Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός κινδύνου ο εφοπλιστής Ν.Μαζαράκης
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου με Γκιουλ
  • [03] Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον επιχειρηματία Ν. Μαζαράκη
  • [04] Ολυμπιακή: Στάσεις εργασίας ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών
  • [05] Αθωώθηκε ο γιος του βουλευτή Θ. Κατσίκη
  • [06] Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου - Εκτιμήσεις Εθνικής Τράπεζας.
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή με Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων
  • [08] Ν/Σ για τα δάση: Αντιδράσεις κομμάτων
  • [09] Ν/Σ για τα δάση: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο
  • [10] Σημίτης για κινητοποιήσεις

  • [01] Εκτός κινδύνου ο εφοπλιστής Ν.Μαζαράκης

    25/09/2003 23:11:25

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό ο εφοπλιστής Νικόλαος Μαζαράκης, 59 ετών, που δέχθηκε ένοπλη επίθεση από δύο άγνωστους στις 9.15 το βράδυ στην είσοδο του γκαράζ του σπιτιού του στην οδό Γορτυνίας 6 στην Ανοιξη. Οι δράστες φορούσαν κράνη μοτοσικλέτας και αμέσως μετά την επίθεση επιβιβάστηκαν στο δίκυκλο που είχαν μαζί τους και εξαφανίστηκαν. Ο 59χρονος εφοπλιστής δέχθηκε μία σφαίρα στο λαιμό που του προξένησε διαμπερές τραύμα. Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε ένας κάλυκας από το όπλο των δραστών. Οι αξιωματικοί της ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση εξετάζουν ως πιθανότερο κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας τις προσωπικές διαφορές του 59χρονου εφοπλιστή με κάποια άλλα άτομα χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου με Γκιουλ

    25/09/2003 22:15:07

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ συζήτησαν την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στις 21 Οκτωβρίου.

    Επίσης, για το θέμα της Κύπρου συμφώνησαν ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει την αίτηση της Τουρκίας για να της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οι δυο υπουργοί, σε δηλώσεις στις οποίες προέβησαν μετά τη συνάντηση, ανέφεραν ότι συμφώνησαν για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως οι συζητήσεις έχουν διαμορφωθεί τόσο μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στο αντίστοιχο των συζητήσεων μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    [03] Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον επιχειρηματία Ν. Μαζαράκη

    25/09/2003 21:39:23

    Επίθεση από δύο αγνώστους δέχθηκε στις 21:20 έξω από το σπίτι του στην Ανοιξη Αττικής, ο επιχειρηματίας Νίκος Μαζαράκης. Ο επιχειρηματίας δέχθηκε άγνωστο αριθμό σφαιρών και αυτή τη στιγμή οδηγείται τραυματισμένος σε νοσοκομείο.

    [04] Ολυμπιακή: Στάσεις εργασίας ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών

    25/09/2003 19:39:23

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν την επόμενη Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, εξαιτίας των στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ). Οι στάσεις εργασίας θα είναι τρίωρες και θα πραγματοποιηθούν οκτώ με έντεκα το πρωί και πέντε με οκτώ το βράδυ.

    Η ΕΙΣΦ καταγγέλλει τη διοίκηση της Ολυμπιακής ότι με παράνομες διαδικασίες εκπαιδεύει συμβασιούχους ιπταμένους συνοδούς και φροντιστές για να καλύψει τις ανάγκες πτήσεών της, με παράκαμψη του τακτικού προσωπικού, καθώς ετοιμάζει απολύσεις συναδέλφων με το πρόσχημα της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, στο πλαίσιο του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    [05] Αθωώθηκε ο γιος του βουλευτή Θ. Κατσίκη

    25/09/2003 19:14:09

    Αθώος κρίθηκε από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο ο 22χρονος Σόλων Κατσίκης, γιός του βουλευτή Θόδωρου Κατσίκη, που συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Πατήσια μαζί με δυο φίλους του αλβανικής υπηκοότητας.

    Σε βάρος του 22χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας καθώς είχε παραχωρήσει το αυτοκίνητο του πατέρα του σε έναν από τους δυο Αλβανούς ο οποίος στον έλεγχο της αστυνομίας δεν επέδειξε δίπλωμα οδήγησης.

    Ο τρίτος της παρέας συνελήφθη γιατί στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα ινδικής κάνναβης.

    Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον Σόλωνα Κατσίκη και τον οδηγό του οχήματος, καθώς ο τελευταίος προσκόμισε άδεια οδήγησης. Αντίθετα, καταδίκασε το φίλο τους τόσο για κατοχή ναρκωτικών όσο και για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών.

    [06] Ισοτιμία ευρώ/δολαρίου - Εκτιμήσεις Εθνικής Τράπεζας.

    25/09/2003 17:01:42

    Το μακροχρόνιο επίπεδο της ισοτιμίας του ευρώ ενισχύθηκε στα 1,10 δολάρια ανά ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2003 και αναμένεται να παραμείνει περίπου σε αυτό και κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο για την ενημέρωση των ξένων επενδυτών.

    Το συμπέρασμα είναι σημαντικό, γιατί ιστορικά διαγράφεται σταθερή τάση επαναφοράς του ευρώ στο μακροχρόνιο επίπεδό του, επισημαίνουν οι αναλυτές της Εθνικής. Ωστόσο, η πορεία του ευρώ προς το μακροχρόνιο επίπεδό του θα επηρεαστεί και από τη στάση των ασιατικών χωρών μετά τις παραινέσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών στο Ντουμπάι για αλλαγή των συναλλαγματικών τους καθεστώτων σε κυμαινόμενες ισοτιμίες.

    Συγκεκριμένα, το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ έχει προσεγγίσει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (εκτιμώμενο 5,4% του ΑΕΠ το 2003) - τα οποία είναι δύσκολα διατηρήσιμα. Κατά την τελευταία πενταετία, οι ασιατικές χώρες χρηματοδοτούν σχεδόν το μισό αμερικανικό έλλειμμα, καθώς αγοράζουν αμερικανικά κρατικά ομόλογα για να ανατιμούν το δολάριο ώστε να διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους στις εξαγωγικές αγορές. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, αν τώρα αποφασίσουν να υιοθετήσουν καθεστώς κυμαινόμενων ισοτιμιών, η ζήτηση για αμερικανικά ομολόγα θα μειωθεί, μέρος των ασιατικών κεφαλαίων θα στραφεί στην ευρωζώνη και συνεπώς το ευρώ θα ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου.

    Συγκεκριμένα, αν οι πιέσεις από τις επτά πλουσιότερες χώρες για ανατίμηση των ασιατικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου αποβούν άκαρπες, το αμερικανικό έλλειμμα θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται από εισροές ασιατικών κεφαλαίων. Σύμφωνα με αυτές τις συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που ενέχει κάθε προσπάθεια εκτίμησης της μελλοντικής συναλλαγματικής ισοτιμίας ενός νομίσματος, αναμένεται η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο να μειωθεί στο μακροχρόνιο επίπεδό της (1,10 δολάρια ανά ευρώ) μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο κατά τη διάρκεια του 2004.

    Με αυτή την προοπτική και καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει ασθενής (κοντά στο 0,5% το 2003 και κάτω από 2% για το 2004), προβλέπεται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οδηγώντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 1,75%, και μόνο προς το τέλος του 2004 αναμένεται να αναστρέψει την πολιτική της σε περιοριστική.

    Εναλλακτικά, εκτιμάται ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι συναλλαγματικές πολιτικές των ασιατικών χωρών μεταστρέφονται σε καθεστώς κυμαινόμενων ισοτιμιών. Σε αυτή την περίπτωση, ο περιορισμός της ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα από Ασιάτες σε συνδυασμό με το διευρυνόμενο εξωτερικό έλλειμμα των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελέσουν έναυσμα για την ανατίμηση του ευρώ πάνω από το μακροχρόνιο επίπεδό του-προσεγγίζοντας τα 1,20-1,30 δολάρια κατά τη διάρκεια του 2004.

    Σε περίπτωση πραγματοποίησης αυτού του ενδεχομένου, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο παρέμβασης ώστε να αντισταθμίσει την περιοριστική επίδραση από την ανατίμηση του ευρώ στις νομισματικές συνθήκες της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 ακόμα μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο το 2004-οδηγώντας έτσι το επιτόκιο στο 1,5%.

    [07] Συνάντηση Καραμανλή με Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

    25/09/2003 15:37:18

    Τις βασικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντησή του με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και ενόψει της παρουσίασης προγράμματος του κόμματος τη Δευτέρα για τη Δημόσια Διοίκηση. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα και πόρους για να ανταποκριθεί στις πολλές αρμοδιότητές της, κάτι που αδυνατεί να κάνει σήμερα. Η κ. Φώφη Γεννηματά είπε ότι η σκέψη του κ. Καραμανλή είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχθηκε να ακούσει αναλυτικά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας τη Δευτέρα για να τις σχολιάσει.

    [08] Ν/Σ για τα δάση: Αντιδράσεις κομμάτων

    25/09/2003 15:14:24

    Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις. Ο αρμόδιος τομεάρχης Γεωργίας της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος, έκανε λόγο για προεκλογικό πανικό της κυβέρνησης. Τόνισε ότι θα πρέπει να μπει τάξη και να αρθούν αδικίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απραξία και ανικανότητα. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε το νομοσχεδιο ως έγκλημα του αιώνα. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεπουλήσει τη δημόσια γη και πρόσθεσε ότι όλα υποκύπτουν στο νόμο της προεκλογικής σκοπιμότητας.

    [09] Ν/Σ για τα δάση: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο

    25/09/2003 15:14:15

    Εγκρίθηκε το μεσημέρι ομόφωνα απο το υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις, τις βασικές αρχές του οποίου έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. ο υπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ομόφωνες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρυ με το νομοσχέδιο ορίζεται τί σημαίνει δάσος και τι δασική έκταση, σύμφωνα με τον ορισμό του Συντάγματος. Δεν θα υπάρξει ρύθμιση για νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων και νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Δεν προβλέπεται ρύθμιση για εκτάσεις που διαπιστώνεται ότι ήταν κάποτε δασικές και προ του 1975 άλλαξαν αυθαίρετα χρήση. Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής των κατεχομένων δασών και δασικών εκτάσεων με διαθέσιμες ή κοινόχρηστες εποικιστικές εκτάσεις, καθώς και με δημόσιες μη δασικές εκτάσεις. Για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων κτισμάτων παρέχεται η δυνατότητα ανάκλησης του πρωτοκόλλου ειδικής αποζημίωσης εφόσον οι ενδιαφερόμενοι μέσα σε έξι μήνες απο τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προβούν στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων, που αναγέρθηκαν σε ιδιόκτητα δάση ή δασικές εκτάσεις ή στη δια πρωτοκόλλου παράδοση των αυθαιρέτων κτισμάτων που αναγέρθηκαν σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στην οικεία δασική αρχή. Ο κ. Δρυς τόνισε ότι οι λόγοι για την κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου είναι η ανάγκη εναρμόνισης των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας με τις αναθεωρημένες διατάξεις του Συντάγματος, η ενίσχυση της προστασίας των δασών και η ανάγκη αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι πρέπει να μπει τάξη στο θέμα αυτό και να προσαρμοστεί η δασική νομοθεσία στις επιταγές του Συντάγματος. Πρέπει, είπε, να πάψουν οι αυθαιρεσίες απο τις διάφορες ερμηνείες. Επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και η κάθε ρύθμιση δεν είναι προεκλογική παροχή.

    Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, υπό την ιδιότητα του Συνταγματολόγου, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι απόλυτα συμβατό με το σύνταγμα και θέτει σαφές πλαίσιο που περιορίζει την αυθαιρεσία. Τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου και κανείς δεν πρέπει να βιάζεται και να κάνει δηλώσεις, χωρίς να έχει δει το πλήρες κείμενο. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτείθεται να νομιμοποιήσει τις αυθαιρεσίες στα δάση και να επιτρέψει αλλαγές χρήσης γης ή νομιμοποίηση εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών.

    [10] Σημίτης για κινητοποιήσεις

    25/09/2003 14:43:00

    Στο θέμα των κινητοποιήσεων και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ.Πρωτόπαπας. «Οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί και σήμερα βρίσκονται σε επίπεδο υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε αιτήματα εργαζομένων οταν αυτά δεν έχουν σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας, τόνισε ο κ.Σημίτης, υπενθυμίζοντας παλαιότερη πρόβλεψή του πως «θα περάσουμε δύσκολο φθινόπωρο. Ακόμη ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχουν ήδη γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση τη δουλειά της και αν υλοποιήσουμε γρήγορα το χρονοδιάγραμμά μας δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις εκλογές.

    Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται κατά το οποίο η κυβέρνηση προχωρά σε προεκλογικές παροχές. «Κάθε ρύθμιση δεν είναι παροχή υπογράμμισε ο κ. Σημίτης και παρατήρησε πως «επειδή αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα μας αποδίδεται προεκλογική σκοπιμότητα. Δεν είναι έτσι, κάνουμε τη δουλειά μας και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη δουλειά μας επειδή σε εφτά ή οχτώ μήνες έχουμε εκλογές, υπογράμμισε σχετικά ο κ. Σημίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2003 - 20:30:15 UTC