Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ
  • [02] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι επτά ναυτικοί του «Baltic Sky
  • [03] Θεσσαλονίκη: Αρνητικό το αποτέλεσμα των εξετάσεων για SARS
  • [04] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ
  • [05] ICAP - Βαση Δεδομένων - Πρόσβαση απο Πρεσβείες.
  • [06] Στεφανής για κρούσμα άτυπης πνευμονίας
  • [07] Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι 7 για τα επεισόδια
  • [08] Τράπεζες - Δάνεια - Κάρτες - Καλοκαιρινές προσφορές.
  • [09] ΥΠΕΘΟ για νέο μισθολόγιο και αυξήσεις.
  • [10] ΥΠΕΣ για άδειες μεταναστών.

  • [01] Σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ

    25/06/2003 22:19:26

    Στην ανάγκη συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση ''των κοινών απειλών'' έδωσαν έμφαση ο πρωθυπουργός και προεδρεύων στην ΕΕ Κώστας Σημίτης και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε δηλώσεις τους μετά την πρώτη σύνοδο κορυφής από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε τη διατλαντική σχέση και την αλληλεξάρτηση ΗΠΑ - ΕΕ ως ''θεμελιώδους σημασίας'', ενώ σε ό,τι αφορά τις διαφορές που χωρίζουν τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, τόνισε ότι ''δεν θα έχουμε πάντα τις ίδιες θέσεις'', αλλά η φιλία προϋποθέτει την αντιμετώπιση των προβλημάτων με πειθαρχημένο τρόπο. ''Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν'', ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε την ευρωπαϊκή δραστηριοποίηση στον τομέα της ασφάλειας με την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ και τη Βοσνία, εξηγώντας ότι είναι λάθος να εκλαμβάνεται ως αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ η ισχυρή άμυνα της Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να τονίσει ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δημόσια προτείνει τη μέθοδο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και καθ' όλη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν σθεναρά την ευρωπαϊκή ενότητα, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές του Ατλαντικού καλούνται τώρα να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την ''κοινή απειλή'', που είναι η παγκόσμια τρομοκρατία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να χαρακτηριστεί και να αντιμετωπισθεί ως ''τρομοκρατική οργάνωση'' η Χαμάς, ενώ σε ό,τι αφορά το Ιράν επέμεινε ότι ''ο ελεύθερος κόσμος'' αναμένει από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης τις δύο συμφωνίες που υπέγραψαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης κύριοι Πετσάλνικος και Ασκροφτ για αμοιβαία δικαστική αρωγή και έκδοση εγκληματιών. Για το ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι οι πρώτες που υπογράφει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τρίτη χώρα.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος αναφερόμενος στη γνωστή ρήση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας περί ''παλαιάς και νέας'' Ευρώπης, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ''νεαρές'' για να λύσουν όλα τα προβλήματα μόνες τους.

    [02] Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι επτά ναυτικοί του «Baltic Sky

    25/06/2003 20:39:38

    Στις φυλακές Ιωαννίνων θα οδηγηθούν οι επτά ναυτικοί -πέντε Ουκρανοί και δύο Αζέροι- μέλη του πληρώματος του, με σημαία Κομόρες, φορτηγού πλοίου «Baltic Sky, που ακινητοποιήθηκε μεταφέροντας 680 τόνους εκρηκτικά και 145.000 πυροκροτητές, στη θαλάσσια περιοχή των δυτικών ακτών της Αιτολοακαρνανίας.Την προφυλάκιση των αλλοδαπών ναυτικών αποφάσισε μετά την πολύωρη απολογία τους ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Μεσολογγίου. Πάντως, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφρους ο Ουκρανός πλοίαρχος του «Baltic Sky υποστήριξε ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε μετά από εντολή του πλοιοκτήτη, ο οποίος μάλιστα του υπέδειξε το λιμάνι του Αστακού για να αγκυροβολήσει.Σήμερα ολοκληρώθηκε η μεταφορά όλων των εκρηκτικών τα οποία και κατασχέθηκαν, ενώ το πλοίο φυλάσσεται από τους λιμενικούς. Εξάλλου, σήμερα έφτασε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κρατικό έγγραφο των νησιών Κομόρες που βεβαιώνει ότι το «Baltic Sky δεν είναι νομίμως νηολογημένο, δεν καλύπτεται από κανέναν νηογνώμονα και τα πιστοποιητικά του δεν είναι σε ισχύ.

    Όπω τόνισε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Ανωμερίτης, το «Baltic Sky θα εκρατείτο σε οποιοδήποτε λιμάνι του κόσμου ανεξαρτήτως του φορτίου του, λόγω ελλείψεως εγγράφων και καθώς δεν καλύπτεται από νηογνώμονα.

    [03] Θεσσαλονίκη: Αρνητικό το αποτέλεσμα των εξετάσεων για SARS

    25/06/2003 19:11:31

    Αρνητικό είναι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το αποτέλεσμα των εξετάσεων μοριακού ελέγχου, που έγιναν στον κινέζο επιχειρηματία, που νοσηλεύεται στο Παπανικολάου, με συμπτώματα άτυπης πνευμονίας. Οι εξετάσεις έγιναν σε εργαστήριο του Αμβούργου, ωστόσο, νέες εξετάσεις αναμένεται να γίνουν μετά από 15 ημέρες. Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής, είπε οτι το περιστατικό αντιμετωπίσθηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως να ήταν SARS. Ηδη κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων έχει προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο στην περιοχή της Δράμας, για να εντοπίσει τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον Κινέζο και να τους ζητήσει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο σπίτι τους και να ενημερώσουν άμεσα τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εκδηλώσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα όπως βήχας, δύσπνοια ή πυρετός που μοιάζουν με αυτά του SARS. Στο μεταξύ, κανονικά λειτουργεί ο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, και δεν έχει μπει σε καραντίνα. Κατά την μεταφορά του κινέζου επιχειρηματία στον ειδικό θάλαμο, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ασφάλειας. Σε ό,τι αφορά το συνέταιρό του, που ήταν μαζί με τον 36χρονο στο ταξίδι, αυτός νοσηλεύεται σε διπλανό απομονωμένο θάλαμο, αν και οι πρώτες εξετάσεις ήταν αρνητικές. Στην Κίνα, οι αρχές κατέγραψαν σήμερα ένα νέο κρούσμα στην επαρχία Γκουανγκτόνγκ. Επίσης, ένας νέος θάνατος από τη νόσο σημειώθηκε στο Πεκίνο το τελευταίο 24ωρο.

    [Φώτο-604561]

    [04] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ

    25/06/2003 17:30:07

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, έφθασαν στον Λευκό Οϊκο για να μετάσχουν στην ετήσια σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ η οποία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας, το Μεσανατολικό, το Ιράκ, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, τη μη εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, τη δικαστική συνεργασία και ένα ευρύ φάσμα εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών.

    Στο διευρυμένο σκέλος της συνάντησης, που είναι η τρίτη επί προεδρίας Μπους, μετέχουν επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, όπως επίσης και οι Επίτροποι Ντε Παλάθιο και Λαμί.

    Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο πρόεδρος Μπους ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, τους υπουργούς Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, Οικονομικών, Τζον Σνόου, Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, Εμπορίου, Ντόναλντ Εβανς, Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα, Ενέργειας, Σπένσερ Εϊμπραχαμ, Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο, Μπομπ Ζέλικ, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ.

    Η συνάντηση κορυφής θα αρχίσει με κατ ιδίαν συνάντηση των κ. Μπους, Σημίτη και Πρόντι, και θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας.

    Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο (8:20 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια (9:30 μμ) οι κ. Σημίτης και Πρόντι θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο τους.

    [05] ICAP - Βαση Δεδομένων - Πρόσβαση απο Πρεσβείες.

    25/06/2003 15:35:22

    Tην παροχή δωρεάν πρόσβασης όλων των Πρεσβειών και των Προξενείων της χώρας μας στη Βάση Επιχειρηματικών Δεδομένων που διαθέτει, με στόχο να συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων αμέσων επενδύσεων στην Ελλάδα, αποφάσισε η ICAP.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Δ. Μανιατάκης, διευθύνων σύμβουλος της ICAP η εταιρία προχώρησε σε αυτή την απόφαση επειδή διαπίστωσε το κενό της πληροφόρησης που υπάρχει στις πρεσβείες μας, για πλούσια και έγκυρα στοιχεία που αφορούν τις ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στις πρεσβείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    H ICAP εξ αντικειμένου γνωρίζει την αναγκαιότητα της γνώσης των στοιχείων αυτών ώστε να γίνεται αποτελεσματικά η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και η προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ICAP, η πρωτοβουλία αυτή της έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και στον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο.

    Οπως σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, μέσω της ICAP Databank τα εμπορικά τμήματα των διπλωματικών αποστολών μας θα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης και εξεύρεσης στοιχείων για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και προϊόντα, που παράγονται στη χώρα μας και ενδιαφέρουν ξένους οίκους, ταξινομημένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία κλαδικών μελετών που εκπονεί η ICAP και εξετάζουν προϊόντα και κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

    Στελέχη του ΥΠΕΞ και της ICAP υλοποίησαν άμεσα την πρόταση, με αποτέλεσμα σήμερα όλα τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών μας να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη Βάση Δεδομένων. Η ΙCAP ανέλαβε επίσης και την εκπαίδευση όλων των χρηστών .

    [06] Στεφανής για κρούσμα άτυπης πνευμονίας

    25/06/2003 15:23:28

    Με έντονο προβληματισμό αλλά και αγωνία περιμένουν οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας το αποτέλεσμα των εξετάσεων μοριακού ελέγχου που γίνεται σήμερα στη Γερμανία, το οποίο θα καθορίσει κατά πόσο ο 36χρονος Κινέζος έμπορος μαρμάρων που νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο ''Παπανικολάου'' όντως έχει μολυνθεί απο τον ιό του συνδρόμου της άτυπης πνευμονίας.

    Το γεγονός οτι οι εργαστηριακές εξετάσεις του που έγιναν απο το πρωϊ είναι πολύ καλύτερες απο χθες καθώς και οτι έπεσε ο πυρετός είναι ενθαρρυντικά στοιχεία που όμως δεν έχουν καμία αξία προς το παρόν αν δεν αποκλειστει απο το Γερμανικό Εργαστήριο το ενδεχόμενο της θετικής στον ιό SARS εξέτασης.

    Αξίζει να σημειωθεί οπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Υγείας οτι οι εξετάσεις μοριακού ελέγχου που έκανε το εργαστηριο Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν αρχικά θετικές. Δυο απο αυτές τα αποτελέσματα των οποίων είχαν βγεί μέχρι χθες το απόγευμα εδειχναν οτι ο 36χρονος Κινέζος πιθανότατα εχει μολυνθεί απο SARS. Ομως μια επανεξέταση που έγινε με περισσότερο ευαίσθητη μέθοδο έδειξε χθες αργά το βράδυ οτι ο ιός δεν ανευρίσκεται στον οργανισμό του ασθενούς. Οι δυο θετικές και η μία αρνητική εξέταση μπέρδεψαν τους επιστήμονες ακόμη περισσότερο οι οποίοι περιμένουν οριστικά αποτέλεσμα απο τη Γερμανία αργά σήμερα το απόγευμα.

    Την ίδια ώρα ο νεαρός Κινέζος επιχειρηματίας συνεχίζει να νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ''Παπανικολάου'' ενώ ζήτησε και επικοινώνησε μέσω κλειστού κυκλώματος με εκπρόσωπο της Κινεζικής Πρεσβείας.

    Ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής οπως εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το περιστατικό αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως να ήταν SARS γι' αυτό και ειδικό κλιμάκιο του Κεντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων έχει προβεί σε εξονυχιστικό έλεγχο στην περιοχή της Δράμας για να εντοπίσει τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον Κινέζο και να τους ζητήσει να παραμείνουν υπό περιορισμό στο σπίτι τους και να ενημερώσουν άμεσα τις υγειονομικές αρχες εφόσον εκδηλώσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα οπως βήχας, δύσπνοια ή πυρετός που μοιάζουν με αυτά του SARS.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το άν οι άνθρωποι αυτοί ενημερώθηκαν έγκαιρα αλλά και ποιές είναι οι πιθανότητες διασποράς του ιού εάν επιβεβαιωθει οτι οντως ο επιχειρηματιας πάσχει απο άτυπη πνευμονία, απάντησε οτι είναι σχεδον μηδενικές οι πιθανότητες αυτές και τεκμηρίωσε την άποψή του αυτή λέγοντας οτι απο την πρώτη στιγμή υπήρξε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα αλλά και νωρίτερα εντοπίστηκαν και ενημέρώθηκαν τηλεφωνικά ολοι οι άνθρωποι που πιθανόν ήρθαν σε επαφή με τον κ. Λιν.

    Οσον αφορά τον τόπο καταγωγής του αποτελεί πραγματικά τραγική ειρωνεία όπως ειπε και ο κ. Στεφανής το γεγονός οτι σε αυτή την επαρχία της Κίνας εχει να εμφανιστεί κρούσμα απο τον Απριλιο και ξαφνικά έχουμε έναν Κινέζο στην Ελλάδα που κρίνεται ύποπτος για το SARS την ίδια ώρα μάλιστα που η Κίνα βγαίνει απο τη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας και θεωρείται ελεύθερη χώρα απο την επιδημία.

    Ελπίζουμε και ευχόμαστε να αποδειχθεί οτι και το νέο αυτό περιστατικό το οποίο δικαιολογημένα κρίθηκε ως το πιο σοβαρό απο αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας, να αποδειχθεί οτι δεν πρόκειται για την άτυπη πνευμονία, εξήγησε ο υπουργός Υγείας και τόνισε οτι ακόμη και αν οι οι μοριακές εξετάσεις απο τη Γερμανία είναι αρνητικές ο κ. Λίν θα συνεχίσει να νοσηλεύεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης μέχρι να περάσουν 15 ακόμη ημέρες ώστε να αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο μόλυνσής του και με τη μή ανεύρεση αντισωμάτων του ιού στο αίμα του απο άλλη εξέταση που θα ακολουθήσει.

    Ερωτηθείς για τη ζημιά που ενδεχομένως προκαλεί ο τουρισμός αλλα και στην κοινωνική ζωή του τόπου η δημοσιοποίηση του περιστατικού αυτού τόσο μέσω των ΜΜΕ όσο και της δήλωσής του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο κ.Στεφανής εξήγησε οτι το περιστατικό αυτό είναι θετικό στο SARS είτε αρνητικό ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μήν διασπαρεί ο ιος στη χωρα και ζήτησε απο ολες τις πλευρές ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της ζωής στις περιοχές οπου κατέλυσε ο Κινέζος ταξιδιώτης αλλά και να μην βρούν την ευκαιρία να πλήξουν τουριστικά τη χώρα όσοι θα το επιθυμούσαν.

    [Φώτο-604936]

    [07] Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι 7 για τα επεισόδια

    25/06/2003 15:20:29

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή, επτά από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη. Οι 7 κατηγορούμενοι για κακουργήματα προφυλακίστηκαν γιατί κρίθηκαν ύποπτοι φυγής και τέλεσης αδικημάτων. Πρόκειται για τρεις Έλληνες, δύο Ισπανούς, έναν Άγγλο και έναν Σύρο.

    [08] Τράπεζες - Δάνεια - Κάρτες - Καλοκαιρινές προσφορές.

    25/06/2003 14:51:56

    Στον τομέα των καλοκαιρινών προσφορών προϊόντων και υπηρεσιών εστιάζεται ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό μάλιστα με την απελευθέρωση των ορίων στην καταναλωτική πίστη που αποτελεί πλέον γεγονός από την 20η Ιουνίου.

    Ο ανταγωνισμός των τραπεζικών ομίλων επικεντρώνουν σε δύο βασικούς τομείς: των προσωπικών δανείων για τις καλοκαιρινές διακοπές και των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών με αποπληρωμή μέσω των πιστωτικών καρτών.

    Ειδικότερα, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τη διάθεση στην πελατεία τους των καλοκαιρινών προσωπικών δανείων με επιτόκιο χαμηλότερο από το ισχύον στην αγορά και με ορισμένες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δόσεων όσον αφορά την χρονική διάρκεια, την περίοδο χάρητος κλπ. Με την απελευθέρωση των ορίων στην καταναλωτική πίστη κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά τα πρώτα δάνεια για ποσά άνω του ανώτατου ορίου των 3.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ανάλογα με το ποσό υπάρχουν διαφοροποιήσεις και στα επιτόκια και στη διάρκεια αποπληρωμής.

    Εκτός όμως από τα δάνεια στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, έμφαση δίνουν οι τράπεζες και στην προσφορά τουριστικών πακέτων, τομέας όπου ο ανταγωνισμός σημειώνει μεγάλη ένταση τα τελευταία δυο χρόνια. Οι τραπεζικοί όμιλοι είτε με θυγατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα είτε με συνεργασίες με τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, εταιρίες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, σκαφών κλπ παρέχουν στη πελατεία τους μια ευρεία ποικιλία τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών:από ένα απλό εισιτήριο μέχρι ένα ολοκληρωμένο τουριστικό πρόγραμμα για διακοπές στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, πάντα με την χρήση της κάρτας που έχει εκδοθεί από την τράπεζα μέσω της οποίας διατίθενται τα σχετικά προϊόντα ή υπηρεσίες. Το όφελος για τον πελάτη είναι η δυνατότητα που προσφέρεται για αποπληρωμή σε σημαντικό αριθμό άτοκων δόσεων, η χαμηλότερη σε ορισμένες περιπτώσεις τιμολόγηση των υπηρεσιών και προϊόντων σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές της αγοράς και οι διευκολύνσεις στην όλη διαδικασία κρατήσεων κλπ.

    Οι καταναλωτές πάντως πριν αποφασίσουν να προσφύγουν στην τράπεζα για την λήψη ενός δανείου ή μιας προσφοράς που θα επιβαρύνει σημαντικά την κάρτα τους θα πρέπει να έχουν εκτιμήσει τις πραγματικές τους ανάγκες και τις δυνατότητες αποπληρωμής των δόσεων τους, προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε κίνδυνο υπερχρέωσης με τις όποιες σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν την αποπληρωμή της πιστωτικής τους κάρτας σε μηνιαία βάση με την ελάχιστη δόση, που μπορεί να φθάσει το 3% μόλις του συνολικού οφειλόμενου ποσού. Σε μια τέτοια περίπτωση η πιστωτική τους κάρτα μετατρέπεται σε μιας μορφής ανοικτού δάνειου που επιβαρύνεται συνεχώς με τόκους, αυξάνοντας σταδιακά την συνολική οφειλή και επιβαρύνοντας τον κάτοχο της κάρτας δυσανάλογα υψηλά.

    [09] ΥΠΕΘΟ για νέο μισθολόγιο και αυξήσεις.

    25/06/2003 14:36:27

    Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα έως 6,5% από 1.1.2004 προβλέπει το σχέδιο του νέου μισθολογίου που αναμένεται να προτείνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στην ΑΔΕΔΥ στην αυριανή τους συνάντηση.

    Το σχέδιο του νέου μισθολογίου θα προβλέπει και τη σταδιακή ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του κινήτρου απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων

    Παράλληλα η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου σκοπεύει να καταβάλλει σε τρεις ετήσιες δόσεις τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος στο δημόσιο. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν περίοδο από 1.1.2000 έως και 1.7.2002, ενώ την είσπραξή τους δικαιούνται περίπου 115.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

    Η πρώτη δόση των αναδρομικών θα καταβληθεί την 1.1.2004.

    [Φώτο-601168]

    [10] ΥΠΕΣ για άδειες μεταναστών.

    25/06/2003 14:35:13

    Καμμία παράταση ισχύος των υφιστάμενων αδειών παραμονής μεταναστών στη χώρα δεν πρόκειται να δοθεί από την κυβέρνηση, μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί συνωστισμός στις νομαρχίες και τους δήμους, κυρίως του νομού Αττικής, από αλλοδαπούς που δεν κινητοποιήθηκαν εγκαίρως.

    Κανείς αλλοδαπός από αυτούς που βρίσκονται υπό καθεστώς αναμονής έκδοσης των αδειών τους δεν κινδυνεύει με απέλαση από τη στιγμή που έχει καταθέσει αίτηση για ανανέωση της άδειας του και έχει στα χέρια του τη σχετική βεβαίωση από τις νομαρχίες και τους δήμους που υποχρεωτικά θα πρέπει να τους χορηγούν.

    Σε περιπτώσεις που η μαζική προσέλευση μεταναστών δεν επιτρέψει την εξυπηρέτησή τους, έχουν δοθεί οδηγίες απο το Υπουργείο Εσωτερικών προς τις Νομαρχίες και τους Δήμους να εφοδιάζουν τους μετανάστες με κάρτες προτεραιότητας, όπου θα αναγράφεται η ημερομηνία κατάθεσής των δικαιολογητικών στο διάστημα μεταξύ 1ης και 4ης Ιουλίου.

    Οσον αφορά τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας παραμονής του μετανάστη στην Ελλάδα, ο κ. Παπαδήμας διευκρίνησε πως μετά τις 30 Ιουνίου θα κατατεθεί στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο μετανάστης θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα με 150 ένσημα αλλά και δυνατότητα εξαγοράς τους στην περίπτωση που δεν θα συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό.

    Το υπουργείο έχει αποστείλει εγκύκλιο στις Νομαρχίες να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις κι αυτών που δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, καθώς αυτός θα καλυφθεί στη συνέχεια μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Παπαδήμας μέχρι τα τέλη του Μαίου σε ολοκληρη τη χώρα είχαν υποβληθεί 217.168 αιτήσεις για άδεια παραμονής εκ των οποίων οι 84.983 έχουν ήδη εκδοθεί και 133.000 είναι σε εκκρεμότητα. Ο τελικός αριθμός δεν μπορεί να υπολογιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου που λήγει ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων. Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργού θα είναι λιγότερες από 450.000 και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουν τις 600.000 όπως υποστηρίζουν κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 June 2003 - 20:30:16 UTC