Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόπαπας για αντίδραση Σουδάν στην κράτηση του πλοίου Baltic Sky.
  • [02] Μεταφέρονται τα εκρηκτικά από ''Baltic Sky''.
  • [03] Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο
  • [04] Δίκη 17Ν:Κατάθεση ψυχιάτρου για Σ.Ξηρό
  • [05] Εντονη αντίδραση του Σουδάν για την κράτηση του πλοίου Baltic Sky

  • [01] Πρωτόπαπας για αντίδραση Σουδάν στην κράτηση του πλοίου Baltic Sky.

    24/06/2003 14:19:26

    ''Η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει το λόγο της διαμαρτυρίας των σουδανικών αρχών, σχετικά με την κράτηση του μοτορσίπ Baltic Sky, που μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικών και 4,5 τόνους πυροκροτητών'', σχολίασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας οτι υπάρχει το αδίκημα παραβίασης της σχετικής ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας''.

    ''Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οτι κάποιο πλοίο με επικίνδυνο φορτίο μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση'', τόνισε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας και σημείωσε οτι γι' αυτό το λόγο επενέβη εισαγγελέας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επίσης δήλωσε πως ''δεν γνωρίζει'' τον στόχο της αποστολής του πλοίου και παρατήρησε πως το εν λόγω πλοίο ''για λόγους που δεν γνωρίζουμε περιεφέρετο τον τελευταίο μήνα σε περιοχές της Μεσογείου''.

    Απαντώντας σε άλλο ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως οι ελληνικές διωκτικές αρχές (''οι οποίες ως γνωστόν συνεργάζονται ευρύτερα με διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών'') μόλις διαπίστωσαν οτι η περιοχή στην οποία βρισκόταν το πλοίο δεν ήταν κατοικημένη και άρα δεν υπήρχε κίνδυνος για πολίτες επενέβησαν.

    Νωρίτερα το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στους χειρισμούς της Αθήνας σχετικά με την κράτηση του μοτορσίπ Baltic Sky, τονίζοντας ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο προορίζονταν για ''μη στρατιωτική χρήση''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μουστάφα Οσμάν Ισμαϊλ επιβεβαίωσε ότι το πλοίο που κρατείται απο την Κυριακή στην Ελλάδα με 680 τόννους εκρηκτικών μετέφερε νιτρικό αμμώνιο και εξέφρασε την '' έντονη αγανάκτησή του'' για την κράτηση του πλοίου.Πρόσθεσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ελληνα πρεσβευτή στο Χαρτούμ.

    Πάντως οι ελληνικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου,ενω οι επτά αλλοδαποί μέλη του πληρώματος του σκάφους κρατούνται και θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.

    To πρωί άρχισαν σταδιακά να απομακρύνονται μέσα απο το πλοίο τα εκρηκτικά.

    Σε οχήματα του ελληνικού στρατού μεταφορτώθηκαν υπό την υψηλή εποπτεία πυροτεχνουργών δεκαπέντε παλέτες που περιείχαν 4,5 τόννους με πυροκροτητές όλων των τύπων.

    Οι ειδικοί χώροι φύλαξης τους βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στην Ηπειρο, ενώ με την απομάκρυνση των 8.000 πυροκροτητών, παύει να υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης

    [02] Μεταφέρονται τα εκρηκτικά από ''Baltic Sky''.

    24/06/2003 13:32:38

    Σταδιακά, άρχισαν να απομακρύνονται τα εκρηκτικά μέσα από τα ''αμπάρια'' του με σημαία Κομόρες μότορσιπ ''Baltic Sky'' που φυλάσσεται στο λιμάνι Πλατυγιάλι του Αστακού.

    Ηδη από το πρωί σε οχήματα του ελληνικού στρατού μεταφορτώθηκαν υπό την υψηλή εποπτεία πυροτεχνουργών δεκαπέντε παλέτες που περιείχαν 4,5 τόννους με πυροκροτητές όλων των τύπων.

    Οι ειδικοί χώροι φύλαξης τους βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στην Ηπειρο, ενώ με την απομάκρυνση των 8.000 πυροκροτητών, παύει να υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης.

    [03] Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο

    24/06/2003 12:31:59

    Χωρίς ταξί θα είναι εως τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης η χώρα, λόγω της 48ωρης απεργίας που εξήγγειλε από σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων. Οι αυτοκινητιστές διαμαρτύρονται για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τους υποχρεώνει να εγκαταστήσουν στα αυτοκίνητά τους ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με τα ταξίμετρα

    [Φώτο-531508]

    [04] Δίκη 17Ν:Κατάθεση ψυχιάτρου για Σ.Ξηρό

    24/06/2003 12:31:52

    Σε πνευματική διαύγεια βρισκόταν ο Σάββας Ξηρός λίγο πριν αρχίσουν τις συζητήσεις τους με τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη στον Ευαγγελισμό κατέθεσε η διευθύντρια του ψυχιατρικού τμήματος του νοσοκομείου Σταυρούλα Θεοδωροπούλου.

    Η μάρτυρας η οποία και εξέτασε τον κρατούμενο ανέφερε ότι οι απαντήσεις που έδινε ήταν σε πλήρη αντιστοιχία με τις ερωτήσεις που του υποβαλόταν. Πρόσθεσε δε, ότι το επίπεδο συνείδησης που είχε ο Σάββας Ξηρός δεν αφήνει περιθώριο ότι βρισκόταν κάτω από την επίδραση παραισθησιογόνων ουσιών. Νωρίτερα κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλη, η γαλλίδα υπήκοος Σαμαρί Κατρίν και ο γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Κριβίν.

    [Φώτο-562408]

    [05] Εντονη αντίδραση του Σουδάν για την κράτηση του πλοίου Baltic Sky

    24/06/2003 11:59:17

    Την έντονη αντίδραση των σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η κράτηση απο τις ελληνικές αρχές του μοτορσίπ Baltic Sky, το οποίο μετέφερε 680 τόνους εκρηκτικών και περιφερόταν επι πολλές ημέρες στη Μεσόγειο.

    Οι αρχές του Σουδάν δήλωσαν σήμερα ότι τα εκρηκτικά που μετέφερε το πλοίο Baltic Sky και το οποίο κρατείται σε λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας, προορίζονταν για ''μη στρατιωτική χρήση'' και εξέφρασαν την ''οργή'' τους για τους χειρισμούς των Αθηνών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μουστάφα Οσμάν Ισμαϊλ επιβεβαίωσε ότι το πλοίο που κρατείται απο την Κυριακή στην Ελλάδα με 680 τόννους εκρηκτικών μετέφερε νιτρικό αμμώνιο και εξέφρασε την '' έντονη αγανάκτησή του'' για την κράτηση του πλοίου.Πρόσθεσε ότι θα καλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ελληνα πρεσβευτή στο Χαρτούμ.

    Πάντως οι ελληνικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την υπόθεση του φορτηγού πλοίου,ενω οι επτά αλλοδαποί μέλη του πληρώματος του σκάφους κρατούνται και θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή. Το Μπάλτικ Σκάι παραμένει αγκυροβολημένο και φρουρείται κάτω από δρακόντεια μέτρα στο Πλατυγιάλι Αστακού.

    [Φώτο-604191]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2003 - 11:30:12 UTC