Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου και Γκιούλ συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
  • [02] Σισμανόγλειο: Εξιτήριο για τον αμερικανό μηχανικό αεροσκαφών
  • [03] Κάπνισμα: Η ώρα των ελέγχων
  • [04] Ρύθμιση δημοτικών οφειλών: Παράταση
  • [05] Δρυς: Δεσμευτική δήλωση
  • [06] Απλοποίηση υπηρεσιών υγείας ΙΚΑ.
  • [07] Τσοχατζόπουλος:Παρατηρητήριο Τιμών για οπωροκηπευτικά.
  • [08] Πρωτόπαπας για Οικονομία και δηλώσεις Γκαργκάνα.
  • [09] Δίκη ''17Ν'':Κατάθεση Δήμητρας Καψαλάκη
  • [10] Προσφυγή ΔΣΑ κατά Μπλερ για επίθεση στο Ιρακ
  • [11] Συνάντηση Σημίτη με Παπαδόπουλο
  • [12] ΤτΕ:Διευκρινιστική ανακοίνωση για δηλώσεις Γκαργκάνα

  • [01] Παπανδρέου και Γκιούλ συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

    26/05/2003 21:48:59

    Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ηράκλειο, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν τα εξής:- Αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων επιτελικών αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.- Αμοιβαίες επισκέψεις μαθητών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.- Εγκατάσταση γραφείων τηλεϊατρικής μεταξύ δύο στρατιωτικών νοσοκομείων των δύο χωρών.Οπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του εθνικού μας εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ζήτημα από τους πολιτικούς διευθυντές των δύο υπουργείων Εξωτερικών.Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του και το ζήτημα των μειονοτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων (βακουφίων) και ενημερώθηκε από τον κ. Γκιουλ για τις τελευταίες εξελίξεις.Συμφωνήθηκε να διευθετηθεί το ζήτημα από τους επικεφαλής των αρμόδιων διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

    [Φώτο-582418]

    [02] Σισμανόγλειο: Εξιτήριο για τον αμερικανό μηχανικό αεροσκαφών

    26/05/2003 21:09:42

    Από ελονοσία πάσχει τελικά ο μηχανικός αεροσκαφών που νοσηλεύθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο καθώς κρίθηκε δυνητικά ύποπτος για την άτυπη πνευμονία. Ο άνδρας με δεδομένο ότι είχε ταξιδέψει πριν από αρκετές ημέρες στη Σιγκαπούρη αλλά και το γεγονός ότι εμφάνισε πυρετό για περισσότερο από μία εβδομάδα είχε κινήσει αρχικά τις υποψίες των αρχών οι οποίες για καθαρά προληπτικούς λόγους έκριναν απαραίτητη την μεταφορά του στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο όπου και έγινε ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος.

    Ο άνδρας βγήκε από το νοσοκομείο αργά το απόγευμα καθώς κανένα από τα εργαστηριακά ευρήματα δεν πιστοποιούσε ή τουλάχιστον δεν άφηνε ανοιχτό κάποιο ενδεχόμενο να πάσχει από την επικίνδυνη άτυπη πνευμονία.

    [Φώτο-586888]

    [03] Κάπνισμα: Η ώρα των ελέγχων

    26/05/2003 21:04:50

    Η ώρα των ελέγχων για τους παραβάτες που καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα έφτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της επιτροπής ελέγχου των μέτρων κατά του καπνίσματος θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο σε όσους συλλαμβάνονται να καπνίζουν σε χώρους όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα.Η επιτροπή έκρινε ότι τα μέτρα παρότι αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή αρκετοί είναι εκείνοι που δεν τα τηρούν. Ετσι αποφάσισε να περάσει στην επόμενη φάση εφαρμογής των μέτρων η οποία έχει να κάνει με τον έλεγχο τήρησής τους. Η επιτήρηση των χώρων όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα όπως είναι τα δημόσια κτίρια τα νοσοκομεία, μέρος των εστιατορίων και των καφετεριών καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα γίνεται από διαφορετικούς φορείς ανάλογα με το χώρο απαγόρευσης. Ετσι οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας θα είναι αυτοί που θα συλλαμβάνουν τους παραβάτες στα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι του τμήματος υγείας των νομαρχιών θα επιτηρούν εστιατόρια και καφετέριες ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι η Αστυνομία η οποία δεν θα διστάζει να αξιώνει χρηματικό πρόστιμο από όσους καπνίζουν, για παράδειγμα μέσα στο λεωφορείο.Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν για το θέμα τις επόμενες ημέρες καθώς προς το παρόν οι προτάσεις αυτές, που τέθηκαν στην επιτροπή, υιοθετήθηκαν από αυτή και πιθανότατα θα εφαρμοστούν.

    [04] Ρύθμιση δημοτικών οφειλών: Παράταση

    26/05/2003 18:55:48

    Παρατείνεται με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τις 3/10/2003 η προθεσμία για την εξόφληση οφειλών που αφορούν πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η ρύθμιση αυτή αποφασίστηκε καθώς παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που προσέρχονταν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Οι οφειλές αυτές ρυθμίζονται σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς την καταβολή προστίμων και προσαυξήσεων.

    [05] Δρυς: Δεσμευτική δήλωση

    26/05/2003 18:40:53

    Με μια δήλωση-έκπληξη, που ενδεχομένως να "μπλοκάρει" τη διαδικασία έγκρισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ξεκίνησε η τελική φάση με τις τριμερείς διαπραγματεύσεις. Ο κ. Γ. Δρύς, με την κύρια ιδιότητά του ως υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας, ζήτησε από την Επιτροπή μια δεσμευτική δήλωση ότι "θα υπάρξουν επαρκείς πόροι για τα μεσογειακά προϊόντα", σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, στη διαδικασία των διαβουλεύσεων η χώρα μας επανέφερε το θέμα της ποσόστωσης του γάλακτος. Τώρα, ειπώθηκε, που βρίσκεται στο τραπέζι η νέα ΚΑΠ, πρέπει να γίνει ο εξορθολογισμός της κατανομής γάλακτος. Η Ελλάδα, θεωρεί αδιανόητο, το γεγονός ότι άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό να έχουν τριπλάσια ποσότητα παραγωγής γάλακτος, ενώ άλλη χώρα έχει ποσόστωση για να στέλνει 400.000 τόνους το χρόνο, στην Ελλάδα. Εγινε σαφές στην Επιτροπή, ότι η ελληνική Προεδρία, σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικες θέσεις, δεν θα στέρξει στην ψήφιση της νέας ΚΑΠ.

    Στην τελική φάση που ξεκίνησε για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) αργά το απόγευμα άρχισε η διαδικασία που ακολουθεί η ελληνική Προεδρία, η οποία συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα.

    Πρόκειται για την τριμερή συζήτηση στην οποία μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών "εν προκειμένω" ο κ. Δρύς, ο επίτροπος Γεωργίας κ. Φίσλερ και ο υπουργός Γεωργίας του κάθε κράτους - μέλους.

    Δηλαδή, ο κ. Δρύς θα συναντηθεί, θα συζητήσει και θα διαπραγματευθεί με τους 15 υπουργούς Γεωργίας της Ενωσης (την Ελλάδα στην τριμερή εκπροσώπησε ο γγ του υπουργείου Γεωργίας Ανδρ. Κόρακας). Συνάντηση και συζήτηση θα υπάρξει αύριο και με τους δέκα υπουργούς Γεωργίας των υπό ένταξη χωρών. Ολη η συζήτηση γίνεται με βάση ένα ερωτηματολόγιο της προεδρίας που περιέχει οκτώ ερωτήσεις πολιτικής. Τα τεχνικά θέματα της νέας ΚΑΠ συζητούνται στην ''Ομάδα υψηλού επιπέδου'' που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό. Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να υπάρξει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με βάση το παραπάνω υλικό η ελληνική Προεδρία θα συντάξει την τελική συμβιβαστική πρόταση την οποία θα εισάγει προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας που θα συνεδριάσει στις 11-12 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η συνεδρίαση αυτή είναι ανοικτή και θα λήξει όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

    [Φώτο-546107]

    [06] Απλοποίηση υπηρεσιών υγείας ΙΚΑ.

    26/05/2003 16:22:38

    Δέσμη δέκα μέτρων για την απλοποίηση των διαδικασιών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του ΙΚΑ, εξήγγειλαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, και ο διοικητής του Ιδρύματος, Μιλτιάδης Νεκτάριος.

    Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε έρευνα αξιολόγησης της υπηρεσίας τηλεφωνικού ραντεβού του ΙΚΑ (184) απ' όπου προκύπτει ότι ο μέσος όρος αναμονής ραντεβού με γιατρό φτάνει στις 15,2 ημέρες.

    Τα δέκα νέα μέτρα στον τομέα υγείας του ΙΚΑ είναι:

    1. Κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις μετακινήσεις των ασφαλισμένων, μεταξύ των υπηρεσιών.

    2. Διευκολύνεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων.

    3. Απλοποιείται η διαδικασία παροχών σε είδος και χρήμα.

    4. Μειώνεται η αναμονή για ακτινοδιαγωνστικές εξετάσεις.

    5. Όλες οι εξετάσεις για απονομή συντάξεων αναπηρίας θα διενεργούνται πλέον στο 3ο Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας ΙΚΑ, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των εξεταζομένων.

    6. Το ΙΚΑ θα καλύπτει το κόστος των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του στα επείγοντα περιστατικά των δημόσιων νοσοκομείων.

    7. Το ΙΚΑ αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων για ενδοσκοπικές εξετάσεις.

    8. Οι φυσικοθεραπείες εντάσσονται στο σύστημα 184.

    9. Το ΙΚΑ θα συνάπτει πλέον συμβάσεις εξυπηρέτησης με τα ειδικά κέντρα αποκατάστασης-αποθεραπείας.

    10. Ειδικά μέτρα καλύτερης εξυπηρέτησης για ειδικές ευπαθείς ομάδες (πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι, κλπ). Επίσης αποφασίστηκε η χορήγηση αναλώσιμων υλικών σε διαβητικούς και η ικανοποίηση αιτημάτων της Ομοσπονδίας Τυφλών.

    Η δέσμη αυτή, τόνισε ο κ. Ρέππας, θα φέρει σαφείς βελτιώσεις στον κλάδο υγείας, ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις θα γίνουν το επόμενο εξάμηνο στον κλάδο συντάξεων του ΙΚΑ.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβ. Σπυρόπουλος, σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τα μέτρα αυτά θα γίνει τον Ιούνιο και εξήγγειλε την προετοιμασία της Διαταμειακής Επιτροπής συνεργασίας των ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΟΠΑΔ στον κλάδο συντάξεων.

    Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα αποτέλεσματα του ''184'' που εξυπηρετεί 40 χιλιάδες ασφαλισμένους ημερησίως. Σύμφωνα με την έρευνα αξιολόγησης, βασικό πλεονέκτημα του συστήματος είναι η μείωση του φαινομένου της ''ουράς'', ενώ οι ασφαλισμένοι θεωρούν ως κύριο μειονέκτημα το μεγάλο χρόνο αναμονής (15,2 ημέρες κατά μέσο όρο).

    [07] Τσοχατζόπουλος:Παρατηρητήριο Τιμών για οπωροκηπευτικά.

    26/05/2003 15:51:36

    Από την Τετάρτη θα αρχίσει να λειτουργεί το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης για 25 οπωροκηπευτικά που πωλούνται στις αγορές Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ενώ από το τέλος του έτους το σύστημα θα λειτουργεί για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σταδιακά θα διευρυνθεί και ο αριθμός των προϊόντων που θα καλύπτει, μέχρι τα 144 που κυκλοφορούν συνολικά.

    Οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται από ειδικές οθόνες στις λαϊκές αγορές, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αλλά και από την ηλεκτρονική διεύθυνση gge.gr του υπουργείου Ανάπτυξης στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

    Το πανελλαδικό πρόγραμμα θα προκηρυχθεί τον Ιούλιο για να ξεκινήσει η εφαρμογή του από το Σεπτέμβριο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, το σύστημα θα βοηθήσει στην άμεση ενημέρωση του καταναλωτή ανά περιοχή για τις τιμές (ελάχιστες και ανώτατες) των οπωροκηπευτικών σε λαϊκές, σούπερ μάρκετ και οπωροπωλεία στις καθημερινές τους αγορές.

    Στόχος είναι η καλύτερη ενημέρωση να συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμών. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι, αν και λόγω καιρικών συνθηκών εμφανίζονται πρόσκαιρες αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, ωστόσο με την ψήφιση του σχεδίου νόμου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αποφεύγονται τάσεις αισχροκέρδειας. Πρόσφατο παράδειγμα η τιμή της τομάτας που οδήγησε τρεις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις με εντολή του υπουργείου στον Εισαγγελέα για υπερβολικό κέρδος.

    Η εξέλιξη του πληθωρισμού, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, δείχνει σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως μας κρατάει σε σταθερή απόσταση από την υπόλοιπη ΕΕ ''και αυτό δεν μας ευχαριστεί, θέλουμε ταχύτερους ρυθμούς σύγκλισης'', είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Το πιλοτικό πρόγραμμα του Παρατηρητηρίου Τιμών το ανέλαβε η εταιρία Οrbitplan και το ύψος του ανέρχεται σε 45.000 ευρώ.

    Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας της Ασφαλιστικής Αγοράς, την Κυριακή θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας κρεαταγοράς Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα γίνει η δημοπράτηση του έργου για τον εκσυγχρονισμό της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη στην Αθήνα.

    [Φώτο-592563]

    [08] Πρωτόπαπας για Οικονομία και δηλώσεις Γκαργκάνα.

    26/05/2003 15:50:46

    Η κυβέρνηση αποστασιοποιήθηκε πλήρως από τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα ο οποίος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Σαββάτου τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ρυθμού αύξησης των μισθών των εργαζομένων.

    Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας ''οι λογικές της αναγκαίας οικοδόμησης της ανταγωνιστικότητας σε περικοπές μισθών και απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι μακριά και έξω από τη λογική της κυβέρνησης''.

    Ο εκπρόσωπος κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν υιοθετεί τις απόψεις που διατυπώνονται από οικονομικούς παράγοντες και το σύνδεσμο ελληνικών βιομηχανιών για περικοπή των μισθών των εργαζομένων και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε επίσης οτι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στηρίζεται από όλα τα κυβερνητικά στελέχη και μέσα από την απόδοσή της ενισχύονται οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις.

    Ανέφερε επίσης ότι μέσω της συνέχισης αυτής της πολιτικής και της επιτυχίας της μπορεί να διασφαλιστεί αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος με προτεραιότητα στην ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, των χαμηλοσυνταξιουχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων. Επίσης μπορούν να χρηματοδοτηθούν πολιτικές για την απασχόληση, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της VPRC που δημοσιεύθηκε χθές ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι είναι λογικό οι πολίτες να ενδιαφέρονται για θέματα της απασχόλησης, του βιοτικού τους επιπέδου, της υγείας και της περίθαλψής τους.

    Η κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτεραιότητες αυτές και εκεί στρέφει το ενδιαφέρον της και πιστεύει ότι με την πολιτική που ακολουθεί μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

    Σε ερώτηση για άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας RASS και ειδικότερα για τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία της συγκεκριμένης στιγμής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν διαμορφώνει την πολιτική της τρέχοντας πίσω από τις δημοσκοπήσεις, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της θα αλλάξει τις δημοσκοπήσεις όπως το έχει κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε επίσης ότι το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή τη δημοσκόπηση είναι ότι οι πολίτες ζητούν τη λύση των προβλημάτων από την κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει άλλη πειστική πολιτική που να δίνει μια διαφορετική διάσταση.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση σχετικα με την αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε ότι αυτό που αναμένεται είναι να υπάρξει συσπείρωση, ενιαία στάση, δουλειά και δράση της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ στα προβλήματα που απασχολούν την ελληνικη κοινωνία καθώς και η συνέχιση και η επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Τόνισε επίσης ότι σκοπός δεν είναι να κατατρωγόμαστε σε επιμέρους προβλήματα ή εσωτερικές αντιπαραθέσεις που αφήνουν αδιάφορο τον πολίτη και την κοινωνία αλλά να αντιμετωπίσουμε με ευαισθησία και με θετικό τρόπο τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

    [Φώτο-555636]

    [09] Δίκη ''17Ν'':Κατάθεση Δήμητρας Καψαλάκη

    26/05/2003 15:50:32

    Το Δημήτρη Κουφοντίνα ως συνοδό του ανθρώπου που πυροβόλησε στα πόδια τον χειρουργό Ζαχαρία Καψαλάκη, τον Φεβρουάριο του 1987 αναγνώρισε στην κατάθεσή της η κυρία Δήμητρα Καψαλάκη χήρα του γιατρού, ο οποίος απεβίωσε το 1995.

    Η κυρία Καψαλάκη τόνισε στο δικαστήριο οτι δεν ήταν ο Κουφοντίνας αυτός που πυροβόλησε το σύζυγό της και υποστήριξε οτι δεν θεωρεί πως οι δυο δράστες είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην απόπειρα δολοφονίας του χειρουργού συμμετείχαν οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Πάτροκλος Τσελέντης και Βασιλης Τζωρτζάτος . Ο Τσελέντης σε ερώτηση του εισαγγελέα παραδέχθηκε οτι ήταν οδηγός του αυτοκινήτου το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την απόπειρα κατά του γιατρού. Είπε ωστόσο οτι δεν είχε δεί τί έγινε καθώς ο ίδιος περίμενε τους άλλους δυο δράστες στο αυτοκίνητο.

    Νωρίτερα ο Σάββας Ξηρός αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κυρίας Κοφινά, διαχειρίστριας στην πολυκατοικία της οδού Πάτμου οτι τον είχε δεί με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και άλλους δυο να μπαίνουν στο επίμαχο διαμέρισμα.

    Οπως είπε ο κατηγορούμενος το περιστατικό που περιέγραψε η κυρία Κοφινά δεν θα μπορούσε να συμβεί για λόγους τακτικής που είχε η οργάνωση και συμπλήρωσε οτι σε ο,τι αφορά τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το περιστατικό δεν υπήρξε ''για πολλούς και διάφορους λόγους''.

    [Φώτο-592629]

    [10] Προσφυγή ΔΣΑ κατά Μπλερ για επίθεση στο Ιρακ

    26/05/2003 15:50:15

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου σχετικά με την μηνυτήρια αναφορά που θα καταθέσει ο ΔΣΑ κατά των υπευθύνων για την διάπραξη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην πρόσφατη επίθεση κατά του Ιράκ. Η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Χ. Μυλωνόπουλος και οι δικηγόροι Δ. Φίλης (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΔΣΑ).

    Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε, κατά αρχάς, ότι «η απρόκλητη επίθεση κατά του Ιράκ από τις αμερικανικές και βρετανικές συμμαχικές δυνάμεις συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς δεν στηρίζεται σε καμία παραβίαση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, του παραβίαση καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και ως εκ τούτου αποτελεί προσβολή της διεθνούς νομιμότητας.

    Ακόμα, ο Παξινός ανέφερε: «Ο ΔΣΑ έκρινε ότι ο θεσμικός του ρόλος ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εύρυθμης λειτουργίας του δικαιικού συστήματος επιβάλλει τη νομική διαμεσολάβησή του, προκειμένου να συμβάλει στην αποκατάσταση της νομιμότητας και στη διασφάλιση της ειρήνης. Ως εκ τούτου, ο ΔΣΑ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, προέβη σε διερεύνηση των στοιχείων εκείνων που συνιστούν τις εγκληματικές πράξεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θεμελιώνουν την ποινική ευθύνη των αυτουργών τους.

    Έτσι, συνεστήθη ειδική επιτροπή η οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν κατά τον ΔΣΑ- την ποινική ευθύνη των αυτουργών του πολέμου και ακολούθως ολοκλήρωσε τη σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Luis Moreno Ocampo, προκειμένου ο ίδιος να ερευνήσει περαιτέρω την κατάσταση, με σκοπό τη διαπίστωση αν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία κατά των υπευθύνων για τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΔΣΑ, «κατά την διάρκεια της απρόκλητης επίθεσης κατά του Ιράκ οι αμερικανικές και βρετανικές συμμαχικές δυνάμεις προέβησαν σε ενέργειες οι οποίες συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 που εφαρμόζονται σε περίπτωση πολέμου ή άλλης ένοπλης σύρραξης η οποία εκδηλώνεται μεταξύ δύο ή περισσοτέρων συμβαλλομένων κρατών και οι οποίες απαγορεύουν τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και περιλαμβάνουν προστατευτικές διατάξεις για τους αιχμαλώτους και τους τραυματίες, της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης, αλλά και άλλες σημαντικές παραβιάσεις των νόμων και εθίμων που εφαρμόζονται στις διεθνείς ένοπλες συρράξεις εντός του καθιερωμένου πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

    Η μηνυτήρια αναφορά που συνέταξε η επιτροπή του ΔΣΑ, σε πρώτο στάδιο, στρέφεται εναντίον των Βρετανών υπευθύνων, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Συγκεκριμένα, στρέφεται κατά του Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, του υπουργού Αμύνης Τζεφ Χουν, του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Ινγκραμ, κατά των αξιωματούχων Στιβ Κοξ, Μάικ Τζάκσον, Μάικλ Μπόις, Κρις Βέρνον αλλά και πολλών άλλων που έδιναν ή εκτελούσαν τις εντολές για τη διάπραξη των εγκληματικών πράξεων.

    Ως μάρτυρες προτείνονται προσωπικότητες, όπως ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, της UNESCO, της UNICEF, καθώς και οι ανταποκριτές των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ιράκ.

    Τέλος, η επιτροπή του ΔΣΑ εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβεί σε ανάλογη ενέργεια και κατά του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    [11] Συνάντηση Σημίτη με Παπαδόπουλο

    26/05/2003 14:40:44

    Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημερι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία είναι υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και με βάση το σχέδιο Ανάν. Οι κινήσεις είπε, της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς για μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση των πολιτών στην Κύπρο δεν αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού. Είναι κινήσεις ανέφερε αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού.Στοχεύουν τόνισε στην απεμπλοκή του Κυπριακού από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στην αποδιεθνοποίησή του.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι επιδιώκουμε δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού στη βάση των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουμε είπε,μια ευρωπαική λύση στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Η ένταξη της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Παράλληλα, ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από την ΕΕ για τους τουρκοκυπρίους. Ο κ.Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση για τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στο Αιγαίο είπε ότι επιδίωξη της Αγκυρας είναι να σταματήσουμε την πολιτική μας, αλλά όπως τόνισε δεν θα τους κάνουμε, τη χάρη. Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Κύπρου επιβεβαίωσε την ταυτότητα απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τον συντονισμό των ενεργειών για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    [12] ΤτΕ:Διευκρινιστική ανακοίνωση για δηλώσεις Γκαργκάνα

    26/05/2003 14:32:29

    Στις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα, αναφέρεται ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι ουδέποτε ο κ.Γκαργκάνας διατύπωσε παραίνεση για μείωση μισθών. Αυτό που έχει πει ο κ.Γκαργκάνας είναι ότι η αύξηση των πραγματικών αποδοχών δεν πρέπει να υπερβαίνει την αύξηση της παραγωγικότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 May 2003 - 20:30:20 UTC