Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις σε εισαγγελέα για εκβιασμούς
  • [02] 17Ν:Μάρτυρας σε πρόγραμμα προστασίας
  • [03] Χριστοδουλάκης για τα επιτόκια.
  • [04] Περιοδεία Καραμανλή σε Πελοπόννησο
  • [05] Τροπολογία για ακίνητα που διεκδικεί το δημόσιο.
  • [06] Νέα επιδείνωση του καιρού απο το βράδυ της Κυριακής
  • [07] Ένοπλη ληστεία στην Alpha Bank στη Θεσ/κη

  • [01] Καταθέσεις σε εισαγγελέα για εκβιασμούς

    14/02/2003 14:21:24

    Κατάθεση απο τον πρώην διοικητη της Εθνικής Τράπεζας κ. Δημήτρη Γερμίδη έλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ.Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών.

    Ο κ. Γερμίδης που είναι μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Βρανόπουλου ήταν διοικητής στην Εθνική πριν αναλάβει καθήκοντα διοικητή ο δολοφονηθείς απο την "17 Ν."

    Νωρίτερα ο εισαγγελέας εξέτασε την δημοσιογράφο κυρία Ελένη Ζαμαρία που εργαζόταν στις επιχειρήσεις του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου και ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Μιχάλη Βρανόπουλου.

    [02] 17Ν:Μάρτυρας σε πρόγραμμα προστασίας

    14/02/2003 14:10:20

    Σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση της τρομοκρατίας φέρεται να προσκομίζει μία γυναίκα που καταθέτει απο το πρωί ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου.

    Η μάρτυρας, που σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, φέρεται να διαθέτει στοιχεία για ασύλληπτο μέλος της ''17 Νοέμβρη'', που υπηρετούσε στην ΕΛΑΣ, που πλέον βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Η μάρτυρας, όπως λέγεται, είχε στενή φιλική σχέση με την γυναίκα που, όπως καταθέτει στον ανακριτή, συνδεόταν με τον Μιχάλη Βρανόπουλο, αργότερα με τον Κωστή Περατικό, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμό με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που παραθέτει η μάρτυρας, δεν αποκλείεται οι αρχές να προβούν σε νέες συλλήψεις.

    [03] Χριστοδουλάκης για τα επιτόκια.

    14/02/2003 13:49:18

    Μεμονωμένη πολιτική χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τη προχθεσινή αύξηση επιτοκίων από την Alpha Bank.

    Ο υπουργός μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την παρατηρούμενη διεθνή μείωση και αποκλιμάκωση των επιτοκίων που γίνεται σε μια προσπάθεια για να τονωθούν οι οικονομίες και να βγουν όσο γίνεται πιο ανώδυνα από το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας και ύφεσης.

    Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το αν για την αντίδραση των τραπεζών ευθύνονται τα λαϊκά ομόλογα που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ότι "δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Αυτά είναι αθλιότητες".

    Ο κ.Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν διατάσσεται από τις κυβερνητικές επιλογές και ότι έχει προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της χώρας.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να επιτελέσει το ρόλο του αυτό πρέπει να επιζητά όλο και περισσότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του την διαμόρφωση νέων ελκυστικών προϊόντων (επενδυτικών, αποταμιευτικών) ώστε να γίνεται πυροδότης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αλλά και η διεθνής κατάσταση ενόψει της ογκούμενης αβεβαιότητας και του ενδεχόμενου πολεμικής αναμέτρησης στο Ιράκ.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία ώστε να αμυνθεί μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και κρίσης που μπορεί να προέλθει από την ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

    Ο κ.Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην πορεία του πληθωρισμού ο οποίος σημείωσε πτώση τον Ιανουάριο.

    Οπως είπε, η εξέλιξη αυτή θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν αυτό το μήνα, και λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου.

    [04] Περιοδεία Καραμανλή σε Πελοπόννησο

    14/02/2003 12:59:46

    Για τα προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, ύστερα απο τις απανωτές καθιζήσεις των τελευταίων ημερών, ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής,ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές στον κόμβο της Στέρνας και στην Τσακώνα.

    Ο κ.Καραμανλής,συνοδευόμενος απο τους βουλευτές των νομών Κορινθίας,Αργολίδας,Αρκαδίας και Μεσσηνίας,διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη σοβαρότητα και την έκταση των προβλημάτων απο την καταβύθιση μεγάλων τμημάτων της εθνικής οδού.

    Πρώτος σταθμός ήταν ο κόμβος της Στέρνας,όπου ο δρόμος έχει σχιστεί σαν χαρτί και τα ρήγματα έχουν δεκάδες μέτρα βάθος.Σύμφωνα με την ενημέρωση που του έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελλάδος Δημήτρης Παπαγιαννίδης,το πρόβλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1998 και παρά το γεγονός ότι έγινε μελέτη,δημοπρατήθηκε το έργο και εγκαταστάθηκε εργολάβος,εν τούτοις δεν εκταμιεύτηκαν οι αναγκαίοι πόροι,με αποτέλεσμα να αποζημιωθεί ο εργολάβος και αντί για την ανακατασκευή του δρόμου να ληφθούν ημίμετρα.

    Τούτο,σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννίδη, έχει ως αποτέλεσμα την κατολίσθηση σημαντικού τμήματος.Πλέον θα χρειαστούν,μετά τις μελέτες που θα γίνουν,δύο με τρία χρόνια για την αποκατάσταση του προβλήματος και επαναχάραξη κατά πάσα πιθανότητα της Εθνικής οδού σε αυτό το σημείο.

    Στην Τσακώνα,όπως είπε ο κ. Παπαγιαννίδης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,οι εδαφοστατικές μελέτες είτε δεν έγιναν είτε ήταν ελλειπείς και γι' αυτό υπάρχει σοβαρότερο και οξύτερο πρόβλημα,αφού αφενός η παράκαμψη είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Στέρνας και αφετέρου το κόστος για την αποκατάσταση υπερπολλαπλάσιο.Ο δρόμος δεν έπρεπε να είχε παραδοθεί,ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγιαννίδης (σσ εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2000) και σημείωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί σήραγγα και το κόστος της μπορεί να φθάσει και τα 12 δισ. δραχμές.

    Πέραν όλων των άλλων οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί πλέον θα αυξηθεί το μεταφορικό κόστος για την μεταφορά των προϊόντων τους και ζητούν απο τον κ.Καραμανλή να παρέμβει ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές.

    Μετά τις επισκέψεις στα δύο προβληματικά σημεία του οδικού δικτύου, ο κ. Καραμανλής έφθασε στην Καλαμάτα,όπου ενημερώνεται απο τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που υπάρχουν.-

    [Φώτο-545795]

    [05] Τροπολογία για ακίνητα που διεκδικεί το δημόσιο.

    14/02/2003 12:08:34

    Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με ορισμένα ακίνητα που εμπίπτουν στο σχέδιο πόλης και είναι χαρακτηρισμένα ώς οικοδομήσιμοι χώροι ή έχουν ήδη οικοδομηθεί αλλά διεκδικούνται από το δημόσιο, με βάση το νόμο 2308/95 ως δασικές εκτάσεις, δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ με τροπολογία προσθήκη που κατέθεσε στη Βουλή.

    Το σχετικό άρθρο θέτει δύο προϋποθέσεις. Ειδικότερα σε ακίνητο που βρίσκεται μέσα σε σχέδιο πόλεως, ή μέσα σε οικισμό που προϋφίσταται του έτους 1923, ή μέσα σε οικισμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, που έχει οριοθετηθεί, το δημόσιο δεν επιτρέπεται να προβάλλει δικαίωμα κυριότητας και ο νομέας του ακινήτου θεωρείται κύριος έναντι του δημοσίου, εφόσον :

    Α) Νέμεται μέχρι την έναρξη της ισχύος του νόμου αυτού αδιαταράκτως για δέκα χρόνια το ακίνητο, με νόμιμο τίτλο από επαχθή αίτια υπέρ του ιδίου ή του δικαιοπαρόχου του που έχει καταρτιστεί και μεταγραφεί μετά την 23.2.1945 ή

    Β) Νέμεται μέχρι της ενάρξεως ισχύος του νόμου αυτού το ακίνητο καλοπίστως και αδιαταράκτως για χρονικό διάστημα τριάντα ετών. Στο χρόνο νομής που ορίζεται στις περιπτώσεις α) και β) προσμετράται και ο χρόνος νομής των δικαιοπαρόχων που διανύθηκε με τις ίδιες προϋποθέσεις.

    Αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις επιτροπές ενστάσεων που προβλέπονται στα άρθρα 6,7 και 10 του ν.2308/1995 με τις οποίες αναγνωρίζονται δικαιώματα του Δημοσίου σε ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου, επανεξετάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από την έναρξη ισχύρος του παρόντος.

    Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων καθορίζεται η διαδικασία επανεξέτασης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

    [06] Νέα επιδείνωση του καιρού απο το βράδυ της Κυριακής

    14/02/2003 11:40:29

    Παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλήματα απο τις χιονοπτώσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές, ενω η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, προβλέπει νέα επιδείνωση του καιρού απο το βράδυ της Κυριακής.

    Αποκλεισμένα απο το χιόνι εξακολουθούν να παραμένουν πολλά χωριά στην Μακεδονία, τη Φθιώτιδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια.

    Σ' ολόκληρη τη Μακεδονία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του χιονιού που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες σχηματίστηκε παγετός δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Έτσι στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία διεξάγεται με αλυσίδες, σε ορισμένες περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία, ενώ αλλού άνοιξαν με καθυστέρηση.

    Στην πόλη της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του παγετού σημειώθηκαν το πρωί 3 καραμπόλες στις οποίες ενεπλάκησαν τουλάχιστον 15 αυτοκίνητα.

    Οι συγκρούσεις ήταν ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές και συνέβησαν στο δρόμο από τη διασταύρωση του αεροδρομίου ''Μακεδονία'' έως τη διασταύρωση της Επανομής.

    Κλειστός, για δεύτερη μέρα, παραμένει ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, ενω χθές τα μεσάνυχτα εντοπίστηκαν οι δύο νεαροί που έμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερο από δύο ώρες στη χιονισμένη δασική περιοχή μεταξύ του Χορτιάτη και του Αρδαμερίου Θεσσαλονίκης, όταν το τζιπ στο οποίο επέβαιναν «κόλλησε στα χιόνια.

    Πρόκειται για τους Κυριάκο Τσιαντάκη και Ιωάννη Λαμπριανίδη, κάτοικοι Πολίχνης Θεσσαλονίκης.

    Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς και σε μεγάλα τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου στις περιοχές Λαγκαδά, Όσσας και Σοχού.

    Ορισμένα σχολεία στο νομό δεν λειτουργούν από το πρωί ύστερα από απόφαση των διευθυντών τους.

    Εξάλλου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σ' ολόκληρο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Πιερίας, βόρειας Χαλκιδικής και προς τα χιονοδρομικά κέντρα της Ημαθίας.

    [Φώτο-391566]

    [07] Ένοπλη ληστεία στην Alpha Bank στη Θεσ/κη

    14/02/2003 11:39:29

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε σε υποκατάστημα της Alpha Bank, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τις 11 το πρωί.

    Αγνωστος κουκουλοφόρος εισέβαλε στο υποκατάστημα της τράπεζας και με την απειλή όπλου απέσπασε άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 February 2003 - 12:30:21 UTC