Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνική Προεδρία: Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ
  • [02] Παπανδρέου: Καλωσορίζουμε τη νέα επικοινωνία
  • [03] Παπανδρέου-Γκιουλ: Επικύρωση συνθήκης για απαγόρευση ναρκών

  • [01] Ελληνική Προεδρία: Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ

    03/05/2003 22:02:37

    Στη διαμόρφωση μιας Αντίληψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια (European Security Concept) κατέληξαν οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν σήμερα στο Καστελόριζο στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου.Όπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Γιώργος Παπανδρέου, οι υπουργοί έδωσαν εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις κ. Χαβιέ Σολάνα προκειμένου να προετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Ιουνίου, με απώτερο σκοπό να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης."Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις που προέβλεπαν έντονες αντιπαραθέσεις, υπήρξε θετικό πνεύμα και προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τις ανησυχίες των κρατών - μελών σε θέματα όπως η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, η βοήθεια που δίνουμε σε τρίτες χώρες, τα όπλα μαζικής καταστροφής και άλλα θέματα. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια για το ποιες είναι οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ποια η αμυντική μας θέση, πώς θα αναμορφώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ ώστε να είναι ισότιμες και επωφελείς για το διεθνές σύστημα. Δεν θα ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει κρίση στις ευρωατλαντικές σχέσεις, αλλά πριν εμπλακούμε σε έναν διατλαντικό διάλογο θα πρέπει να έχουμε προηγουμένως καταλήξει οι ίδιοι σχετικώς με το ποιες είναι οι δυνατότητες και οι στόχοι μας. Δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις. Έχουμε όμως την παράδοση και την εμπειρία μας, σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, αντιμετώπισης τρομοκρατίας κλπ. έχουμε την δική μας προσέγγιση και αυτή είναι θεμελιώδης, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε τις ΗΠΑ", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην θαλαμηγό ''Αλέξανδρος'', που είναι αγκυροβολημένη στο λιμάνι του ακριτικού νησιού.Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ύπαρξη ή όχι συναίνεσης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την άμυνα μίλησε για συναίνεση που αφορά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πολιτική βούληση των κρατών - μελών, την μεθοδολογία κ.α. "Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την επιλογή της χρήσης βίας, αλλά η πρώτη επιλογή μας είναι να εξαντλήσουμε τα ειρηνικά μέσα", επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.Αναφερόμενος στις προοπτικές των ευρωατλαντικών μέσων ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις κ. Κρις Πάτεν δήλωσε αισιόδοξος, λόγω των κοινών στόχων των δύο πλευρών: ''Αυτά που θέλουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι, δηλαδή δουλειά και ασφάλεια, είναι πιο πιθανό να τα έχουν εάν σχέσεις Ευρώπης - Αμερικής είναι αρμονικές".Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου και ο κ. Σολάνα και μίλησε για "Ευρώπη πολύ πιο ενωμένη σήμερα από ό,τι πριν από δύο ημέρες".

    [02] Παπανδρέου: Καλωσορίζουμε τη νέα επικοινωνία

    03/05/2003 20:51:22

    "Καλωσορίζουμε τη νέα επικοινωνία" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ελεύθερη κίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο.Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Κας της Τουρκίας στο πλαίσιο επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν στο άτυπο συμβούλιο της Ρόδου και του Καστελόριζου, δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή "δείχνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούμε να εργαστούμε πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές. Δείχνει επίσης τη θέληση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την εξεύρεση λύσης. Είναι μύθος ότι Ελληνες και Τούρκοι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί και πρέπει να τον καταρρίψουμε".Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τις δύο κυπριακές κοινότητες και τόνισε ότι 'αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΗΕ και η Ελλάδα υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις, επιθυμούμε και εμείς το ίδιο'.Απαντώντας ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικώς με το εάν η επίσκεψη στο Κας του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, μεταξύ των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ερμηνεύεται ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε: "Είναι γνωστή η θέση της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα", παραπέμποντας σε πάγια θέση της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [03] Παπανδρέου-Γκιουλ: Επικύρωση συνθήκης για απαγόρευση ναρκών

    03/05/2003 20:22:56

    Την επικύρωση της συνθήκης για την απαγόρευση της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού ανακοίνωσαν πριν από λίγο από κοινού ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην πόλη Κας, στα τουρκικά παράλια, όπου έφθασαν νωρίς το απόγευμα οι περισσότεροι από τους υπουργούς Εξωτερικών που συμμετείχαν στο άτυπο συμβούλιο της Ρόδου και του Καστελόριζου.

    Αθήνα και Αγκυρα πρόκειται να στείλουν ταυτόχρονα την επιστολή της επικύρωσης στον ΟΗΕ, ως κίνηση 'συμβολική της πρόθεσης των δύο λαών να γίνουν τα σύνορά τους γραμμή συνεργασίας και ειρήνης".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη φιλοξενία και επισήμανε ότι κινήσεις όπως αυτή "δείχνουν ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πέρα από τις διαφορές μας. Οπως κάνουν αυτές τις ημέρες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι".

    Ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική ανάπτυξη που θα σημειωθεί τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στα τουρκικά παράλια, καθώς η Τουρκία προχωρά προς την Ευρώπη. "Η Τουρκία έχει τώρα μια σαφή ευρωπαϊκή προοπτική και το 2004 θα λάβει μια πολύ σημαντική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελπίζουμε ότι θα πρόκειται για μια θετική απάντηση και εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 May 2003 - 20:30:33 UTC