Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία-Διαπραγματεύσεις.
  • [02] Εθνική Τράπεζα - Αποτελέσματα εξαμήνου.
  • [03] Διϋπουργική σύσκεψη για έργα στον Πειραιά
  • [04] Βουλή:Νομοσχέδιο για μερική απασχόληση
  • [05] Κουλούρης:Παραπομπή εμπόρων για υπερτιμολόγηση
  • [06] Συνάντηση Σκανδαλίδη με Πολύδωρα για εκλογικό νόμο
  • [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Γκιούλ

  • [01] Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία-Διαπραγματεύσεις.

    24/07/2003 21:58:04

    Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδος μετατίθεται τελικά, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για την ίδρυση και τους όρους λειτουργίας της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΝΟΑ). Η μικρή αυτή μετάθεση κρίθηκε αναγκαία, καθώς δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συζητήσεων με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Έτσι ο πιθανότερος χρόνος κατάθεσης της τροπολογίας προσδιορίζεται για την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από πηγή του υπουργείου Μεταφορών, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών και έτσι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί.

    [02] Εθνική Τράπεζα - Αποτελέσματα εξαμήνου.

    24/07/2003 17:12:00

    Αύξηση 14% σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (του μεγαλύτερου ελληνικού τραπεζικού ομίλου) και ανήλθαν σε 260,6 εκατ.ευρώ.

    Τα οργανικά κέρδη του Ομίλου (προ διαπραγματευτικών κερδών και εκτάκτων αποτελεσμάτων) διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2003 σε 183,5 εκατ.ευρώ, ενισχυμένα κατά 88% έναντι του πρώτου εξαμήνου 2002.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εθνικής, η βελτίωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου προέρχεται από τη διεύρυνση των οργανικών πηγών κερδοφορίας, ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη επέκταση στη λιανική τραπεζική και τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το συνολικό ύψος χορηγήσεων του Ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμηνου 2003 ανήλθε σε 21,4 δισ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10% σε ετήσια βάση. Το σύνολο των αποταμιευτικών κεφαλαίων (καταθέσεις, ρέπος και αμοιβαία κεφάλαια) που διαχειρίζεται ο Όμιλος της ΕΤΕ, διαμορφώνεται σε 45,4 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,1% συγκριτικά με το τέλος του 2002.

    Συμβολή στα κέρδη του Ομίλου είχε το δίκτυο εξωτερικού, τα κέρδη του οποίου μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 59,7 εκατ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23% των κερδών του Ομίλου.

    [03] Διϋπουργική σύσκεψη για έργα στον Πειραιά

    24/07/2003 16:35:21

    Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και έργων που αφορούν τον Πειραιά, εν όψει και των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, επικεντρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά διϋπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου. Συμμετείχαν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ.Πασχαλίδης, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών αγώνων Κ.Καρτάλης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Ανωμερίτης (πρώην ΥΕΝ), ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σ.Κοσμίδης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για τεχνικά θέματα Β.Μακρυωνίτης.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα πλούσιο έργο σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με πολλές σημαντικές παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης που αφορούν την περίοδο μέχρι το τέλος του 2003, έργα ολυμπιακής χρήσης με ορίζοντα το 2004, καθώς και έργα μεταολυμπιακής χρήσης.

    Ο υπουργός εκτίμησε ότι, με ορίζοντα το 2008, ο Πειραιάς δεν θα είναι μόνο ένα μεγάλο ναυτιλιακό λιμάνι, αλλά και η ευρύτερη ενδοχώρα του θα απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη οργάνωση και λειτουργία.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη ΔΕΘ το Σεπτέβριο (η προετοιμασία της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο της αμέσως προηγούμενης διυπουργικής σύσκεψης) ο κ.Πασχαλίδης, μέχρι πρόσφατα υπουργός Μακεδονίας Θράκης, σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι ένας μεγάλος ''σταθμός'' που θα δώσει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό της χώρας να ανακεφαλαιώσει την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα να δείξει την προοπτική από εδώ και πέρα.

    Ε.Βενιζέλος

    Νωρίτερα για το ίδιο θέμα, μετά το τέλος της πρώτης διυπουργικής σύσκεψης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι όλοι οι υπουργοί θα είναι έτοιμοι να κάνουν μια πολύ συνεκτική παρουσίαση του έργου των υπουργείων τους στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Τέλος, υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό το γεγονός πως θα υπάρξει οριστική λύση για το μετρό της πόλης.

    [04] Βουλή:Νομοσχέδιο για μερική απασχόληση

    24/07/2003 16:35:09

    Κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μερική απασχόληση, ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ''κρίνει εξ'ιδίων τ'αλλότρια'', όταν διατείνεται ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες προεκλογικού χαρακτήρα.

    Ο κ.Μπίστης επισήμανε ότι ''δεν μπορούμε να μπούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αυτού του τύπου, επειδή η ΝΔ ζει με την οφθαλμαπάτη της κάλπης''.

    Επισήμανε, εξάλλου, ότι η μερική απασχόληση συνιστά ευέλικτη μορφή απασχόλησης, που επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τόνισε ότι δεν αποτελεί τη μια και μοναδική λύση στην ανεργία, ότι αποτελεί ''λογική και συγκεκριμένη εφαρμογή της εξυπηρέτησης επειγουσών κοινωνικών αναγκών και δεν αποσπά μόνιμες θέσεις του δημοσίου τομέα''.

    Διευκρίνισε ακόμα ότι ''μαγικό ραβδί δεν υπάρχει ώστε να λυθούν όλα στη βάση της μονιμότητας'' και πρόσθεσε ότι ''οι κοινωνικές παροχές λειτουργούν συμπληρωματικά στη δημόσια διοίκηση''.

    Πάντως σύσσωμη η αντιπολίτευση παρέμεινε στη θέση που είχε εκφράσει και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το νομοσχέδιο έχει προεκλογικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και ότι το καταψηφίζει.

    [05] Κουλούρης:Παραπομπή εμπόρων για υπερτιμολόγηση

    24/07/2003 15:52:53

    Στον Εισαγγελέα παρέπεμψε δύο επιχειρήσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Συγκεκριμένα, την επιχείρηση Σπύρος και Ιωάννης Μαρμαρινός ΟΕ για την πώληση εισαγόμενης ποσότητας πατάτας από την Ιταλία με υπερτιμολόγηση 30% και την επιχείρηση ''Κολιός'' για παραπλάνηση των καταναλωτών διότι στην ιστοσελίδα της στο Ιντερνετ διαφήμιζε ως φέτα λευκό τυρί, το οποίο δεν είχε τη νομική κατοχύρωση να ονομάζεται ''φέτα''.

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων πρότεινε στο υπουργείο να επιβάλλει στην εταιρία ''Κολιός'' πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει παραπέμψει την υπόθεση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η επιχείρηση ''Σπύρος και Ιωάννης Μαρμαρινός'' θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου προς την Νομαρχία Πειραιά.

    Επίσης ο υφυπουργός Κίμων Κουλούρης γνωστοποίησε ότι στο άμεσο μέλλον θα προσληφθεί νέο προσωπικό για να στελεχωθούν υπηρεσίες ελέγχου στις νομαρχίες και την κεντρική υπηρεσία.

    Ο υφυπουργός, από την επίσκεψή του στις επιχειρήσεις που λειτουργούν έξω από την κεντρική αγορά του Ρέντη, χθες τα ξημερώματα μαζί με κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, αποκόμισε την απαραίτητη εικόνα για τις επόμενες νομοθετικές και ελεγκτικές κινήσεις του υπουργείου. Τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί με εκπροσώπους των δήμων Μοσχάτου και Ρέντη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της έκδοσης αδειών γύρω απο την κεντρική αγορά του Ρέντη, διότι απαγορεύεται σε ακτίνα 2 χλμ η παρουσία επιχειρήσεων.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, το σχέδιο νόμου για το παρεμπόριο θα ψηφιστεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου από τη Βουλή, ενώ τόνισε: ''Δώσαμε το μήνυμα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις που θα εξακολουθήσουν να παρανομούν, θα έχουν την τύχη του Κολιού''.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει εντατική προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και στις υπηρεσίες (ΔΕΚΟ, δημοτικά τέλη, πάρκινγκ κλπ), ενώ γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί την Αργολίδα και το άλλο Σαββατοκύριακο τη Λάρισα για να συζητήσει το θέμα των τιμών στα οπωροκηπευτικά με τους τοπικούς φορείς, ενώ μαζί με τον υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο θα συζητήσουν το προσεχές διάστημα και με τους φορείς στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, ο υφυπουργός επισκέφθηκε το πρωί λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία και σούπερ μάρκετ και διαπίστωσε πτώση τιμών και επεσήμανε: ''Η πτώση αυτή δεν ήταν άσχετη με την παρουσία μου στις συγκεκριμένες αγορές. Θέλω να επισημάνω ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα ενταθούν''.

    [Φώτο-616227]

    [06] Συνάντηση Σκανδαλίδη με Πολύδωρα για εκλογικό νόμο

    24/07/2003 14:59:58

    Μόλις 15 λεπτά της ώρας διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη με τον αρμόδιο συντονιστή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κ. Σκανδαλίδη προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο.

    Ο κ. Σκανδαλίδης είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, αλλά ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε και έστειλε τον κ. Πολύδωρα για ''τυπική ενημέρωση'', καθώς η ΝΔ επιμένει ότι δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο.

    Σε σταθερή γραμμή κινήθηκε και ο κ. Πολύδωρας στις δηλώσεις του, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν μετέχει επί της ουσίας σε διάλογο, αφού η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ έκανε λόγο για θέμα ηθικής και πολιτικής εντιμότητας, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβάται τίποτα, αφού ο νόμος θα ισχύσει απο τις μεθεπόμενες εκλογές και χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι ή η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα το τέταρτο και τελευταίο χρόνο να κυβερνήσει ή δεν έχει να προσθέσει τίποτα στον διάλογο και δεν μπορεί να αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται ότι ο νόμος εξυπηρετεί σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ.

    [Φώτο-616220]

    [07] Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Γκιούλ

    24/07/2003 14:59:51

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γ. Α. Παπανδρέου και της Τουρκίας Α. Γκιούλ, είχαν χθες το βράδυ, τηλεφωνική επικοινωνία μετά τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Τζόρτζ Ρόμπερτσον σχετικά με τη συμφωνία για τα δύο νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Τα μέτρα αυτά σχετίζονται με την εγκαθίδρυση της συνεργασίας μεταξύ των σχολών Εθνικής Αμυνας και την ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των Κέντρων Εκπαίδευσης των δύο χωρών στο πλαίσιο της ''Εταιρικής σχέσης για την ειρήνη''.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εκτίμησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Τζόρτζ Ρόμπερτσον για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της διαδικασίας των ΜΟΕ.

    Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και θα ενδυναμώσει την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 July 2003 - 20:30:12 UTC