Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή δήλωση Θεοδωράκη για Μπους-ΗΠΑ
  • [02] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και σήμερα
  • [03] Ιράκ-Επίθεση-Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοι

  • [01] Σκληρή δήλωση Θεοδωράκη για Μπους-ΗΠΑ

    22/03/2003 20:36:37

    Σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, τον οποίο παρομοίασε με τον Τζέγκινς Χαν, τον Αττίλα και τον Χίτλερ, εξαπέλυσε ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την επιδρομή των Αμερικανών κατά του Ιράκ.

    Σε δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει "Αυτή τη στιγμή βλέπω, όπως ολόκληρη η υφήλιος, τη βιβλική καταστροφή της Βαγδάτης. Μέσα στις φλόγες που τυλίγουν τη μαρτυρική πόλη βλέπω να εκμηδενίζεται μέσα μου η εικόνα των ΗΠΑ ως χώρας πολιτισμένης.

    Βλέπω τον Μπους πλάι στον Τζέγκινς Χαν, τον Αττίλα και τον Χίτλερ.

    Θεωρώ τους Αμερικανούς βλεδυρούς, αδίστακτους και δειλούς δολοφόνους των λαών...

    Από ΄δω και πέρα θα θεωρώ εχθρό μου όποιον για οποιονδήποτε λόγο συναλλάσσεται μ`αυτούς τους βάρβαρους.

    Πρέπει το μίσος των απλών ανθρώπων όλου του κόσμου να υψωθεί σαν ένα πελώριο κύμα και να τους πνίξει μέσα στην ντροπή".

    [02] Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και σήμερα

    22/03/2003 20:36:28

    ''Οχι στον όλεθρο του πολέμου'', βροντοφώναξαν σήμερα χιλιάδες Αθηναίοι τόσο στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας όσο και στην πορεία τους προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Διαδηλωτές στο Σύνταγμα πέταξαν κόκκινη μπογιά σε κατάστημα Αμερικανικής Αλυσίδας και έγραψαν συνθήματα στις πόρτες και στο πάτωμα ενώ μπογιά πέταξαν επίσης και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την πορεία παρακολουθούσαν σταθερά σε απόσταση 50 μέτρων μια διμοιρία ΜΑΤ, που είχαν αποστολή να αποτρέψουν την εκδήλωση επεισοδίων εκ μέρους των αναρχικών, οι οποίοι ήταν λιγότεροι από αυτούς της χθεσινής πορείας.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν τρεις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και ισάριθμες πορείες. Ωστόσο και σήμερα υπήρξε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, όταν συνεπλάκησαν, λίγα μέτρα πριν από το Αμερικανικό προξενείο, άτομα που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ με άνδρες των ΜΑΤ που ακολουθούσαν. Κατά τη συμπλοκή τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν οι ταραξίες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν και δύο άτομα.

    Στην Πάτρα, αντιπολεμικό συλλαλητήριο με συμβολικό αποκλεισμό του αεροδρομίου του Αραξου, πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα κατήγγειλαν την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ. Περνώντας μπροστά από το βρετανικό υποπροξενείο ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν στην πρόσοψη του κτιρίου κόκκινες μπογιές. Ο συμβολικός αποκλεισμός του αεροδρομίου του Αραξου διήρκεσε μία περίπου ώρα.

    [03] Ιράκ-Επίθεση-Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοι

    22/03/2003 19:51:32

    Στην κατάληψη πόλεων-κλειδιά του Ιράκ, όπως η Βασόρα, το Ουμ Κάσρ και η Μοσούλη, επικεντρώνονται στην παρούσα φάση οι προσπάθειες των Αμερικανοβρετανών. Παράλληλα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί με πυραύλους και βόμβες σε επιλεγμένους στόχους στη Βαγδάτη. Παρά το γεγονός ότι αμερικανικά τηλεοπτικά μέσα, επικαλούμενα αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν ότι έχει καταληφθεί η Βασόρα, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων στην περιοχή, αμερικανός στρατηγός Τόμι Φράνκ, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά οτι οι δυνάμεις του δεν σκοπεύουν προς το παρόν να μπουν στην Βασόρα. Επίσης, ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι πήραν τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης Ουμ Κασρ, σήμερα ανακοινώθηκε ότι αμερικανοί πεζοναύτες εξακολουθούν ν'αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση. Σήμερα, νέες

    εκρήξεις συγκλόνισαν τη Βαγδάτη, καθώς αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβες σε στόχους σε ολόκληρη την πόλη. Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνησαν το μεσημέρι συνοικία στη νότια Βαγδάτη, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο αλ-Ρασίντ. Το απόγευμα, η ιρακινή πρωτεύουσα δέχθηκε και νέα επίθεση με πυραύλους Κρούζ και Τόμαχοουκ.

    Το πρωί βομβαρδίστηκαν περιοχές του βορείου Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και ένας αυστραλός δημοσιογράφος. Πρόκειται για το πρώτο θύμα της ενημέρωσης αυτού του πολέμου. Επίσης, άλλοι τρεις

    δημοσιογράφοι αγνοούνται στην περιοχή της Βασόρας. Από τους χθεσινούς ανηλεείς βομβαρδισμούς στην Βαγδάτη, 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 250 τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ, έξι βρετανοί στρατιωτικοί και ένας αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση δύο βρετανικών ελικοπτέρων. Στο κεντρικό Ιράκ έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες.

    Στο μεταξύ, το τουρκικό επιτελείο διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι τούρκοι κομάντος πέρασαν στο βόρειο Ιράκ. Διεθνή πρακτορεία και ο τουρκικός Τύπος, μετέδιδαν από χθες το βράδυ, ότι περίπου 1000 Τούρκοι κομάντος έχουν περάσει στο βόρειο Ιράκ, μια κίνηση που προκαλεί ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την αντίθεση της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξέφρασε και η Γερμανία.

    Στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το πρωί έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο εξωτερικών υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, όπου έγινε αποτίμηση της κατάστασης. Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, εξεδήλωσε την αντίθεσή του και σημείωσε τη βούληση της ΕΕ να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του πιθανού κύματος προσφύγων εξαιτίας του πολέμου.

    Τέλος μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν και σήμερα στην Αθήνα ,Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χωρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 March 2003 - 21:30:09 UTC