Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα
  • [02] Στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κύπρου
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 3χρονο στον Αλιάκμονα

  • [01] Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα

    24/02/2003 12:39:55

    Ξεπερνούν τους 240 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Συγκεκριμένα μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 242 νεκροί και περισσότεροι από 1000 τραυματίες από τα ερείπια τουλάχιστον 1000 κτιρίων που κατέρρευσαν εξαιτίας της δόνησης.

    ''Ηταν τρομακτικό. Ο σεισμός έγινε την ώρα που πήγαινα στο γραφείο με τη μοτοσυκλέτα. Ποτέ δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο'', δήλωσε ένα στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, στην επαρχία Μπατσου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Ρόιτερ.

    Η δόνηση είχε μέγεθος 6,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έπληξε κυρίως την επαρχία Μπατσού, στα σύνορα της Κίνας με την κεντρική Ασία.

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην αραιοκατοικημένη περιοχή Ζιασί, αλλά τα περισσότερα θύματα αναφέρονται στα χωριά που βρίσκονται στην περιφέρεια του Μπατσου.

    [Φώτο-430283]

    [02] Στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κύπρου

    24/02/2003 12:29:39

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που έχει από το πρωί στην Αθήνα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συζήτησαν την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα λόγω και της έλευσης του γγ του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απο την Αγκυρα όπου βρίσκεται, εξέφρασε την αισιοδοξία του όσον αφορά τις πιθανότητες επίτευξης της συμφωνίας για το Κυπριακό ως τις 28 Φεβρουαρίου. Ο κ.Ανάν θα μεταβεί αύριο στην Αθήνα και την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Λευκωσία.

    Στην ΑΘήνα αναμένεται σήμερα από τη Λευκωσία και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, ο οποίος δήλωσε ότι είχε θετικές και παραγωγικές συναντήσεις τόσο με την Κυπριακή πλευρά όσο και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Στο μεταξύ εφημερίδες της Κύπρου, δημοσιεύουν σήμερα στοιχεία απο το νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν που όπως αναφέρουν, περιλαμβάνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

    1. Στο χάρτη για το εδαφικό, εξαιρείται η Καρπασία και περιλαμβάνονται άλλες περιοχές, όπως τα χωριά Πραστειό, Λιμνίτης και Καραβοστάσι, στην περιοχή Μόρφου και Γαϊδουράς (Νέα Σπάρτη) κοντά στην Αμμόχωστο.

    2. Με τις νέες ρυθμίσεις στο εδαφικό επιστρέφουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση άλλοι 2.700 πρόσφυγες.

    3. Η Καρπασία θα έχει ειδικό καθεστώς με βάση τις ρυθμίσεις της Τρίτης Βιέννης, που προνοούν επιστροφή 20.000 προσφύγων υπό συνθήκες ασφάλειας.

    4. Ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν θα είναι 45.000-50.000

    5. Η επιστροφή προσφύγων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα αρχίσει ύσετερα από έξι χρόνια. Ηλικιωμένα άτομα πέραν των 65 ετών θα μπορούν να επιστρέψουν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή της συμφωνίας. Οι περιουσίες που θα μπορούν να κατέχουν Ελληνοκύπριοι στο τουρκοκυπριακό συστατικό μέρος θα είναι το 20% της συνολικής έκτασης.

    6. Οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση δεν θα ψηφίσουν για τη Γερουσία. Θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για τις τοπικές αρχές.

    7. Το νέο Κυπριακό κράτος θα ονομάζεται «United Cyprus Republic-Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στο έγγραφο γίνεται σαφής αναφορά σε ομοσπονδιακό σύστημα.

    8. Γίνεται αναφορά σε «συνιστώντα και όχι «συστατικά κράτη. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα εκπροσωπεί σε μόνιμη βάση την Κύπρο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    9. Οι πολίτες των δύο κρατιδίων θα έχουν το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    10. Το τουρκικό και το ελληνικό απόσπασμα θα αποτελείται από 6.000 άνδρες έκαστο. Η συμφωνία για την ασφάλεια θα επανεξετασθεί το 2010.

    [Φώτο-552071]

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 3χρονο στον Αλιάκμονα

    24/02/2003 11:35:13

    Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρών της ΕΜΑΚ, άκαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για την ανεύρεση του 3χρονου Αθανασίου Σένια, ο οποίος χάθηκε στα παγωμένα νερά του ποταμού Αλιάκμονα κατα τη μοιραία πτώση του λεωφορείου ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα 14 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Από το πρωί στις έρευνες συμμετέχουν 3 ερπυστριοφόρα οχήματα, φουσκωτές βάρκες, ένα πλωτό του λιμενικού σώματος και ένα πλοίο της πυροσβεστικής καθώς και ένα αεροπλάνο της αερολέσχης.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Μουρβάκη, οι έρευνες ξεκίνησαν σήμερα από τις εκβολές στο δέλτα του ποταμού και τα σωστικά συνεργεία προχωράνε προς τη γέφυρα.

    Από χθες έχει σταματήσει και η ροή του νερού καθώς κλείσανε οι στρόφιγγες στο φράγμα της ΔΕΗ στη Σφηκιά Ημαθίας, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα συνεργεία διάσωσης στο έργο τους.

    Πάντως ο κ. Μουρβάκης εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα το παιδί έχει παρασυρθεί από τα νερά στο Θερμαϊκό κόλπο και η ανεύρεση του είναι πολύ δύσκολη.

    Στο μεταξύ σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου ''Ιπποκράτειο'' η 35χρονη δασκάλα Ευδοξία Μανικατζή, ενώ σε κάπως καλύτερη κατάσταση στη ΜΕΘ νοσηλεύεται και ο 31χρονος Φρέντι Τσαβάι, από την Αλβανία.

    [Φώτο-551917]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 February 2003 - 12:30:21 UTC