Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνική Προεδρία: Ατυπη Σύνοδος υπουργών Αμυνας
  • [02] Δημοσκόπηση: Κατά του πολέμου στο Ιράκ, η συντριπτική πλειοψηφία των
  • [03] Συμβολική περικύκλωση υπουργείου Αμυνας
  • [04] Επαναλειτουργεί η χωματερή Άνω Λιοσίων
  • [05] Σύμβαση υπ.Αμυνας με Intracom.
  • [06] Φορτηγό έπεσε σε λεωφορείο με επιβάτες
  • [07] Υπεγράφη στην Αθήνα η Συμφωνία Ασφάλειας ΕΕ-ΝΑΤΟ
  • [08] Επερώτηση ΝΔ για Χωματερή Λιοσίων.
  • [09] Υπ.Παιδείας:Κανονικά οι σχολικές εκδρομές
  • [10] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών
  • [11] Απεργούν τα ταξί έως αύριο στις 5πμ

  • [01] Ελληνική Προεδρία: Ατυπη Σύνοδος υπουργών Αμυνας

    14/03/2003 19:55:27

    Υπέρ της εξάντλησης όλων των περιθωρίων για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με το Ιράκ τάχθηκαν οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Μαρί Μισέλ Αγιό, σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη μεταξύ τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

    Ειδικότερα, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας αφού δήλωσε ότι η χώρα της τάσσεται υπέρ του αφοπλισμού του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής που ενδεχομένως διαθέτει, τόνισε ότι η Γαλλία απορρίπτει το δεύτερο σχέδιο απόφασης που προωθεί η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε ότι μπορεί τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώσουν ωστόσο όσο υπάρχει ένα παράθυρο στη διπλωματία για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος, θα πρέπει να αγωνιστούμε ώστε αυτή η ελπίδα να γίνει πραγματικότητα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, τάσσεται υπέρ του αφοπλισμού του Ιράκ, στηρίζει το έργο των επιθεωρητών, υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη των αποφάσεων και κρίνει ότι ο πόλεμος είναι η ύστατη λύση.

    Οσον αφορά στο θέμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας εξήρε τις προσπάθειές της ελληνικής Προεδρίας για την ολοκλήρωση του στόχου. Επανέλαβε δε ότι η ευρωπαϊκή δύναμη θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την αντίστοιχη δύναμη του ΝΑΤΟ. Η ίδια εκτίμησε ότι στις αρχές του 2004 η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την αποστολή της στη Βοσνία.

    [Φώτο-560745]

    [02] Δημοσκόπηση: Κατά του πολέμου στο Ιράκ, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών

    14/03/2003 18:50:22

    Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (91,3%), και μόλις το 5,1% υπέρ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC, για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, που έγινε για λογαριασμό του ''Σκάι 100,3''.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 71,5% των πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία ανάμιξη σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

    Εξάλλου, το 82,7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ θα υπάρξει παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ ποσοστό 13,9% έχει αντίθετη άποψη.

    Επίσης, το 61,7% πιστεύει ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ θα υπάρξει υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ποσοστό 75,4% εκτιμά ότι θα σημειωθεί έξαρση της ισλαμικής τρομοκρατίας στον κόσμο.

    Τέλος, το 81,8% των ερωτηθέντων έχει ''μάλλον κακή'' γνώμη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ενώ όσον αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ποσοστό 45,9% έχει ''μάλλον καλή'' γνώμη και το 27% ''μάλλον κακή''.

    Η έρευνα έγινε πανελλαδικά σε δείγμα 700 ατόμων άνω των 18 ετών, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, στο διάστημα από 27 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου 2003.

    [03] Συμβολική περικύκλωση υπουργείου Αμυνας

    14/03/2003 18:12:14

    Συμβολική περικύκλωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας πραγματοποιούν από τις 5 το απόγευμα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, της ΕΕΔΥΕ, της Δράσης ''Θεσσαλονίκη 2003'' και άλλων φιλειρηνικών οργανώσεων.

    Στόχος της περικύκλωσης είναι να ακουστεί το ''όχι στον πόλεμο'' στο Ιράκ με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Οι διοργανωτές της αντιπολεμικής εκδήλωσης στο Πεντάγωνο καλούν το λαό της Αθήνας να κλιμακώσει τον αγώνα με κεντρικά αιτήματα να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της γι'αυτό τον πόλεμο.

    ''Οχι'' στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και στον ''ευρωστρατό'', λένε οι διαδηλωτές, οι οποίοι στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο που έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα.

    Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν την είσοδο του Πενταγώνου.

    [04] Επαναλειτουργεί η χωματερή Άνω Λιοσίων

    14/03/2003 17:56:04

    Στις έξι το απόγευμα ανοίγει ξανά η χωματερή των Άνω Λιοσίων που παρέμεινε κλειστή για τέσσερις ημέρες λόγω κατάρρευσης όγκων σκουπιδιών.

    Μετά από γραπτή εγγύηση εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΙΓΜΕ και άλλων εμπειρογνωμόνων ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι, σταθεροί και ασφαλείς, στους οποίους μπορούν να εναποθέσουν απορρίμματα χωρίς να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ, οι τελευταίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

    Ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής, Γ. Λατζουράκης, είπε πως η χωματερή μπορεί να δεχθεί απορρίμματα για δύο ακόμα μήνες, ενώ στο μεταξύ θα λειτουργήσει ο νέος ΧΥΤΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση, είπε ο κ. Λατζουράκης, θα πρέπει να χωροθετήσει νέους τόπους εγκατάστασης ΧΥΤΑ στην Αττική, καθώς ο νέος ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων που θα λειτουργήσει θα έχει μόνο δύο χρόνια αντοχή.

    [05] Σύμβαση υπ.Αμυνας με Intracom.

    14/03/2003 15:28:27

    Στην υπογραφή σύμβασης ύψους 16,11 εκατ. ευρώ με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχώρησε η Intracom, μετά από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο η εταιρία αναδείχθηκε μειοδότρια.

    Η σύμβαση αφορά στην προμήθεια 541 Σταθμών Ασυρμάτου HF-SSB τύπου TRC 3600-3, μετά του περιφερειακού και λοιπού εξοπλισμού τους, για κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών του ελληνικού στρατού στην ζώνη συχνοτήτων HF.

    Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ο εν λόγω σταθμός ασυρμάτου θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Intracom, σε συνεργασία με την Γαλλική εταιρία Thales Communication. Το ύψος της Ελληνικής Προστιθέμενης Αξίας (ΕΠΑ) που θα επιτευχθεί θα υπερβεί το 50% της αξίας του παραδιδόμενου υλικού. Παράλληλα, ποσοστό 20% του ύψους του προγράμματος θα ανατεθεί από την Intracom ως υποκατασκευαστικό έργο σε άλλες ελληνικές εταιρίες.

    Με την υπογραφή της νέας αυτής σύμβασης και σε συνδυασμό με την παραγωγή των ασυρμάτων TRC 9200-3 της ζώνης συχνοτήτων VHF, εξυπηρετούνται κύριες τακτικές επικοινωνιακές ανάγκες του ελληνικού στρατού από εγχώρια παραγόμενο υλικό, καθιστώντας τις τακτικές επικοινωνίες μάχης ως τομέα αιχμής της Intracom.

    [06] Φορτηγό έπεσε σε λεωφορείο με επιβάτες

    14/03/2003 15:17:15

    Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και φορτηγό αυτοκίνητο που μετέφερε αμμοχάλικο ενεπλάκησαν το πρωί σε τροχαίο ατύχημα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

    Το τροχαίο σημειώθηκε στο 14ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Βέροιας, στη στροφή Αγχιάλου, όταν το φορτηγό που οδηγούσε ο 56χρονος οδηγός Δημήτρη Χριστούλιας, έπεσε, για άγνωστους λόγους, πάνω στο λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κουφάλια - Θεσσαλονίκη, και το οποίο είχε σταματήσει για την αποβίβαση-επιβίβαση επιβατών σε στάση των ΚΤΕΛ.

    Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ο 22χρονος σμηνίτης Γιώργος Τσαλαγρίδας, ο οποίος για προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Να σημειωθεί ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 40 άτομα

    [07] Υπεγράφη στην Αθήνα η Συμφωνία Ασφάλειας ΕΕ-ΝΑΤΟ

    14/03/2003 15:03:25

    Υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα απο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ λορδο Ρομπερτσον η Συμφωνία Ασφάλειας μεταξύ των δυο οργανισμών.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών αφού ευχαρίστησε το λόρδο Ρομπερτσον και τον υπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα - ο οποίος αναμένεται να φθάσει αργότερα σήμερα στην Αθήνα - για την καλή συνεργασία και τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

    ''Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο Οργανισμών σε μια κρίσιμη στιγμή για τα Βαλκάνια και γενικότερα για την Ευρώπη'', τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ''συγκλονισμένος'' απο τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζοραν Τζίντζιτς.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η υπογραφή της Συμφωνίας Ασφάλειας ''επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να αναλάβουμε (σσ ως ΕΕ) τις ευθύνες μας σε όλο και περισσότερες περιοχές ξεκινώντας απο την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    Απο την πλευρά του ο λόρδος Ρόμπερτσον αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Αθήνα συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία χάρη στις προσπάθειες της οποίας, όπως σημείωσε, επετεύχθη συμφωνία πρώτα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και στη συνέχεια μεταξύ των δυο Οργανισμών.

    Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δυο Οργανισμών, για την ανάληψη στρατιωτικών αποστολών απο την πλευρά της ΕΕ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στις περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν δραστηριοποιείται ως σύνολο.

    [Φώτο-560689]

    [08] Επερώτηση ΝΔ για Χωματερή Λιοσίων.

    14/03/2003 14:59:36

    Με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση στο ΧΥΤΑ Ν. Λιοσίων 28 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο του Γ. Τρυφωνίδη κατέθεσαν σχετική επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, στην οποία κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ''έχει καταστήσει 4.500.000 Ελληνες ομήρους ενός θνησιγενούς ΧΥΤΑ, του οποίου με τις καλύτερες συνθήκες η ζωή θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004''.

    Επίσης, υποστηρίζουν ότι ενώ δαπανήθηκαν περίπου 2 τρισ δρχ. για το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια δεν κατασκευάστηκε ούτε καν χωροθετήθηκε δεύτερο ΧΥΤΑ στην Αττική, ενώ αντίθετα λειτουργούν περίπου 1.200 ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλη τη χώρα.

    [09] Υπ.Παιδείας:Κανονικά οι σχολικές εκδρομές

    14/03/2003 14:59:11

    Οι σχολικές εκδρομές θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους προορισμούς, σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το προγραμματισμό των σχολικών μονάδων, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά το υπουργείο Παιδείας, ενώ χαρακτηρίζει ανεύθυνα όσα ακούστηκαν απο συνδικαλιστικό εκπρόσωπο της Μέσης Εκπαίδευσης ότι θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα σε ενδεχόμενη περίοδο πολέμου να μην διακινδυνεύσουν οι μαθητές στις σχολικές πενθήμερες εκδρομές.

    [10] Απεργία νοσοκομειακών γιατρών

    14/03/2003 14:59:04

    Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι γιατροί, οι οποίοι ζητούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων.

    Στο μεταξύ την παραπομπή στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τη διαγραφή των γιατρών του ΕΣΥ που διατηρούν παράνομα ιδιωτικά ιατρεία ζητούν τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

    Όπως κατήγγειλαν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5%-10% των νοσοκομειακών ιατρών διατηρούν παράνομα ιατρεία και διοχετεύουν μέσω αυτών ασθενείς στα νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά ως επείγοντα.

    Για το ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, Αναστάσιος Κυριακίδης είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να τεκμηριωθεί μια καταγγελία, καθώς θα πρέπει σ' αυτό να συμβάλουν και οι ασθενείς που συνήθως αρνούνται να καταγγείλουν γιατρούς που διατηρούν παράνομα ιδιωτικά ιατρεία.

    [11] Απεργούν τα ταξί έως αύριο στις 5πμ

    14/03/2003 14:51:20

    Με πορεία δια μέσου κεντρικών οδών της πρωτεύουσας, όπου υπάρχουν λεωφορειολωρίδες, συνόδευσαν οι ιδιοκτήτες Ταξί Αττικής τη σημερινή 24ωρη απεργία τους που λήγει στις 5 τα ξημερώματα αύριο, ζητώντας την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, το βασικότερο των οποίων είναι να τους επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες.

    Προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΑΤΑ (Σωματείο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) στην οδό Μάρνης, όπου ο πρόεδρος του Σωματείου Μανόλης Μπαντουράκης μίλησε στους περίπου 500 συγκεντρωθέντες, ασκώντας αυστηρή κριτική τόσο στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων, κ. Λυμπερόπουλο, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του, όσο και στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, επειδή όπως είπε δεν κάλεσε το Σωματείο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις πιάτσες των ταξί και τις λεωφορειολωρίδες.

    Στην ομιλία του ο κ. Μπαντουράκης άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και αν δεν επιτραπεί στα ταξί η ελεύθερη πρόσβαση στις ειδικές λωρίδες για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, οι αυτοκινητιστές θα καταργήσουν οι ίδιοι το μέτρο, παραπέμποντας στις κινητοποιήσεις που είχαν κάνει για την κατάργηση των μονών-ζυγών.

    Αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων του κλάδου, θα ληφθούν στη Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΑ, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.

    [Φώτο-560621]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 March 2003 - 21:30:18 UTC