Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λέρο η εγκυμονούσα απο τους Λειψούς
  • [02] Συνεργασία Βενιζέλου με Μπακογιάννη για Ολυμπιακούς
  • [03] Σοβαρά προβλήματα στην Αχαϊα απο τις βροχοπτώσεις
  • [04] Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη
  • [05] Ντε Σότο:Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις διαπραγματεύσεις για Κυπριακό
  • [06] Αντιδράσεις απο τη στήριξη των "8" σε ΗΠΑ για Ιράκ
  • [07] Εγκαίνια νέου τμήματος της Αττικής Οδού.
  • [08] Πουλήθηκαν 19 τανκερς του Θ.Αγγελόπουλου.

  • [01] Στη Λέρο η εγκυμονούσα απο τους Λειψούς

    31/01/2003 14:24:28

    Οι κάκιστες καιρικες συνθήκες που επικρατούν στο Αιγαίο στάθηκαν εμπόδιο στην κανονιοφόρο Πυρπολητής να φθάσει στους Λειψούς προκειμένου να παραλάβει και να μεταφέρει στη Λέρο μία εγκυμονούσα που αιμορραγεί.

    Στους Λειψούς προσγειώθηκε τελικά ελικόπτερο Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού και μετέφερε την εγκυμονούσα στο νοσοκομείο της Λέρου

    [02] Συνεργασία Βενιζέλου με Μπακογιάννη για Ολυμπιακούς

    31/01/2003 13:13:42

    Μακρά συνεργασία η οποία αφορούσε την προετοιμασία της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχαν σήμερα στο Δημαρχείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο να προβούν σε λεπτομερή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συζητησής τους, η οποία διεξήχθη παρουσία στελεχών του Υπουργείου και του Δήμου.

    "Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να πετύχει και η ΑΘήνα ως διοργανώτρια πόλις", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, για να αναφέρει, στη συνέχεια, ότι "υποβάλαμε στον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος έχει και την κεντρική συντονιστική ευθύνη, ένα λεπτομερές πλαίσιο των αναγκών του δήμου, συνοδευόμενο από το κόστος των έργων που πρέπει να συντελεστούν για να είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά την διάρκεια των Αγώνων".

    Η Δήμαρχος Αθηναίων, είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομερή ενημέρωση, καθώς η συνεργασία συνεχίζεται και αναμένει, σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει την τελική εικόνα, καθώς και να γνωρίζει την χρηματοδότηση την οποία η κυβέρνηση προβλέπει για την ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας.

    [03] Σοβαρά προβλήματα στην Αχαϊα απο τις βροχοπτώσεις

    31/01/2003 12:56:19

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε σήμερα το πρωί το Νομό Αχαϊας ο νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, μετά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων.

    Πολλά ποτάμια αλλά και χείμαρροι έχουν υπερχειλίσει ή το ύψος των νερών βρίσκεται σε οριακό σημείο.

    Τα μηχανήματα έργων της Νομαρχίας, καθώς επίσης η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται απο τη νύχτα σε επιφυλακή.

    Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στους ποταμούς Μεγανίτη, Βουραϊκό, Κερυνίτη, Σελινούντα της περιοχής του Αιγίου, καθώς επίσης και τον Πείρο ποταμό.

    Στο μεταξύ, λόγω κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων στην επαρχιακή οδό Διακοπτό-Πούντας-Καλαβρύτων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο νομάρχης Αχαϊας αναμένει την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών για την κήρυξη του νομού σε κατάσταση ανάγκης και εφόσον συμβεί αυτό, το απόγευμα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Εξάλλου, στην πόλη της Πάτρας επικρατεί βαρύς καιρός χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί πλημμύρες. Ετοιμότητα υπάρχει για την επιδείνωση των φαινομένων και τις επιπτώσεις στο χείμαρρο Διακονιάρη.

    Επιτόπου βρίσκονται συνεργεία της Νομαρχίας, του δήμου και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να παρέμβουν εφόσον παραστεί ανάγκη.

    [04] Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

    31/01/2003 12:02:56

    Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

    Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

    Λόγω της κακοκαιρίας στο Βόλο ένας ναυτικός πνίγηκε και ένας ακόμη αγνοείται όταν η λέμβος στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε. Νεκρός είναι ο 45χρονος Νικόλαος Βογιατζής και αγνοείται ο 46χρονος Δημήτρης Αραπαντζής. Ενας ακόμη ναυτικός σώθηκε ενώ και οι τρεις ήταν πλήρωμα στο δεξαμενόπλοιο "Ιόνιον" που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Βόλου.

    Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στην Πάτρα, ενώ υπερχείλισαν χείμαρροι προκαλώντας προβλήματα στο Αίγιο και σε επαρχιακές οδούς του νομού.

    Οι δυνατοί άνεμοι πάντως έχουν κοπάσει και διεξάγονται κανονικά τα δρομολόγια της γραμμής Ρίου - Αντιρρίου.

    [Φώτο-422779]

    [05] Ντε Σότο:Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις διαπραγματεύσεις για Κυπριακό

    31/01/2003 11:54:39

    Νέα συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, την 5η στο πλαίσιο των απευθείας ενταντικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Χθες το βράδυ ο ειδικός σύμβουλος του γγ των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Κληρίδη διαβεβαίωσε ότι ''δε θα υπάρξουν αλλαγές στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων''.

    Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζουν νέο αναθεωρημένο σχέδιο, ο Αλβαρο ντε Σότο απάντησε πως θα αναμένει την έκβαση των απευθείας συνομιλιών.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι, αν η νέα τουρκική κυβέρνηση κατορθώσει να νικήσει το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και να επιβληθεί, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού αυτό το χρόνο.

    Σε συνέντευξη στην Αγγλόφωνη εφημερίδα ''Σάϊπρους Γουίκλι'', ο πρόεδρος Κληρίδης επαναλαμβάνει ότι ''το κλειδί του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα''.

    Εκτιμά πως, παρά το γεγονός οτι ο Ραούφ Ντενκτάς είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, αιχμάλωτος, όμως, στο παρελθόν και περιχαρακωμένος στις πεποιθήσεις του, είναι υποχρεωμένος να υπακούσει, τελικά, στην Αγκυρα.

    ''Εαν διαφωνεί'', πρόσθεσε, ''μπορεί να προσπαθήσει να κάνει μια ''ηρωική'' έξοδο με την παραίτησή του, αλλά δε θα αντισταθεί στη θέληση της Αγκυρας.

    ''Η νέα εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση'', επεσήμανε ο πρόεδρος Κληρίδης, ''δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα κόμματα, που συγκροτούσαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κυπριακό, αν δε λυθεί, θα είναι εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επέκρινε το ντε Σότο, επειδή στην Αγκυρα δήλωσε πως ''Ο Ντενκτάς δε

    διαπραγματεύεται''

    ''Αν όντως'', παρατήρησε, ''είπε κάτι τέτοιο, είναι ντροπή'', για να προσθέσει τα εξής:

    ''Εχω υποβάλλει έγγραφα, που μπορούν να γεμίσουν δωμάτια . Θα του ζητήσω διευκρινήσεις''.

    Ο ντε Σότο διέψευσε ότι προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις.

    Εξάλλου ο Ντενκτάς χαρακτήρισε απειλή τις δηλώσεις του επιτρόπου Φερχόϊγκεν ότι, μετά την υπογραφή της προσχώρησης, δε θα υπάρχει ευκαιρία για επίτευξη συμφωνίας στο κυπριακό, προσθέτονας πως ''και αν επιτευχθεί συμφωνία, είναι δύσκολο να συμβιώσουν οι δύο λαοί''.

    [Φώτο-534569]

    [06] Αντιδράσεις απο τη στήριξη των "8" σε ΗΠΑ για Ιράκ

    31/01/2003 11:43:20

    Πονοκέφαλο στην Ελληνική προεδρία έχει προκαλέσει το κείμενο των οκτώ Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι συντάσσονται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπούς στο θέμα του Ιράκ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κίνηση αυτή, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι βρίσκεται εκτός πλαισίου της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε από την Αγκυρα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας , οι οποίοι διαφωνούν με τις θέσεις των ''8'', είπε ότι η Προεδρία εξετάζει τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των ''15'' με τις ''10'' υπό ένταξη χώρες και τις τρεις υποψήφιες για ένταξη, με στόχο την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ.

    Με το κείμενο των ''8'' συντάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το κείμενο αντικατοπτρίζει την προσωπική άποψη των ''8'' και όχι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των ''8''. Ο κ. Μπους , ο οποίος προειδοποίησε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες με τους συμμάχους εισέρχονται σε τελική φάση, θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Στο μεταξύ εγγυήσεις οτι υπάρχει πρόοδος στις επιθεωρήσεις στο Ιράκ, ζητεί ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, πρίν επιστρέψει στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα, το Ιράκ κάλεσε τους επικεφαλης των επιθεωρητών να επιστρέψουν στο Ιράκ πριν από την παράδοση της δεύτερης έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα μέσα Φεβρουαρίου για να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.

    Εξάλλου κοντά στην επίτευξη συμφωνίας εκτιμούν αμερικανοί αξιωματούχοι ότι βρίσκονται οι ΗΠΑ και η Τουρκία για τη χρησιμοποίηση του εδάφους της γειτονικής χώρας από αμερικανικά στρατεύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ οδηγούνται σε συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει τη μετακίνηση μικρού αριθμού στρατιωτών αλλά σε διαρκή βάση και σε αντάλλαγμα θα προσφέρουν στην Αγκυρα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [Φώτο-531848]

    [07] Εγκαίνια νέου τμήματος της Αττικής Οδού.

    31/01/2003 11:24:29

    Ενα σημαντικό τμήμα της Αττικής Οδού που θα αλλάξει ριζικά το κυκλοφοριακό στη βόρεια πλευρά της πρωτεύουσας δόθηκε από τις 10 το πρωί στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το τμήμα από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας μέχρι το Γέρακα μήκους 12 χιλιομέτρων, που ήρθε να προστεθεί στα ήδη λειτουργούντα 18 χιλιόμετρα μέχρι το αεροδρόμιο, από το σύνολο των 63 χιλιομέτρων της Αττικής Οδού από την Ελευσίνα μέχρι τα Σπάτα.

    Με το σημερινό τμήμα έχει ουσιαστικά παραδοθεί το ήμισυ του έργου. Μιλώντας στην τελετή παράδοσης η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το βασικό διόδιο για τα ΙΧ θα είναι 1 ευρώ και 80 λεπτά. Για όσους χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών η τιμή καθορίζεται στο 1,50 ευρώ ενώ για όσους χρησιμοποιούν ΗΚΑΣ (ηλεκτρονική κάρτα) η τιμή μέχρι τις 30 διαδρομές θα είναι 1,50 ευρώ από 30 έως 50 διαδρομές θα είναι 1,20 ευρώ και από 50 και πάνω 0,90 λεπτά. Σημειώνεται ότι η καταβολή των διοδίων στο νέο τμήμα που παραδόθηκε σήμερα θα αρχίσει σε μια εβδομάδα. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή η κυκλοφορία των αυτοκινήτων θα είναι ελεύθερη.

    Η κυρία Παπανδρέου ανέφερε ότι και με το νέο τμήμα που δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία η Αττική Οδός θα ελαφρύνει ουσιαστικά την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή και το βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας ενώ θα γίνει πολύ πιο γρήγορη η πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

    Το οδικό αυτό έργο αλλάζει το κυκλοφοριακό τοπίο στην πρωτεύουσα σημείωσε η υπουργός και επεσήμανε ιδιαίτερα ότι έχουν γίνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αναπλάσεις που γίνονται κατά μήκος του οδικού άξονα της Αττικής Οδού λέγοντας ότι αν και έχει χρησιμοποιηθεί σ΄ αυτό το έργο πολύ τσιμέντο έχουμε φροντίσει να έχει και πολύ πράσινο.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κατασκευαστών, ένα ΙΧ αυτοκίνητο με κατεύθυνση από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας προς το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' θα φθάνει μέσα σε 15 λεπτά , αν η ταχύτητά του είναι κατά μέσο όρο 100 χιλιόμετρα. Το έργο είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανα κατεύθυνση και μια βοηθητική, ενώ στη μέση των δύο ρευμάτων θα κατασκευασθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Το τμήμα που παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία έχει 6 κόμβους, συγκεκριμένα τους κόμβους Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Κύμης, Κηφισίας, Πεντέλης και Γέρακα. Στο σημείο που εκτελούνται τα έργα σύνδεσης του προαστιακού με το Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας ο δρόμος στενεύει και όπως είπε η κυρία Παπανδρέου το μικρό αυτό τμήμα υπολογίζεται ότι θα δοθεί στην κυκλοφορία το Μάρτιο του 2004,αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί νωρίτερα.

    Επίσης, το Μάρτιο του 2004 ίσως όμως και λίγο νωρίτερα, προβλέπεται να δοθεί στην κυκλοφορία και το τμήμα της Αττικής Οδού από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας μέχρι την Ελευσίνα. Περίπου 6 μήνες νωρίτερα τον Αύγουστο του 2003 θα δοθεί στην κυκλοφορία,όπως είπε η υπουργός, η δυτική περιφερειακή του Υμηττού, η οποία θα ανακουφίσει σημαντικά το κυκλοφοριακό φόρτο στη Μεσογείων.-

    [Φώτο-541009]

    [08] Πουλήθηκαν 19 τανκερς του Θ.Αγγελόπουλου.

    31/01/2003 11:18:12

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή εταιρία General Maritime, ελληνικών συμφερόντων, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει 19 τάνκερς από την Metrostar - συμφερόντων Θεόδωρου Αγγελόπουλου- έναντι 520 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Lloyd's List.

    Με την εξαγορά αυτή, η General Maritime αναδεικνύεται στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία δεξαμενοπλοίων μεσαίου μεγέθους στον κόσμο.

    Η εξαγορά των πλοίων αναμένεται να αρχίσει την 1η Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2003, διάστημα κατά το οποίο τα πλοία θα ενσωματωθούν στον στόλο της General Maritime. Η εξαγορά θα γίνει μέσω μετρητών και δανειακών κεφαλαίων.

    Ο Πίτερ Γεωργιόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της General Maritime, σχολίασε: ''Είμαστε ενθουσιασμένοι με την εξαγορά των 19 τανκερς. Πιστεύουμε ότι η υπομονή και η προσεκτική προσέγγιση στις εξαγορές μάς έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε υψηλής ποιότητας σύγχρονα πλοία από δεύτερο χέρι, που θα μειώσουν τη μέση ηλικία του στόλου μας, θα μειώσουν το ημερήσιο κόστος ανά σκάφος, θα αυξήσουν τα κέρδη και θα παράσχουν μακροπρόθεσμη αξία στην εταιρία μας''.

    Η εξαγορά των 19 τάνκερς θα δώσει στην General Maritime επιπλέον 2,67 εκατομμύρια τόννους νεκρού φορτίου. Ο νέος στόλος της εταιρίας θα αποτελείται από 47 τάνκερς -28 Aframax και 19 Swezmax- 5,62 εκατομμυρίων τόννων συνολικά.

    ''Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο και τη Metrostar Management που επέτρεψαν στη General Maritime να μεταφέρει στην ιδιοκτησία της πλοία υψηλής ποιότητας'', δήλωσε ο Πίτερ Γεωργιόπουλος. Η General Maritime παρέχει υπηρεσίες διεθνούς μεταφοράς αργού πετρελαίου, κυρίως σε λιμάνια του Ατλαντικού.

    [Φώτο-430353]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 January 2003 - 12:30:24 UTC