Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση ΕΓ ΠΑΣΟΚ-Σημίτης για διεκδικήσεις
  • [02] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σε Αχαϊα και Ηλεία
  • [03] Σύνοδος πρυτάνεων: Θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό
  • [04] Στο 5,4% οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο
  • [05] Συνάντηση Σημίτη με Χρυσοχοΐδη

  • [01] Συνεδρίαση ΕΓ ΠΑΣΟΚ-Σημίτης για διεκδικήσεις

    30/09/2003 23:16:35

    Σαφές μήνυμα προς τις κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν αιτήματα και παροχές από την κυβέρνηση έστειλαν απόψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, καθώς και το ΕΓ του Κινήματος, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση.

    Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τα αιτήματα διαφόρων κλάδων, γιατί έτσι θα οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις δηλώσεις του χαρακτήρισε γενναίες τις αυξήσεις που ανακοίνωσε για τους δημοσίους υπαλλήλους ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ τόνισε δίνοντας έτσι και τον τόνο, ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περαιτέρω ανοίγματα.

    Μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τη νέα εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου, για την οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα απαντά ή θα βρίσκεται απέναντι από τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Θόδωρο Ρουσόπουλο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για την πολιτική κατάσταση και μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός παρατήρησε ως «φούσκα το πρόγραμμα δημόσιας διοίκησης που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία χθες, ενώ σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε ότι σηματοδοτούν ένα καλύτερο κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως επισημάνθηκε αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για τη δουλειά του κυβερνώντος κόμματος. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι το έργο της κυβέρνησης δεν επηρεάζεται από τις δημοσκοπήσεις γιατί δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

    [02] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σε Αχαϊα και Ηλεία

    30/09/2003 20:40:11

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19.46 σήμερα το βράδυ με επίκεντρο τα Ερυμάνθεια όρη.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού, όπως ανακοίνωσε το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ήταν 30 χιλιόμετρα.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Στον Πύργο υπήρξε μικροανησυχία των κατοίκων επειδή ο σεισμός συνοδευόταν και από υπόκωφη βοή.

    Από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [03] Σύνοδος πρυτάνεων: Θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    30/09/2003 19:32:11

    Πρωτοβουλίες για την επίλυση του γενικότερου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια αποφάσισαν να αναλάβουν οι πρυτάνεις, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Οπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης «η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα οδηγήσει σε αδιέξοδο.

    Οι πρυτάνεις αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για να του θέσουν για μια ακόμη φορά τα αιτήματά τους για αύξηση 25% στον τακτικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Παράλληλα, οι πρυτάνεις κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούν τα πανεπιστήμια να είναι ανοικτά, παρ' όλα αυτά οι θέσεις τους συγκλίνουν με αυτές των υπόλοιπων πανεπιστημιακών που επιθυμούν αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης από τα πανεπιστήμια της χώρας.

    «Μέλημά μας και επιθυμία μας είναι να υπάρξει ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν θέλουμε ομήρους τους φοιτητές, τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος πρόσθεσε πως οι εξετάσεις οι οποίες έχουν χαθεί από τη συνεχιζόμενη απεργία των πανεπιστημιακών θα πραγματοποιηθούν αργότερα, αφού ουδέποτε κινητοποιήσεις του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων έχουν οδηγήσει στο να χαθεί η εξεταστική.

    Οσον αφορά την πρόταση του υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου για περικοπή των μισθών και των επιδομάτων όσων καθηγητών απέχουν από τα καθήκοντά τους, οι πρυτάνεις αποφάσισαν να ζητήσουν τη γνωμοδότηση νομικών συμβούλων, αφού, όπως υποστηρίζουν, το έργο των πανεπιστημιακών είναι σύνθετο και δεν περιορίζεται στη διδασκαλία και τις εξετάσεις.

    Για το ίδιο θέμα παρουσιάστηκε εισήγηση του πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Βαβούρα, στην οποία εξηγεί για ποιους λόγους δεν είναι σύννομο να προβεί σε περικοπή των μισθών των καθηγητών του πανεπιστημίου του.

    «Το επιστημονικό έργο των πανεπιστημιακών δεν αναστέλλεται ποτέ και αυτό αφήνουν πίσω τους ως κληρονομιά, συχνά με μεγάλες οικονομικές, κοινωνικές και οικογενειακές θυσίες, τόνισε ο κ. Βαβούρας, προσθέτοντας πως η περικοπή των αποδοχών είναι πράξη προσβολής του έργου και του ρόλου του πανεπιστημιακού καθηγητή, γι' αυτό ο ίδιος δεν θα το πράξει.

    Εξάλλου, μετά από συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ΠΟΣΕ ΤΕΙ αποφασίστηκε το συνδικαλιστικό όργανο να εισηγηθεί 24ωρες πανελλαδικές απεργίες, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται ανά δεκαπενθήμερο. Οι απεργίες αυτές θα ξεκινήσουν από τις 6 Οκτωβρίου. Αποφάσεις, πάντως, θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των ΤΕΙ.

    [04] Στο 5,4% οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

    30/09/2003 16:00:44

    Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις αυξήσεις που θα δοθούν στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο το 2004, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι οι αυξήσεις αυτές κινούνται στα όρια αντοχής της οικονομίας και ότι κλείνει ο κύκλος των διαβουλεύσεων για την εισοδηματική πολιτική του επομένου έτους. Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, θα προβλέπεται η χορήγηση από 1.1.2004 μηνιαίων αυξήσεων στις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων στο Δημόσιο ύψους 5,4% κατά μέσο όρο. Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για συγκράτηση των μισθολογικών διεκδικήσεων που προβάλλουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων, στα όρια αντοχής της οικονομίας. Αναφερόμενος στις κατηγορίες των εργαζομένων στο Δημόσιο που διεκδικούν υψηλότερες αυξήσεις, δήλωσε ότι το πλαίσιο των διεκδικήσεων δεν θα πρέπει να θέτει σε ομηρία την κοινωνία με αιτήματα που είναι εκτός των ορίων αντοχής της οικονομίας.

    [05] Συνάντηση Σημίτη με Χρυσοχοΐδη

    30/09/2003 14:58:57

    Η ατζέντα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου, οι δημοσκοπήσεις και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη με τον γραμματέα του κόμματος Μ.Χρυσοχοΐδη. Οπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης -η οποία κράτησε δυο ώρες και κατά τη διάρκειά της προσήλθε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης - ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα παραπάνω θέματα θα απασχολήσουν και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ που θα συνεδριάσει το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2003 - 20:30:11 UTC