Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτόπαπας για προτάσεις ΝΔ για καταπολέμηση διαφθοράς
  • [02] Πρωτόπαπας για επενδυτικό κλίμα.
  • [03] Μέτρα για τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού
  • [04] Δηλώσεις Ερντογάν για Κυπριακό
  • [05] Aσπρόπυργος:Νέος αποκλεισμός για ΧΥΤΑ
  • [06] Δηλώσεις Γιαννίτση για Κυπριακό
  • [07] Συνάντηση Καραμανλή με Αυστριακό Καγκελάριο Σιούσελ.
  • [08] Στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν

  • [01] Πρωτόπαπας για προτάσεις ΝΔ για καταπολέμηση διαφθοράς

    09/05/2003 14:10:57

    Για υποκρισία κατηγόρησε τη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Ο κ.Πρωτόπαπας, αναγνωρίζοντας ωστόσο οτι υπάρχουν σήμερα εστίες διαφθοράς, για την καταπολέμηση των οποίων όπως είπε συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, παρατήρησε οτι η ΝΔ συμπεριφέρεται με αντινομία, καθώς ενώ ζητά στο θέμα του βασικού μετόχου απο επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο τη μείωση συμμετοχής στα δημόσια έργα από 5% σε 1%, ο ευρωβουλευτής της Αντώνης Τρακατέλλης ζητά να αρθούν όλοι οι περιορισμοί.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εντιμότητας και της διαφάνειας, ενω αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με το πόθεν έσχες, παρατήρησε πως το θέμα θα συζητηθεί όταν έρθουν και οι σχετικές προτάσεις Σκανδαλίδη.

    [02] Πρωτόπαπας για επενδυτικό κλίμα.

    09/05/2003 14:10:51

    Τις επισημάνσεις του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα (σύμφωνα με τις οποίες με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων θα αυξηθεί δραματικά η ανεργία).

    ''Η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της ότι τα μεγάλα έργα δεν είναι μόνο κατασκευαστικά. Δημιουργούν νέες υποδομές και άρα διαμορφώνουν δυνατότητες για επενδύσεις, τουρισμό, τόνωση εμπορίου, άρα νέα δεδομένα για θέσεις εργασίας. Κίνητρα θα υπάρχουν και ο σκοπός είναι να τα εκμεταλλευτούμε'', επεσήμανε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας. Υπογραμμίζοντας εξάλλου ότι ''το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας είναι ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές, καθώς υπάρχει κοινωνική ομαλότητα, έχει λυθεί το ασφαλιστικό, υπάρχει σταθερό πολιτικό σύστημα και οι εργασιακές ρυθμίσεις είναι σύγχρονες και ευέλικτες''.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν να μειώσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις επενδύσεις και συνεπώς πρέπει όλοι ''να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και το υπουργείο Εργασίας ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ να εξακολουθήσουν να είναι σε ανοιχτή γραμμή για τις αναγκαίες προσαρμογές του νομοθετικού πλαισίου στις ανάγκες που ανακύπτουν''.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''δεν πρέπει να βλέπουμε στατικά τα μεγάλα έργα, διότι τα Ολυμπιακά Εργα δημιουργούν νέες δυνατότητες''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ακόμη πως ο κ. Χριστοδουλάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αλλάξει τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το Γ'ΚΠΣ υπογράμμισε πως αυτό επιτάσσει ''έντονες διαδικασίες ελέγχου''.

    Ως προς τους όρους εργασίας ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως ''αν κάποιος επιχειρηματίας περιμένει να πέσουν χαμηλά οι μισθοί στην Ελλάδα, του απαντούμε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το πρότυπο εργασίας τη χώρα μας πρέπει να βελτιωθεί και να διευρυνθεί όπως επίσης πρέπει να διευρυνθεί και η δική μας ανταγωνιστικότητα''.

    [03] Μέτρα για τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού

    09/05/2003 14:05:57

    Πρωτοφανή για ποδοσφαιρικό αγώνα μέτρα έχουν προγραμματιστεί από την Αστυνομία για το μεθαυριανό ντέρμπι μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Ριζούπολης.

    Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σήμερα στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του διευθυντή της αστυνομίας Αθηνών ταξίαρχου Ιωάννη Τσιρώνη με εκπροσώπους των δυο ομάδων της ΕΠΑΕ και άλλους αθλητικούς παράγοντες.

    Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Τσιρώνης το σχέδιο των μέτρων περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια: Πρώτον περιφερειακό έλεγχο αρκετά μακριά από το γήπεδο για όσους κινούνται με δίκυκλα. Ολοι θα υποχρεώνονται να αφήσουν μακριά τα μοτοποδήλατα από το γήπεδο και θα κατευθύνονται πεζή. Ο δεύτερος έλεγχος θα είναι περιμετρικά του γηπέδου και θα περνούν από τον αστυνομικό κλοιό μόνο όσοι έχουν εισιτήρια ή κάρτες διαρκείας. Η τρίτη ζώνη θα είναι στις θύρες του γηπέδου όπου θα γίνεται εξονυχιστικός σωματικός έλεγχος για να μην περάσουν επικίνδυνα αντικείμενα κέρματα κλπ. που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη σε φιλάθλους ή παίχτες.

    Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα ξεκινήσουν για το γήπεδο τέσσερις ώρες νωρίτερα από τΟ Πεδίον του Αρεως, δηλαδή στις 4 το απόγευμα, συνοδεία αστυνομικών θα επιβιβαστούν σε τρένα του ΗΣΑΠ και θα κατεβούν στο σταθμό των Ανω Πατησίων απ'όπου θα πάνε πεζή στο γήπεδο.

    Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα ξεκινήσουν από τον Πειραιά τρεις ώρες πριν τον αγώνα δηλαδή στις 5 το απόγευμα, με τρένα θα φτάσουν στο σταθμό των Ανω Πατησίων και από κει και αυτοί πεζή στο γήπεδο.

    Από τις 4 το απόγευμα θα διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το γήπεδο και συγκεκριμένα στην οδό Ανθέων έως την οδό Παπαναστασίου, στη λεωφόρο Ηρακλείου από την οδό Τραλέων έως την οδό Ελ Αλαμέϊν και στη λεωφόρο Ιωνίας από τη Δυρραχείου μέχρι το γήπεδο.

    Με αυτοκίνητο θα περνούν τις αστυνομικές ζώνες μόνο όσοι έχουν ειδικές κάρτες με κόκκινο, πορτοκαλί, ασημί και μπλέ χρώμα δηλαδή ουσιαστικά οι επίσημοι και ένας μικρός αριθμός από αυτούς που έχουν κάρτες διαρκείας.

    Στο εσωτερικό του γηπέδου, σύμφωνα με το σχέδιο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού (2.000 τον αριθμό) θα καταλάβουν τις θύρες 6 και 7, ενώ οι πέντε και οι οκτώ θα είναι κενές και θα βρίσκονται παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού (9.000 συνολικά) θα καθίσουν σε όλο το υπόλοιπο γήπεδο.

    Μετά τη λήξη του αγώνα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα αποχωρήσουν πρώτα οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και αφού απομακρυνθούν από όλους τους δρόμους, τα τρένα κλπ θα αρχίσει η αποχώρηση των φιλάθλων του ΠΑΟ, ύστερα από εντολή της αστυνομίας.

    Μέτρα όμως έχουν προγραμματιστεί και από σήμερα μέχρι τη διεξαγωγή του αγώνα για τυχόν μεμονωμένα επεισόδια σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

    [04] Δηλώσεις Ερντογάν για Κυπριακό

    09/05/2003 12:39:31

    Στην Κύπρο υπάρχουν δυο «ισότιμα κράτη, δύο γλώσσες και δύο θρησκείες και στη βάση αυτής της πραγματικότητας θα πρέπει να εξευρεθεί η λύση του κυπριακού, δήλωσε το πρωί κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του στον Ραούφ Ντενκτάς και στο ψευδοκράτος.

    Είπε ότι η Αγκυρα υποστηρίζει την επίτευξη δίκαιης λύσης για το Κυπριακό και ότι όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία της ελεύθερης διακίνησης από τα οδοφράγματα.

    Αναφερόμενος στo λεγόμενα εμπάργκο, είπε ότι αυτά θα πρέπει να αρθούν, ?αφού το θέμα αυτό είναι το σημαντικότερο στο νησί και κάλεσε τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν.

    Η Αγκυρα, είπε, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τους τουρκοκυπρίους και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ευημερία τους, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως ότι μεταφέρει πακέτο μέτρων για στήριξη του ψευδοκράτους.

    Ο Ερντογάν κατα τη μονοήμερη παρουσία του στα κατεχόμενα, θα συναντηθεί με το κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Στο μεταξύ υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, πραγματοποιείται σήμερα νέα σύσκεψη των υπουργών που εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Χθες αποφασίστηκε η απρόσκοπτη είσοδος των Τουρκοκυπρίων με τα οχήματά τους απο αύριο στις ελεύθερες περιοχές, η οποία θα γίνεται απο το σημείο ελέγχου στον Αγιο Δομέτιο. Εξάλλου, συνεχίζεται η διακίνηση απο και προς τα κατεχόμενα με μειωμένο όμως αριθμό.

    [05] Aσπρόπυργος:Νέος αποκλεισμός για ΧΥΤΑ

    09/05/2003 12:29:40

    Την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ασπροπύργου προγραμματίζουν να αποκλείσουν από τη μία ως τις 3 το μεσημέρι κάτοικοι και φορείς της δυτικής Αττικής διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων χώρων υγειονομικής ταφής των απορριμάτων στην περιοχή τους.

    Το θέμα αυτό εξετάστηκε κατά της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων εξετάστηκε το μεσημέρι κατά τη συνάντηση που είχαν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη

    [Φώτο-584360]

    [06] Δηλώσεις Γιαννίτση για Κυπριακό

    09/05/2003 12:18:10

    Πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό που να δίνει σιγουριά και θεσμική σταθερότητα,δήλωσε στο ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο,ενώ αναφερόμενος στην ενέργεια του Ντενκτάς να επιτρέψει τα μέτρα ελευθεροεπικοινωνίας στην Κύπρο την χαρακτήρισε αποσπασματική.

    Ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το θέμα αυτό είπε τα εξής:

    Είναι φανερό ότι η ακαμψία που κράτησαν οι Τουρκοκύπριοι σε όλο αυτό το θέμα δεν άντεξε στην πραγματικότητα. Μπροστά στην τεράστια πίεση της πργαματικότητας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αυτά τα μέτρα. Είναι φανερό ότι ούτε αυτή η κατάσταση μπορεί να αντέξει στην πραγματικότητα.Δηλαδή πρέπει να θεσμοθετηθεί επιτέλους σε επίπεδο θεσμών και συμφωνιών το τι θα γίνει στην Κύπρο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Αναν. Να αποφασίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να βρεθεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό που να δίνει μια σιγουριά και μια θεσμική σταθερότητα στο τι αποφασίζεται και προς τα που πάει το όλο πράγμα.

    Ο κ.Γιαννίτσης πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο το συγκινησιακό ζήτημα που μπορεί να δίνει η μια ή άλλη πλευρά.Εδώ υπάρχουν κορυφαία πολιτικά θέματα που πρέπει να λυθούν.Ο κόσμος δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα ούτε και να πάει μπροστά μέσα από κινήσεις αποσπασματικές και σπασμωδικές,επειδή η ακαμψία των Τουρκοκυπρίων δεν οδηγεί στο ζητούμενο, συμπλήρωσε.

    [Φώτο-534269]

    [07] Συνάντηση Καραμανλή με Αυστριακό Καγκελάριο Σιούσελ.

    09/05/2003 12:01:19

    Το μέλλον της ΕΕ μετά την πρόσφατη διεύρυνση, το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τις θεσμικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή κοινότητα, κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    Ο κ.Καραμανλής επανέλαβε την ανάγκη να διαμορφωθεί κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, ενω συζητήθηκε και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, για την οποία η Αυστρία, έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για ένταξή της στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει στο νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης και συνδρομής,για να απολαμβάνουν, όπως είπε, όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες το ίδιο επίπεδο ασφάλειας. Τόνισε οτι η Ελλάδα και η Αυστρία ως χώρες μεσαίου μεγέθους μπορούν να παίξουν ρόλο για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών κατά την μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση για τις θεσμικές αλλαγές στη νέα Ευρώπη των ''25''.

    Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε οτι η συζητηση για τις αλλαγές αυτές δεν πρέπει να γίνει χώρος αντιπαραθέσεων και διενέξεων, ενώ επέμεινε στις θέσεις του για την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σημειώνοντας οτι μία ομάδα κρατών,ένας σκληρός πυρήνας,είναι αναγκαίο και αναπόφευκτο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση,γιατί,οπως τόνισε, επιβάλλεται απο την πραγματικότητα,ενώ επιτρέπεται η ενισχυμένη συνεργασία και απο το θεσμικό πλαίσιο.

    [Φώτο-571195]

    [08] Στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν

    09/05/2003 11:41:21

    Τα κατεχόμενα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν, όπου αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Ερντογάν έφθασε στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου γύρω στις 9 το πρωί, ενω κατα τη μονοήμερη παρουσία του, θα συναντηθεί με το κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Ο Ντενκτάς χαρακτήρισε την επίσκεψη μεγάλης σημασίας για τους Τουρκοκυπρίους, ενω είπε ότι αυτή θα επικεντρωθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Ντενκτάς υποστήριξε πως εάν γινόταν αποδεκτό θα έδιδε στους Ελληνοκυπρίους, που περνούν τώρα στα κατεχόμενα, το δικαίωμα να εκδιώξουν τους Τουρκοκυπρίους και να επαναδιεκδικήσουν τα σπίτια τους.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν αναμένει ο,τιδήποτε από την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, εάν υπάρξουν εκπλήξεις, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο.

    Επίσης υπό τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, πραγματοποιείται σήμερα νέα σύσκεψη των υπουργών που εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Χθες αποφασίστηκε η απρόσκοπτη είσοδος των Τουρκοκυπρίων με τα οχήματά τους απο αύριο στις ελεύθερες περιοχές, η οποία θα γίνεται απο το σημείο ελέγχου στον Αγιο Δομέτιο. Εξάλλου, συνεχίζεται η διακίνηση απο και προς τα κατεχόμενα με μειωμένο όμως αριθμό.

    [Φώτο-561718]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 May 2003 - 11:30:15 UTC