Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-04-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη Αθανασούλη-Βαλσαμίδη και Γ. Κουρή
  • [02] Στην Αγκυρα μεταβαίνει ο Κ.Πάουελ
  • [03] Δίκη ''17Ν'':Κατάθεση Ντόρας Μπακογιάννη
  • [04] Ιράκ:Δώδεκα ημέρες βομβαρδισμών
  • [05] ΗΠΑ:Με τον Ν.Ράμσφελντ συναντάται ο Γ.Παπαντωνίου
  • [06] Νέες ανθρωποθυσίες στο Ιράκ.

  • [01] Ποινική δίωξη Αθανασούλη-Βαλσαμίδη και Γ. Κουρή

    01/04/2003 14:06:51

    Ποινική δίωξη κατά των επιχειρηματιών Γιώργου Βαλσαμίδη, Αθανάσιου Αθανασούλη, των συζύγων τους και κατά παντός άλλου υπευθύνου για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, άσκησε ο Εισαγγελέας κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας, μετά απο έρευνα που διενήργησε με αφορμή μήνυση του εκδότη κ. Γιώργου Κουρή και δημοσιευμάτων της εφημερίδας ΑΥΡΙΑΝΗ, σχετικά με οικονομικές και χρηματιστηριακές ατασθαλίες στον Ομιλο ΑΛΤΕΚ.

    Ο κ. Ασπρογέρακας άσκησε παράλληλα δίωξη για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και στον εκδότη κ. Γιώργο Κουρή, με αφορμή μήνυση των Βαλσαμίδη, Αθανασούλη σε βάρος του.

    Η δίωξη κατά των δύο μεγαλομετόχων της ΑΛΤΕΚ αφορά τα αδικήματα της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας απο κοινού, υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, παραχάραξη απο κοινού σχετικά με πλαστογράφηση ρέπος και άμεσης συνέργειας στην υπεξαίρεση.

    Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή για την διενέργεια κύριας ανάκρισης, ενώ ήδη διενεργείται έρευνα απο το ΣΔΟΕ όσο αφορά καταγγελίες του κ. Κουρή για πλαστά τιμολόγια που αφορούν δραστηριότητες του ΑΛΤΕΡ.

    [02] Στην Αγκυρα μεταβαίνει ο Κ.Πάουελ

    01/04/2003 14:04:31

    Στην Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τις εξελίξεις για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κ. Πάουελ εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τουρκική παρουσία σε εδάφη στο βόρειο Ιράκ, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

    Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ηδη, έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες μεταξύ του κ. Πάουελ και της Ευρωπαϊκής Τρόϊκας, την οποία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και οι Χαβιέ Σολάνα και Κρίς Πάτεν.

    Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα ''Γκάρντιαν'' αποκαλύπτει σήμερα ότι η κυβέρνηση Μπους προετοιμάζει κρυφά στο Κουβέϊτ μία κυβέρνηση απο 23 υπουργεία, τα οποία στελεχώνονται απο Αμερικανούς και η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο Ιράκ. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ, αμφιβάλει ότι το Ιράκ θα χρησιμοποιούσε, αν διέθετε, απαγορευμένα όπλα.

    [Φώτο-569364]

    [03] Δίκη ''17Ν'':Κατάθεση Ντόρας Μπακογιάννη

    01/04/2003 13:30:05

    Με την κατάθεση της Ντόρας Μπακογιάννη συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'', ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε άνανδρους, δειλούς και κατώτατης ποιότητας ανθρώπους τους δράστες της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, στο Κολωνάκι.

    Η δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ως δημοσιογράφος ο τότε βουλευτής είχε ερευνήσει αρκετά την υπόθεση της τρομοκρατίας είτε ότι ο Μπακογιάννης εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να πετύχει σύγκλιση αριστεράς και δεξιάς. ''Την ίδια εποχή στη δυτική Γερμανία η RAF σκότωσε έναν άνθρωπο που είχε φέρει κοντά την ανατολική με τη δυτική Γερμανία. Δεν άντεχε η τρομοκρατία τη λογική της συμφιλίωσης. Δεν είχαν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι τον πόνο του εμφυλίου. Δεν ήξεραν τί θα πεί να είναι μοιρασμένα χωριά. Δεν του το συγχώρεσαν ποτέ και χρησιμοποίησαν το σκάνδαλο Κοσκωτά αν και το πανελλήνιο ήξερε ότι ο Μπακογιάννης είχε απολυθεί.

    Στην κατάθεσή της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε όλη την πορεία της ζωής του Παύλου Μπακογιάννη αλλά και τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Η μάρτυρας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο δολοφονηθείς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ευρυτανία, την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, γεγονός που του δημιούργησε έντονα βιώματα σε όλη τη ζωή του.

    Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην προσφορά του Παύλου Μπακογιάννη την περίοδο της χούντας, οπότε ο βουλευτής εργαζόταν ως δημοσιογράφος στη Βαυαρική ραδιοφωνία, οι εκπομπές της οποίας αναμεταδίδοταν στην Ελλάδα μέσω της ''Ντόϊτσε Βέλε''. Οπως είπε η κυρία Μπακογιάννη ο βουλευτής ''ήταν σε επαφή τότε με πολλές οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλές απ'αυτές δεν είχαν απαρνηθεί την περίοδο εκείνη την ένοπλη βία. Η ''17 Νοέμβρη'' δεν ήταν η πρώτη που σκέφθηκε να χτυπήσει τον Μπακογιάννη. Το 1970 είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σπίτι του στη Γερμανία, στο Μόναχο. Η γερμανική αστυνομία είχε πει ότι είχε τοποθετηθεί απο τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής''.

    Αναφερόμενη στην επιστροφή του Παύλου Μπακογιάννη στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης, η δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι ο τότε σύζυγός της πίστευε ακράδαντα πως έπρεπε να εξαλειφθούν απο την ελληνική κοινωνία τα κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου. Κάτι για το οποίο έδινε μεγάλη μάχη. Παράλληλα, όπως είπε, προσπαθούσε να πετύχει την ανάπτυξη του νομού Ευρυτανίας, που ήταν απο τους φτωχότερους στην Ελλάδα.

    Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη η τραγική ειρωνία είναι ότι την ημέρα της δολοφονίας είχε μόλις εγκριθεί απο την Ευρωπαϊκή Ενωση το αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο Παύλος Μπακογιάννης για το νομό Ευρυτανίας.

    Αναφερόμενη στην άποψη που είχε ο Παύλος Μπακογιάννης για την τρομοκρατία, η μάρτυρας είπε ''στη δική του λογική η τρομοκρατία ήταν συνώνυμη με τον φασισμό. Πίστευε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Σύμφωνα με την μάρτυρα ως δημοσιογράφος ο Παύλος Μπακογιάννης ερευνούσε το θέμα της τρομοκρατίας. ''Κατά τη γνώμη μου έκανε λάθος, μεγάλο λάθος. Πίστευε ότι κάποιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν μαζί στην δικτατορία, συμμερίζονταν τις δικές του αρχές. Εκανε μεγάλο λάθος''.

    Οπως είπε η κ. Μπακογιάννη ο εκλιπών πέρασε το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας στον Συνασπισμό και έτσι το επίμαχο πρωϊνό είπε στον σύνοδό του να μην πάει μαζί του στο γραφείο. ''Ο Παύλος δεν φυλαγόταν, διότι στην αντίληψή του δεν ταίριαζε η φύλαξη. Αλλο ένα λάθος''.

    Πρόεδρος: Δεν είναι λάθος. Οποιος φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα. Οποιος δεν φοβάται πεθαίνει μία φορά.

    Σε ερώτηση του προέδρου για την άποψη που έχει η κ. Μπακογιάννη για τις προκηρύξεις και για το κατά πόσο εκφέρουν πολιτικό λόγο, η μάρτυρας απάντησε: Αν εξαιρέσουμε τις ασυναρτησίες και την αγραμματοσύνη, αν τα δούμε αθροισμένα, πρέπει να πάμε απο την άκρα Αριστερά μέχρι τον Εθνικό Σοσιαλισμό.

    Πρόεδρος: Είναι γραμμένα απο γραφίδα διανοούμενου.

    Μπακογιάννη: Ελάτε κύριε Πρόεδρε! Εκτιμώ πολύ τους διανοούμενους. Εχουν προσφέρει πολλά στην κοινωνία. Φαίνεται η διαφορά ενός ανθρώπου που έχει διαβάσει και ενός ανθρώπου που έχει διαβάσει πέντε ''τσιτάτα'' περί δημοκρατίας. Ο Παύλος είχε διαβάσει πάρα πολύ. Ηξερε τη διαφορά ανάμεσα στον Λένιν και στον Μάρξ. Δεν θα έκανε λάθη. Οταν διαβάσετε αυτά τα κείμενα θα βρείτε ασυναρτησίες.

    Αναφερόμενη στους δράστες της δολοφονίας αλλά και σε εκείνους που την αποφάσισαν, η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε ότι ''δεν ξέρω αν μόνο ο Γιωτόπουλος πήρε την απόφαση ή αν είχε γύρω του και άλλους του επιπέδου Γιωτόπουλου, που δεν βρίσκονται στο δικαστήριο''.

    Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε επίσης ότι τρείς με τέσσερις μήνες πριν τη δολοφονία ο Μπακογιάννης παρακολουθείτο. Μάλιστα, όπως είπε η μάρτυρας, είχαν δει ένα άσπρο αυτοκίνητο και είχαν ρωτήσει γιατί τους παρακολουθεί. Οι επιβαίνοντες είχαν απαντήσει για την ασφάλειά σας''. Πιστεύαμε ότι μας παρακολουθούσε η ΚΥΠ αλλά μπορεί να μας παρακολουθούσαν και οι τρομοκράτες.

    [Φώτο-555987]

    [04] Ιράκ:Δώδεκα ημέρες βομβαρδισμών

    01/04/2003 13:16:22

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και σήμερα οι βομβαρδισμοί εναντίον στόχων του Ιράκ. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί στη Βαγδάτη, ενώ πύραυλος έπληξε ένα απο τα προεδρικά μέγαρα, που βρίσκονται στο κέντρο της Ιρακινής πρωτεύουσας, καθώς και θέσεις της προεδρικής φρουράς. Επίσης, αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στο βορρά τη Μουσούλη και το Κιρκούκ.

    Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στη Νασιρίγια, τη Βασόρα, την Νατζάφ και τη Σάτρα, όπου οι απώλειες και απο τις δύο πλευρές είναι σημαντικές.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν στο Ιράκ συγκρότημα αποθηκών, που αποτελείται απο 40 κτίρια, με μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.

    Απο την έναρξη του πολέμου έχουν χάσει τη ζωή τους 51 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ 14 αγνοούνται. Απο την πλευρά τους οι Βρετανοί έχουν χάσει 26 στρατιώτες. Ο Ιρακινός στρατός δεν έχει ανακοινώσει κανένα στοιχείο, ενώ απο τους αμάχους οι νεκροί ανέρχονται στους 589 και οι τραυματίες στους 4582.

    Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα έναν άοπλο ιρακινό οδηγό, ο οποίος κατευθυνόταν με ταχύτητα με το φορτηγό του σε φυλάκιο ελέγχου, κοντά στην πόλη Σάτρα. Σημειώνεται ότι χθες Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου, που δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά γυναίκες και παιδιά.

    Οι Ιορδανικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις Ιρακινούς για τους οποίους είχαν υποψίες ότι προετοίμαζαν βομβιστική επίθεση εναντίον μεγάλου ξενοδοχείου στο Αμάν, όπου διαμένουν δημοσιογράφοι και Αμερικανοί υπήκοοι.

    Στο μεταξύ, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, με ανακοίνωσή του διέψευσε σήμερα ότι μέλη της οικογένειάς του έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, όπως μετέδωσαν ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης και ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου.

    [Φώτο-569381]

    [05] ΗΠΑ:Με τον Ν.Ράμσφελντ συναντάται ο Γ.Παπαντωνίου

    01/04/2003 11:54:17

    Ο πόλεμος στο Ιράκ και η ανασυγκρότηση της χώρας, ο ρόλος της Τουρκίας, η διμερής αμυντική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ - NATO, θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Πεντάγωνο και εν συνεχεία στον Λευκό Οίκο με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις.

    Την «επόμενη μέρα στο Ιράκ θα συζητήσει και ο κ. Παπαντωνίου ο οποίος κατά τη μονοήμερη παραμονή του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα μεταβεί επίσης στο Κογκρέσο όπου θα έχει γεύμα εργασίας με μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και ξεχωριστή συνάντηση με τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Θα έχει επίσης επαφές με μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη από όπου αύριο θα μεταβεί στο Τέξας για την τελετή παραλαβής από την Ελληνική Αεροπορία των νέων αεροσκαφών F-16 Block 52+.

    Την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας θα μιλήσει στην Ενωση Εξωτερικής Πολιτικής στη Νέα Υόρκη και την επομένη θα επισκεφθεί τη Βοστώνη, όπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο «Χάρβαρντ.

    [Φώτο-569288]

    [06] Νέες ανθρωποθυσίες στο Ιράκ.

    01/04/2003 07:27:23

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις σε βάρος περιοχών του Ιράκ. Μακελειό τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτου που δεν σταμάτησε σε φυλάκιο ελέγχου παρά τις διαταγές τους κοντά στη Νατζάφ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων νότια της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι , στο σύνολό τους Ιρακινές γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσε η αμερικανική κεντρική διοίκηση στο Κατάρ. Νωρίτερα, το Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο ζει ένας από τους γιους του Σαντάμ Χουσεϊν ήταν ο στόχος των πυκνών βομβαρδισμών που πραγματοποίησαν στη διάρκεια της νύχτας τα μαχητικά αεροσκάφη της αμερικανοβρετανικής συμμαχίας στη Βαγδάτη. Ξένοι ανταποκριτές μετέδωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις και ακολούθησαν πυρκαγιές, ενώ σε μία από τις συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας κόπηκε η παροχή ρεύματος και σίγησαν τα τηλέφωνα καθώς οι εγκαταστάσεις καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς. Ακόμη βομβαρδισμούς υπέστησαν , στη διάρκεια της νύχτας, και θέσεις των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας , σύμφωνα με το CNN, ενώ Βρετανοί εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επίθεση κοντά στη Βασόρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 April 2003 - 12:30:21 UTC