Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Γιάννης Λάτσης
  • [02] Συγχαρητήρια Γκιούλ στην αντιπροσωπεία της Κύπρου

  • [01] Πέθανε ο Γιάννης Λάτσης

    17/04/2003 12:18:33

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στη Γενεύη ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης σε ηλικία 93 ετών.

    Γεννήθηκε στο Κατάκωλο Ηλείας, και ξεκίνησε τις οικονομικές του δραστηριότητες τη δεκαετία του ΄30, υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό και απέκτησε το πρώτο του πλοίο το 1945. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στον πετρελαϊκό βιομηχανικό και τραπεζικό τομέα και υπήρξε μεγάλος οικονομικός παράγοντας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Διακρίθηκε επίσης για τις μεγάλες δωρεές που έκανε προς το ελληνικό κράτος. Η περιουσία του υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και τη διαχειρίζονται τα παιδιά του Σπύρος και Μαριάννα Λάτση.

    Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης εξέφρασε στην οικογένεια του εκλιπόντος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτηρίζοντάς τον μια σημαντική προσωπικότητα.

    [02] Συγχαρητήρια Γκιούλ στην αντιπροσωπεία της Κύπρου

    17/04/2003 11:20:24

    Η Τουρκία συγχάρηκε τελικά, έστω και άτυπα, την Κύπρο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τα συγχαρητήρια δόθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη σε σύντομη συνάντηση στο ξενοδοχείο της Αθήνας όπου διαμένουν οι δύο αντιπροσωπείες.

    Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και άλλα μέλη της κυπριακής αποστολής.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι έφθασε τελευταίος στη συνάντηση και αφού καλημέρισε τον κ. Γκιουλ, εκείνος, αναχωρώντας του απάντησε επί λέξει ''συγχαρητήρια για την ημέρα''.

    Ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι τα συγχαρητήρια του κυρίου Γκιουλ αποτελούν, κατά τη γνώμη του, μια τυπική έκφραση εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, που δεν ανταποκρίνεται και στη θέση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, το οποίο ήδη ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη Συνθήκη.

    Σε ερώτηση αν αναμένεται αντίδραση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτή δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί τα επιχειρήματα της Τουρκίας έχουν απορριφθεί πολλές φορές και η επανάληψη τους δεν ενοχλεί την Ενωση.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αντιδρώντας την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν ενέταξε στους κόλπους της το σύνολο της Κύπρου ''αλλά μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά''.

    Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι σύμφωνα με τις συμφωνίες του 1960 η Κύπρος δεν είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο χρόνο ένταξης του ''βορείου τμήματος'' της Κύπρου, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αυτό μπορεί να γένει ''αφού αναγνωριστεί ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμος λαός και έχουν την κυριαρχία τους''.

    Είπε επίσης ότι δεν λυπάται που δεν συμμετείχε στην τελετή της Αθήνας και επανέλαβε ότι η ΕΕ διέπραξε λάθος εντάσσοντας ''στους κόλπους της τους Ελληνοκυπρίους''.

    [Φώτο-564863]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 April 2003 - 11:30:12 UTC