεί λόγω της ιδιαίτερης οξύτητας των σχετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η Σύμπραξη έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Εργο ''Φόρουμ για την Κοινωνική συνοχή'', στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL.

    Το θέμα που διαπραγματεύτηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος οι ομάδες μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου με τη βοήθεια των καθηγητών και καθηγητριών τους είναι: Ρατσισμός μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ρόλος του σχολείου. Οι ομάδες μαθητών και μαθητριών συζήτησαν θετικές και αρνητικές πτυχές της λειτουργίας των ΜΜΕ σχετικά με ζητήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών και άσκησαν την ικανότητά τους να είναι κριτικοί αποδέκτες των μηνυμάτων των ΜΜΕ.

    Στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Δικτύου των Γυμνασίων πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής δραστηριότητες:

    - Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων στα θέματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Το σεμινάριο περιλάμβανε εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες στα ζητήματα του ρατσισμού και των ΜΜΕ και Ομάδες Εργασίας.

    - Ανάληψη δραστηριοτήτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης σε επίπεδο σχολείου, με τη συνεργασία μαθητών - γονέων - τοπικής κοινωνίας/τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δραστηριότητες αυτές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα περισσότερα σχολεία και απέδωσαν αξιόλογες μαθητικές εργασίες.

    - Οργάνωση της επικοινωνίας μεταξύ επιστημονικής ομάδας του προγράμματος και των σχολείων στο εσωτερικό του δικτύου. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας οργανώθηκαν επισκέψεις ενημέρωσης και αρωγής από μέλη της επιστημονικής ομάδας στα συμμετέχοντα σχολεία.

    - Οργάνωση της επικοινωνίας μεταξύ των σχολείων που πήραν μέρος στην πρώτη φάση του προγράμματος μέσω ειδικού εντύπου, με τίτλο '' Ρατσισμός και ΜΜΕ'', που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στα σχολεία της περιοχής Αθηνών.

    - Εφοδιασμός των σχολείων που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του προγράμματος με μια μικρή βασική βιβλιογραφία (15-20 βιβλίων) σχετική με τα θέματα του προγράμματος.

    - Λήψη μέτρων και οργάνωση συλλογικών πρακτικών και στρατηγικών σε επίπεδο σχολείου με στόχο την άμβλυνση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, και την ενίσχυση του πνεύματος της συνδιαλλαγής, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλλιέργειας διαπολιτισμικής συνείδησης.

    Παράλληλα, το ΚΕΜΕΤΕ σχεδιάζει συμπληρωματικές ενέργειες, όπως είναι:

    - Εκπόνηση ή μετάφραση και προσαρμογή πρωτότυπου διδακτικού υλικού (π.χ. παιχνίδια, διαπολιτισμικές περιηγήσεις, ''Μαθαίνω για τους πολιτισμούς του κόσμου'', που θα συμβάλει στην καταπολέμηση των αρνητικών στερεοτύπων για άλλους λαούς και ομάδες ανθρώπων.

    - Οργάνωση, ανάμεσα στους μαθητές όλων των σχολείων της Αττικής, διαγωνισμού με βραβεία για την εκπόνηση ολιγόλεπτης βιντεοταινίας με ανάλογο περιεχόμενο.

    [04] Συνέδριο για οικονομία μετά το 2004-Ερευνα Κάπα-Research.

    06/11/2003 17:28:09

    Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι επιχειρηματίες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετα του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας -με δείγμα 638 επιχειρηματιών και ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων- της εταιρίας Κάπα-Research, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο Συνεδρίου που διοργανώθηκε από την εφημερίδα International Herald Tribune με θέμα την ελληνική οικονομία μετά του Αγώνες του 2004.

    Ειδικότερα, η πορεία της οικονομίας της χώρας μετά το 2004 αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο κρίσης από το 25,9% των ερωτώμενων, ενώ το 25,1% πιστεύει ότι δεν θα εμφανίσει σημαντικές διαφορές από το παρελθόν. Αντίστοιχο ποσοστό (25,1%) εκτιμά ότι η εικόνα της οικονομίας θα είναι μάλλον χειρότερη, ενώ καλύτερη ή μάλλον καλύτερη κρίνει ότι θα είναι το 21,5% των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Οι τομείς της ελληνικής οικονομίας που σημειώνουν τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στην μεταολυμπιακή περίοδο, είναι ο τουρισμός (74,7%), ο τομέας των υπηρεσιών (28,7%) και το εμπόριο (25,1%). Ακολουθούν οι κατασκευές, η ναυτιλία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι μεταφορές κ.α.

    Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτωμένων (62,3%) η οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών είναι σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να αλλάξει, ενώ το 37,3% θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί.

    Το 68,5% πιστεύει ότι μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο θα είναι καλύτερη ή μάλλον καλύτερη, ενώ το 20,6% θεωρεί ότι η θέση της Ελλάδας θα είναι περίπου όπως είναι σήμερα. Χειρότερη ή μάλλον χειρότερη κρίνει ότι θα είναι το 6,9% των ερωτώμενων.

    Αναφορικά με την εικόνα της χώρας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 40,3% των επιχειρηματιών και στελεχών την τοποθετεί ως μια χώρα σύγχρονη που δεν θα την χωρίζει μεγάλη απόσταση από τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το 35,6% πιστεύει ότι η εικόνα της Ελλάδας δεν θα έχει σημαντική διαφορά από το παρελθόν. Το 21,4% θεωρεί ότι η Ελλάδα μετά το 2004 θα είναι μια χώρα εξασθενημένη από την προσπάθεια, ανίκανη να παρακολουθήσει τους ρυθμούς εξέλιξης των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

    Το 43,3% των επιχειρηματιών εκφράζει την άποψη ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική μεταβολή τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην επιχείρηση τους λόγω της Ολυμπιακής προετοιμασίας, ενώ το 22,3% πιστεύει ότι τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα. Το 32% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της ήταν καλύτερα.

    Σχετικά με την αναπτυξιακή δυναμική των επιχειρήσεων μετά το 2004, το υψηλότερο ποσοστό (48%) υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει κάποια διαφορά. Ακολουθεί με ποσοστό 35,8% η άποψη ότι η επιχείρηση τους θα έχει μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης από τη σημερινή, ενώ το 11,9% εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση της αναπτυξιακής δυναμικής της επιχείρησης τους.

    Όσον αφορά το επίπεδο απασχόλησης, το υψηλότερο ποσοστό (66,3%) πιστεύει ότι οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση τους με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, το 19% ότι θα αυξηθούν, ενώ το 12,2% θεωρεί ότι οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας θα μειωθούν.

    Η έρευνα ήταν πανελλαδική και η συλλογή των στοιχείων έγινε από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

    [05] EFG Eurobank Ergasias-Αποτελέσματα εννεαμήνου

    06/11/2003 17:18:07

    Αύξηση 26% σημείωσαν κατά το εννεάμηνο του 2003 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του ομίλου EFG Eurobank Ergasias μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και ανήλθαν σε 271 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας παρουσίασαν αύξηση κατά 23,5% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2002 και ανήλθαν σε 194 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα).

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η δυναμική αυτή πορεία αντανακλά την εμβάθυνση της παρουσίας των επιχειρηματικών μονάδων της Eurobank στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και αποδοτικότερους τομείς της αγοράς κατά το 2003, μετά την αναβάθμιση και ενοποίηση της τεχνολογικής υποδομής σε όλα τα δίκτυα, καθώς και την αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής του Ομίλου, που συνέβαλαν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα.

    Η διαχρονική αυξητική τάση των οργανικών εσόδων και κερδών της Eurobank επιβεβαιώθηκε και στο τρίτο τρίμηνο του 2003. Η περαιτέρω σημαντική ενίσχυση των οργανικών εσόδων και ο έλεγχος του λειτουργικού κόστους οδήγησαν στην πραγματοποίηση ενοποιημένων καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 65 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, που είναι αυξημένα κατά 57% έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2002.

    Το σύνολο ενεργητικού σημείωσε αύξηση 9% και ανήλθε σε 25,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2003, έναντι 23,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με αιχμή τις χορηγήσεις.

    Οι Χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 22,7% σε ετήσια βάση στα τέλη Σεπτεμβρίου 2003 και ανήλθαν σε 15,3 δισ. ευρώ Στην ελληνική αγορά, στο εννεάμηνο 2003, οι χορηγήσεις προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 14% φθάνοντας τα 9,4 δισ.ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά, που αποτελούνται από την στεγαστική και την καταναλωτική πίστη, διευρύνθηκαν κατά 32% και ανήλθαν σε 6,2 δισ.ευρώ.

    Ειδικότερα, η Καταναλωτική Πίστη ανήλθε σε 3,4 δισ.ευρώ, από τα οποία 153 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ενοποίηση της UnitBank, σημειώνοντας αύξηση 30,7% σε συγκρίσιμη βάση, ενώ η Στεγαστική Πίστη ενισχύθηκε κατά 27% φτάνοντας τα 2,7 δισ. ευρώ. Η δυναμική αύξηση των χορηγήσεων προς νοικοκυριά έχει συντελέσει στην αύξηση της συμμετοχής τους σε 40% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου από 36% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2002.

    Τα οργανικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τέλη Σεπτεμβρίου 2003 διαμορφώνονται στο 2,9% του συνόλου των χορηγήσεων. Ο δείκτης κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων ανέρχεται σε 83% στα τέλη εννεαμήνου 2003, έναντι 80% στα τέλη εννεαμήνου 2002, και είναι από τους υψηλότερους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Οι Καταθέσεις πλην ρέπος σημείωσαν αξιόλογη αύξηση 13% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 14,5 δισ. ευρω. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, των ρέπος, των αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών προϊόντων, παρουσίασαν αύξηση κατά 3% και διαμορφώθηκαν σε 23,8 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

    Τα Ίδια Κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση και υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

    [06] Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας

    06/11/2003 15:56:44

    Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συνεδριάζει απο το πρωί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτω απο την προειδοποίηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί κινδύνου μείζονος κρίσης σχετικά με τις μητροπόλεις των νέων χωρών.

    Το πρωί ολοκληρώθηκε η ανάγνωση της εισήγησης του μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, ενώ αμέσως μετά άρχισε να συζητείται η πρόταση του Αρχιεπισκόπου, που περιελάμβανε σεβασμό στις πράξεις του 1928 αλλά σύμφωνα και με τον ισχύοντα νόμο.

    Μόλις όμως άρχισε η ψηφοφορία άρχισαν να αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον, οι μητροπολίτες δηλώνοντας ότι δεν συμπράττουν στη ψηφοφορία καθώς διαμορφώνεται τάση για ερμηνεία της πράξης του 1928 που εκείνοι θεωρούν ότι είναι ξεκάθαρο κείμενο.

    Οι μητροπολίτες που έως τις 2.30 το μεσημέρι είχαν αποχωρήσει ήταν: Θηβών Ιερώνυμος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Περιστεριου Χρυσόστομος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Φιλίππων Προκόπιος, Ηγουμενίστης Δημήτριος, Μεγάρων Βαρθολομαίος, Νικοπόλεως Μελέτιος.

    Στο μεταξύ απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης έδωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι η εν λόγω ανακοίνωση στηρίζεται εξ' ολοκλήρου σε εσφαλμένη πληροφόρηση.

    Στη δήλωσή του ο κ.Μητσοτάκης σημειώνει ότι δεν αμφισβήτησε ποτά το ημιαυτόνομο καθεστώς της Εκκλησίας της Κρήτης.Αντίθετα,είπε, πάντοτε το στήριζα και το στηρίζω. Το μόνο που ανέφερα στη τηλεοπτική μου συνέντευξη στον κ. Πρετεντέρη ήταν ότι ''παρά το γεγονός ότι η Κρήτη τελεί υπό ειδικό ημιαυτόνομο καθεστώς και υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Μητροπολίτες της εκλέγονται απο την τοπική ιερά επαρχιακή σύνοδο χωρίς καμμία ανάμειξη του Πατριαρχείου'', πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

    'Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να ξεσηκώνει θύελλα -ακόμη και στα Χανιά. Θέμα νομικής παρέμβασης δεν υπάρχει'', τόνισε σχετικά το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ.Πρωτόπαπας.

    [Φώτο-267991]

    [07] ΕΒΕΑ για μέτρα κατά της ακρίβειας

    06/11/2003 15:56:37

    ''Η ακρίβεια δεν πρόκειται να λυθεί με αστυνομικά μέτρα, η εφαρμογή των οποίων στο παρελθόν κατέδειξε την αναποτελεσματικότητά τους. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο και έχει σχέση με το πως μπορούμε όλοι μας να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι. Το κράτος θα πρέπει να ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση''.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Δρακούλης Φουντουκάκος σχετικά με τις αγορανομικές διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Ο κ.Φουντουκάκος έκρινε τα μέτρα αναποτελεσματικά και επεσήμανε κυρίως ότι δεν επιλύουν το βασικό πρόβλημα, που είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής πτώση των εργασιών των εγχώριων επιχειρήσεων. Επίσης ο κ.Φουντουκάκος εκτίμησε ότι πρωτίστως πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για την πάταξη του παραεμπορίου.

    [Φώτο-599649]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 November 2003 - 21:30:20 UTC