Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος-Εμπρηστικές δηλώσεις Ντενκτάς.
  • [02] Κύπρος-Μήνυμα Κληρίδη προς Τουρκοκυπρίους.
  • [03] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφιξη Κ.Σημίτη -Δηλώσεις
  • [04] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφιξη Γ.Παπανδρέου-Δηλώσεις

  • [01] Κύπρος-Εμπρηστικές δηλώσεις Ντενκτάς.

    14/12/2002 21:09:41

    Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο Ραούφ Ντενκτάς στην Αγκυρα, αρνούμενος να αποδεχθεί τα μηνύματα των εξελίξεων.

    Ισχυρίστηκε ότι γι αυτόν το Κυπριακό έληξε και ότι αυτό που απομένει είναι να προχωρήσει με την πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.

    Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία δεν έχει προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γι αυτό πρέπει να επιδιώξει να μετατραπεί σε Ελβετία, εκτός της Ενωσης.

    Χθες, πέντε χιλιάδες Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας καταδικάζοντας την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς και καλώντας τον να παραιτηθεί.

    Ζήτησαν επίσης άμεση υπογραφή του σχεδίου Ανάν επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει λύση, το μέλλον των Τουρκοκυπρίων θα είναι μαύρο.

    [02] Κύπρος-Μήνυμα Κληρίδη προς Τουρκοκυπρίους.

    14/12/2002 21:05:26

    Με μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους ότι η Κυβέρνηση δεν τους λησμονεί μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με τη διαβεβαίωση ότι θα εργασθεί εντατικά για λύση του Κυπριακού επέστρεψε απόψε ο Πρόεδρος Κληρίδης από την ιστορική για την Κύπρο διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την άφιξή του στη Λάρνακα, και φανερά συγκινημένος, εξέφρασε την ευχή να αντιληφθεί και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προέρχονται από την ένταξη και τις προοπτικές που διανοίγονται στο άμεσο μέλλον και να επιδείξει την αναγκαία διαλλακτικότητα και ευελιξία έτσι ώστε να επέλθει λύση στο Κυπριακό.

    Επανέλαβε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατό και διαβεβαίωσε τους Τουρκοκύπριους ότι η Κυβέρνηση δεν τους λησμονεί, διότι ως πολίτες και αυτοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, δικαιούνται να τύχουν, όσο η κατάσταση το επιτρέπει, των δικαιωμάτων και των πλεονεκτημάτων που παρέχει το κοινοτικό κεκτημένο στους λαούς της Ευρώπης.

    Μετά τη χθεσινή απόφαση, τόνισε ο πρόεδρος Κληρίδης, η ώρα είναι για ενότητα, περίσκεψη και αγώνα για μια καλυτερη Κύπρο, για μια πατρίδα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος Κληρίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, την κυβέρνησή του και ιδιαίτερα τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, για τη μεγάλη βοήθεια που έδωσαν στην πορεία της Κύπρου προς την ένταξη.

    Πράγματι, τόνισε, υπήρξαν, στενοί συνεργάτες και με δεξιοτεχνία και υπομονή προώθησαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας επιφυλάχθηκε στον πρόεδρο Κληρίδη θερμή υποδοχή.Τον υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, βουλευτές, μέλη του πολιτικού γραφείου του ΔΗΣΥ, εκπρόσωποι κομμάτων, ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και άλλοι επίσημοι.

    [03] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφιξη Κ.Σημίτη -Δηλώσεις

    14/12/2002 19:07:17

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επέστρεψε σήμερα στις 6 το απόγευμα από την Κοπεγχάγη όπου ως γνωστόν η Σύνοδος του Τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ενωσης με δέκα νέες χώρες.

    Τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου που τον συνόδευε, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος υποδέχθηκαν μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    ''Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ και η Κοπεγχάγη είναι μια επιτυχία γιατί δουλέψαμε με στρατηγική, με σχέδιο, με μια συγκεκριμένη αντίληψη για το τι θέλουμε να πετύχουμε και αυτό είναι ένα μάθημα ότι δεν πετυχαίνουμε με ρητορείες, με πατριωτικές φωνές. Δεν πετυχαίνουμε αν βλέπουμε μπροστά μας μονάχα κομματικές σκοπιμότητες. Πετυχαίνουμε αν έχουμε πεποίθηση και αντίληψη ότι είναι πρώτα η Ελλάδα''.

    Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό συνεχάρησαν θερμά όλοι οι υπουργοί που τον υποδέχθηκαν και στη συνέχεια απεχώρησε μαζί με τη σύζυγό του από το χώρο του αεροδρομίου.

    [04] Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφιξη Γ.Παπανδρέου-Δηλώσεις

    14/12/2002 19:07:04

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του που ακολούθησαν εξέφρασε την ικανοποίηση αλλά και τη συγκίνησή του για τη μεγάλη αυτή στιγμή για τη χώρα και την Κύπρο περισσότερο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση τεράστιας σημασίας για την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή μας. Οι αποφάσεις αυτές, πρόσθεσε, άνοιξαν το δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας που έχει δοκιμαστεί από πολέμους, συγκρούσεις και απειλές. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, χαράζουμε διαφορετική πορεία για το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας ενώ διαφοροποιούνται προς θετική κατεύθυνση και οι σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ουσιαστική αλλαγή πορείας του Κυπριακού. Είπε ότι απαιτείται πολύ δουλειά ακόμη αλλά υπάρχει η πρόθεση και τα εργαλεία για την επίλυσή του. Είναι δύσκολο -πρόσθεσε- αν και όχι ανέφικτο να ολοκληρωθεί αυτη η διαδικασία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι πριν ένα χρόνο όταν ετίθετο θέμα επίλυσης του Κυπριακού υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας μέχρι και απειλές για θερμά επεισόδια. Χθες το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό με έντονη την βούληση επίλυσής του.

    Σε σχετική ερώτηση για την επόμενη μέρα του Ραούφ Ντενκτάς ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε παλιότερη θέση του όπου είχε πει ότι αν ήθελε ο Ραούφ Ντενκτάς θα μπορούσε να γράψει ιστορία όχι μόνο για την Τουρκία αλλά τη διεθνή πολιτική . Δυστυχώς - πρόσθεσε - όχι μόνο δεν έγραψε ιστορία αλλά και η ιστορία τον παραμερίζει. Η Τουρκία έδειξε ότι θέλει και μπορεί να πάει μπροστά , κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 December 2002 - 21:30:13 UTC