Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντελ Πόντε: Εποικοδομητική συνεργασία Ελλάδας και ΔΠΔ
  • [02] Συνάντηση Σημίτη με Ράσμουσεν
  • [03] ΣΔΟΕ: Φορολογικές παραβάσεις στους Ομιλους Altec και Κουρή
  • [04] Βερελής:Αναμενόμενη η απόφαση της ΕΕ για ΟΑ.

  • [01] Ντελ Πόντε: Εποικοδομητική συνεργασία Ελλάδας και ΔΠΔ

    23/04/2003 20:34:36

    Tην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη δίκη Μιλόσεβιτς επεσήμανε η ειδική εισαγγελέας Κάρλα Ντέλ Πόντε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Η κυρία Ντέλ Πόντε είπε ότι στη διάρκεια των ερευνών του Δικαστηρίου είχε ζητήσει και έλαβε από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για πιθανές δοσοληψίες του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, επρόκειτο για πληροφορίες τραπεζικών λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών που είχαν δοσολοψίες με το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Η κυρία Ντελ Πόντε εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές τονίζοντας ότι δεν αναμένει συμπληρωματικές πληροφορίες από την Ελλάδα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Ντελ Πόντε τόνισε ότι δεν παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου κατάλογο ονομάτων ελλήνων επιχειρηματιών και ιδιωτών που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, φέρονταν να έχουν δοσοληψίες με το καθεστώς Μιλόσεβιτς στη διάρκεια του εμπάργκο.

    ''Δεν υπάρχει κατάλογος ονομάτων'', είπε χαρακτηριστικά η κυρία Ντελ Πόντε διευκρινίζοντας ότι το μόνο έγγραφο που υπάρχει είναι μια έκθεση που είχε συνταχθεί την περίοδο της παροχής των σχετικών πληροφοριών η οποία απευθύνεται στις αρχές του Βελιγραδίου που διεξάγουν τους οικονομικούς ελέγχους για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν προτίθεται να μεταβεί στην Κύπρο για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με το καθεστώς των υπεράκτιων εταιρειών και τις ενδεχόμενες δοσοληψίες τους με το καθεστώς Μιλόσεβιτς.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ποινικού Δικαστηρίου σημειώνοντας ότι η χώρα μας υποστηρίζει πλήρως το έργο της ειδικού εισαγγελέως. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε συμπληρωματική, εφόσον κριθεί αναγκαίο, πληροφορία στο Δικαστήριο.

    [02] Συνάντηση Σημίτη με Ράσμουσεν

    23/04/2003 19:53:58

    Στο πλαίσιο του καθιερωμένου γύρου των κοινοτικών πρωτευουσών, ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε σήμερα την Κοπεγχάγη, τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές χώρες, και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενόψει της τακτικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, στις 19 και 20 Ιουνίου.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο πρωθυπουργός της Δανίας αφού συνεχάρη τον κ Σημίτη για τον τρόπο που ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, υπογράμμισε πως τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την Ευρωπαϊκή Συνέλευση και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων

    για θέματα διεθνούς πολιτικής, μεταξύ των οποίων το Ιράκ και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Συμφωνήσαμε ακόμη, είπε ο κ.Ράσμουσεν, πως ένα πολύ σημαντικό μέλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύσει την εταιρική σχέση της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Ο κ Σημίτης αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη λαθρομετανάστευση.

    Συμφωνήσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, είπε ο κ.Σημίτης, πως η νέα Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπογραφεί μετά την 1η Μαΐου του 2004, γιατί θέλουμε να την υπογράψουν οι δέκα νέες χώρες ως πλήρη μέλη.

    Για την λαθρομετανάστευση ο Ελληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης πρέπει να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον τρόπο χρηματοδότησης της κοινής προσπάθειας, τον επιμερισμό του οικονομικού βάρους, το αν θα υπάρξει κοινή μεθοριακή αστυνομία ή μεγαλύτερος συντονισμός των αστυνομιών των χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της Ένωσης, το αν θα εστιασθεί η προσοχή σε ορισμένες περιοχές της Ένωσης, όπως είναι οι μεσογειακές και αν θα γίνει αποδεκτή η βρετανική πρόταση για την ίδρυση καταυλισμών πιθανών λαθρομεταναστών σε τρίτες χώρες.

    [Φώτο-578633]

    [03] ΣΔΟΕ: Φορολογικές παραβάσεις στους Ομιλους Altec και Κουρή

    23/04/2003 17:36:42

    Συναλλαγές αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών με εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθώς και μη απόδοση φόρων στο Δημόσιο, εντόπισαν έλεγχοι που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στον Ομιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Κουρή καθώς και στον Ομιλο ALTEC.

    Οπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ, στον Ομιλο Επιχειρήσεων Γεωργίου Κουρή εντοπίστηκαν συνολικά εικονικά τιμολόγια και μη απόδοση φόρων (Μισθωτών Υπηρεσιών και ΦΠΑ) συνολικής αξίας 3,3 δισ. δρχ. Στον όμιλο ALTEC διαπιστώθηκε η έκδοση εικονικών τιμολογίων συνολικού ύψους 17,8 δισ. δρχ. για τις χρήσεις 1999-2000, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραβιάσεων ο έλεγχος συνεχίζεται.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι στον όμιλο Επιχειρήσεων ALTEC άρχισαν στις 14/2/2003, ενώ αντίστοιχα στις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης του κ. Γ. Κουρή στις 7/4/2003. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται οτι οι έλεγχοι προηγήθηκαν των τελευταίων εξελίξεων.

    [04] Βερελής:Αναμενόμενη η απόφαση της ΕΕ για ΟΑ.

    23/04/2003 15:47:53

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επειδή το ελληνικό Δημόσιο δεν διεκδίκησε από την Ολυμπιακή Αεροπορία τα 41 εκατομμύρια ευρώ που, κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Παράλληλα ο υπουργός υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα, χαρακτηρίζει την υπόθεση καθαρά νομικής φύσεως και, εμμέσως πλην σαφώς, προαναγγέλλει την επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ειδικότερα, η δήλωση του υπουργού Μεταφορών έχει ως εξής: «Η διαδικασία αυτή είχε προαναγγελθεί και ήταν αναμενόμενη. Υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα από την ελληνική πλευρά και, όπως έχω ήδη δηλώσει, το θέμα είναι πια καθαρά νομικού χαρακτήρα. Η Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία είναι υπό δημιουργία και αποτελεί τον μόνο τρόπο για να έχουμε μια Ολυμπιακή Αεροπορία που θα συνεχίσει να πετά και να εξυπηρετεί τις αερομεταφορές στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε τις δικαστικές εξελίξεις με την ίδρυση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 April 2003 - 20:31:00 UTC