Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος ο Χριστοδουλάκης για οικονομία
  • [02] Πρωτόπαπας για χτύπημα δημοσιογράφων
  • [03] Συνέντευξη Μπούς με Μπλέρ για Ιράκ
  • [04] Απάντηση Κουφοντίνα για το χτύπημα εναντίον των ΜΑΤ
  • [05] Στην Αθήνα κλιμάκιο της ΔΟΕ
  • [06] Σφοδροί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Βαγδάτη

  • [01] Αισιόδοξος ο Χριστοδουλάκης για οικονομία

    08/04/2003 14:29:10

    Την αισιοδοξία του ότι μπορεί να επιτευχθεί η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 3,8% το 2003, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας, όπου συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να σταματήσει ο πόλεμος στο Ιράκ άμεσα, γεγονός, που όπως είπε, θα περιορίσει και τις απώλειες που σημειώνονται στον άμαχο πληθυσμό.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα εξαλείψει και το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον,με αποτέλεσμα να επανέλθει η ανάκαμψη.

    Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,8% φέτος, ενώ χαρακτήρισε αναστρέψιμη την κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό, που δέχθηκε πλήγματα λόγω της αβεβαιότητας του πολέμου.

    Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο κ. Χριστοδουλάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και προέβλεψε ότι τους επόμενους μήνες θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα, καθώς αναμένεται να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες αλλά και να περιοριστούν σε χαμηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    [02] Πρωτόπαπας για χτύπημα δημοσιογράφων

    08/04/2003 14:03:47

    «Ο πόλεμος έδειξε για άλλη μία φορά το απεχθές του πρόσωπο, καθώς οι βόμβες χτύπησαν και τον κόσμο της ενημέρωσης. Εκφράζω τη λύπη μου για την ύπαρξη νεκρών και τραυματιών δημοσιογράφων τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πόλεμο του Ιράκ και στο σημερινό βομβαρδισμό του ξενοδοχείου «Παλαιστίνη, στο οποίο διαμένουν οι ευρισκόμενοι στη Μαγδάτη ξένοι δημοσιογράφοι.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε ακόμη πως προ δεκαημέρου είχε προβεί σε ενέργειες για την προστασία των Ελλήνων δημοσιογράφων και τεχνικών και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι και πάλι έτοιμη για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας για την προστασία τους.

    Ο κ. Πρωτόπαπας έκανε ακόμη γνωστό οτι σήμερα επικοινώνησε ο Γιώργος Παπανδρέου με το Χαβιέ Σολάνα και συμφώνησε να κάνουν απο κοινού παράσταση προς τις ΗΠΑ αναφορικά με την προστασία της ζωής όλων των Ευρωπαίων.

    Ο κ. Πρωτόπαπας τέλος, υπογράμμισε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας να θέσει προς συζήτηση το ρόλο που θα πρέπει να έχει ο ΟΗΕ στην μεταπολεμική εποχή του Ιράκ, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (14/4 Λουξεμβούργο).

    [03] Συνέντευξη Μπούς με Μπλέρ για Ιράκ

    08/04/2003 13:56:22

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ μετά τη συνάντησή τους στο Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ιράκ πρέπει να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό προς την εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής αρχής που θα συγκροτηθεί από Ιρακινούς. Πρόσθεσε ακόμα ότι στη διαδικασία αυτή τα Ηνωμένα Εθνη έχουν να διαδραματίσουν ένα ζωτικό ρόλο.

    ''Θα κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό προς την κατεύθυνση της υπαγωγής των κυβερνητικών ευθυνών στον έλεγχο μιας μεταβατικής αρχής αποτελούμενης από Ιρακινούς (προερχόμενους) τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας'', είπε ο Μπους.

    ''Η μεταβατική αρχή θα παραμείνει μέχρι να γίνει δυνατή η εκλογή μιας μόνιμης κυβέρνησης από τον ιρακινό λαό'', πρόσθεσε ο πλανητάρχης.

    Στην ίδια συνέντευξη ο Μπους δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Σαντάμ Χουσέιν είναι ζωντανός. Τόνισε πάντως ότι ''ο κόσμος έγινε μάρτυρας της απελευθέρωσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας που η (αμερικανο-βρετανική) συμμαχία προσέφερε στη χώρα αυτή, ενώ μία καινούργια ημέρα ξημερώνει στο Ιράκ''.

    [Φώτο-571886]

    [04] Απάντηση Κουφοντίνα για το χτύπημα εναντίον των ΜΑΤ

    08/04/2003 13:08:13

    Την άποψη ότι σκεπτικό της ''17 Νοέμβρη'' σε κάθε ενέργειά της ήταν η ''ελαχιστοποίηση της βίας'' διατύπωσε μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης για την βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου του ΜΑΤ ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Ο κατηγορούμενος θέλοντας να απαντήσει στον ισχυρισμό των αστυνομικών που κατέθεσαν για το χτύπημα, ότι σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους επιβαίνοντες στην κλούβα, άφησε να εννοηθεί ότι η επιλογή της οργάνωσης ήταν να μην υπάρχουν πολύ νεκροί.

    Ο κ. Κουφοντίνας είπε ότι τεχνικά θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα χτύπημα απο το οποίο θα σκοτώνονταν πολλοί. Δεν είδα να εξεταστεί μήπως επίτηδες έγινε η στόχευση της ρουκέτας απο το συγκεκριμένο σημείο.Χτυπήθηκαν τέσσερα λεωφορεία και υπήρχαν μόνο δύο περιπτώσεις θανάτου.Δεν είναι τεχνικό όμως το θέμα, είναι πολιτικό.

    Ο κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης ότι τα χτυπήματα κατά λεωφορείων των ΜΑΤ είχαν γίνει γιατί τα ΜΑΤ ήταν υπεύθυνα για τον θανατο τεσσάρων πολιτών στα επεισόδια στο κατάστημα ''Μαρούσης'' και τόνισε ότι ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας γι'αυτούς τους θανάτους.

    Στο δικαστήριο άρχισαν οι καταθέσεις για την συμπλοκή στα Σεπόλια στις 20/11/1991,οπότε με αφορμή την κλοπή ενός ΙΧ μέλη της ''17 Νοέμβρη'' είχαν ανταλλάξει πυροβολισμούς με αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο σημείο.

    Στην συμπλοκή είχαν τραυματιστεί πέντε αστυνομικοί. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο κ. Γιώργος Πετράκος,που την επίμαχη νύχτα ήταν επιβάτης σε ταξί που πήραν οι δράστες για να διαφύγουν.Ο κ. Πετράκος είπε ότι υπό την απειλή όπλων τέσσερα άτομα κατέβασαν τον ίδιο και τον οδηγό και πήραν το ταξί για να φύγουν.Ο μάρτυρας δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον απο τους δράστες,είπε, ωστόσο, ότι έδειχναν να ξέρουν απο πιστόλια και έριχαν χειροβομβίδες. ''Βαράγανε στα ίσα'',είπε.

    Ο αστυνομικός Χρήστος Καδάς, που κατέθεσε στη συνέχεια είχε τραυματιστεί στη συμπλοκή,υποστήριξε ότι σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να πάρουν το περιπολικό.

    Ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Χριστόδουλο Ξηρό, γιατί, όπως είπε, πριν ξεκινήσει η συμπλοκή,τον είχε ακινητοποιήσει και είχε δει το πρόσωπό του,γιατί έστρεψε πάνω του τον φακό.

    Αναγνώρισε επίσης τον Σάββα Ξηρό,όχι όμως με απόλυτη βεβαιότητα, ως αυτόν που βγήκε απο ένα φορτηγάκι και άρχισε να πυροβόλεί για να απεγκλωβίσει τους δύο συνεργούς του απο τον αστυνομικό κλοιό.

    Στην υπόθεση είναι κατηγορούμενοι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Χριστόδουλος και Σάββας Ξηρός και Σωτήρης Κονδύλης.

    [Φώτο-562405]

    [05] Στην Αθήνα κλιμάκιο της ΔΟΕ

    08/04/2003 12:41:01

    Στην Αθήνα φθάνει σήμερα κλιμάκιο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ υπό τον Ντένις Οζβαλντ, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των Ολυμπιακών έργων. Χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε για την Ολυμπιακή προετοιμασία απο την πρόεδρο της Επιτροπής ''Αθήνα 2004'', η οποία στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

    [Φώτο-533899]

    [06] Σφοδροί βομβαρδισμοί και συγκρούσεις στη Βαγδάτη

    08/04/2003 12:01:07

    Σε κόλαση έχει μετατραπεί απο το πρωί το κέντρο της Βαγδάτης, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να επεκτείνουν τον έλεγχο τους στην ιρακινή πρωτεύουσα, βάλλουν με κάθε μέσο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και ξενοδοχείων.

    Το πρωί αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το ξενοδοχείο Παλαιστίνη όπου διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 δημοσιογράφοι του Ρόιτερ, ένας ισπανός εικονολήπτης και ένα πέμπτο άτομο.

    Από τα αμερικανικά πυρά χτυπήθηκε και το γραφείο του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στην ιρακινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας δημοσιογράφος του δικτύου και να τραυματιστεί άλλος ένας εργαζόμενος.

    Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων και των ιρακινών στρατιωτών είναι σε εξέλιξη απο το πρωί και γύρω από το κεντρικό προεδρικό μέγαρο.

    Οι συγκρούσεις μαίνονται εν μέσω της νέας αβεβαιότητας για την τύχη του Ιρακινού προέδρου Σταντάμ Χουσεϊν, καθώς αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν χθές το κτίριο όπου φέρεται οτι βρίσκονταν ο ιρακινός ηγέτης με τους δύο γιούς του.

    Την ίδια ώρα στο Μπέλφαστ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ συνεχίζουν τις συνομιλίες τους για την μεταπολεμική κατάσταση στο Ιράκ, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών ανάμεσαν στις δύο πλευρές.

    Ο Μπλερ βρίσκεται υπό πίεση τόσο στο εσωτερικό της Βρετανίας όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη για να δοθεί στα Ηνωμένα Εθνη ο πρώτος ρόλος στην σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Απο την πλευρά του ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης του Ιράκ θα παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    [Φώτο-571943]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 April 2003 - 11:30:12 UTC