Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 03-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Σεφανόπουλου-Κ.Σημίτη.
  • [02] Συναντήσεις Κληρίδη με Ντ.Μπακογιάννη και Τ.Γουέστον.
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή με Σολάνα.
  • [04] Συνάντηση Παπαντωνίου-Σολάνα.
  • [05] 17Ν-Νέες καταθέσεις για εκβιασμούς.

  • [01] Συνάντηση Κ.Σεφανόπουλου-Κ.Σημίτη.

    17/01/2003 14:28:31

    Για τις εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής επικαιρότητας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, ο κ.Σημίτης είπε οτι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ.Στεφανόπουλο η προσοχή τους συγκεντρώθηκε στις εξελίξεις σε σχέση με το Ιράκ, στο θέμα της Κύπρου και στην ελληνική προεδρία.

    Εξάλλου, ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε και στη Γαλλογερμανική πρόταση για τη νέα δομή των Οργάνων και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρόταση αυτή προβλέπει τη δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποδυναμώνει σε ορισμένο βαθμό τη συμμετοχή των υπολοίπων κρατών μελών, τα οποία βέβαια τώρα είναι 25 και ως εκ τούτου παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, όχι μονάχα λειτουργικότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας. Ο κ.Σημίτης τόνισε οτι θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ίση συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, μια δημοκρατική διακυβέρνηση μέσα σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα, αλλά και την αποτελεσματικότητα του όλου σχήματος. Το θέμα αυτό είπε θα απασχολήσει την ελληνική προεδρία και οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν μετά θα καθορίσουν τι Ένωση θα έχουμε.

    Είναι, λοιπόν, επισήμανε, μεγάλης σημασίας ζήτημα, αν όχι αυτή τη στιγμή, πάντως αποτελεί θέμα πρώτου ενδιαφέροντος.

    [02] Συναντήσεις Κληρίδη με Ντ.Μπακογιάννη και Τ.Γουέστον.

    17/01/2003 14:12:34

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον κυπριακό λαό απηύθυνε σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρόεδρο Κληρίδη, η κ.Μπακογιάννη είπε ότι τον συνεγχάρη για την ένταξη της Κύπρου και συζήτησε μαζί του τις τελευταίες εξελίξεις.

    Η δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή και ευχήθηκε όπως βρεθεί πολιτική λύση του κυπριακού το γρηγορότερο δυνατό.

    Η κ.Μπακογιάννη συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και εξέφρασε την ελπίδα η Λευκωσία κάποια στιγμή να είναι μια ενωμένη πόλη.

    Ο κ.Κληρίδης συναντήθκε το πρωί και με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Γουέστον. Σε ερώτηση αν η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί τον πρόεδρο Κληρίδη τον καταλληλότερο για να συνεργασθεί μαζί του για επίλυση του Κυπριακού ο Τόμας Γουέστον αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο, το οποίο σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική στην Κύπρο.

    [03] Συνάντηση Καραμανλή με Σολάνα.

    17/01/2003 13:24:34

    Οι εξελίξεις στο Ιράκ και η γαλλογερμανική πρόταση για την ΕΕ συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας Χαβιέρ Σολάνα.

    Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, η Νέα Δημοκρατία τόνισε στον κ.Σολάνα ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι διπλωματικές δυνατότητες και να αφεθούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να κάνουν απερίσπαστα το έργο τους και με βάση την έκθεση που θα συντάξουν να αποφασίσει ο ΟΗΕ εάν θα υπάρξει επέμβαση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Καραμανλής ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ενιαία και να έχει ξεκάθαρη φωνή.

    Ο κ.Σολάνα ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα και πως ο ίδιος επιδιώκει να υπάρξει ενιαία στάση της ΕΕ και σαφής τοποθέτηση της Ευρώπης, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός οτι συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τέσσερις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] Συνάντηση Παπαντωνίου-Σολάνα.

    17/01/2003 13:06:06

    Για τους στόχους της ελληνικής προεδρίας αναφορικά με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας ενημέρωσε σήμερα τον ύπατο αρμοστή της ΚΕΠΑΑ Χαβιέρ Σολάνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό και το πρόβλημα του Ιράκ.

    Οι κκ Παπαντωνίου και Σολάνα συμφώνησαν αναφορικά με το Κυπριακό ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική επίλυση του προβλήματος στη βάση της προθεσμίας που θέτει το σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ο κ. Παπαντωνίου κατήγγειλε τον Ραούφ Ντεντκάς για αδιαλλαξία και για δημιουργία προσκομμάτων στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να καταστήσει σαφές στον Τουρκοκύπριο ηγέτη ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία.

    Για το Ιράκ επανέλαβαν ότι η ΕΕ επιδιώκει την ειρηνική επίληση του προβλήματος για τον αφοπλισμό του απο πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με τη διαδικασία του ΟΗΕ, χωρίς προσφυγή σε πόλεμο. Η ελληνική προεδρία πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, θα επιχειρήσει να πετύχει τη μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων στην ΕΕ επιμένοντας στην τήρηση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    Ως στόχους της ελληνικής προεδρίας ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε:

    - Την ολοκλήρωση της κάλυψης των ελλειμμάτων σε οπλικά συστήματα μέχρι την 1η Μαρτίου 2003 ώστε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η ελληνική προεδρία να δηλώσει ότι ο "ευρωστρατός" βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αναλάβει ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές αποστολές.

    - Η αύξηση των δαπανών για την έρευνα και τεχνολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    - Η εναρμόνιση της λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης και ο συντονισμός τους στην υλοποίηση αμυντικών προγραμμάτων.

    Απο την πλευρά του ο κ. Σολάνα αναφέρθηκε στην 1η αποστολή της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ έπεται αποστολή στη ΦΥΡΟΜ.

    [05] 17Ν-Νέες καταθέσεις για εκβιασμούς.

    17/01/2003 12:39:54

    Σε εξέλιξη είναι η διενέργεια των ερευνών σχετικά με τις καταγγελίες για εκβιασμούς επιχειρηματιών στο όνομα της «17 Νοέμβρη. Το πρωί σχετικά με την υπόθεση των εκβιασμών κατέθεσαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οι επιχειρηματίες Κυριάκος και Νίκος Μαμιδάκης, οι οποίοι φέρονται να έχουν υποστεί εκβιασμούς με την απειλή δολοφονίας τους απο την «17 Νοέμβρη.

    Χθες στον κ.Παπαγγελόπουλο κατέθεσε ο επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν και άλλοι γνωστοί επιχειρηματίες.

    Στη συνάντηση που είχαν χθες οι εισαγγελικοί λειτουργοί κύριοι Κρουσταλλάκης, Διώτης και Μπάγιας αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με πληροφορίες μετά από έρευνα που έγινε για την υπόθεση του σημειώματος του Δημήτρη Αγγελόπουλου δεν προέκυψε σύνδεση των δραστών εκβιασμών με την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην πορεία των ερευνών, δήλωσε ότι η έρευνα θα προχωρήσει σε βάθος, θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και καταλογισμός ευθυνών, και «το μαχαίρι θα φθάσει εως το κόκαλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 January 2003 - 12:30:14 UTC