Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ
  • [02] Ντενκτάς: Ζητεί νέο σχέδιο
  • [03] Ανάν: Η διαδικασία έχει φθάσει στο τέλος
  • [04] Τράπεζες - Μετοχές - Αποδόσεις.
  • [05] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
  • [06] Σπάρτη: Εκρηξη σε εργοστάσιο: Δύο τραυματίες
  • [07] Επίσκεψη Ν. Μαργαρίτη στον Κορυδαλλό

  • [01] Παπανδρέου: Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ

    28/02/2003 20:40:56

    Μήνυμα αισιοδοξίας γιά ένα ''παράθυρο ευκαιρίας'' που παραμένει ακόμα ανοικτό γιά το Ιράκ, θέλησε να μεταφέρει μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με την ευκαιρία έκτακτης συνέντευξης τύπου που εδόθη το μεσημέρι, στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι ως Προεδρία της ΕΕ ζήτησε και έγινε αποδεκτό το αίτημα για συνάντηση Κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους και την Ευρωπαϊκή Ενωση, με θέμα την Διεθνή Ασφάλεια.

    Προερχόμενος από τις ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου σταμάτησε γιά λίγες ώρες το μεσημέρι στο Παρίσι, γιά να συναντηθεί με το γάλλο ομόλογο του κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Ο έλληνας υπουργός αναγνώρισε ότι στις συζητήσεις που είχε τόσο με τον κ. Πάουελ, όσο και με την κ. Ράις, διαπίστωσε την ατμόσφαιρα προετοιμασίας που κυριαρχεί γιά μία πιθανή επίθεση στο Ιράκ. Υπογράμμισε, όμως, ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ο κ. Πάουελ είπε ότι ''ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος''.

    [Φώτο-554631]

    [02] Ντενκτάς: Ζητεί νέο σχέδιο

    28/02/2003 20:17:09

    Ενα νέο σχέδιο για την επανένωση της Κύπρου ζήτησε σήμερα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN-Turk, κρίνοντας ότι αυτό που παρουσιάστηκε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν απέτυχε.

    ''Αυτό που επιθυμούμε (...) είναι οι γενικές γραμμές μιας φόρμουλας στο πλαίσιο των νέων παραμέτρων'', δήλωσε ο Ντενκτάς.

    Στην ερώτηση, αν κρίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο που υποβλήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ο Ντενκτάς απάντησε: ''Πιστεύω πως ναι''.

    [Φώτο-194293]

    [03] Ανάν: Η διαδικασία έχει φθάσει στο τέλος

    28/02/2003 19:22:04

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν κάλεσε για μια ακόμα φορά τις δύο πλευρές στην Κύπρο να αδράξουν την ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού, τονίζοντας ότι η διαδικασία έχει φθάσει στο τέρμα του χρόνου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο Κόφι Αναν είπε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να δώσουν την απάντηση τους στις 10 Μαρτίου στη Χάγη κατά πόσον αποδέχονται ή όχι τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου.

    Επεσήμανε ότι καμιά πλευρά δεν έχει την ευχέρεια να μετατοπίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων και ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι είτε ''ναι'' είτε ''όχι''.

    Είπε επίσης εάν το ένα ή το άλλο μέρος πει όχι, χωρίς αμφιβολία θα έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι σύντομα θα επανέλθει μια τέτοια ευκαιρία.

    Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν αντιληφθεί ότι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι το κλειδί για επανένωση της Κύπρου.

    Τόνισε, τέλος, ότι η επανένωση της Κύπρου και ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, και Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τις σχέσεις στην περιοχή γενικότερα.

    [Φώτο-554497]

    [04] Τράπεζες - Μετοχές - Αποδόσεις.

    28/02/2003 18:23:58

    Μεγάλες είναι οι απώλειες των μετοχών των πέντε μεγάλων τραπεζικών ομίλων στη διάρκεια της τελευταίας διετίας προκαλώντας μεγάλες ζημιές στους επενδυτές που επέλεξαν να τοποθετηθούν στα ''βαριά'' αυτά χαρτιά ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν ικανοποιητική πορεία.

    Σύμφωνα με στοχεία από το τμήμα αναλύσεων της BETA Χρηματιστηριακή, τις μεγαλύτερες απώλειες, από τις αρχές του 2001 μέχρι την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας που χάνει το 73,93% της αξίας της. Ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας που υποχωρεί κατα 70,89%, η μετοχή της Alpha Bank (-68,64%), της Τράπεζας Πειραιώς (-68,12%) και της EFG Eurobank Ergasias (-50,64%).

    Παρά τα άσχημα αποτελέσματα οι τραπεζίτες αισιοδοξούν και δηλώνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν και έρχονται καλύτερες ημέρες. Η αισιοδοξία τους στηρίζεται κυρίως στην βελτίωση της οργανικής τους κερδοφορίας λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που παρουσιάσει ο ευρύτερος τομέας της λιανικής τραπεζικής (ιδιώτες πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες).

    Επίσης στηρίζουν πολλά στα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον τομέα του περιορισμού του λειτουργικού τους κόστους, αν και οι προσπάθειες στον τομέα αυτό πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα.

    [05] Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    28/02/2003 18:07:24

    Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών. Όλοι τους αντιδρούν -όπως τονίστηκε σε ομιλίες εκπροσώπων τους- στη συνεχή και εντεινόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

    Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

    Με τις κινητοποιήσεις τους -όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ συνδικαλιστές του χώρου και εκπρόσωποι 15μελών συμβουλίων των μαθητών- επισφραγίζεται η ετοιμότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι σε κάθε παραπέρα ευτελισμό της εκπαίδευσης η μάχη θα δοθεί στους δρόμους και όχι στις μαθητικές αίθουσες. ''Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Κοινό στοιχείο που μας ενώνει είναι η ριζική αντίθεσή μας στην ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική της ''αγοράς'' που προωθείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολιτική που υπονομεύει το μέλλον της κοινωνίας που οραματιζόμαστε, πολιτική που, ωστόσο, δεν μπορεί να υπονομεύσει τη βούλησή μας να ακυρώσουμε αυτή την ίδια'', αναφέρουν σε ψήφισμα τους εκπαιδευτικοί και μαθητές.

    Οι διαδηλωτές απαίτησαν, με τα συνθήματά τους, ενιαία 12χρονη υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, και ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο.

    Εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών σε ομιλίες τους έκαναν λόγο για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης την οποία θεωρούν μέρος της γενικότερης επίθεσης ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα των αγαθών και των υπηρεσιών που οφείλει να παρέχει το κράτος στον πολίτη.

    ''Καταδικάζουμε - τονίζεται στο ψήφισμα - την πρακτική της περικοπής των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση, που εμποδίζει την πρόσβαση σε αυτή, οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, και οδηγεί τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ένα καταστροφικό μεταξύ τους ανταγωνισμό για προσέλκυση πελατών και εκφράζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την αντίθεσή μας προς συγκεκριμένες κεντρικές κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπηρετούν ουσιαστικά την παραπάνω στρατηγική και στην εκπαίδευση''.

    Οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα στην οδό Βασ. Σοφίας, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν την εξέλιξη της πορείας για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων.

    [Φώτο-554491]

    [06] Σπάρτη: Εκρηξη σε εργοστάσιο: Δύο τραυματίες

    28/02/2003 18:02:25

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το απόγευμα σε ατμολέβητα εργοστασίου χυμοποίησης πορτοκαλιών με την επωνυμία ''Σπάρτη Ελλάς ΑΕ'', στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου. Δεν προκλήθηκε πυρκαγιά, αλλά από την έκρηξη τραυματίστηκαν βαριά δύο εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σπάρτης. Επίσης προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο εργοστάσιο και σε σταθμευμένα οχήματα.

    Επιτόπου έχουν σπεύσει οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού και άλλων εργαζομένων.

    [07] Επίσκεψη Ν. Μαργαρίτη στον Κορυδαλλό

    28/02/2003 15:59:58

    Ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, όπου τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2003 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα δικάσει τα φερόμενα ως μέλη της ''17 Νοέμβρη'' μαζί με τον προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Χαρ. Παπαδάκη και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό, επισκέφθηκαν για δύο ώρες περίπου την αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η δίκη για την τρομοκρατία.

    Παραβρέθηκε κατά την επίσκεψη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Τύπου Δημ. Σπηλιωπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαργαρίτης και ο Παπαδάκης φέρονται ικανοποιημένοι απο τη διαμόρφωση της δικαστικής αίθουσας.

    Ο Παξινός επανέλαβε την αντίθεσή του για τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινή αίθουσα δικηγόρων-Τύπου, που βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο απο τη δικαστική αίθουσα. Ακόμα ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισήμανε ότι στην αίθουσα Τύπου-δικηγόρων πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προς εξυπηρέτηση τόσο των δικηγόρων όσο και των δημοσιογράφων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 28 February 2003 - 21:30:14 UTC