Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός εκπαιδευτικών
  • [02] Λάρισα: Σοβαρές οι ζημιές από τον σεισμό στο Δήμο Γόννων
  • [03] Γ. Παπανδρέου: Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένταση
  • [04] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης
  • [05] Βενιζέλος:Παρουσίαση εμβλήματος Πολιτιστικής Ολυμπιάδας
  • [06] Συνάντηση προέδρου ΣΕΒ με Σημίτη και Χριστοδουλάκη
  • [07] Παρουσίαση μελέτης για Μητρώο επιχειρήσεων.

  • [01] ΑΣΕΠ: Διαγωνισμός εκπαιδευτικών

    09/06/2003 20:55:05

    Ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών του έτους 2002 που αφορούν 1102 θέσεις φιλολόγων, 33 θέσεις γερμανικής γλώσσας, 237 θέσεις οικονομολόγων, 43 θέσεις κοινωνιολόγων και 46 θέσεις νομικών και πολιτικών επιστημών. Οι κατάλογοι των υποψηφίων αποστέλλονται στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όλης της χώρας, ενώ βρίσκονται επίσης και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, στη διεύθυνση: www.asep.gr

    [02] Λάρισα: Σοβαρές οι ζημιές από τον σεισμό στο Δήμο Γόννων

    09/06/2003 20:49:51

    Σοβαρότερη απ' ότι αρχικά υπολογιζόταν αποδεικνύεται η κατάσταση στο δήμο Γόννων του νομού Λάρισας ο οποίος ως φαίνεται δέχθηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα του σεισμού που συγκλόνισε το πρωί την περιοχή.

    Ηδη, βρίσκονται επί τόπου μηχανικοί ειδικών συνεργείων από την Κοζάνη, τα Γρεβενά και την Δεσκάτη που είναι εξειδικευμένοι στην αποτίμηση ζημιών από σεισμούς, μαζί με συνεργείο της νομαρχίας Λάρισας. Από τη μέχρις στιγμής αποτίμηση έχουν σημειωθεί με κίτρινο χρώμα 40 σπίτια (που σημαίνει προσωρινώς ακατάλληλα) και πέντε με κόκκινο (που σημαίνει επικίνδυνα), ενώ, το έργο καταγραφής θα συνεχισθεί και αύριο.Εξάλλου, ακατάλληλα έχουν χαρακτηριστεί και τα δημοτικά σχολεία Γόννων τα οποία και δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν μέχρι την Πέμπτη που τελειώνει και τυπικά η σχολική περίοδος. Συνεργεία εξάλλου έχουν μεταβεί και στο δήμο Μακροχωρίου όπου αναφέρθηκαν ζημιές.Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των ζημιών θα υποβληθεί αίτηση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου η περιοχή να χαρακτηρισθεί ''σεισμόπληκτη'' και να τύχει όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων και χρηματοδοτήσεων του Νομού.Στο μεταξύ, οι κάτοικοι των Γόννων που σήμερα δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λαμβάνεται μέριμνα για να φιλοξενηθούν το βράδυ σε ξενοδοχεία ή και σκηνές.

    [03] Γ. Παπανδρέου: Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένταση

    09/06/2003 20:31:13

    «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όμως, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε το παιχνίδι τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο

    Συμποσίου της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγεται στο Λαγονήσι.

    Η Ελλάδα ξέρει να υπερασπίζει τα συμφέροντά της όταν αυτά απειληθούν. Εχουμε συμβάλει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και αυτή πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τα παιχνίδια τους και με ψυχραιμία απαντούμε πρώτα απ όλα ότι η Ελλάδα είναι και έχει αποδείξει ότι είναι μια χώρα ειρήνης και συνεργασίας για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και δεύτερον ότι έχουμε συμβάλλει και θα συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πορείας της γείτονας χώρας, που βεβαίως σημαίνει την υιοθέτηση από την πλευρά της συγκεκριμένων κανόνων διεθνούς δικαίου.

    [04] ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης

    09/06/2003 18:01:15

    Πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης 2.000 ανέργων οι οποίοι θα επιχορηγηθούν με ποσό 8.300 ευρώ για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση στον τομέα του πολιτισμού, υλοποιείται στο προσεχές διάστημα από το υπουργείο Εργασίας.

    Από τις 2.000 θέσεις αυτοαπασχόλησης, το 67% θα καλυφθεί από μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 1825 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ έως έξι μήνες και από ανέργους ηλικίας 26-60 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού δώδεκα μήνες.

    [05] Βενιζέλος:Παρουσίαση εμβλήματος Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

    09/06/2003 16:32:36

    Το έμβλημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα συνοδεύει στο εξής όλες τις δραστηριότητες του πολιτιστικού αυτού γεγονότος που θα ολοκληρωθεί τον Αυγουστο του 2004, παρουσίασαν το μεσημέρι στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

    Για να δημιουργηθεί αυτό το έμβλημα συγκεντρώθηκαν καλλιτέχνες από τη Νέα Υόρκη, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Σαγκάη, το Ντουμπάι, το Λονδίνο και την Αθήνα, που απεικόνισαν ο καθένας με τον τρόπο του, τις αξίες του πολιτισμού τους.

    Το έμβλημα μεταφέρει το μήνυμα της Γιορτής των Πολιτισμών, εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού, και παρουσιάστηκε σήμερα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους για να τους συνοδεύει μόνιμα στο μέλλον.

    Να σημειωθεί ότι τόσο το σήμα, όσο και οι εφαρμογές του εγκρίθηκαν στις 9 Μαΐου 2003 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    «Θέλαμε το σήμα να παραπέμπει στον Πολιτισμό των Πολιτισμών και στην οικολογική ευαισθησία όλων των πολιτών σε όλο τον κόσμο'', είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πρόσθεσε, υπερβαίνει το χρονικό ορόσημο του 2004 και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντική κληρονομιά για την εξέλιξη του Ολυμπιακού κινήματος.

    Για τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, «το πνεύμα, η αρμονία, η λογική και ο πολιτισμός ως τρόπος ζωής ντύθηκαν με τα χρώματα του κόσμου, σε μια κυκλική σύνθεση, σύμβολο της οικουμενικότητας.

    Το έμβλημα απεικονίζει ομόκεντρους κύκλους στο εσωτερικό των οποίων ξεχωρίζουν έντονα φωτεινά χρώματα.

    [06] Συνάντηση προέδρου ΣΕΒ με Σημίτη και Χριστοδουλάκη

    09/06/2003 16:32:16

    ''Κοινός στόχος όλων μας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση της απασχόλησης'' τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη.

    ''Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σύννεφα για να διαλυθούν'' απάντησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε ερώτηση σχετική με τις σχέσεις της ηγεσίας του Συνδέσμου με την κυβέρνηση, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούσαν στο κλείσιμο επιχειρήσεων. ''Είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό'', τόνισε.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε ''μέσα σε ένα πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, ο οποίος είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις''.

    Ο κ. Κυριακόπουλος, αναφερόμενος στο αντικείμενο της συνάντησης, τόνισε ότι ''ενημερώσαμε τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει γίνει σε ορισμένους τομείς και για τους προβληματισμούς μας σε ορισμένους άλλους. Γενικά υπήρξε ένα πάρα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα''.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι ''το μήνυμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών είναι σαφές: Συνεργασία με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις έτσι ώστε να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης στη χώρα μας''.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στο μέτωπο της απασχόλησης αλλά και σε άλλα όπως είναι αυτό που αφορά στα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στο να κάνουν επενδύσεις'', ενώ πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι νέες διατάξεις και κατευθύνσεις του αναπτυξιακού νόμου που θα αφορούν τις ενισχύσεις των επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός, σε ερώτηση σχετική με την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΕΒ, ανέφερε ότι ''η κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών όπως και άλλοι εκπρόσωποι επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και οι εργαζόμενοι αποτελούν αναπόσπαστα μέρη σε έναν ευρύ οικονομικό και κοινωνικό διάλογο''.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι ο κοινός στόχος είναι περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη απασχόληση και περισσότερη ευημερία και ότι μπροστά στο στόχο αυτό δεν χωρούν ούτε προσωπικές αντιπαραθέσεις ούτε οξύτητες.

    ''Η κοινωνική συνοχή για μας, όπως πιστεύω και για κάθε κοινωνικό φορέα είναι καθοριστικής σημασίας'' σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ''ανάπτυξη χωρίς διευρυνόμενες ευκαιρίες απασχόλησης θα είναι μια ανάπτυξη μισή, η οποία αργά ή γρήγορα θα απειληθεί από τις κοινωνικές εντάσεις και ανισοτητες, τις οποίες θα πυροδοτήσει''.

    Σε ερώτηση σχετική με το θέμα των μεταλλείων Χαλκιδικής, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις και αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς αυτοί οι οποίοι μάχονται με ιδιαίτερη εχθρότητα τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και την επιχειρηματικότητα, είναι και οι ίδιοι, οι οποίοι παίζουν στα ζάρια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, τις θέσεις απασχόλησης και τις προοπτικές των εργαζομένων.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε ότι είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα και ότι ο ΣΕΒ είναι σε συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλλει στη θετική επίλυσή του.

    [Φώτο-598497]

    [07] Παρουσίαση μελέτης για Μητρώο επιχειρήσεων.

    09/06/2003 16:32:08

    Περιορισμό του κόστους λειτουργίας και ίδρυσης των επιχειρήσεων θα επιφέρει η τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσεων από τα Επιμελητήρια, με την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι, παράλληλα με την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος των επιμελητηρίων και μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρώσει το έργο της.

    Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα οδηγήσει στην τεχνολογική αναβάθμιση των επιμελητηρίων και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 970.000 ευρώ και απαιτεί οκτώ με εννέα μήνες (από την κατακύρωση του έργου), ενώ για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής απαιτούνται επτά - οκτώ μήνες (πριν την ολοκλήρωση του μητρώου) και προϋποθέτει υλικοτεχνική υποδομή για τα μικρά κυρίως επιμελητήρια. Ο προϋπολογισμός τηλεπικοινωνιακής υποδομής (διασύνδεσης) για τα μεγάλα επιμελητήρια είναι 3.000 ευρώ το χρόνο, ενώ για τα μικρά 800 ευρώ το χρόνο.

    Μέχρι τώρα τα επιμέρους εμπορικά Μητρώα τηρούνται από τα Πρωτοδικεία. Η τήρηση Γενικού Εμπορικού Μητρώου θα επιφέρει θεσμικές αλλαγές σε σχέση με το ρόλο και τις αρμοδιότητες πρωτοδικείων και επιμελητηρίων. Η απλή ηλεκτρονική διεπαφή των δυο φορέων θα βοηθήσει στην τήρηση πλήρους αρχείου, ενώ προβλέπεται η δημιουργία διαδικτυακής πύλης σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες για την εξόφληση τελών, παραβόλων και εισφορών σε αυτές και η αποστολή ή προσκόμιση αποδείξεων σε επιμελητήρια.

    Με το νέο καθεστώς που θα δημιουργηθεί, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα τηρείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα επιμελητήρια θα τηρούν το μητρώο των επιχειρήσεων της δικαιοδοσίας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 June 2003 - 20:30:12 UTC