Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Τα αποτελέσματα διαψεύδουν τη ΝΔ
  • [02] Αθήνα: Χωρίς μπλε λεωφορεία αύριο 11 πμ ως 3 μμ
  • [03] Απεργία μηχανικών: Νομοσχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [04] Ηράκλειο:Απάντηση Γ.Παπανδρέου σε τουρκικές προκλήσεις
  • [05] Ομιλία Χριστοδουλάκη στην ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [06] Θεσσαλονίκη:Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη.

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Τα αποτελέσματα διαψεύδουν τη ΝΔ

    27/05/2003 21:29:02

    Τα αποτελέσματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, διαψεύδουν τη ΝΔ - τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. ''Η επιτυχία αυτή, δεν είναι απλώς προϊόν κάποιας συγκυρίας, αλλά προϊόν σημαντικών προϋποθέσεων του κινήματός μας: Κατ' αρχάς, της πεποίθησης ότι μπορούμε να ασκήσουμε ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως αναφέρει ο Α. Παπανδρέου στη Διακήρυξη της Γ' Σεπτέμβρη, της συλλογικής μας δημιουργίας, συνέχειας και συνέπειας της πολιτικής μας, καθώς δεν μείναμε σε μια ηρωική απάθεια, ή ακινησία, αλλά πήραμε πρωτοβουλίες και ρίσκο, στις οποίες υπήρξε η απόλυτη υποστήριξη του Πρωθυπουργού και με τα εύλογα ερωτήματα και συζήτηση, υπήρξε και απόλυτη υποστήριξη στο υπουργικό συμβούλιο. Τρίτον, η πολύ στενή συνεργασία με την Κύπρο''.

    Η κριτική της ΝΔ, κατά τον κ. Παπανδρέου, θυμίζει ''διαχείριση ψιλικατζίδικου που μετρά τις διακυμάνσεις, παραβλέποντας το τελικό προϊόν και κοιτά αν μια πρωτοβουλία έχει άμεση απόδοση. Αυτή η λογική, ταυτίζεται με τη λογική της Τουρκίας, του παζαριού για το τι πήραμε και τι δώσαμε''.

    Υπάρχουν, πρόσθεσε και λογιστικά οφέλη (όπως τα μέτρα καλής γειτονίας, ή ο τουρισμός), αλλά ''πάνω απ' όλα η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που έχει εμπνεύσει τους ίδιους τους πολίτες των Βαλκανίων και της ίδιας της Τουρκίας''. Υπήρξε βεβαίως, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και αλλαγή της ελληνικής προσέγγισης, από την ώρα που η Ελλάδα κατανόησε ''τη δική της δύναμη''.

    [02] Αθήνα: Χωρίς μπλε λεωφορεία αύριο 11 πμ ως 3 μμ

    27/05/2003 21:27:40

    Χωρίς μπλε λεωφορεία αναμένεται να μείνει αύριο η Αθήνα από τις 11 πμ ως τις 3 μμ.Στο διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Για αύριο επίσης έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.

    [03] Απεργία μηχανικών: Νομοσχέδιο ΥΠΕΧΩΔΕ

    27/05/2003 20:04:31

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί αύριο ο τεχνικός κόσμος της χώρας (μηχανικοί, αρχιτέκτονες κλπ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις μελέτες.

    Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις. Οι μηχανικοί ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την ανασύνταξή του με βάση τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και από τους εμπλεκόμενους φορείς.

    [04] Ηράκλειο:Απάντηση Γ.Παπανδρέου σε τουρκικές προκλήσεις

    27/05/2003 15:46:26

    Σαφέστατη απάντηση έδωσε σήμερα από την Κρήτη ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στις προκλήσεις των Τούρκων στρατηγών.

    Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης μετά τη λήξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις προκλήσεις τόνισε ''Ο ρόλος του στρατού στην Τουρκία δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από το ρόλο του στρατού σε άλλα κράτη. Δεν απαντώ πρόσθεσε στους στρατηγούς άμεσα ή έμμεσα αφού συνομιλητής μου είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν είναι άλλος από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας με τον οποίο έχουμε τακτικές επαφές και σχέσεις''.

    Αναφερόμενος στην έξαρση στο θέμα των παραβιάσεων ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το συζήτησε με τον κ. Γκιούλ και ''τονίσαμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στα πλαίσια των διεθνών κανόνων και του διεθνούς δικαίου για ένα θέμα που μας έχει ταλαιπωρήσει χρόνια και που πρέπει να λάβει τέλος. Οι τελευταίες εξελίξεις, είπε, στις σχέσεις των δυο χωρών έχουν βελτιώσει πολλούς τομείς (οικονομία, τουρισμός κ.α.) ακόμα και η στρατιωτική ένταση που έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

    Οι καλές σχέσεις των δυο χωρών, είπε ο κ. Παπανδρέου, συνέβαλαν και στην ομαλη πορεία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία είπε τέλος, για να μπει στην ΕΕ πρέπει να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς αλλά και οι χώρες που εντάχθηκαν στη διευρυμένη ΕΕ''.

    [Φώτο-572443]

    [05] Ομιλία Χριστοδουλάκη στην ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    27/05/2003 15:26:45

    Την ανάγκη διαμόρφωσης νέας κοινωνικής συμφωνίας για τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, υποσημείωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος υποστήριξε ότι ''η ελληνική οικονομία έχει πετύχει σημαντικές επιδόσεις, αλλά αντιμετωπίζει και σημαντικά προβλήματα''.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε εξάλλου ότι ''υπάρχουν θύλακες υπανάπτυξης και υστέρησης ακόμα στη χώρα'' και ειδικότερα μίλησε για μεγάλους θύλακες ανεργίας, στους οποίους θα πρέπει να δοθεί κοινωνική προτεραιότητα. Πρόσθεσε δε, ότι ''χωρίς ανάπτυξη δεν θα δοθεί απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας αλλά ούτε πρέπει να πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη είναι ένας αυτόματος μηχανισμός για την αντιμετώπιση της ανεργίας''.

    Ο ίδιος τόνισε, ότι πολλά έχουν αλλάξει από την περίοδο της μεταπολιτευσης και σήμερα πλέον η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει ένα μακροχρόνιο σχέδιο κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης, που απαιτεί απόψεις μη μονοδιάστατες και συναίνεση και θα δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα της σύγκλισης, της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων.

    Ανέφερε ακόμα ότι ήδη έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα σε όλους τους τομείς και υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί συστηματική και πραγματική σύγκλιση και όχι ονομαστική, κατηγορώντας ευθέως αυτούς που κάνουν λόγο για ονομαστική σύγκλιση ότι υποστηρίζουν απόψεις ιδεολογικά ηττοπαθείς και εξωπραγματικές.

    Αναφέρθηκε εξάλλου και στο ρόλο του κόμματος, τον οποίο χαρακτήρισε καθοριστικό, σαν ''ενεργό φορέα κοινωνικού διαλόγου'', επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για νέα ιδεολογική και πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε ''να επισφραγιστεί η πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι απέκτησε πολλά κέρδη τα τελευταία δέκα χρόνια, ότι μετασχηματίστηκε η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο και η θέση του ίδιου του πολίτη στο εσωτερικό της χώρας. Υποστήριξε δε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει το έργο του και μετά το 2004.

    [06] Θεσσαλονίκη:Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη.

    27/05/2003 14:37:20

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το απόγευμα θα κηρύξει τις εργασίες της διαθρησκειακής Διάσκεψης Ορθοδόξων και Ιουδαίων που θα πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της πόλης.

    Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας έφτασε στο αεροδρόμιο στις 2.15 με ιδιωτικό αεροσκάφος και στην πίστα τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωποι των εκκλησιαστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών.

    Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική ο κ. Βαρθολομαίος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και την Κυριακή θα εγκαινιάσει το καθολικό της ιεράς μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ορμύλια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2003 - 20:30:13 UTC