Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει αύριο η δίκη για τη 17Ν
  • [02] Γ.Παπανδρέου:Ο Σαντάμ πρέπει να συμμορφωθεί τάχιστα
  • [03] Καραμανλής:''Να χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση της τρομοκρατίας"
  • [04] Ολοκλήρωση ανέλκυσης τμημάτων ελικοπτέρου ΕΚΑΒ
  • [05] Μνημόνιο συνεργασίας με Αυστραλία για εθελοντισμό
  • [06] Δημοσκόπηση στο "ΕΘΝΟΣ" για τα φερόμενα ως μέλη της 17Ν
  • [07] Συνέντευξη Γιωτόπουλου-Κουφοντίνα στην Ελευθεροτυπία
  • [08] Αγιοστρατίτης:''Αθλια η προανακριτική διαδικασία για 17Ν''.
  • [09] Δεν πείθονται οι ΗΠΑ απο τις ενέργειες της Βαγδάτης

  • [01] Αρχίζει αύριο η δίκη για τη 17Ν

    02/03/2003 11:36:47

    Κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τις έντονες δημοσιογραφικές διαμαρτυρίες για τον τρόπο της δημοσιογραφικής κάλυψης ξεκινά αύριο το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η πολύκροτη δίκη των 19 κατηγορουμένων ως μελών της ''17 Νοέμβρη''.

    Εκτός απο τους 8 δικαστές, στη δίκη θα συμμετάσχουν περισσότεροι απο 70 δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης τουλάχιστον 100 και ως μάρτυρες κατηγορητηρίου 350.

    Επίσης θα καταθέσουν 45 ξένοι μάρτυρες μεταξύ των οποίων 29 Αμερικανοί, 7 Τούρκοι και 2 Γερμανοί, ενώ για 2 από τους μάρτυρες μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία τους.

    Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 19 ξεπερνούν τις 2000 και αφορούν μεταξύ άλλων 88 τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης 17Ν. Το μέγεθος της δικογραφίας ανέρχεται σε 50.000 σελίδες.

    Για την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης και τη χρησιμοποίηση κασσετοφώνων απο τους 120 δημοσιογράφους, που θα παρίστανται στην αίθουσα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι αυτό θα αποφασιστεί απο το ίδιο το δικαστήριο.

    Αύριο το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, θα επισκεφθεί το χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, όπου θα διεξαχθεί η δίκη, ώστε να εξετασθούν επί τόπου οι συνθήκες δημοσιογραφικής κάλυψης.

    [Φώτο-552879]

    [02] Γ.Παπανδρέου:Ο Σαντάμ πρέπει να συμμορφωθεί τάχιστα

    02/03/2003 11:17:15

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής τόνισε οτι για να αποτραπεί ο πόλεμος πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως και τάχιστα ο ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να απομακρυνθεί ο Σαντάμ Χουσείν απο τη χώρα του την οποία τα Εμιράτα υπέβαλαν στη Σύνοδο χωρίς ομως τελικώς να εγκριθεί απο τους υπολοιπους Αραβες ηγέτες. Απο την πλευρά του ο Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα επανέλαβε την σημασία που αποδίδει ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι αραβικές χώρες στην στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαική Ενωση,χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαικής Προεδρίας και του κ.Παπανδρέου ενώ τόνισε ότι με τον κ.Παπανδρέου και την Ελλάδα συνδέουν τους Αραβές δεσμοί φιλίας και συνεργασίας ενώ εγκωμίασε τις πρωτοβουλίες του Ελληνα Υπουργού για αναζωογόνηση του Ευρωαραβικού διαλόγου.

    [Φώτο-554956]

    [03] Καραμανλής:''Να χυθεί άπλετο φώς στην υπόθεση της τρομοκρατίας"

    02/03/2003 10:24:05

    Να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του φαινομένου της τρομοκρατίας στη χώρα μας ζήτησε ο Κώστας Καραμανλής με δηλώσεις του ενόψει της αυριανής ιστορικής δίκης για τη ''17 Νοέμβρη''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε οτι 28 χρόνια μετά το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα, ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλήθειας. Χρέος όλων ανέφερε ο κλ Καρααμναλής είναι να αφήσουμε την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη ανεπηρέαστη να ολοκληρώσει την αποστολή της και σημείωσε οτι η ΝΔ για μια ακόμη φορά δηλώνει την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη και την αμέριστη στήριξή της στους λειτουργούς της.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως είναι συνείδηση στους πολίτες η καθολική και απόλυτη ηθική απαξίωση της τρομοκρατίας και η απογύμνωσή της απο κάθε ιδεολογικό πρόσχημα καθώς όπως σημείωσε οι τρομοκράτες με την άρνησή τους να δεχθούν ως υπέρτατη αξία το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής είναι εξ ορισμού εχθροί της κοινωνίας και φυσικά εχθροί της δημοκρατίας.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε οτι η ΝΔ αισθάνεται δικαιωμένη αφού διαχρονικά με υπευθυνότητα και με συνέπεια, όπως είπε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ανένδοτου αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Είμαστε η παράταξη, είπε τέλος ο κ. Καραμανλής, που την κρίσιμη ώρα εξασφαλίσαμε στην πολιτεία το νέο θεσμικό πλαίσιο που επέτρεψε στις διωκτικές αρχές να φτάσουν σε επιτυχή αποτελέσματα.

    [Φώτο-550026]

    [04] Ολοκλήρωση ανέλκυσης τμημάτων ελικοπτέρου ΕΚΑΒ

    02/03/2003 10:18:06

    Στις 11 χθες βράδυ ανελκύσθηκαν απο το ωκεανογραφικό πλοίο ''Αιγαίο'' τα τελευταία τμήματα (ουραίο και λοιπά) του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε στις 11 Φεβρουαρίου στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ικαρίας.

    Κατόπιν αυτού και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, αποδεσμεύτηκαν το προσωπικό και τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν στις έρευνες.

    Σημειώνεται οτι από την πρώτη στιγμή που έλαβε χώρα το ατύχημα, κινητοποιήθηκαν απο το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ/ΕΚΣΕΔ) και συμμετείχαν καθ΄όλη τη διάρκεια των πολυήμερων ερευνών, τα ναυαγοσωστικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος 519 και 520, τα περιπολικά σκάφη ΛΣ 125,139, 304 και 373, το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του ΛΣ τύπου ABEKING 010 και ομάδα 16 ανδρών της Μονάδος Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

    [Φώτο-554779]

    [05] Μνημόνιο συνεργασίας με Αυστραλία για εθελοντισμό

    02/03/2003 10:17:52

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, και ο φιλέλληνας πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Μάϊκ Ραν, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της πολιτείας Νότιας Αυστραλίας για τον εθελοντισμό.

    Η υπογραφή ήταν η επιτυχημένη ολοκλήρωση της εργώδους προσπάθειας των δύο ανδρών να στρατολογήσουν εθελοντές - ομογενείς και μη - από τη Νότια Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Η συμφωνία υπεγράφη το Σάββατο στην Αδελαΐδα, πρωτεύουσα της Νότιας Αυστραλίας, παρουσία πολλών κυβερνητικών στελεχών και αντιπροσώπων της ομογένειας και χιλιάδες κόσμου που απολάμβανε το ελληνικό γιορταστικό διήμερο «Γλέντι.

    «Η Ελλάδα και η Αυστραλία απέκτησαν μία ισχυρή, μόνιμη σχέση. Τα δε πολιτισμικά οφέλη από την έντονη παρουσία του Ελληνισμού στη Νότια Αυστραλία υπογραμμίζονται κάθε χρόνο από το Φεστιβάλ «Γλέντι. Εργαστήκαμε σκληρά με τον κ. Δόλλη τους τελευταίους δώδεκα μήνες για την προετοιμασία του Μνημονίου και είμαι υπερήφανος για την επιτυχημένη ολοκλήρωση των προσπαθειών μας. Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας της Νότιας Αυστραλίας με τη ΓΓΑΕ για τον εθελοντισμό θα διευρύνει περαιτέρω τις σημαντικές πολιτιστικές, εμπορικές και τουριστικές ανταλλαγές της Πολιτείας μας με την Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Ραν μετά την υπογραφή.

    «Χιλιάδες Αυστραλοί εθελοντές προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και συνετέλεσαν στην επιτυχημένη οργάνωση ολυμπιακών ποδοσφαιρικών αγώνων στην Αδελαίδα. Τώρα, μπορούμε να βοηθήσουμε για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Το Μνημόνιο θα διευκολύνει τους εθελοντές από τη Νότια Αυστραλία, που θέλουν να μοιραστούν τη μαγεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύω, ότι η μεγάλη ελληνική παροικία της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και η ευρύτερη κοινωνία μας, θα συνεισφέρει μεγάλο αριθμό εθελοντών για τους ιστορικούς Αγώνες της Αθήνας κατέληξε ο κ. Ραν.

    Τη σημασία του Μνημονίου εξήρε και ο κ. Δόλλης.

    «Πρόκειται για πράξη ουσίας, όχι συμβολισμού δήλωσε. «Με τον αγαπητό μου πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας δουλέψαμε συστηματικά τον περασμένο χρόνο και διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο συμφωνίας, η χρησιμότητα της οποίας εκτείνεται πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως γνωρίζετε ο κ. Ραν είναι υπουργός Εθελοντισμού, δηλαδή είναι ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός για τη συντήρηση και ενίσχυση του εθελοντισμού στην πολιτεία του. Οι ευρύτατες γνώσεις του για τον εθελοντισμό είναι ένα κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει στην Ελλάδα για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Θεωρώ το Μνημόνιο σημαντικό βήμα για τη μονιμοποίηση της συνεργασίας της Νότιας Αυστραλίας με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και την Ελλάδα γενικότερα προσέθεσε ο κ. Δόλλης.

    [06] Δημοσκόπηση στο "ΕΘΝΟΣ" για τα φερόμενα ως μέλη της 17Ν

    02/03/2003 09:55:34

    Τέσσερις στους δέκα πολίτες πιστεύουν οτι οι φερόμενοι ως μέλη της 17Ν είναι εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της METRON Αnalysis στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

    Τρεις στους δέκα πιστεύουν οτι είναι τρομοκράτες, ενώ το 11,1% πιστεύει οτι είναι κοινωνικοί επαναστάτες. Ενδιαφέρον έχει οτι το ποσοστό αυτό διαφέρει ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο των ερωτηθέντων.

    Το 6,8% των αποφοίτων του δημοτικού πιστεύουν οτι είναι κοινωνικοί επαναστάτες, το ποσοστό ανεβαίνει στο 15,5% στους απόφοιτους γυμνασίου και λυκείου και μειώνεται στο 8,2% στους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Επίσης το 61,3% δηλώνει οτι τον ενδιαφέρει αρκετά εως πολύ η επικείμενη δίκη, το 17,3% λίγο και το 19,7% καθόλου.

    [07] Συνέντευξη Γιωτόπουλου-Κουφοντίνα στην Ελευθεροτυπία

    02/03/2003 09:45:50

    Στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που το κατηγορητήριο τον φέρει ως ηγέτη της ''17 Νοέμβρη'' το αρνείται κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας οτι ο χώρος της άκρας αριστεράς ήταν αντιηγετικός και είχε αλλεργία με κάθε είδους ηγεσίες και με αρχηγούς.

    Ο κ. Γιωτόπουλος αναφέρει οτι τον παρακολουθούσαν έξι μήνες τουλάχιστον πριν τη σύλληψή του και επισημαίνει οτι κανένα αποτύπωμά του δεν έχει βρεθεί σε σταθερό σημείο σε γιάφκα.

    Στην ίδια εφημερίδα ο φερόμενος ως ''Λουκάς'' της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας, χαρακτηρίζει τη δράση της οργάνωσης πολιτική, τα μέλη της λαϊκούς αγωνιστές και παρομοιάζει τη δίκη με εκείνη των αγωνιστών του '21, των κομμουνιστών μετά τον εμφύλιο και των αγωνιστών κατά της χούντας.

    [Φώτο-474956]

    [08] Αγιοστρατίτης:''Αθλια η προανακριτική διαδικασία για 17Ν''.

    02/03/2003 09:45:37

    Ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που θα παραστεί στη δίκη ως συνήγορος πολιτικής αγωγής εκπροσωπόντας τη χήρα του Αλέξανδρου Αθανασιάδη και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δηλώνει οτι δεν αναμένει συνταρακτικές αποκαλύψεις ή αιφνιδιαστικές ανατροπές.

    Θεωρεί δε οτι εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες εκείνοι που υστηρίζουν οτι οι καταδίκες είναι προαποφασισμένες, εκτός και εάν -όπως σημειώνει- οι πολλές αυθόρμητες και λεπτομερείς ομολογίες των κατηγορουμένων σηματοδοτούν τις καταδικαστικές προβλέψεις τους. Αντίθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφων Ξηρών, Γιώργος Αγιοστρατίτης, δηλώνει στην ίδια εφημερίδα οτι οι απολογίες των κατηγορουμένων ελήφθησαν με τη χρήση μεθόδων πρωτόγνωρων για τα δικαστικά χρονικά και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πειστεί οτι η δίκη είναι στημένη με προειλημμένες αποφάσεις.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης χαρακτηρίζει άθλια και στίγμα για τον πολιτισμό μας την προανακριτική διαδικασία που ακολουθήθηκε, τονίζοντας οτι όλα όσα συνέβησαν απο την ημέρα της έκρηξης της βόμβας στα χέρια του Ξηρού μέχρι την παρέμβαση του εφέτη ανακριτή αποτελουσαν κατάφορη παραβίασης της νομιμότητας χάριν διαφόρων σκοπιμοτήτων.

    [Φώτο-509899]

    [Φώτο-509899]

    [09] Δεν πείθονται οι ΗΠΑ απο τις ενέργειες της Βαγδάτης

    02/03/2003 09:45:20

    ''''Ως μέρος ενός παιχνιδιού'' του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει μια στρατιωτική επίθεση'', χαρακτηρίζουν Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ισπανία την απόφαση της Βαγδάτης να προχωρήσει χθές στην καταστροφή 4 πυραύλων ''Αλ Σαμούντ'', παρουσία των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

    ''Οι επιθεωρητές αναμένουν ότι μεγαλύτερος αριθμός των πυραύλων που φθάνουν τους 100 θα καταστραφεί σήμερα'' δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, Επαλήθευσης και Επιθεώρησης του ΟΗΕ, Δημήτρης Περρίκος, προσθέτοντας ότι χθές καταστράφηκαν επίσης σιλό πυραύλων σε τοποθεσία νότια της Βαγδάτης.

    Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για μία πιθανή επίθεση στο Ιράκ, μετά τη χθεσινή άρνηση της τουρκικής βουλής, να επιτρέψει την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στο τουρκικό έδαφος.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί στην τουρκική βουλή μία νέα πρόταση προς ψήφιση, ωστόσο το θέμα θα εξεταστεί σήμερα στη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος υπο τον Ταγίπ Ερντογάν.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα οτι μία εναλλακτική λύση είναι να μεταφερθούν στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ, αφού πρώτα τις περιοχές αυτές ελέγξουν πρώτα Αμερικανοί στρατιώτες.

    Ο Κούρδος ηγέτης Μασούντ Μπαρζανί πρειδοποίησε σήμερα με εξέγερση των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ στην περίπτωση που ο τουρκικός στρατός εισβάλει στην περιοχή στο πλαίσιο μίας επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα ''Σάντει Τέλεγκραφ'' αναφέρει σήμερα οτι ΗΠΑ και Βρετανία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν πόλεμο κατά του Ιράκ αμέσως μετά τη ψηφοφορία μία δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και όποιο και αν είναι το απότελεσμα.

    Η εφημερίδα Σάντει Εξπρές προσθέτει οτι η εντολή για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ θα δοθεί σε δύο εβδομάδες.

    [Φώτο-398821]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 March 2003 - 12:30:15 UTC