Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Παπανδρέου για Χωματερές
  • [02] Η Τουρκία έστειλε παρατηρητές στο βόρειο Ιράκ.
  • [03] Υπο τον έλεγχο των Αμερικανών και η Μοσούλη-Χάος στη Βαγδάτη
  • [04] Γ.Παπαντωνίου:Καλεί τις ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία
  • [05] Τσοχατζόπουλος προβλέπει πτώση τιμών πετρελαίου
  • [06] Χάος στη Βαγδάτη-Καταρρέει και το Βόρειο μέτωπο.

  • [01] Β. Παπανδρέου για Χωματερές

    11/04/2003 13:43:22

    Νέο μήνυμα προς τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες της βορειοανατολικής Αττικής καθώς και σε όσους αντιδρούν για το θέμα των χωματερών απηύθυνε το μεσημέρι η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, μετά απο συνάντηση-συνεργασία με την υπερνομάρχη Αθηνών Φώφη Γεννηματα. ''Αυτό το αίσχος για τη χώρα μας πρέπει να τελειώνει και θα τελειώσει, τόνισε η κυρία Παπανδρέου και επανέλαβε οτι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, μιας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μπορούμε πλέον να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Οι δήμαρχοι που αντιδρούν οπως ο δήμαρχος Κορωπίου είναι απ' αυτούς που εξακολουθουν να λειτουργούν και έχουν συναινέσει για πάρα πολλά χρόνια σε παράνομες χωματερές. Δεν καταλαβάίνω γιατί ο δήμαρχος Κορωπίου αντιδρά για τη νόμιμη αλλά συναινεί για την παράνομη χωματερή.

    Στη συνάντση Παπανδρέου-Γεννηματά συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το πράσινο, το κυκλοφοριακό, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

    Κοινός μας στόχος, τόνισε η υπουργός, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και έχουμε πολλά θέματα που πρέπει να κάνουμε, οπως είναι η αύξηση του πρασίνου, η βελτίωση της κυκλοφορίας και είναι απαραίτητο να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ μας. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να αποκεντρώσει κάποια πράγματα και περιμένω τις προτάσεις που θα κάνει η κυρία Γεννηματά και ως υπερνομάρχης και ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ.

    Απο την πλευρά της η κυρία Γεννηματά είπε οτι το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό. Υπάρχει σαφέστατη πρόθεση του υπουργείου για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εμείς ετοιμαζόμαστε ως υπερνομαρχία αφού συζητήσουμε με τα όργανα της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ να τις αναλάβουμε και στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τον πολίτη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

    [02] Η Τουρκία έστειλε παρατηρητές στο βόρειο Ιράκ.

    11/04/2003 13:20:07

    Η Τουρκία, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απέστειλε δεκαπέντε στρατιωτικούς παρατηρητές για να παρακολουθήσουν την κατάσταση στις περιοχές του Κιρκούκ και της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ όπου αμερικανικές και κουρδικές δυνάμεις έχουν καταλάβει θέσεις τις οποίες εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσέιν'', έγινε γνωστό σήμερα από τουρκική διπλωματική πηγή.

    ''Θα παραμείνουν εκεί όσο χρειαστεί'', πρόσθεσε η ίδια πηγή που δεν κατονομάζεται.

    Η αποστολή στις παραπάνω περιοχές των τούρκων αξιωματικών συμφωνήθηκε από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ μετά την κατάληψη χθες από τις κουρδικές δυνάμεις του Κιρκούκ.

    [03] Υπο τον έλεγχο των Αμερικανών και η Μοσούλη-Χάος στη Βαγδάτη

    11/04/2003 13:01:46

    Στα χέρια των Αμερικανών και των Κούρδων ανταρτών έπεσε η Μοσούλη μετά το Κιρκούκ, καθώς έχει καταρρεύσει πλήρως το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν και στο βόρειο Ιράκ.

    Η Αγκυρα αξίωσε την αποχώρηση των ανταρτών από τις δύο πόλεις εκφράζοντας φόβους ότι ενδεχόμενος κουρδικός έλεγχος των πετρελαιοπηγών του βορείου Ιράκ θα πυροδοτήσει τις αποσχιστικές τάσεις και μεταξύ των Κούρδων που κατοικούν στην Τουρκία

    Πάντως οι Κούρδοι αντάρτες δήλωσε οτι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το Κιρκούκ μόλις φθάσουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

    Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Βαγδάτη εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου καθώς κάτοικοι της Ιρακινής πρωτεύουσας συνεχίζουν επιδίδονται σε λεηλασίες.

    Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου της ιρακινής πρωτεύουσας δήλωσαν ότι δεν είναι σε θέση να χειρουργήσουν 25 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο, με τραύματα από σφαίρες που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με κατοίκους της πόλης, οι οποίοι επιδίδονται σε λεηλασίες.

    Στο μεταξύ Αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν δύο παιδιά στη Νασιρίγια όταν ο οδηγός μικρού λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν αγνόησε τη διαταγή τους να σταματήσει. Από τα πυρά τραυματίστηκαν επίσης άλλοι εννέα επιβάτες που επέβαιναν στο λεωφορείο.

    Επίσης Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κατοικία του ετεροθαλούς αδερφού του Σαντάμ στη Βαγδάτη ο οποίος ήταν αρχηγός της μυστικής αστυνομίας.

    [Φώτο-573289]

    [04] Γ.Παπαντωνίου:Καλεί τις ΗΠΑ να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία

    11/04/2003 12:02:54

    Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, την πιθανότητα εισβολής της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για την αποτροπή αυτού του ενδεχομένου.

    Επίσης δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ αποτελεί την προϋπόθεση για να περάσει η χώρα σε μία δημοκρατική διακυβέρνηση.

    Η Τουρκία,πρόσθεσε,πρέπει να μείνει εντός των συνόρων της.

    Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Παπαντωνίου επανέλαβε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, θα εργαστούμε ώστε ελληνικές εταιρίες να λάβουν μέρος των χρεών τους και να έχουν ουσιαστική συμβολή στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ο κ. Παπαντωνίου κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών της Ατυπης Συνάντησης των Γενικών Διευθυντών Εξοπλισμών των υπουργείων Αμυνας της ΕΕ,αντικείμενο της οποίας είναι η προοπτική της ευρωπαικής βιομηχανικής ενοποίησης στον τομέα της Αμυνας.

    [Φώτο-573020]

    [05] Τσοχατζόπουλος προβλέπει πτώση τιμών πετρελαίου

    11/04/2003 11:29:40

    Την εκτίμηση, ότι στο β εξάμηνο και στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα υπάρξει μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου εξέφρασε ο υπουργός ανάπτυξης μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το περιοδικό ενέργεια με Θέμα: Πετρέλαιο και Οικονομία, Διεθνείς Εξελίξεις και Επιπτώσεις τους στην Ελληνική Αγορά.

    Τεκμηριώνοντας αυτή την άποψη ο υπουργός υπογράμμισε, ότι η νέα κατοχική δύναμη στο Ιράκ είναι υποχρεωμένη να τροφοδοτήσει την παγκόσμια αγορά με αποθέματα πετρελαίου. Εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου θα υπάρξει αφθονία και οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν καθοδικά, ανάφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ότι πλέον θα εισέλθουμε μια περίοδο που θα ισοφαριστούν οι απώλειες που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

    Ο υπουργός παράλληλα εξήρε τη λειτουργία του ελληνικού εμπορικού παραγωγικού δυναμικού στο χώρο της αγοράς πετρελαίου, το οποίο, όπως τόνισε, λειτούργησε άψογα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς του πετρελαίου. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδεικνύει, ότι οι όροι της πετρελαϊκής αγοράς στη χώρα μας είναι αποτελεσματικοί και σωστοί αποτελώντας παράλληλα τη στέρεη βάση για να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας καθ'όλη τη διάρκεια της δεκαετίας.

    Στην Ελλάδα καταφέραμε να έχουμε το φθηνότερο πετρέλαιο, τις φθηνότερες βενζίνες, χωρίς όμως να μειωθεί κερδοφορία των επιχειρήσεων, σημείωσε ο υπουργός.

    Ο στρατηγικός στόχος της Ελλάδας για να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά, επανέλαβε ο υπουργός, περνάει και μέσα απο τη διασύνδεση της με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, τραπεζών, επικοινωνιών κα.

    [06] Χάος στη Βαγδάτη-Καταρρέει και το Βόρειο μέτωπο.

    11/04/2003 08:17:21

    Αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα ξημερώματα, με έξι ''έξυπνες βόμβες'' την κατοικία του ετεροθαλούς αδελφού του προέδρου του Ιράκ, Μπαρζάν Ιμπραχίμ Χασάν αλ-Τικρίτι,ο οποίος ήταν προεδρικός σύμβουλος και αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μουχαμπαράτ στην πόλη Ραμαντίν, 110 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. Εγκατέλειψαν τις θέσεις τους οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, επιτρέποντας την είσοδο αμερικανών στρατιωτών και κούρδων μαχητών στην πόλη, όπως δήλωσε Κούρδος διοικητής σε ανταποκριτή του Ρόιτερ που βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης. Επίσης Αμερικανοί και Κούρδοι στρατιώτες μπήκαν στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Ο ηγέτης του Ιρακινού Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους μαχητές του να αποσυρθούν από την πόλη του Κιρκούκ, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες της Τουρκίας για το μέλλον της πλούσιας σε πετρέλαιο αυτής περιοχής. Την ίδια ώρα παραδομένη στο χάος είναι η Βαγδάτη, ενώ νέες λεηλασίες σημειώνονται στην πόλη και σε τουλάχιστον πέντε κτίρια υπουργείων εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Χθες σημειώθηκε η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον Αμερικανών στην πρωτεύουσα, που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο σε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό πεζοναυτών. Δεκάδες πτώματα κείτονταν στα πεζοδρόμια ή ήταν εγκλωβισμένα σε απανθρακωμένα αυτοκίνητα. Επίσης συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών διεξάγονταν σε διάφορες συνοικίες της Βαγδάτης. Το απόγευμα, δολοφονήθηκε μέσα στο τέμενος της ιερής πόλης Νατσάφ, ο σιίτης ηγέτης Αμπντούλ Ματζίντ Αλ Χοέι,και ΗΠΑ και Βρετανία καταδίκασαν την ενέργεια αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 April 2003 - 11:31:03 UTC