Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [02] Εβρος: Αναμένεται η απελευθέρωση των ψαράδων
  • [03] Συνάντηση Σημίτη με προεδρείο ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Πετρέλαιο θέρμανσης: Μείωση φόρου
  • [05] Πρωτόπαπας για απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [01] Νέος αναπτυξιακός νόμος

    06/10/2003 20:59:40

    Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος προωθείται για κατάθεση στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Στην τροπολογία - προσθήκη του σχεδίου νόμου προβλέπεται ο σχηματισμός ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων. Ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχηματίζουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό από τα κέρδη τους, με σκοπό την πραγματοποίηση επενδύσεων ισόποσης αξίας.

    Το αποθεματικό αυτό μπορεί να σχηματίζεται από τα κέρδη των οικονομικών χρήσεων 2004-2008, ανεξάρτητα του τόπου εγκατάστασης και μέχρι ποσοστού 35% των συνολικών αδιανέμητων κερδών τους. Το αποθεματικό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων μέσα στο διάστημα μιας τριετίας από το χρόνο σχηματισμού του.

    Επίσης προβλέπεται η καθιέρωση χαμηλού συντελεστή φορολογίας στο 25%, έναντι του ισχύοντος 35%, επί των κερδών των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ.

    [02] Εβρος: Αναμένεται η απελευθέρωση των ψαράδων

    06/10/2003 20:07:02

    Μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να παραδοθούν στις ελληνικές αρχές οι δύο Έλληνες ερασιτέχνες ψαράδες από την Ξάνθη, που συνελήφθησαν χθες από τουρκική στρατιωτική περίπολο, με την κατηγορία ότι εισήλθαν στην τουρκική κοίτη του ποταμού Εβρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πλούτων Μαγδαληνίδης και ο 14χρονος γιος του, Γιάννης, πήγαν χθες το πρωί για ψάρεμα, μαζί με φίλους στην περιοχή Πόρου Φερών Εβρου.

    Στο ύψος της ευθυγράμμισης του ποταμού Έβρου, ο 14χρονος έχασε τον προσανατολισμό του και πέρασε στην τουρκική κοίτη. Ο πατέρας του κατευθύνθηκε στο σημείο για τον βοηθήσει να επιστρέψει, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τουρκική στρατιωτική περίπολο και συνελήφθησαν.

    Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές αρχές που επικοινώνησαν με τις τουρκικές.

    Η περιπέτεια του κ. Μαγδαληνίδη και του γιου του αναμένεται να έχει αίσιο τέλος τις επόμενες ώρες, μετά από την συνάντηση της μικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στο μεθοριακό σταθμό Κήπων Έβρου.

    [03] Συνάντηση Σημίτη με προεδρείο ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    06/10/2003 19:48:05

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2004 και τούτο διότι «ο κόσμος

    θέλει σταθερότητα, παράλληλα δε εκτίμησε ότι η οικονομία «πάει καλά ενώ ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς του κυβερνητικού κόμματος να αναλύουν στον ελληνικο λαό την πολιτική της κυβέρνησης ώστε να γίνεται αυτή κατανοητή.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και όπως δήλωσε ο γραμματέας του προεδρείου Νίκος Λεβογιάννης στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας των βουλευτών με την κυβέρνηση και τους υπουργούς. Συμφωνήσαμε ότι «από εδώ και πέρα χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αποδώσει το κυβερνητικό έργο και να γίνει ακόμη περισσότερο γνωστό στον ελληνικό λαό, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Λεβογιάννη, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί πάρα πολύ καλά, ενώ το προεδρείο ζήτησε να είναι ακόμη ενεργότερη η συμμετοχή των βουλευτών στις επισκέψεις στην περιφέρεια, γιατί αυτοί (οι βουλευτές) είναι «η αιχμή του δόρατος και εκείνοι που επιφορτίζονται με τα προβλήματα και τις ανησυχίες του λαού και σε επίπεδο περιφέρειας και σε γενικότερο επίπεδο.

    Σε ερώτηση αν με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μην υπερψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός από κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές, ο κ. Λεβογιάννης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια ανησυχία και πρόσθεσε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι πάντα συσπειρωμένη, ανεξάρτητα από διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται και ότι κερδίζει όλες τις πολιτικές μάχες που γίνονται μέσα στη Βουλή.-

    [04] Πετρέλαιο θέρμανσης: Μείωση φόρου

    06/10/2003 19:21:02

    Στο καθεστώς της μειωμένης τιμής για τη χειμερινή περίοδο επανέρχεται το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 16 Οκτωβρίου. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία ορίζει τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή που θα ισχύσει από την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να μειωθεί και η λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

    Ειδικότερα, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ανέρχεται μετά τις 16/10 στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο (1.000 λίτρα) από 18 ευρώ το χιλιόλιτρο που ίσχυε το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διαφορά του φόρου σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή η μικρότερη μείωση, οφείλεται σε λόγους εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με το καθεστώς φορολογίας στα καύσιμα που ισχύει στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

    [05] Πρωτόπαπας για απεργιακές κινητοποιήσεις

    06/10/2003 15:18:43

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα ''αφορούν στο σύνολό τους μισθολογικές αυξήσεις του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να κάνει διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και τις επιμέρους ομοσπονδίες. Απ'αυτές τις συζητήσεις προέκυψαν οι τελικές αποφάσεις για τα μισθολόγια και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα υπαρκτά περιθώρια της οικονομίας. Δεδομένου ότι πέρα απο το κοινωνικο πακέτο (ύψους 2,3 δισ. ευρώ) έγιναν προσπάθειες για σημαντικές αυξήσεις-όπως την Παιδεία, όπου η αύξηση είναι 2,5 φορές πάνω απο τον πληθωρισμό- οι οποίες εξαντλούν τα όρια της οικονομίας. Αν τα υπερβαίναμε θα δημιουργούσαμε περισσότερα προβλήματα και η αυτοσυγκράτησή μας δεν έχει να κάνει με τις επιλογές μας αλλά με την πραγματικότητα''.

    Αυτά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις σημερινές κινητοποιήσεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ''με ιδιαίτερη προσοχή, σύνεση και ευθύνη αντιμετώπισε τα αιτήματα των εργαζομένων''.

    Ως προς τη στάση ορισμένων κλάδων να αγνοούν δικαστικές αποφάσεις, ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του κ. Δρυ. Αναφορικά με το ενδεχόμενο υποκίνησης των κινητοποιήσεων απο άλλα κόμματα, χάριν πολιτικής σκοπιμότητας, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως ''δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο, εφόσον δεν μπορώ, στην παρούσα φάση, να το τεκμηριώσω''.

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας ζήτησε απο τα πολιτικά κόμματα ''να τοποθετηθούν καθαρά και με το χέρι στην καρδιά: μπορούν κατά την κρίση τους να δοθούν περαιτέρω αυξήσεις; Συνάδει αυτό με τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι με τις κοινωνικές παροχές που έδωσε η κυβέρνηση κινδυνεύει η ελληνική οικονομία; Τί προτείνει η ΝΔ και τί θα έκαναν αν ήταν κυβέρνηση; Πρέπει να το πει διότι σε ορισμένες περιπτώσεις η σιωπή δεν είναι χρυσός''.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 October 2003 - 20:30:10 UTC