Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος κορυφής: Συνολική συμφωνία
  • [02] Μήνυμα Κληρίδη προς τον Κυπριακό λαό
  • [03] ΝΑΤΟ: `Πράσινο φως` στη συνεργασία με την ΕΕ
  • [04] Δανία-"Δεν λύνεται τώρα το Κυπριακό"
  • [05] Δολοφονική επίθεση εναντίον της Ντόρα Μπακογιάννη(2)
  • [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ζακύνθου
  • [07] Έρευνες για τον εντοπισμό στρατιωτικού που αγνοείται
  • [08] Ενοπλη επίθεση εναντίον της Ντόρας Μπακογάννη
  • [09] Παρουσίαση βιβλίου για 17Ν
  • [10] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επέτειο των Καλαβρύτων

  • [01] Σύνοδος κορυφής: Συνολική συμφωνία

    13/12/2002 21:43:43

    Επετεύχθη απόψε συνολική συμφωνία για την ιστορική διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς, ανακοίνωσε απόψε επισήμως η δανική προεδρία της ΕΕ.

    Και οι 10 υποψήφιες χώρες αποδέχθηκαν τα πακέτα χρηματοδότησης κατά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, η οποία όρισε επίσης ότι το Δεκέμβριο του 2004 θα αποφασιστεί αν η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    ''Επιτύχαμε συμφωνία'', δήλωσε αξιωματούχος της δανικής προεδρίας στο Ρόιτερ, μετά τις δηλώσεις του σουηδού πρωθυπουργού Γκόραν Πέρσον και του πολωνού υπουργού Οικονομικών Γκριέγκορζ Κολόντκο, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι η Πολωνία αποδέχθηκε οικονομικό διακανονισμό.

    Σύμφωνα με τον Πέρσον, οι ηγέτες της ΕΕ επισφράγισαν απόψε ιστορική συμφωνία με την οποία προσκαλούνται δέκα υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004.

    Οι χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ είναι η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

    [02] Μήνυμα Κληρίδη προς τον Κυπριακό λαό

    13/12/2002 21:38:33

    Ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης απηύθυνε απόψε μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό με την ευκαιρία της απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η απόφαση για τη διεύρυνση αποτελεί ορόσημο για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα ήταν, πρόσθεσε ολοκληρωμένη η χαρά μας αν το κυπριακό ήταν επιλυμένο.

    Επαναλαμβάνομε τη δέσμευσή μας, τονίζει ο κ. Κληρίδης για την επίτευξη αυτού του στόχου, η οποία παραμένει σταθερή.

    ''Καλούμε τους τουρκοκυπρίους να μη χάσουν την πίστη να ζήσουμε μαζί σε μια Κύπρο επανενωμένη και ευημερούσα.

    Μέχρι τη λύση θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', τονίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Επίσης αναφέρει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Κληρίδης απηύθυνε Βαθύτατες ευχαριστίες στην Δανική προεδρία, στην ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας για τη συμπαράστασή τους, καθώς και στο Εθνικό Συμβούλιο, στη Βουλή, τη διαπραγματευτική ομάδα, στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον κυπριακό λαό για τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

    [03] ΝΑΤΟ: `Πράσινο φως` στη συνεργασία με την ΕΕ

    13/12/2002 18:11:35

    "Πράσινο φως" άναψε το ΝΑΤΟ στη συνεργασία με την ΕΕ στο πλαίσιο συγκρότησης του "ευρωστρατού", ανακοίνωσε πριν από λίγο στην Κοπεγχάγη ο ύπατος αρμοστής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

    Προωθώντας την απόφαση των 15 ηγετών που είχε ληφθεί στις Βρυξέλλες, ο κ. Σολάνα δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Μονίμους Αντιπροσώπους των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και πως υπάρχει "θετική ανταπόκριση".

    Η επιχειρησιακή ετοιμότητα του "ευρωστρατού" συνεπώς ύστερα από δύο χρόνια εμπλοκής φαίνεται πως ενεργοποιείται, ενώ κατά την απόφαση από τις επιχειρήσεις του "ευρωστρατού" θα αποκλείονται η Κύπρος και η Μάλτα, που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

    [04] Δανία-"Δεν λύνεται τώρα το Κυπριακό"

    13/12/2002 16:42:41

    "Δεν μπορεί να λυθεί σήμερα το Κυπριακό και η Κύπρος προχωρά προς ένταξη στην ΕΕ χωρίς λύση", δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης εξερχόμενος από τη συναντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που διήρκεσε δυόμιση ώρες με τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς των πιο εγγυήτριων δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών δεν έγινε καμιά διαπραγμάτευση.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη από όσο του ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την επίλυση του Κυπριακού.

    [05] Δολοφονική επίθεση εναντίον της Ντόρα Μπακογιάννη(2)

    13/12/2002 16:00:18

    Τελείως συμπτωτικά γλίτωσε η Ντόρα Μπακογιάννη από τη δολοφονική επίθεση εναντίον της καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απο την Αστυνομία, λίγο πριν τους πυροβολισμούς του δράστη, της έπεσε κάτι απο το χέρι στο πάτωμα του αυτοκινήτου και έσκυψε να το πιάσει.

    Ετσι δεν δέχθηκε τον πυροβολισμό και τα θραύσματα απο τα τζάμια τραυμάτισαν τον οδηγό-αστυνομικό Γιώργο Λυμπερίου. Η κυρία Μπακογιάννη λίγο πριν δεχθεί την επίθεση είχε βγεί απο το πολιτικό της γραφείο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και επρόκειτο να μεταβεί στο σπίτι της στην Αραβαντινού.

    Ο δράστης μετά την πράξη του κρατώντας την κυνηγετική καραμπίνα άρχισε να τρέχει στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στον πεζόδρομο με κατεύθυνση προς την Ακρόπολη. Φθάνοντας στο ύψος του αριθμού 17 όπου βρίσκεται η ισπανική πρεσβεία, ο φρουρός της πρεσβείας είδε το δράστη με την κυνηγετική καραμπίνα και τον ακινητοποίησε με την απειλή του αυτόματου όπλου. Στη συνέχεια ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας και έτσι ο δράστης λίγο αργότερα συνελήφθη. Μεταφέρθηκε στο αστυνομικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και οδηγήθηκε στα γραφεία της ασφάλειας στον 11ο όροφο όπου ανακρίνεται.

    Οπως διαπιστώθηκε πρόκειται για έναν άντρα ηλικιας 35 ετών, που κατάγεται από τη Λιβαδιά και όπως διαπιστώθηκε το όπλο το είχε φτιάξει μόνος του. Ο δράστης σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

    Στο μεταξύ, εντολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να μεταβεί αμέσως στο σημείο που δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση η Ντόρα Μπακογιάννη, έδωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σωτήρης Μπάγιας. Ο κ. Μπάγιας ζήτησε απο τον Εισαγγελέα αμέσως μετά να μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να εποπτεύσει των ερευνών που διενεργούνται για την υπόθεση.

    [06] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ζακύνθου

    13/12/2002 15:54:33

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε ο νομός Ζακύνθου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Γεωργακόπουλου μετά απο τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή.

    Για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει συγκληθεί το Συντονιστικό Νομαρχιακό Οργανο (ΣΝΟ) με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [07] Έρευνες για τον εντοπισμό στρατιωτικού που αγνοείται

    13/12/2002 15:54:24

    Ειδικό υποβρύχιο ρομπότ, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, επιστρατεύτηκε από τον ελληνικό στρατό για τον εντοπισμό του 27χρονου στρατιωτικού, ο οποίος παρασύρθηκε την περασμένη Παρασκευή από τα νερά χειμάρρου έξω από στρατόπεδο της Ρεντίνας.

    Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τον εντοπισμό του άτυχου Αχιλλέα Μιμελίδη έχουν αποβεί άκαρπες και σήμερα μέλη του κέντρου με τη βοήθεια του υποβρύχιου ρομπότ ερευνούν τον πυθμένα της λίμνης Βόλβης.

    Υπενθυμίζεται ότι ο άτυχος στρατιωτικός, που υπηρετούσε σε στρατόπεδο της Ρεντίνας, χάθηκε όταν παρασύρθηκε από τα νερά ενός χειμάρρου, κατά την επιστροφή του στο στρατόπεδο, ύστερα από την ολοκλήρωση άσκησης.

    [08] Ενοπλη επίθεση εναντίον της Ντόρας Μπακογάννη

    13/12/2002 15:14:15

    Ενοπλος, ο οποίος συνελήφθη πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ κατευθύνετο με το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο οδηγός της στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.

    Το περιστατικό έγινε πριν από τρία λεπτά στο ύψος του αριθμού 3 και η κ. Μπακογιάννη σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αντελήφθη την κίνηση του ένοπλου και έσκυψε, με αποτέλεσμα να μην τραυματιστεί. Τραυματίστηκε όμως ο οδηγός της, ενώ ο δράστης έσπευσε να εξαφανιστεί αλλά συνελήφθη λίγα μέτρα παρακάτω στο ύψος του αριθμού 17 από αστυνομικούς.

    Ο δρόμος έχει κλείσει από αστυνομικούς που επιβαίνουν σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες και αστυνομικοί της ασφάλειας και της αντιτρομοκρατικής έχουν σπεύσει στην περιοχή και διεξάγουν έρευνες, ενώ ο οδηγός της κ. Μπακογιάννη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

    Ο δράστης μεταφέρθηκε στο αστυνομικό κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και εξετάζεται από αστυνομικούς προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες και τα αίτια της ένοπλης επίθεσης εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη.

    [Φώτο-524264]

    [09] Παρουσίαση βιβλίου για 17Ν

    13/12/2002 14:55:45

    Το προϊόν των ερευνών τους για τη «17 Νοέβρη ως στελέχη της εφημερίδας «Το Βήμα, το βιβλίο με τίτλο «17-Φάκελος 17 Νοέμβρη, παρουσίασαν στην αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο Τάσος Τέλλογλου, με τη συμβολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη και του διευθυντού των «Νέων, Παντελή Καψή.

    Μπροστά σε ένα πλήθος παραγόντων της δημόσιας ζωής, οι σχολιαστές του βιβλίου εξήραν το πόνημα των δύο δημοσιογράφων, αλλά διαφώνησαν στις εκτιμήσεις τους σχετικά με το επίπεδο εξάρθρωσης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    Ο διευθυντής των «Νέων Παντελής Καψής, χαρακτήρισε τη 17Ν, «έκτρωμα του Μάη του 68 και του αντιδικτατορικού αγώνα, υποστηρίζοντας ότι με την εξάρθρωσή της, κατέρρευσαν δύο μύθοι: Εκείνος της Αριστεράς, που ήθελε την Οργάνωση να είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και καθοδήγησης και εκείνος της Δεξιάς, που θεωρούσε τη 17Ν, παρακλάδι του ΠΑΚ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, θεώρησε ότι η υπόθεση της εξιχνίασης του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει και πως, «διαβάζοντας το βιβλίο, είχε σαφώς την αίσθηση ότι διαβάζει τον πρώτο τόμο για την 17Ν.

    «Το βιβλίο, μας δίνει το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, αλλά όχι το σύνολο των απαντήσεων. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι ο Γιωτόπουλος ήταν ένας και μόνος και ότι η απόφαση για τη δολοφονία του Μπακογιάννη, πάρθηκε από το Γιωτόπουλο και τον Κουφοντίνα συνέχισε η κ. Μπακογιάννη. «Η εξάρθρωση της Οργάνωσης οφείλεται και στο πείσμα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά θα πρέπει η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου στο θέμα της τρομοκρατίας να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Περιμένω από πολλούς την αυτοκριτική. Ποιος ήταν ο λόγος, που μέρος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου θεώρησε καθήκον του να υπερασπιστεί το Μαζοκόπο;

    Αντίθετες υπήρξαν οι εκτιμήσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Όλες οι ενέργειες της 17Ν, μία προς μία έχουν εξιχνιασθεί και έχουν απαντηθεί όλα τα περιστατικά, ακόμα και εκείνα για τα οποία η 17Ν δεν ανέλαβε την ευθύνη.

    Επίσης, κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, η εξέλιξη των ερευνών, κατέδειξε ότι «η θεωρία της συνομωσίας έβλαψε τον τόπο, η δημοκρατία είναι ισχυρή στον τόπο μας και μπορεί να καταπολεμά τους εχθρούς της, η πολιτική απέδειξε ότι μπορεί, εφ όσον δουλεύει συστηματικά και μεθοδικά ο πήχυς ανέβηκε αρκετά ψηλά.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, συμπέρανε επίσης ότι «κατά την άσκηση της εξουσίας, σημαντική παράμετρο αποτελεί ο σεβασμός στα δημοκρατικά δικαιώματα και τους θεσμούς και πως «δεν πρέπει να δείξουμε ανοχές σε φαινόμενα τύπου 17Ν, που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων της πατρίδας μας, μέσα από απεχθείς και ανόητες πράξεις.

    Ο Τάσος Τέλογλου αναφέρθηκε στις δυσκολίες της συγγραφής του βιβλίου, βεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια «σκληρή δουλειά, ενώ ο Αλέξης Παπαχελάς, ευχαρίστησε «τους ανθρώπους που μας έδειξαν τα χωράφια τους, το Σταύρο Ψυχάρη και τη διεύθυνση του «Βήματος που μας εμπιστεύθηκαν το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

    «Έχουμε και εμείς πολλά ερωτηματικά όπως π.χ. για το ξεκίνημα της Οργάνωσης, πολύ σοβαρά ερωτηματικά που θέτουμε, αλλά δεν έχουμε ακόμα τις απαντήσεις συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος.

    [10] Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επέτειο των Καλαβρύτων

    13/12/2002 14:36:29

    Την πεποίθησή του οτι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε σήμερα απο τα Καλάβρυτα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ομαδικής εκτέλεσης του ανδρικού πληθυσμού της μαρτυρικής πόλης απο τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το Δεκέμβριο του 1943.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύοντας μεταξύ άλλων και Κύπριους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό ''Αθλον ποιήσεως'' είπε οτι με την ένταξή της στην ΕΕ η Κύπρος θα αποτελεί πλέον μέρος των άλλων ελεύθερων δημοκρατικών κρατών της Ευρώπης. Και ελπίζουμε μέσα απο αυτή τη συμμετοχή να επέλθει η συνένωση του διχασμένου νησιού , η ομόνοια και η ειρήνη έπειτα απο τόσα πολλά χρόνια.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και απαντώντας σε προσφώνηση του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε οτι η αποζημίωση των θυμάτων του καλαβρυτινού ολοκαυτώματος είναι αίτημα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Η αποζημίωση δεν ζητείται για λόγους αντεκδικήσεως αλλά είναι μια ηθική δικαίωση και αποκατάσταση της μνήμης των νεκρών.

    Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του στο επίσημο γεύμα του δήμου Καλαβρύτων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε όπως η θυσία των Καλαβρυτινών συνεισφέρει στο μέλλον του τόπου.

    Οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος άρχισαν το πρωϊ με πάνδημο μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό χοροστατούντος του μητροπολιτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου.

    Στη συνέχεια οι επίσημοι και ο λαός κατευθήνθηκαν πεζή στο λόγο του Καπή, τόπο μαρτυρίου των 1300 Καλαβρυτινών όπου κατατέθηκαν στεφάνια και έγινε προσκλητήριο των νεκρών. Για την αποφράδα ημέρα μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Βασίλης Καρπούλιας.

    Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και τη Βουλή ο Κώστας Γείτονας. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του δήμου Μόρφου της Κύπρου που έχει αδελφοποιηθεί με τα Καλάβρυτα.

    Επίσης ήταν παρόντες οι πρεσβευτές της Γερμανίας και του Ισραήλ στην Αθήνα, οι Αχαιοι βουλευτές όλων των κομμάτων και η Κύπρια συνάδελφός τους Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    Ο ΓΓ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Μπελιβάνης , οι νομάρχες Αχαϊας Στάθης Σερέτης, Δημήτρης Κατσικόπουλος, πολλοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 December 2002 - 21:30:18 UTC