Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τράπεζες - Καταναλωτικά δάνεια - Ζήτηση - Νεα προϊόντα.
  • [02] Αλλαγή σε ''Πόθεν έσχες'' και έλεγχο σε συναλλαγές στο ΧΑΑ
  • [03] Κωνσταντόπουλος για εκλογικό νόμο.
  • [04] Συνάντηση Σημίτη-Διαμαντοπούλου
  • [05] Πρωτόπαπας για δηλώσεις Καραμανλή
  • [06] Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

  • [01] Τράπεζες - Καταναλωτικά δάνεια - Ζήτηση - Νεα προϊόντα.

    18/07/2003 16:59:29

    Μεγαλύτερη του αναμενόμενου είναι σύμφωνα με τους τραπεζίτες η ζήτηση καταναλωτικών δανείων μετά την απελευθέρωση των ορίων που ισχύει από τα τέλη Ιουνίου. Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να διαθέτουν στην πελατεία δάνεια χωρίς περιορισμούς στο ανώτατο ποσό ενώ από τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά και τα νέα πιο σύνθετα προϊόντα στον τομέα της καταναλωτικής πίστης εντείνοντας τον ανταγωνισμό. Εκείνο όμως που προκαλεί ανησυχία στους τραπεζίτες είναι η ελλιπής λειτουργία του Γραφείου Πίστης, της καλούμενης «λευκής λίστας όπου καταγράφεται η συμπεριφορά του κάθε υποψήφιου δανειολήπτη όσον αφορά στον τομέα της καταναλωτικής πίστης (πόσα συνολικά δάνεια έχει λάβει από το τραπεζικό σύστημα, ποια είναι η συνολική του επιβάρυνση κλπ). Η λευκή λίστα όπως υπογραμμίζουν τα αρμόδια στελέχη τραπεζών αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο κάθε τράπεζας για να προχωρήσει σε μια ακριβή εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε πελάτη που ζητάει να λάβει ένα δάνειο. Δεν αρκεί μια τράπεζα να γνωρίζει την έκθεση του πελάτη απέναντι στην τράπεζα που ζητάει το δάνειο αλλά την συνολική του έκθεση σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, κάτι που καταγράφεται μόνον στην λευκή λίστα.

    Προκειμένου όμως η λίστα αυτή να καταστεί λειτουργική απαιτείται η πάροδος ενός χρονικού διαστήματος περίπου δύο ετών, ώστε να «γεμίσει με δεδομένα, καθώς στοιχεία παρελθόντων ετών δεν μπορούν να καταχωρηθούν σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.Για το λόγο αυτό οι τράπεζες στην παρούσα χρονική περίοδο παρά την σημαντική ζήτηση για δάνεια καταναλωτικά προχωρούν με μεγάλη φειδώ στην χορήγηση τους μετά από πολύ προσεκτική εξέταση, μη διακινδυνεύοντας την αύξηση των επισφαλείων τους, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τις τράπεζες και την κερδοφορία τους, σε μια μάλιστα εποχή όπου τα οικονομικά αποτελέσματα τους εμφανίζουν και πάλι ανοδικούς ρυθμούς.

    [02] Αλλαγή σε ''Πόθεν έσχες'' και έλεγχο σε συναλλαγές στο ΧΑΑ

    18/07/2003 15:30:00

    Η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε διασταύρωση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εν ενεργεία και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, από το 1990 ως σήμερα, σε αλλαγές στον νόμο του ''πόθεν έσχες'', καθώς και σε έλεγχο των χρηματιστηριακών πράξεων των μελών της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το 1997 ως το 2002, ανακοίνωσαν μετά την σύσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης,και ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο πρωθυπουργός, την Τρίτη, θα απευθυνθεί με επιστολή του πρός τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία θα τους ενημερώνει σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου που έχει ανακοινωθεί.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, η αρμόδια υπηρεσία της Βουλής είναι σε θέση να κάνει την διασταύρωση των στοιχείων, από το 1990 μέχρι σήμερα, όλων των δηλώσεων ''πόθεν έσχες'' όλων των εν ενεργεία, αλλά και των πρώην υπουργών και βουλευτών.

    Αρμόδια για τους ελέγχους θα είναι η με πρόσφατο νόμο συγκροτηθείσα επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο των κομμάτων του Κοινοβουλίου και από τρείς ανώτατους δικαστικούς.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι ''η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει με την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και το αργότερο 2 μήνες μετά θα υπάρξει πλήρης αποτύπωση της πραγματικότητας''.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής ''ο υπουργός Εσωτερικών θα εισηγηθεί αλλαγές στη νομοθεσία του 'πόθεν έσχες', ώστε να προχωρήσει ο μέχρι σήμερα ανενεργός έλεγχος και άλλων προσώπων, πέραν του πολιτικού κόσμου δηλαδή των στελεχών της κρατικής μηχανής, διαφόρων οργανισμών, τραπεζών, δημοσίων επιχειρήσεων, στελεχών ΜΜΕ, των δημάρχων, των νομαρχών, ώστε να μην περιορίζεται αποκλειστικά ο έλεγχος στον πολιτικό κόσμο, ο οποίος διασύρεται από πολλούς για τους οποίους ο έλεγχος του 'πόθεν έσχες' είναι ανενεργός''.

    ''Στον πολιτικό κόσμο, εκτός από τα στελέχη εκείνα που είχαν ή έχουν ή θα καθέξουν θέσεις ιδιαίτερα υπουργείων του παραγωγικού τομέα, οι βουλευτές δεν είναι σε θέση να διαπράξουν όσα συλλήβδην αποδίδονται στον πολιτικό κόσμο από πλευρές του οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου που δεν είναι άμοιροι συμμετοχής, καλλιέργειας και οφέλους από όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στον οικονομικό και δημόσιο βίο της χώρας'',επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι για τους εκτός πολιτικού κόσμου ελέγχους περιουσιακών στοιχείων, θα εισηγηθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου αλλαγή του νόμου, ο οποίος, ίσως, θα είναι ο πρώτος που θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής,καθώς μόνο αυτή μπορεί να αλλάξει τον νόμο περί ''πόθεν έσχες''.

    ''Ο νόμος θα συμπεριλαμβάνει όλες τις καινούργιες αποφάσεις, δηλαδή την απαγόρευση χρηματιστηριακών συναλλαγών και συμμετοχής στις εξωχώριες εταιρείες, την ενίσχυση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να ελέγξει τις δηλώσεις 'πόθεν έσχες' νομαρχών, δημάρχων ,τραπεζιτών , γενικών γραμματέων και συμμετεχόντων σε κρατικές προμήθειες'', ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Σ' ότι αφορά την πρόταση νόμου που υπέβαλε για αυτά τα θέματα η ΝΔ, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ''η πρόταση νόμου της ΝΔ είναι καθαρής πολιτικής σκοπιμότητας, γιατί προτείνει χαοτικές και ανεφάρμοστες διαδικασίες''.

    ''Επιπλέον'', προσέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών ''η πρόταση είναι και επιλεκτική διότι απευθύνεται μόνο στην κρατική διοίκηση και μάλιστα σε στελέχη της κυβερνητικής εξουσίας και παραλείπει οτιδήποτε θα μπορούσε να αγγίξει την δική της παράταξη.''

    [Φώτο-613914]

    [03] Κωνσταντόπουλος για εκλογικό νόμο.

    18/07/2003 15:25:31

    Ο Συνασπισμός απορρίπτει συνολικά τη λογική των προτάσεων της κυβέρνησης και θα πάρει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο στην κοινωνία για να αποκαλυφθούν οι σκοπιμότητες των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και να αποδειχθεί η ανάγκη ψήφισης της απλής αναλογικής, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε οτι ο ΣΥΝ δεν θα εμπλακεί σε επικοινωνιακά διλήμματα τα οποία κατασκευάζει η κυβέρνηση και θα της αφαιρέσει όλα τα προσχήματα. Υπενθύμισε δε οτι ο Συνασπισμός προτείνει διάλογο για το εκλογικό σύστημα και τις διαρθρωτικές αλλαγές απο το 1996 και ο κ. Σημίτης τον αρνείται πεισματικά, αυταρχικά και περιφρονητικά, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Οσον αφορά τη συμμετοχή του κόμματος στο διάλογο ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε οτι αναμένει πρώτα την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης και πρόσθεσε οτι ο Συνασπισμός θα πεί τις απόψεις του και εντός και εκτός βουλής ενώ επι της διαδικασίας, είπε οτι η κυβέρνηση θα ενημερώσει τα κόμματα και βεβαίως ο ΣΥΝ θα πει την άποψή του. Επανέλαβε πάντως οτι η ανταπόκριση στο διάλογο δεν γίνεται για να βελτιωθούν οι κυβερνητικές προτάσεις, αλλά για να καταστεί σαφές οτι αυτές οι προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό και εκλογικό σύστημα.

    Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι κυβερνητικές προτάσεις αφήνουν άθικτο και αναλλοίωτο τον βασικό πυρήνα του ισχύοντος εκλογικού νόμου, δηλαδή αναπαράγουν τη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων μειοψηφίας και αναπαράγουν επίσης την ανισοτιμία της ψήφου. Πρόσθεσε ακόμη οτι οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των βουλευτών θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη διαπλοκή και την παρέμβαση των οικονομικών και εκδοτικών συγκροτημάτων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε επίσης την άποψη οτι στα σημεία που υπάρχουν ασάφειες θα επιχειρηθεί απο την κυβέρνηση να γίνουν χονδροειδείς μεθοδεύσεις αμφιβόλου συνταγματικής νομιμότητας με στόχο τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης.

    [Φώτο-613901]

    [04] Συνάντηση Σημίτη-Διαμαντοπούλου

    18/07/2003 15:04:21

    Την τακτική ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα έκανε η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου σήμερα το μεσημέρι.

    Η κ. Διαμαντοπούλου εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη για τη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα στην Επιτροπή, σχετικά με τον χρηματοδοτικό σχεδιασμό 2006-2013, τα Κοινοτικά πλαίσια, την αγροτική πολιτική κλπ.

    Η κ. Διαμαντοπούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της ανεργίας, είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που έχει μείωση της ανεργίας κατά 1 μονάδα, καθώς με εξαίρεση μόνο την Ιταλία όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύφεσης, έχουν αυξητική τάση στο θέμα αυτό.

    Παράλληλα, όπως εξήγησε η κ. Διαμαντοπούλου, αυτή τη στιγμή, υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μία ολόκληρη μελέτη, η οποία αφορά την αύξηση του εργασιακού ορίου, καθώς είπε σε χώρες όπως η δική μας το όριο αυτό είναι πολύ χαμηλό. Δηλαδή στην Ελλάδα έχουμε πολύ χαμηλή απασχόληση του εργατικού δυναμικού άνω των 55 ετών.

    Το θέμα, κατέληξε η ίδια, είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και όχι να βγάζουμε τους ανθρώπους απο την αγορά εργασίας.

    [05] Πρωτόπαπας για δηλώσεις Καραμανλή

    18/07/2003 14:47:16

    ''Η ατυχής και λανθασμένη επιλογή της ΝΔ να ζητά πρόωρες εκλογές είναι αυτή που την αναγκάζει να ακολουθεί τη βαθιά και συντηρητική της τακτική'', τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για το θέμα του εκλογικού νόμου.

    Ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε πως στη συνέχεια της πρότασης για πρόωρες εκλογές η ΝΔ αναγκάζεται ''να μη μετέχει στο διάλογο, να αρνείται κάθε είδους μεταβολές, να απαξιώνει και να ακυρώνει, ακόμη και το θεσμικό της ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας''.

    Παραπέποντας εξάλλου στην αρχαία ρήση ''Αι μεταβολαί λυπηρόν'' ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως ο κ. Καραμανλής ''υποκριτικά και επικίνδυνα προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ταυτίζοντας την πρόταση για τον εκλογικό νόμο με τις εκλογές του 2004- όταν είναι γνωστό ότι ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να ισχύσει μετά την άνοιξη του 2005''.

    [06] Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

    18/07/2003 14:33:15

    Σημαντικές είναι οι αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνονται μεταξύ 4,1% και 6,4% με την ενσωμάτωση του χρονοεπιδόματος, του επιδόματος εξομάλυνσης και του κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό ενώ οι αυξήσεις των συντάξεων θα κινηθούν από 5% έως 6%.

    Η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομίας, την οποία αποδέχθηκε η ΑΔΕΔΥ, προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού νεοεισερχόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τα 398,37 στα 590 ευρώ. Ο καταληκτικός βασικός μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί την 1η του επομένου έτους στα 1.391 ευρώ από 774,97 ευρώ σήμερα. Στο χέρι τον Ιανουάριο , οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν περισσότερα από 26 έως 93 ευρώ το μήνα.

    Για την υλοποίηση του νέου μισθολογίου θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον ποσό ύψους 630 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή είναι κατά 50% υψηλότερη από την αντίστοιχη που διατέθηκε για την εισοδηματική πολιτική του 2003.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος αντιμετώπισε με επιφυλάξεις την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά « δεν απαντώ ούτε άσπρο ούτε μαύρο και πρόσθεσε «ότι ναι μεν οι αυξήσεις του επομένου έτους είναι ικανοποιητικές αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει το επόμενο έτος , δεδομένου ότι τώρα είναι μια ιδιαίτερη περίοδος προ των εκλογών

    [Φώτο-613828]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 July 2003 - 20:30:13 UTC