Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωσε ο Ντε Σότο για Κυπριακό.
  • [02] Σφίγγει ο κλοιός γύρω απο τη Βαγδάτη
  • [03] Ομιλία Σημίτη στη Βουλή για πόλεμο σε Ιράκ.
  • [04] Σφοδροι βομβαρδισμοί-Ανοίγουν δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ιράκ.

  • [01] Ενημέρωσε ο Ντε Σότο για Κυπριακό.

    27/03/2003 13:03:12

    O ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, ενημέρωσε τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, για το Κυπριακό, στη Χάγη. Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ ότι η ενημέρωση του κ. Ντε Σότο «ήταν αντικειμενική, μέσα στο πλαίσιο της δήλωσης του Κόφι Ανάν στην ολλανδική πρωτεύουσα, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν αποδέχτηκε το αίτημα του γ.γ. για ταυτόχρονη και χωριστή πραγματοποίηση δημοψηφισμάτων στις δυο κοινότητες, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποδέχτηκε με κάποιες επιφυλάξεις, όπως είχαν διατυπωθεί από τον πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Ντε Σότο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι η στάση του νέου προέδρου της Κύπρου «ήταν θετική, ενώ δεν απέφυγε να αναφερθεί στην άρνηση της Τουρκίας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σε θέματα ασφάλειας του νησιού.

    Η ενημέρωση δεν διάρκεσε αρκετή ώρα, λόγω της χθεσινής συνεδρίασης του Σώματος για το Ιράκ. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στο ΣΑ η έκθεση του κ. Ανάν για όλη την τελευταία διαδικασία στο Κυπριακό. Η έκθεση αναμένεται να είναι «αναλυτική και περιγραφική. Πηγές από την έδρα του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι «δεν είναι θέμα επίρριψης ευθυνών, αλλά παρουσίασης των γεγονότων όπως εξελίχθηκαν.

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο κ. Ντε Σότο θα ενημερώσει την ολομέλεια του ΣΑ και στη συνέχεια θα εκδοθεί ένα νέο ψήφισμα για το Κυπριακό ή απλά θα δοθεί μια γραπτή ανακοίνωση του προέδρου του ΣΑ.

    [02] Σφίγγει ο κλοιός γύρω απο τη Βαγδάτη

    27/03/2003 12:30:54

    Στη δεύτερη εβδομάδα εισήλθε ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι στρατιωτικές προετοιμασίες των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων για κατάληψη της Βαγδάτης.

    Ηδη, περίπου χίλιοι Αμερικανοί κομάντος έπεσαν με αλεξίπτωτα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, ανοίγοντας το βόρειο μέτωπο κατά της Βαγδάτης. Επίσης 40 αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα προσγειώθηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν. Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις προελαύνουν από το νότο παρά τη σθεναρή αντίσταση που συναντούν από τις ιρακινές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συμμαχικές δυνάμεις απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη όπου και σήμερα εναντίον της συνεχίζεται ο ανηλεής βομβαρδισμός.

    Στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις τους τις επόμενες ώρες, μετά τη βελτίωση του καιρού καθώς σταμάτησαν οι αμμοθύελλες.

    Ο υπουργός Υγείας του Ιράκ δήλωσε το πρωί ότι 36 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Βαγδάτη. Κατήγγειλε ότι στόχος επιθέσεων έγιναν νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα ακόμα και δύο ασθενοφόρα.

    Σύμφωνα με τις επίσημες ιρακινές αρχές κατά την πρώτη εβδομάδα των βομβαρδισμών έχασαν τη ζωή τους 350 άτομα στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι και τραυματίστηκαν 3.650. Λίγο πριν το μεσημέρι, δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη του Κουβέιτ, μετά την ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συναγερμού.

    Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι μία φάλαγγα της προεδρικής φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν με χίλια άρματα μάχης ξεκίνησε χθες από τη Βαγδάτη με κατεύθυνση την πόλη Νατζάαφ. Επίσης οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλη φάλαγγα ξεκίνησε από τη Βασόρα με προορισμό τη χερσόνησο του Φάο. Αμερικανοβρετανικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον της φάλαγγας αυτής και όπως ισχυρίστηκε βρετανός στρατιωτικός καταστράφηκαν ορισμένα άρματα μάχης.

    Στο μεταξύ τουλάχιστον 37 Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν από φίλια πυρά κοντά στη Νασιρίγια, όταν το αμερικανικό πυροβολικό και τα άρματα μάχης άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον τους. Κοντά στην πόλη αυτή συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις με αρκετούς νεκρούς και τραυματίες

    [Φώτο-567382]

    [03] Ομιλία Σημίτη στη Βουλή για πόλεμο σε Ιράκ.

    27/03/2003 12:23:49

    Τη λύπη του για τους νεκρούς και τα αθώα θύματα της ιρακικής κρίσης αλλά και την ελπίδα ότι θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώνοντας την ολομέλεια της Βουλής για την πρόσφατη Σύνοδο του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και τον πόλεμο του Ιράκ.

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ αποτελεί την πιο σημαντική δυνατότητα αποφυγής ενός μονοπωλιακού κόσμου και τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα είναι ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των διμερών συμφωνιών της.

    Είναι η μόνη πολιτική που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, είπε ο κ.Σημίτης και απευθυνόμενος σε όσους έχουν ασκήσει κριτική για τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι «δεν μπορούμε από τη μία να ενισχύουμε τη διεθνή νομιμότητα και από την άλλη να υπονομεύουμε τις συμμαχίες μας. «Λέμε και το «ναι και το «όχι εκεί που χρειάζεται.

    Δεν παίζουμε και δεν κάνουμε πειράματα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στον κόσμο και θα διασφαλίσει τις συμμαχίες που έχουν σφυρηλατηθεί επί μακρόν, τόνισε ο κ. Σημίτης.

    [04] Σφοδροι βομβαρδισμοί-Ανοίγουν δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ιράκ.

    27/03/2003 07:40:28

    Δεκάδες εκρήξεις βομβών ή πυραύλων συγκλονισαν στη διάρκεια της νύχτας αρκετές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας, σηματοδοτώντας νέο κύκλο σφοδρών βομβαρδισμών της, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για θύματα ή το εύρος των ζημιών, σύμφωνα με το Ρόιτερ. Χθές το μεσημέρι στη Βαγδάτη,οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις έσπειραν το θάνατο, πλήττοντας με πυραύλους την πολυσύχναστη αγορά της ιρακινής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 15 απανθρακωμένα πτώματα αμάχων κείτονταν στον εμπορικό δρόμο στα βορειοανατολικά της πόλης, ενώ πληροφορίες από το Ιράκ κάνουν λόγο για 40 νεκρούς. Δεν θα βάζαμε ποτέ στόχο μια αγορά, ισχυρίζεται ο βρετανός υπουργός Αμυνας. Για χρήση βομβών διασποράς, κυρίως εναντίον αμάχων, κατηγορεί τις συμμαχικές δυνάμεις ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, σημειώνοντας ότι στη Νασαρίγια τραυματίστηκαν περισσότεροι από 500 άμαχοι, ενώ 200 σπίτια έχουν καταστραφεί. Μία φάλαγγα 120 ιρακινών τεθωρακισμένων που κατευθύνετο απο τη Βαγδάτη προς το νότιο Ιράκ, δέχθηκε επίθεση απο τις αμερικανικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ. Την ίδια ώρα περίπου 1.000 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές της 173ης ταξιαρχίας που είχαν την έδρα τους στην Ιταλία προσεδαφίστηκαν σε αεροδρόμιο στον ιρακινό βορρά και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, μεταδίδει το Ρόιτερ. Νωρίτερα αμερικανοβρετανικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει θέσεις των Ιρακινών στα βόρεια της χώρας, καθώς οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες για να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά στο βόρειο Ιράκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2003 - 12:30:09 UTC