Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδουλάκης: Αυξήσεις εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας
  • [02] ΤΑΧΙ: Απεργία το Σάββατο
  • [03] Ιωάννινα: Αποκλεισμός εθνικής οδού από εργαζόμενους σε σφαγεία.
  • [04] Δηλώσεις Σκανδαλίδη για πρόγραμμα ΝΔ
  • [05] Απεργία εξήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [06] Πρόγραμμα ΝΔ για Δημόσια Διοίκηση και ΟΤΑ
  • [07] Συμβούλιο Εφετών για έκδοση Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι
  • [08] Ακαρπη συνάντηση Φαρμάκη - Καθηγητών ΤΕΙ
  • [09] Κουλούρης με πολυεθνικές για τιμές

  • [01] Χριστοδουλάκης: Αυξήσεις εντός των ορίων αντοχής της οικονομίας

    29/09/2003 22:50:31

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών εκτός των ορίων αντοχής της οικονομίας. Αυτό αναμένεται να τονισει, αύριο, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος και θα παρουσιάσει αναλυτικά τις αυξήσεις μισθών τις οποίες θα χορηγήσει η κυβέρνηση στους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου αλλά και στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο με τα ειδικά μισθολόγια που θα ισχύσουν από την 1/1/2004.

    Το όριο στο οποίο θα κινηθούν οι μισθολογικές αυξήσεις ανέρχεται στο 7%. Οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη ενσωματωθεί στα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2004 ο οποίος θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης. Σήμερα ο κ. Χριστοδουλάκης συναντήθηκε για το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων του νέους έτους με εκπροσώπους των δικαστικών όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν επήλθε συμφωνία για το ύψος των αυξήσεων. Επίσης με διάσταση απόψεων ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Φαρμάκη με τους εκπροσώπους των καθηγητών των ΤΕΙ για το ίδιο θέμα.

    Σημειώνεται ότι και οι δύο κλάδοι ζητούν αυξήσεις μισθών πάνω από το όριο του 7%.

    [Φώτο-460213]

    [02] ΤΑΧΙ: Απεργία το Σάββατο

    29/09/2003 21:15:35

    Νέα 24ωρη απεργία για το Σάββατο, 4 Οκτωβρίου, εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, (ΣΑΤΑ), στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί αντιδρώντας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ΤΑΧΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες η απεργία εξαγγέλθηκε για το Σάββατο, προκειμένου, όπως επισήμαναν μέλη του Συνδικάτου, να δοθεί η ευκαιρία και στους συναδέλφους από την επαρχία, να έλθουν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιήσει το ΣΑΤΑ εκείνη την ημέρα.

    [03] Ιωάννινα: Αποκλεισμός εθνικής οδού από εργαζόμενους σε σφαγεία.

    29/09/2003 19:10:38

    Κλειστή παραμένει από τις τρεις το μεσημέρι η εθνική οδός Ιωαννίνων-Αθηνών στο 64ο χλμ (γέφυρα Καλογήρου), από χοιροτρόφους και εργαζόμενους στα τρία τοπικά σφαγεία, που διαμαρτύρονται για την απεργία των κτηνιάτρων, που έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν στα σφαγεία μεγάλες ποσότητες χοιρινών κρεάτων, η διακίνηση των οποίων έχει σταματήσει αφού δεν γίνεται κρεοσκοπικός έλεγχος.

    Επίσης διαμαρτύρονται και οδηγοί φορτηγών ψυγείων, που από την Πέμπτη και την Παρασκευή, παραμένουν στο χώρο των σφαγείων, μη μπορώντας να κινηθούν με τα φορτία τους χωρίς ελέγχους των κτηνιάτρων.

    Η συγκοινωνία τόσο από και προς τα Ιωάννινα όσο και από Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Αρτα κλπ γίνεται από παρακαμπτηρίους.

    [04] Δηλώσεις Σκανδαλίδη για πρόγραμμα ΝΔ

    29/09/2003 18:09:18

    Ως «το άκρον άωτον του μιμητισμού χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, τις σημερινές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή για το σύγχρονο κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ τον ίδιο ως «κακό αντιγραφέα που προσπαθεί να καλύψει την άγνοιά του.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως το πρόγραμμα της ΝΔ δεν έχει καμιά νέα ιδέα, είναι φτωχό και διάτρητο.

    Με το πρόγραμμα αυτό, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, δεν πρόκειται να υπάρξει επανίδρυση του κράτους, όπως διατείνεται ο κ. Καραμανλής, αλλά επανίδρυση του κράτους της δεξιάς, ενώ ανοίγει παραθυράκια για να ανατραπούν οι μέχρι τώρα κατακτήσεις.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως βάσει του προγράμματος αυτού της ΝΔ, καταργείται το ΣΔΟΕ και στην ουσία και το ΑΣΕΠ το οποίο αντικαθίσταται με ένα νεφελώδες όργανο. «Πρόκειται -όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών- για ένα «κλείσιμο του ματιού στα «δικά τους παιδιά.

    [05] Απεργία εξήγγειλαν οι νοσοκομειακοί γιατροί

    29/09/2003 17:39:10

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά στις 6,7 και 8 Οκτωβρίου μετά τη σημερινή απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να πραγματοποιήσουν τριήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας περιμένει να πάρει τις αποφάσεις της αύριο μετά τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Οι γιατροί ζητούν αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, κάτι που διεφάνη και από την πρώτη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας προσανατολίζεται σε κυλιόμενες επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά τις 10 Οκτωβρίου, αν δεν γίνει δεκτό το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών, κυρίως, αιτημάτων τους.

    [06] Πρόγραμμα ΝΔ για Δημόσια Διοίκηση και ΟΤΑ

    29/09/2003 17:10:32

    Τη θετική ψήφο των πολιτών ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι πανέτοιμη για να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη για μια νέα πολιτική και μια νέα διακυβέρνηση. Ανάμεσα στις προτάσεις του προγράμματος της ΝΔ προβλέπεται μείωση των υπουργείων, κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων και υπηρεσιών, δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των συμβάσεων και των προμηθειών του δημοσίου, μετατροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ανεξάρτητη αρχή, δημιουργία ειδικού τμήματος του "πόθεν έσχες" για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, θέσπιση θέσης συνηγόρου υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών και συνηγόρου του δημότη και δημιουργία επιτροπής Ελέγχου για το πολιτικό χρήμα. Το ΑΣΕΠ αντικαθίσταται από το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ σε ότι αφορά τις προσλήψεις θα διενεργείται γραπτός πανελλαδικός διαγωνισμός, ο οποίος θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων. Ακόμη δεν θα προσλαμβάνονται έκτακτοι για πάγιες ανάγκες του δημοσίου και θα καθιερωθεί ο θεσμός της μερικής απασχόλησης.

    Σε ότι αφορά τα μισθολογικά προβλέπεται σύνδεση του μισθού με το βαθμό, τα καθήκοντα και την αποδοσή του υπαλλήλου, ενοποίηση και ενσωμάτωση αν είναι δυνατόν των επιδομάτων στους μισθούς, κλαδικά μισθολόγια και σαφής ιεραρχία στο δημόσιο τομέα.

    Η ΝΔ δεσμεύεται για πάταξη της γραφειοκρατίας, τρεις υπογραφές σε κάθε έγγραφο και τρία έγγραφα για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καθώς επίσης και για αναβάθμιση των ΚΕΠ.

    Από την εκδήλωση απουσίαζε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είναι δυσαρεστημένη γιατί ενημερώθηκε από τον κ. Σουφλιά για το πρόγραμμα μόλις την Παρασκευή το πρωί. Η δήμαρχος Αθηναίων δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για το θέμα, ενώ συνεργάτες του κ. Σουφλιά ανέφεραν ότι οι θέσεις οριστικοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ και πως ο κ. Σουφλιάς επιχείρησε να μιλήσει τηλεφωνικά την Πέμπτη με τη δήμαρχο, αλλά κατέστη δυνατόν μόνο την Παρασκευή.

    [07] Συμβούλιο Εφετών για έκδοση Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι

    29/09/2003 16:19:24

    Την αναβολή της συζήτησης του αιτήματος των ρωσικών αρχών για την έκδοση του Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών. Οι εφέτες έκριναν αναγκαία την αναβολή της συζήτησης του αιτήματος προκειμένου να προσκομιστούν ενώπιόν του επιπλέον στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Υπενθυμίζεται οτι ο Ρωσοεβραίος επιχειρηματίας αντιμετωπίζει στην Ρωσία κατηγορία για υπόθεση απάτης ύψους περίπου 250 εκατ. δολαρίων. Ο Γκουσίνκι συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου στο αεροδρόμιο των Σπάτων μετά απο διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί για την υπόθεση της απάτης. Η εισαγγελέας Εφετών κ. Αννα Ζαϊρη που μελέτησε τα στοιχεία της υπόθεσης ζητά με την πρότασή της προς το Συμβούλιο να μήν γίνει δεκτό το αίτημα των ρωσικών αρχών καθώς κρίνει οτι η κατηγορία σε βάρος του Γκουσίνσκι είναι αόριστη. Την τελική απόφαση για το θέμα θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών αφού μελετήσει και τα νεότερα στοιχεία που ζήτησε να του διαβιβαστούν.

    [08] Ακαρπη συνάντηση Φαρμάκη - Καθηγητών ΤΕΙ

    29/09/2003 16:19:17

    Ακαρπη ήταν και νέα συνάντηση που είχαν οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ με τον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Φαρμάκη. Η συνάντηση της ΠΟΣΕ ΤΕΙ με τον κ.Φαρμάκη διήρκησε περίπου μισή ώρα, όμως οι καθηγητές εξήλθαν απο το γραφείο του υφυπουργού ανικανοποίητοι, αφού η κυβέρνηση φαίνεται πως εμμένει στην αποφασή της να δοθούν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους της τάξης 7%. Την ίδια ώρα οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ, επιμένουν να διεκδικούν αυξήσεις 10% για το 2004 και ακόμη 10% για το 2005. Έτσι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ΤΕΙ, αναμένεται να εισηγηθεί συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μαζί με τους πανεπιστημιακούς. Την Τετάρτη μάλιστα έχει ήδη αποφασιστεί η συγκέντρωση και των δύο φορέων στα Προπύλαια και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας .

    [09] Κουλούρης με πολυεθνικές για τιμές

    29/09/2003 16:19:09

    Την αποκλιμάκωση των τιμών τους δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν από το 2004 οι πολυεθνικές L'Οreal, Henkel, Procter and Gamble, Unilever και Colgate, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν σήμερα στο υπουργείο με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τα σούπερ μάρκετ ότι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό φέτος στα περισσότερα προϊόντα τους, έδωσαν στοιχεία στον υφυπουργό με βάση τα οποία αποδεικνύεται το αντίθετο. Ο υφυπουργός είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού, ενώ σε μεμονωμένα προϊόντα όπου οι αυξήσεις ξεπερνούν αυτό το όριο, οι επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να τις μειώσουν. Στα είδη ευρείας κατανάλωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι, όπως του επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εταιριών, οι τιμές θα συγκρατηθούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2003 - 20:30:13 UTC