Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ: Αντιπολεμικές εκδηλώσεις
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Η ΕΕ να στρέψει την προσοχή της στα Βαλκάνια
  • [03] Σημίτης: Χωρίς λύση δεν υπάρχει ευρωπαίκή προοπτική για την Τουρκία
  • [04] Χριστοδουλάκης: Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε δέκα τομείς
  • [05] ΤΕΕ: Εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ
  • [06] Στη SAIC η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων
  • [07] Δίωξη κατά του επίδοξου απαγωγέα 8χρονου.
  • [08] Συνάντηση Κακλαμάνη με Γκαργκάνα.
  • [09] Δεν χρειάζονται μέτρα για την οικονομία

  • [01] ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ: Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

    13/03/2003 21:38:32

    Σε συμβολική στάση εργασίας αύριο από τις 12 ως τις 12.30 το μεσημέρι καλούν τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε μία κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο.

    Η αυριανή στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μετά από απόφαση της συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν επίσης τους εργαζόμενους σε τρίωρη στάση εργασίας στις 21 Μαρτίου και σε συλλαλλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα όχι στον πόλεμο ειρήνη και δουλειά για όλους.

    Οι κινητοποιήσεις αυτές μπορούν να θεωρηθούν τα πρώτα βήματα των συνδικάτων σε ανάδειξη αντιπολεμικής δράσης μέσα στους χώρους εργασίας και σε συντονισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    [02] Γ. Παπανδρέου: Η ΕΕ να στρέψει την προσοχή της στα Βαλκάνια

    13/03/2003 20:46:47

    Την ανάγκη να στρέψει η ΕΕ και πάλι την προσοχή της στα Βαλκάνια, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συζητήσει το θέμα με τους 15 ομολόγους του την προσεχή Τρίτη, για να τεθεί τελικά την προσεχή Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ Κώστα Σημίτη στη σύνοδο κορυφής.

    "Η δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς υπενθύμισε με τραγικό τρόπο στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια", τόνισε ο κ Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι δικαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο η εμμονή της Ελλάδας σε αυτή την προτεραιότητα.

    "Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα Βαλκάνια, όπου η κατάσταση απέχει πολύ ακόμη από μια ασφαλή σταθερότητα'', είπε ο κ Παπανδρέου προσθέτοντας ότι από πλευράς ελληνικής προεδρίας η κρίση των Βαλκανίων βρίσκεται ήδη ''πολύ υψηλά στην ατζέντα όλων των συνόδων κορυφής".

    Ο Ελληνας υπουργός που βρέθηκε στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνέλευσης για το μέλλον της ΕΕ, είχε μία σε βάθος συζήτηση για όλα τα επίμαχα θεσμικά θέματα με τον πρόεδρο της Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν, ο οποίος προσπαθεί να ολοκληρώσει το προτεινόμενο κείμενο της νέας Συνθήκης μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης τον προσεχή Ιούνιο.

    [Φώτο-134490]

    [03] Σημίτης: Χωρίς λύση δεν υπάρχει ευρωπαίκή προοπτική για την Τουρκία

    13/03/2003 19:41:37

    "Το Κυπριακό είναι ανοικτό, χωρίς τη λύση του δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία", υπογραμμισε ο πρωθυπουργός σήμερα στην εισαγωγική του παρέμβαση για το Κυπριακό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναλυτικότερα, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Ανάν υπογραμμίζοντας πως ''αυτή η συγκροτημένη παρέμαβαση, που ήταν η πιο σημαντική απ' όσες έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία πολλά χρόνια, δυστυχώς δεν τελεσφόρησε. Η ευθύνη αποδίδεται στην παρελκυστική πολιτική της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία συνεπικουρούμενη από την απασχολημένη με το Ιράκ Άγκυρα προκάλεσε το αδιέξοδο''.

    Ο κ. Σημίτης παρατηρώντας, ακόμη, πως η τουρκική ηγεσία δεν έδειξε διάθεση μετακίνησης από πάγιες θέσεις της, τόνισε πως το ναυάγιο του Κυπριακού έχει συνέπειες για την Τουρκία "όπως απεδείχθη από τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπουργείων Εξωτερικων τρίτων χωρών. Η ένταξη της Κύπρου, εξάλλου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός "θα γίνει χωρίς πρόβλημα. Διότι η Ελλάδα και η Κύπρος σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν πειστικές και επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιλογών μας".

    Επισημαίνοντας, ακόμη, ότι η προοπτική της ένταξης αφήνει ανοικτή τη δυναμική λύσης του Κυπριακού ο πρωθυπουργός τόνισε πως "αν ο Ραούφ Ντενκτάς και ορισμένοι στην Άγκυρα νομίζουν ότι θα νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα της κατοχής πλανώνται. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του δικαίου και υπέρ της λύσης, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα".

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμη ότι κατά την απόψη της χώρας μας "με το Κυπριακό σε εκκρεμότητα υπάρχει πάντα σοβαρή εστία πιθανής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο" και τόνισε πως για το λόγο αυτό "το Κυπριακό είναι πρώτο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Όσο ταχύτερα αντιληφθεί η Τουρκία προς τα πού κινείται η ιστορία, τόσο το καλύτερο για την περιοχή", τόνισε ο κ. Σημίτης και συνεχάρη την κυπριακή ηγεσία για την καλή συνεργασία και τις ορθές επιλογές.

    [Φώτο-451445]

    [04] Χριστοδουλάκης: Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε δέκα τομείς

    13/03/2003 18:12:36

    Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών σε δέκα τομείς θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που προκαλεί στην οικονομία η παρατεταμένη αρνητική οικονομική συγκυρία που εκδηλώνεται με την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, την απουσία αναπτυξιακής προοπτικής σε μεγάλες οικονομίες της ΕΕ αλλά και με τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση κατά 70% σε σχέση με πέρυσι των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    ''Σε αυτή την κακή οικονομική συγκυρία στόχος είναι να αντέξει η ελληνική οικονομία και να διατηρηθεί η προοπτική της ανάπτυξης της'', τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου εκτιμήθηκε η κατάσταση.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να υπάρξει εισοδηματική στήριξη από τον προϋπολογισμό στους χαμηλοσυνταξιούχους, αν δυσκολέψουν οι συνθήκες. Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών αλλά ούτε και σε χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.

    Ειδικότερα στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

    1.Να δοθεί βάρος στη συγκράτηση των τιμών σε βασικούς τομείς όπως στα τρόφιμα, στην εστίαση και στην ψυχαγωγία που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Στόχος, είπε ο υπουργός, είναινα συγκρατηθεί ο δομικός πληθωρισμός στο 3% φέτος από 3,6% πέρυσι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά από αρμόδιες υπηρεσίες. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, είπε ότι και αυτές συμβάλλουν στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

    2. Η συγκράτηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Καμία ΔΕΚΟ, είπε ο κ. Χριστοδουλακης, δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια της πάνω από τον πληθωρισμό το 2003.

    3. Να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξει επάρκεια καυσίμων και να αποφευχθεί μέσω ελέγχων η αύξηση του φαινομένου λαθρεμπορίου στην αγορά λόγω των σημερινών υψηλών τιμών των καυσίμων.

    4. Να αποφευχθεί οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια στις μεταφορές. Ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι στον τομέα αυτό δεν δικαιολογείται καμιά αύξηση.

    5. Η εντονότερη προβολή της Ελλάδας στις διεθνείς τουριστικές αγορές ως χώρας ασφαλούς προορισμού για τους τουρίστες.

    6. Η ενίσχυση της προσπάθειας για αύξηση των εξαγωγών με τη συμβολή και των προτάσεων του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών που πρόκειται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

    7. Η αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού του 2003, ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη των εκτάκτων δαπανών που θα προκύψουν ή που έχουν ήδη προκύψει. Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στις έκτακτες αυτές δαπάνες μπορεί να περιλαμβάνεται το κόστος από την εισοδηματική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες, αν δυσκολέψει η κατάσταση.

    8. Η επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του Γ'ΚΠΣ. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, να εισρέουν στη χώρα 400 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.

    9. Η εντατικοποίηση της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων.

    10. Η εντατικοποίηση της εφαρμογής των προγραμμάτων απασχόλησης που προβλέπει το σχέδιο δράσης για την απασχόληση.

    [05] ΤΕΕ: Εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ

    13/03/2003 17:59:55

    Απο 24 Μαρτίου μέχρι και 4 Απριλίου 2003 θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, οι κάτοχοι πτυχίου Β κύκλου ΤΕΕ (ημερησίων και εσπερινών) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις ειδικές εισιτήριες εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ.

    Η υποβολή της αίτησης-μηχανογραφικού γίνεται αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στην αρμόδια επιτροπή συγκέντρωσης των μηχανογραφικών που εδρεύει σε κάθε διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις οποίες λειτουργούν ΤΕΕ (Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια ).

    Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τον ακριβή χώρο της ανωτέρω επιτροπής μπορούν να τον πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι απο τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και απο τα οικεία ΤΕΕ, απο τα οποία μπορούν να προμηθευτούν και τα σχετικά έντυπα.

    Μαζί με την αίτηση-μηχανογραφικό δελτίο προτιμήσεων πρέπει να υποβληθεί και επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου (αν πρόκειται για απόφοιτο παλαιοτέρου έτους) ή βεβαίωση του οικείου ΤΕΕ στο οποίο φοιτά απο την οποία να προκύπτει οτι είναι μαθητής τελευταίου τετραμήνου Β΄κύκλου των ΤΕΕ (αν πρόκειται για τελειόφοιτο). Ο υποψήφιος κατά την προσέλευσή του στην επιτροπή πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα.

    [06] Στη SAIC η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

    13/03/2003 16:28:35

    Μετά από πολύμηνες διαδικασίες, πήρε σήμερα τέλος το σίριαλ με το πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ανακηρύξει οριστικό ανάδοχο την κοινοπραξία SAIC, η οποία κατέθεσε τελική προσφορά 255 εκατομμύρια ευρώ.

    Η προσφορά αυτή είναι αρκετά χαμηλότερη από τα 317 εκατομμύρια ευρώ, που είχε ζητήσει κατά την πρώτη φάση των ανοιχτών παράλληλων διαπραγματεύσεων με την επιτροπή που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση, αλλά ακόμη και από την προχθεσινή προσφορά της των 278 εκατ. ευρώ.

    Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να ρίξει τις απαιτήσεις του αναδόχου κοντά στα επίπεδα που είχε προϋπολογίσει και να εξυπηρετήσει με το καλύτερο δυνατό το δημόσιο συμφέρον, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Ενδεχομένως σε αυτό να συνέβαλε και η προχθεσινή επιστολή της δεύτερης κοινοπραξίας προς την κυβέρνηση, της ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ (TRS), η οποία υποστήριζε ότι μπορεί να εκτελέσει το έργο με 264 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι εταιρίες General Dynamics, ITT Technologies, Honeywell, IBM, NOKIA, Siemens, Rafael, Elbit, ALTEC, Ομιλος Πουλιάδη και ΔΙΕΚΑΤ. Στο πλαίσιο της προσφοράς της SAIC προβλέπεται ότι το 60% (επί του συνολικού προϋπολογισμού) θα ανατεθεί στις ελληνικές εταιρίες που μετέχουν στο σχήμα, η Siemens θα αναλάβει τα δίκτυα επικοινωνίας και τους αισθητήρες, η Νokia τον απαραίτητο εξοπλισμό για το TETRA, ενώ τη συνολική ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου θα έχει η SAIC.

    [07] Δίωξη κατά του επίδοξου απαγωγέα 8χρονου.

    13/03/2003 15:59:08

    Ποινική δίωξη για αρπαγή ανηλίκου προκειμένου να ασελγήσει σε βάρος του άσκησε ο εισαγγελέας στον Ιωάννη Βέτση το μεσημέρι, αμέσως μετά την προανάκριση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Βέτσης απήγαγε προ ολίγων ημερών 8χρονο αγόρι στους Αγίους Αναργύρους με σκοπό τη σεξουαλική κακοποίησή του.

    Το αγοράκι διασώθηκε με την κινητοποίηση του πατέρα του και αστυνομικού που αντελήφθησαν άμεσα το περιστατικό και κυνήγησαν το δράστη.

    Ωστόσο μετά την ποινική δίωξη ο Βέτσης δήλωσε ότι είναι αθώος και ότι ουδέποτε επιχείρησε να απαγάγει το παιδί ή να το βιάσει.

    [08] Συνάντηση Κακλαμάνη με Γκαργκάνα.

    13/03/2003 14:57:42

    Την «Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2002-3, η οποία θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρέδωσε το πρωί στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νικόλαος Γκαργκάνας.

    Ο κ. Κακλαμάνης, συνέστησε στον κ. Γκαργκάνα, εγρήγορση σχετικά με τον ενδεχόμενο πόλεμο εναντίον του Ιράκ, «που απασχολεί όλη την Ευρώπη, όχι μόνον για λόγους που αφορούν στην Οικονομία, αλλά και για λόγους που αφορούν στην ίδια την πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - πορεία για την οποία σχολίασε λέγοντας πως «φοβάται ότι οι ΗΠΑ δεν την επιθυμούν και τόσο πολύ, αν κρίνει κανείς πως αδιαφορούν για την υπονόμευση, ουσιαστικά, που συντελείται με αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, που μόνες τους, ερήμην της διεθνούς κοινότητας και νομιμότητας αποφασίζουν.

    Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να απαισιοδοξούμε, γιατί η Οικονομίας μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναπτυξιακή πορεία (?) Τα στοιχεία πρέπει να προκαλούν αισιοδοξία, γιατί έχει μεγάλη σημασία η ψυχολογία που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη από προσλαμβάνουσες παραστάσεις, που, άλλοτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλοτε σε «κλίμα που καλλιεργείται από την ανευθυνότητα ορισμένων μέσων ενημέρωσης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε την πολιτική ηγεσία και τους κοινωνικούς εταίρους, «να συγκλίνουν στην προσπάθεια, ώστε η παραγωγική δραστηριότητα να μην υποχωρήσει, αλλά να αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά προγράμματα και ν αυξηθεί η παραγωγικότητα, ώστε να μην υπάρξει και ουσιαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και να συνεχίσει η Οικονομία μας να είναι σε μια πορεία ανάπτυξης και όχι υποχώρησης μπροστά στο ενδεχόμενο του πολέμου.

    [Φώτο-560117]

    [09] Δεν χρειάζονται μέτρα για την οικονομία

    13/03/2003 14:39:17

    Δεν ανακοινώθηκαν μέτρα για την οικονομία κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με επίκεντρο την οικονομία. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ''δεν θα παρασυρθούμε απ'όσους θέλουν να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα κρίσεως και φοβίας και εκτάκτων μέτρων στην οικονομία''.

    ''Ανάπτυξη με σταθερότητα είναι η επιλογή μας'', υπογράμμισε ο κ. Σημίτης, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί το μέτρο της πραγματικής κατάστασης και να αποκρούσουμε την καταστροφολογία''.

    [Φώτο-560130]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 March 2003 - 21:30:17 UTC