Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aτυπο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών ΕΕ: Συνέντευξη Προεδρίας
  • [02] Παράνομη, κατ' αρχήν, η επαγγελματική εξομοίωση πτυχιούχων ΤΕΙ με ΑΕΙ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΕ: Δέσμευση για εφαρμογή `οδικού χάρτη`
  • [04] Δημοσίευμα ''Αυριανής'':Απάντηση Μανίκα.
  • [05] Δίκη ''17Ν'':Τη Δευτέρα η υπόθεση δολοφονίας Σόντερς
  • [06] Ατυπο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών για Τουρκία
  • [07] Ορκωμοσία νέου υφυπουργού Δημόσιας Τάξης
  • [08] Βυθίστηκε ελληνικό πλοίο

  • [01] Aτυπο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών ΕΕ: Συνέντευξη Προεδρίας

    02/05/2003 21:47:20

    Το Μεσανατολικό και η ανοικοδόμηση του Ιράκ ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στην Ρόδο.Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιώργος Παπανδρέου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα και ο αρμόδιος επίτροπος για την εξωτερική πολιτική κ. Κρις Πάτεν, χαιρέτισαν την πρώτη συνάντηση των 25 υπουργών Εξωτερικών και επέμειναν στον άτυπο χαρακτήρα του Συμβουλίου, ο οποίος δεν επιτρέπει επίσημες αποφάσεις.Αναφερόμενος στην διαδικασία ανοικοδόμησης του Ιράκ, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για δύο κοινές θέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αφορούν τα αμέσως επόμενα βήματα και την ανάγκη έκδοσης εντολής (mandat) από τα Ηνωμένα Έθνη σχετικώς με την νομιμοποίηση του μεταβατικού καθεστώτος στην Βαγδάτη. «Δώσαμε στον κ. Πάτεν το πράσινο φως να προετοιμάσει τα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας και του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι υπάρχει από πλευράς των «25 η πρόθεση για επιστροφή των επιτετραμμένων τους στην Βαγδάτη. Την επεξεργασία και προετοιμασία προτάσεων για την διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής στην περιοχή, προκειμένου να τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, ανέλαβε ο κ. Χαβιέ Σολάνα.Σε ερώτηση σχετικώς με τον πολιτικό συμβολισμό της αυριανής επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών στην πόλη Κας, στα τουρκικά παράλια, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «τείχη που πέφτουν, όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες να πέφτουν και τα τείχη στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Τα ελληνικά νησιά κοιτούν προς την Τουρκία. Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχε κάποτε έντονη εμπορική δραστηριότητα. Μπορεί να ξαναρχίσει αυτή η δραστηριότητα. Αυτός ο συμβολισμός θα αναδειχθεί ιδιαίτερα με την αυριανή επίσκεψή μας. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με την συζήτηση για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ο κ. Σολάνα μίλησε για μια «πολύ χρήσιμη άσκηση, που θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν είναι στρατιωτική δύναμη. «Η στιγμή είναι η κατάλληλη για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς και τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα και εάν μπορούμε να καταλήξουμε και σε κάποιο κείμενο.

    [02] Παράνομη, κατ' αρχήν, η επαγγελματική εξομοίωση πτυχιούχων ΤΕΙ με ΑΕΙ

    02/05/2003 21:20:00

    Η επταμελής σύνθεση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ αριθμ. 1178/2003 απόφαση της, έκρινε ότι η εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των Τεχνικών Επαγγελματικών Ιδρυμάτων με εκείνα των πτυχιούχων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγινε με το υπ αριθμ. 318/1994 Προεδρικό Διάταγμα είναι παράνομη.

    Όμως, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος και της οριακής πλειοψηφίας (2-3) της απόφασης του Δ΄ Τμήματος, το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην ολομέλεια του ΣτΕ.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΕ: Δέσμευση για εφαρμογή `οδικού χάρτη`

    02/05/2003 20:42:03

    Τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' ώστε να διευθετηθεί η αραβοϊσραηλινή διένεξη, όπως έχει αποφασιστεί από το «κουαρτέτο (Ηνωμένα Εθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και ΗΠΑ), επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διάρκεια της πρώτης συνάντησής τους στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου που πραγματοποιείται στην Ρόδο.

    [Φώτο-581708]

    [04] Δημοσίευμα ''Αυριανής'':Απάντηση Μανίκα.

    02/05/2003 15:58:05

    Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Αυριανή'' ο υπουργός Επικρατείας Στέφανος Μανίκας, ενώ χαρακτηρίζει το σχετικό δημοσίευμα ''ασύστολα ψεύδη'' και τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, κ. Γεώργιο Κουρή ''εκ συστήματος συκοφάντη και διαστρεβλωτή της πραγματικότητας''.

    Ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας αφού αναφέρεται ότι ''εμμέσως πλην σαφώς με το σημερινό του δημοσίευμα ο κ. Κουρής αναφέρεται στο πρόσωπό μου'' τον κατηγορεί ότι συνεχίζει ''το λασπωμένο του κατήφορο''.

    Ο κ. Μανίκας προσθέτει στη σχετική δήλωση του και τα ακόλουθα:

    ''Οπως και στην προηγούμενη επίθεση, έτσι και σήμερα καταθέτω τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν με σαφήνεια την αλήθεια που επιχειρεί να διαστρεβλώνει ο κ. Κουρής.

    Για μια τριετία και συγκεκριμένα:

    1. Από τις αρχές του 1998 μέχρι τις αρχές του 2001, ενοικίασα διαμέρισμα 121 τ.μ. στον πρώτο όροφο ακινήτου τεσσάρων συνολικά διαμερισμάτων, από την εταιρία National Shield S.A.

    2. Το συμφωνητικό μίσθωσης είναι κατατεθειμένο στην εφορία από τις 6.2.98.

    3. Τα μισθώματα που κατέβαλλα είναι καταγραμμένα τόσο στις φορολογικές μου δηλώσεις, όσο και στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

    4. Πληροφορώ τον κ. Κουρή, ότι σήμερα είμαι μισθωτής διαμερίσματος στο Δήμο Βούλας, του οποίου το μισθωτήριο είναι κατατεθειμένο στην εφορία και τα καταβληθέντα μισθώματα στις φορολογικές μου δηλώσεις και στις δηλώσεις του πόθεν έσχες".

    Το δημοσίευμα Με τον τίτλο, ''Κι άλλος υπουργός έμεινε έξι χρόνια σε βίλα με πισίνα προμηθευτή του δημοσίου'' η εφημερίδα ''Αυριανή'' σε σημερινό ανυπόγραφο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ''άλλος ένας υπουργός από την περιβόητη ομάδα των ''λοχαγών'' που γύρω της έχουν μαζευτεί και... κλέβουν όλα τα λαμόγια της χώρας, έμεινε επί έξι ολόκληρα χρόνια σε βίλα με πισίνα που ανήκει σε προμηθευτή του δημοσίου και βρίσκεται στον Αλιμο. Ιδιοκτήτης της βίλας φαίνεται μια ξένη - off shore - εταιρία που ονομάζεται National Shelq SA''.

    Στη συνέχεια η εφημερίδα ζητεί από τον πρωθυπουργό ''να ζητήσει από τον υπουργό να μάθει'' αν πληρώνει νοίκι, να του προσκομίσει τις σχετικές αποδείξεις καθώς εάν τα χρήματα ''που έχει πληρώσει για νοίκι ο κ. υπουργός έχουν δηλωθεί στην εφορία'' όπως επίσης "αν έχουν κατατεθεί στην εφορία και τα συμβόλαια ενοικίασης της βίλας".

    [05] Δίκη ''17Ν'':Τη Δευτέρα η υπόθεση δολοφονίας Σόντερς

    02/05/2003 15:57:53

    Στην εξέταση της υπόθεσης δολοφονίας του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς θα προχωρήσει τη δευτέρα η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να καταθέσει στο Δικαστήριο η χήρα του Βρετανού στρατιωτικού κ. Χέδερ Σόντερς. Η διαδικασία σήμερα ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση εγγράφων για τις υποθέσεις εκρήξεων στην Εκάλη και τη βομβιστική επίθεση κατά της εταιρίας Procter & Cambrel.

    [06] Ατυπο Συμβούλιο Υπ. Εξωτερικών για Τουρκία

    02/05/2003 15:57:38

    Την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τόσο για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ όσο και για την αραβοϊσραηλινή διένεξη προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ελληνική Προεδρία σε ανεπίσημο έγγραφο που επέδωσαν σήμερα στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην Ρόδο.

    «Να αναπτυχθεί περαιτέρω ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τα κοινά μας συμφέροντα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λαμβάνοντας υπ όψιν, μεταξύ άλλων, τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και εμπλέκοντας την Άγκυρα στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τερματισμό της αραβοϊσραηλινής διαμάχης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε επίσης να εντατικοποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ, αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο, αποτελεί «υλικό για σκέψη στην συνάντηση των 25 υπουργών Εξωτερικών στην Ρόδο και ενδεχομένως βάση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

    [07] Ορκωμοσία νέου υφυπουργού Δημόσιας Τάξης

    02/05/2003 15:03:03

    Ορκίζεται τη Δευτέρα ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ, Παντελής Τσερτικίδης, ως υφυπουργός Δημόσιας Τάξεως στη θέση του παραιτηθέντος Ευάγγελου Μαλέσιου.

    [08] Βυθίστηκε ελληνικό πλοίο

    02/05/2003 15:00:51

    Σώοι είναι οι τρείς έλληνες και οι 17 αλλοδαποί ναυτικοί μέλη του με σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου ''Τζούνιορ Μ'', το οποίο τα ξημερώματα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκε ενώ έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα με το ισπανικό φορτηγό πλοίο ''Νουρίαρ Τάπας''.

    Από τη σφοδρή σύγκρουση στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο προκλήθηκε ρήγμα και εισροή υδάτων με αποτέλεσμα να βυθιστεί, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές υπέστη το ισπανικό δεξαμενόπλοιο.

    Οι Ελληνες ναυτικοί που είναι καλά στην υγεία τους και έχουν περισυλλεγεί από το ισπανικό είναι ο πλοίαρχος Μανώλης Ψυχουδάκης, ο υποπλοίαρχος Γιάννης Φραγκουδάκης και ο Α' μηχανικός Γιώργος Πάλλης.

    Το ''Τζούνιορ Μ'', συνολικής χωρητικότητας 13.000 τόνων είχε αποπλεύσει φορτωμένο σιτάρι από λιμάνι της Ουκρανίας με προορισμό την Σαμψούντα Τουρκίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 May 2003 - 20:30:13 UTC