Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δίκη ''17Ν'':Αγόρευση αναπληρωτή εισαγγελέα Β. Μαρκή.
  • [02] Παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών.
  • [03] Βουλή:Ερώτηση της ΝΔ για πώληση χρυσού της ΤτΕ
  • [04] Εναρξη νέα σχολικής χρονιάς

  • [01] Δίκη ''17Ν'':Αγόρευση αναπληρωτή εισαγγελέα Β. Μαρκή.

    11/09/2003 14:22:26

    Να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη (4.2.87), ο Βασίλης Τζωρτζάτος αντί ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν αυτός που είχε πυροβολήσει το γιατρό με συνεργούς τον Πάτροκλο Τσελέντη και το Βασίλη Τζωρτζάτο, ζήτησε στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας κ. Βασίλης Μαρκής.

    Ο κ. Μαρκής προχώρησε επίσης σε κατανομή των ρόλων που είχαν οι δράστες της συμπλοκής με τους αστυνομικούς στα Σεπόλια, στις 20.11.1990. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας με την πρότασή του ζητεί από το δικαστήριο να μην καταδικάσει για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού, όπως εισάγεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, το Σωτήρη Κονδύλη, πρόταση που αν υιοθετηθεί από τους δικαστές, ''σπάει'' την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον κατηγορούμενο, για τον οποίο ωστόσο ο κ. Λάμπρου έχει εισηγηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικού.

    Ο κ. Μαρκής ζήτησε επίσης να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία του ταξί στα Σεπόλια αλλά και για τη δεύτερη έκρηξη χειροβομβίδας που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της καταδίωξής τους από τους αστυνομικούς.

    Ο αναπληρωτής εισαγγελέας πρότεινε ωστόσο την ενοχή του Σάββα Ξηρού για έκρηξη και των Χριστόδουλου Ξηρού και Δημήτρη Κουφοντίνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού. Στην αγόρευσή του ο αναπληρωτής εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθεί από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για το σύνολο των πράξεων που αφορούν την υπόθεση των Σεπολίων, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, κρίνοντας ότι η συμπλοκή ήταν τυχαία ενέργεια και όχι προαποφασισμένη.

    Νωρίτερα ο αναπληρωτής εισαγγελέας χαρακτήρισε συνεπή ως προς τους συνωμοτικούς κανόνες, που υπήρχαν στη 17Ν, την αρνητική στάση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, αμέσως μετά τη σύλληψή του.

    "Τι θα γινόταν, αν αποδεχόταν ότι ήταν αρχηγός ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος; Θα έμπαινε οριστικά η ταφόπλακα σε αυτό, που λέγεται 17Ν", τόνισε στην αγόρευσή του ο κ. Μαρκής, διευκρινίζοντας, ωστόσο, οτι η επίμονη αυτή άρνηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αποτέλεσε την αιτία, που οι περισσότεροι απο τους συλληφθέντες συνεργάστηκαν σε πρώτο στάδιο με τις αρχές.

    "Οταν οι επόμενοι βρέθηκαν στο φαινόμενο ο αρχηγός να τους αρνείται, να κάνει οτι δεν τους γνωρίζει και ενδεχομένως να τους βρίζει, είπαν ο σώζων εαυτώ σωθείτω'', πρόσθεσε ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

    Αυτό ακριβώς προσπάθησε να σταματήσει, με την παράδοσή του στις αρχές, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τον κ. Μαρκή.

    Ο εισαγγελέας περιέγραψε ως άνθρωπο με εγκληματικό ταλέντο τον κατηγορούμενο και υποστήριξε οτι η ένταξή του στην οργάνωση είναι απο τους κυριότερους σταθμούς στη 17Ν, ενώ, όπως είπε, παραμένουν αδιευκρίνιστες και σκοτεινές οι συνθήκες, καθώς και ο χρόνος στρατολόγησής του.

    Ο κ. Μαρκής εξέφρασε την εκτίμησή πως οι αδελφοί Ξηροί είναι τραγικά πρόσωπα.

    [02] Παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών.

    11/09/2003 13:53:26

    Ελληνικό αεροσκάφος P3 Orion ναυτικής συνεργασίας, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, παρενόχλησαν το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δύο τουρκικά F16. Προηγουμένως τα δύο τουρκικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο και είχαν αναγνωριστεί και αναχαιτιστεί από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

    [03] Βουλή:Ερώτηση της ΝΔ για πώληση χρυσού της ΤτΕ

    11/09/2003 13:48:33

    Το ζήτημα της πώλησης 20 τόνων χρυσού από την Τράπεζα της Ελλάδος, φέρει στη Βουλή, με ερώτησή της η Νέα Δημοκρατία.

    Στην ερώτηση που υπογράφεται από είκοσι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δημήτρη Σιούφα, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, κάθε εισηγμένη εταιρεία οφείλει να δημοσιοποιεί οποιαδήποτε ουσιώδη μεταβολή στην περιουσιακή της κατάσταση, στην κεφαλαιακή διάρθρωση και στη γενική πορεία των υποθέσεών της.

    Με δεδομένο, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση ερωτάται, γιατί η διοίκησή της δεν γνωστοποίησε, στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές, έστω και εκ των υστέρων, τη μυστική πώληση των 20 τόνων χρυσού, τι πρόκειται να πράξει γι αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εάν η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδας να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, σε ποιο ύψος φτάνουν σήμερα οι υποχρεώσεις της Τράπεζας και από πού προέκυψε η αύξηση κατά 10 δις ευρώ, μέσα στο 2002, των υποχρεώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος σε κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ε.Ε..

    [04] Εναρξη νέα σχολικής χρονιάς

    11/09/2003 12:11:23

    Με τον καθιερωμένο αγιασμό στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησε το πρωί για περίπου ενάμιση εκατομμύριο μαθητές η νέα σχολική χρονιά.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου επισκέφθηκε το 19-ο δημοτικό σχολείο στη Νέα Ιωνία, στην Αθήνα.

    Ο κ.Σημίτης αναφερόμενος στο θεσμό του ολοήμερου σχολείου τόνισε ότι είναι χρήσιμος γιατί επιτελεί μια σημαντική εκπαιδευτική και κοινωνική λειτουργία και εξυπηρετεί 300 χιλιάδες οικογένειες. Επίσης μίλησε για την εξάπλωση του μαθήματος της πληροφορικής σε όλα τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

    Ο κ.Ευθυμίου αναφέρθηκε στους στόχους για τη νέα σχολική χρονιά το πρόγραμμα επιμόρφωσης των δασκάλων και τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διπλοβάρδιας στα σχολεία.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το 8-ο ενιαίο λύκειο Αθηνών στα Πατήσια.Σε δηλώσεις του τόνισε οτι η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση και επισήμανε οτι την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης.Αναφερόμενος στα ολοήμερα σχολεία, τόνισε οτι όπως λειτουργούν σήμερα, δεν προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο, αλλά λειτουργούν, όπως λένε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, ως "πάρκινγκ παιδιών", δηλαδή ως χώροι για την παραμονή.

    [Φώτο-635553]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 September 2003 - 11:30:19 UTC