Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων-Ομιλία Παπαρήγα
  • [02] Χαλκιδική:Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ-Δηλώσεις πρωθυπουργού
  • [03] Θεσ/κη:Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

  • [01] Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων-Ομιλία Παπαρήγα

    19/06/2003 13:15:07

    Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα πρέπει να βρούν κοινό τόπο σχετικά με την ανάπτυξη των κινημάτων κατά του πολέμου, του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης, τόνισε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Αναφερόμενη στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, είπε οτι τα συνθήματά του οδηγούν στην ωραιοποίηση του καπιταλισμού. Κάλεσε επίσης τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν και για την ταύτιση, όπως είπε, της ΕΕ με τις ΗΠΑ, όσον αφορά στη χρήση βίας στις διεθνείς υποθέσεις.

    [02] Χαλκιδική:Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ-Δηλώσεις πρωθυπουργού

    19/06/2003 12:51:48

    Αρχίζουν το απόγευμα, με ομιλία του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φθάνουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές μαζί τους πριν την έναρξη της Συνόδου.

    Το πρωί επισκέφθηκε το Κέντρο Τύπου στη Σιθωνία, απ΄όπου εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής προεδρίας να αναδείξει στη Σύνοδο το έργο που υλοποίησε το εξάμηνο που πέρασε. Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική υποψηφιότητα, ο κ.Σημίτης είπε ότι η Ενωση έχει καθορίσει τις προϋποθέσεις στις οποίες η Τουρκια πρέπει να ανταποκριθεί διατηρώντας καλές γειτονικές σχέσεις και συμβάλλοντας στη λύση του Κυπριακού.

    Ως προς τους κινδύνους επεισοδίων από τις διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να ακούσουν τις απόψεις των κινημάτων και αναρωτήθηκε γιατί κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν επεισόδια δυσφημώντας τη χώρα τους.

    Το απόγευμα οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν με πρώτο θέμα συζήτησης τη μετανάστευση και η ελληνική προεδρία προσδοκά τη λήψη αποφάσεων για τη χρηματοδότηση των σχετικών πολιτικών και την κατανομή των βαρών στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αργότερα, απόψε, στο δείπνο, οι 25 ηγέτες θα εξετάσουν τις διεθνείς εξελίξεις.

    Πάντως, το κύριο θέμα της συνόδου είναι αυτό που θα εξεταστεί αύριο το πρωί και αφορά στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που θα παρουσιασθεί απο τον πρόεδρο της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν.

    [Φώτο-602033]

    [03] Θεσ/κη:Σύνοδος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    19/06/2003 12:24:41

    Ξεκίνησαν το μεσημέρι οι εργασίες του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ξενοδοχείο ''Σάνι'' της Χαλκιδικής, ενώ αργότερα αναμένονται οι αφίξεις των δέκα κεντροδεξιών πρωθυπουργών της ΕΕ όπου θα συζητήσουν με οικοδεσπότη τον Κ.Καραμανλή για το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σε κοινή δήλωσή του με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου της συνέλευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός κι έγινε πολύ καλή δουλειά.

    Ωστόσο ο κ.Καραμανλής διατήρησε ορισμένες επιφυλάξεις λέγοντας ότι μένουν θέματα σε εκκρεμότητα και πως υπάρχει ο προβληματισμός για τη βούληση της ΕΕ να πάει με πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της βαθύτερης και πιο ουσιαστικής ενοποίησης.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι οι περισσότερες από τις προτάσεις που έκανε το ΕΛΚ έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο που κατέθεσε η συνέλευση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει το δικό του επίτροπο. Επίσης τάχθηκε εναντίον της κατάργησης της εκ περιτροπής προεδρίας, και της θεσμοθέτησης θέσης προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ.Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη για ενισχυμένη συνεργασία στην αμυντική πολιτική τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο μέλλον σε όσα κράτη μέλη το επιθυμούν να προσχωρήσουν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμη ότι το κόμμα του επιδιώκει να γίνει δεκτή η ρήτρα αλληλεγγύης για συνδρομή ακόμη και με στρατιωτικά μέσα των κρατών-μελών από οπουδήποτε κι αν δεχθούν επίθεση είτε τρομοκρατική είτε στρατιωτική.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι θα ζητήσει από τους πρωθυπουγούς της πολιτικής οικογένειας του ΕΛΚ να στηρίξουν την ελληνική προεδρία, με στόχο την επιτυχή κατάληξη της αυριανής συνόδου γιατί η ΝΔ θεωρεί πως η καλή έκβαση της προεδρίας είναι εθνική υπόθεση. Υπενθυμίζοντας ότι οι δυνάμεις του ΕΛΚ αποτελούν την πλειοψηφία όσο στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όσο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς τόνισε ότι ΕΛΚ έχει πετύχει συναίνεση πάνω στα σημαντικά θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρώπη των 25 και τόνισε ότι συμφωνεί με τη θέση του κ.Καραμανλή και υποστηρίζει ''μια Ευρώπη για όλους''.

    Ο κ.Μάρτενς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ''πιστεύουμε πως κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να μείνει πίσω από τις μελλοντικές διαδικασίες σχετικά με το μέλλον της ηπείρου μας. Επίσης πιστεύουμε πως κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να βγει από την επικείμενη διακυβερνητική διάσκεψη με την αίσθηση ότι οι βασικές του ανησυχίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί''.

    Ο κ.Μάρτενς ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με γρηγορότερα βήματα για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των πολιτών της Ευρώπης σημειώνοντας ότι η συζήτηση που είχαν οι ηγέτες του ΕΛΚ σχετικά με το πρώτο σχέδιο της νέας συνταγματικής συνθήκης παραμένει ανολοκλήρωτη.

    Σε ό,τι αφορά τα κράτη των Βαλκανίων ο κ.Μάρτενς είπε ότι θα πρέπει να καλυφθεί σταδιακά η ''βαλκανική τρύπα'' της διεύρυνσης και να ενσωματωθούν οι χώρες της περιοχής στην ΕΕ με πρώτες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ενώ σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή το ΕΛΚ περιμένει ασφαλώς πολλά από το αυριανό συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης ο κ.Μάρτινς επέμεινε στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συνεταιρισμού με τις γειτονικές χώρες οι οποίες για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΕΕ όπως είπε.

    [Φώτο-601856]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 June 2003 - 11:30:11 UTC