Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το απόγευμα τα εγκαίνια της ΔΕΘ απο τον πρωθυπουργό
  • [02] Παρέμβαση εισαγγελέα για Ολυμπιακή
  • [03] Βομβιστική επίθεση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων-Ανάληψη ευθύνης
  • [04] Δηλώσεις Πετσάλνικου για βόμβα στην Ευελπίδων
  • [05] Δίκη 17Ν:Αρχισε η απολογία Παπαναστασίου
  • [06] Μερική άρση απόπλου
  • [07] Δύο εκρήξεις στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

  • [01] Το απόγευμα τα εγκαίνια της ΔΕΘ απο τον πρωθυπουργό

    05/09/2003 13:56:43

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ εξετάστηκαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών ο Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι όλα είναι έτοιμα και πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός κάθε χρόνο κάνει μια ομιλία και έχει μια πολιτική παρουσία,τόσο για αυτά που έχει κάνει,όσο και για αυτά που καλείται η κυβέρνηση να ανταποκριθεί και στο μέλλον.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει μείνει κανείς έξω απο τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός,υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει μείνει έξω,καθώς η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης απαντώντας σε ερώτηση για τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι εχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να διαδηλώνει μέσα στα πλαίσια όμως της δημοκρατίας,χωρίς να ενοχλεί.

    Σημειώνεται οτι ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη στις 5.30 το απόγευμα ενώ στις 7 θα γίνουν τα εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

    Ο κ.Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί στις προτεραιότητες και στους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. Αύριο ο κ.Σημίτης θα επισκεφθεί τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

    Το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί στη Θεσ/κη συλλαλητήρια από συνδικάτα και πολιτικές κινήσεις ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ.

    Νωρίς το απόγευμα συλλαλητήρια θα πραγματοποιήσουν οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι ομοσπονδίες Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστών. Στις 7 θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ΠΑΜΕ, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    [02] Παρέμβαση εισαγγελέα για Ολυμπιακή

    05/09/2003 13:18:44

    Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρη Μπάγια προκάλεσαν δημοσιεύματα στον Τύπο,σχετικά με ματαιώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ο κ.Μπάγιας με έγγραφό του προς την Διεύθυνση Αστυνόμευσης Διεθνούς Αερολιμένα,ζητά την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης,όσο αφορά τα περιστατικά που καταγγέλλονται στον Τύπο για αιφνίδιες ασθένειες υπαλλήλων της Ολυμπιακής,που έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

    Ο εισαγγελέας ζητά να ερευνηθεί αν στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κατατεθεί ιατρικές βεβαιώσεις για τους ασθενείς υπαλλήλους και αν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Διεθνούς Αερολιμένα έλαβε επίσης εντολή απο τον κ.Μπάγια να ερευνήσει εάν συντρέχουν περιπτώσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης όσο αφορά το αδίκημα της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης,αλλά και αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

    [03] Βομβιστική επίθεση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων-Ανάληψη ευθύνης

    05/09/2003 12:51:39

    Προβληματισμός επικρατεί στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές για την διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στα δικαστήρια στην πρώην σχολή Ευελπίδων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός που διενεργούσε έρευνες στην περιοχή και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

    Την ευθύνη ανέλαβε με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ''Επαναστατικός Αγώνας'' .

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος από τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε εντελώς ανόητη την ενέργεια αυτή και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν η επίθεση συνδέεται με την δίκη της 17Νοέμβρη. Αν οι δράστες ανέφερε ήθελαν με την τοποθέτηση της βόμβας να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δικαιοσύνη είναι εντελώς απερίσπαστη και δεν επηρεάζεται από κανέναν.

    Ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής, εξέφρασε την άποψη ότι οι τρομοκράτες ήθελαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν αστυνομικούς καθώς οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 18 λεπτών.Τα υπολείμματα έχουν μεταφερθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και εξετάζονται. Οπως διαπιστώθηκε πρόκειται για αυτοσχέδιους ωρολογιακούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί στο πλατύσκαλο και σε παροπλισμένο θυρωρείο έξω από κτίριο του δικαστηρίου.

    Αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνδέουν την επίθεση αυτή με τη διεξαγωγή της δίκη της 17Ν, ενώ τη συνδυάζουν τόσο με την απολογία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, όσο και με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα δικαστήρια, λειτουργούν κανονικά, μετά τις σχετικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, δεν διεξάγονται μόνο δίκες στο κτίριο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

    [Φώτο-632824]

    [04] Δηλώσεις Πετσάλνικου για βόμβα στην Ευελπίδων

    05/09/2003 12:35:36

    Εντελώς ανόητη ενέργεια χαρακτήρισε την τοποθέτηση βομβών στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν η ενέργεια αυτή συνδέεται με την δίκη της 17 Νοέμβρη.

    ''Αν οι δράστες ήθελαν με την τοποθέτηση της βόμβας να επηρρεάσουν την δικαιοσύνη,θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δικαιοσύνη της χώρας είναι εντελώς απερίσπαστη και δεν επηρρεάζεται από κανέναν'',σχολίασε ο κ.Πετσάλνικος.

    [05] Δίκη 17Ν:Αρχισε η απολογία Παπαναστασίου

    05/09/2003 11:37:49

    Την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση του Πάτροκλου Τσελέντη με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο διέταξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

    Ωστόσο, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον οποίο χαρακτήρισε άθλιο ανθρωπάκι, που ψεύδεται για να τον ενοχοποιήσει.

    "Είναι ένα θλιβερό και άθλιο ανθρωπάκι, που προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε, μαζί με τον Κονδύλη, για να με καταδικάσετε. Δε θα συνεργήσω", είπε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, απευθυνόμενος στους δικαστές.

    Πάντως, ο εφέτης Νίκος Ζαϊρης υπενθύμισε στον κατηγορούμενο ότι στις 6 Αυγούστου , όταν είχε ζητηθεί η κατ'αντιπαράσταση εξέτασή τους, είχε δεχθεί.

    "Θέλει να με ενοχοποιήσει, για να βγει από τη φυλακή'', ήταν η απάντηση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, ενώ ο συνηγορός του, Γιάννης Ραχιώτης, έκανε λόγο για παράσταση, που επιθυμεί να δώσει ο Τσελέντης, στην οποία ο εντολέας του δεν πρόκειται να συνεργήσει.

    Ο συνήγορος του Πάτροκλου Τσελέντη, Αριστείδης Οικονομίδης, είπε ότι από τη στιγμή, που αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί του, δεν έχει αντίρρηση να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση.

    Ο κ. Οικονομίδης συμβούλευσε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να μη συνεχίσει να σιωπά, λέγοντας πως ''στον τάφο της σιωπής δε θάβεται μόνο η αλήθεια, αλλά και ο αποκρύπτων την αλήθεια''.

    Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, στην τοποθέτησή του για το ζήτημα της κατ' αντιπαράστασης εξέτασης, αφού τόνισε ότι ''δεν την θέλει όχι μόνο εκείνος, που είναι βουτηγμένος στο έγκλημα, αλλά και εκείνος που θέλει να εξαπατήσει το δικαστήριο και να περάσει την άποψή του'', κατέληξε ως εξής:

    "Ενας άνθρωπος, που δε δούλεψε ποτέ, δεν έχει όνομα, με κουκούλες, με μάσκες. Και αυτός ο άνθρωπος, ο βουτηγμένος, προσπαθεί να εξαπατήσει. Τρέμει την αλήθεια και ότι οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες του Ποινικού Δικαίου. Δεν ελπίζω, γιατί ξέρω τί είναι ο κ. Γιωτόπουλος''.

    Νωρίτερα, ο Σωτήρης Κονδύλης, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα Χρήστου Λάμπρου, επέμεινε πως οι συναντήσεις του με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ήταν στο πλαίσιο της 17 Νοέμβρη, οι συζητήσεις τους, όμως, ήταν πολιτικές και γενικές.

    Στο μεταξύ, αίτημα να απολογηθεί ο Σάββας Ξηρός, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολογιών, υπέβαλε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

    Ο πρόεδρος απάντησε, πάντως, πως έχει παρέλθει η σειρά του και το δικαστήριο θα επιφυλαχθεί.

    Στη συνέχεια, άρχισε να απολογείται ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος υποστήριξε πως είναι αθώος και ότι δεν έχει καμία σχέση με τη 17 Νοέμβρη.

    ''Οτιδήποτε σκοτώνει ξεφεύγει και προστυχεύει'', είπε, χαρακτηριστικά, ο Ανέστης Παπαναστασίου και συμπλήρωσε πως διαφωνεί με τις ενέργειες της 17 Νοεμβρη, η οποία, όπως είπε, είχε απόψεις του 19ου αιώνα.

    Αναφερόμενος στο σκαρίφημα του στρατοπέδου, για το οποίο κατηγορείται, ο Παπαναστασίου υποστήριξε πως στη φυλακή, όταν πρωτοσυνάντησε τον εξάδελφό του Νίκο Παπαναστασίου τον ρώτησε αν έχει σχέση με αυτό και εκείνος του το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

    Ρώτησε επίσης και τον Πάτροκλο Τσελέντη αν εκείνος είχε δει αυτό το σκαρίφημα όσο ήταν μέλος της οργάνωσης, αλλά εκείνος του απάντησε ότι δεν το είχε δει ποτέ του.

    "Επειδή εγώ δεν ήξερα κανέναν από τους συγκατηγορουμένους μου, ο νους μου πάει στον εξαδελφό μου....θα προτιμούσα να μην είναι έτσι'', είπε ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    [Φώτο-629511]

    [06] Μερική άρση απόπλου

    05/09/2003 11:05:32

    Επετράπη την 06:00 σήμερα το πρωί, λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, ο απόπλους των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μόνο για Σύρο και Μήλο ενώ από την Ραφήνα μόνα για Άνδρο.

    [07] Δύο εκρήξεις στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

    05/09/2003 07:16:45

    Δύο εκρήξεις έγιναν στις 03.00 τα ξημερώματα στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, με συνέπεια να τραυματισθεί ελαφρά ένας αστυνομικός της φρουράς. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο κτίριο 7 των Δικαστηρίων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και οι υπεύθυνοι των ερευνών εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 September 2003 - 11:30:15 UTC