Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΣΕΑ-Εγκρίθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα
  • [02] Διπλωματική κινητικότητα για Κυπριακό
  • [03] "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ"-Κατάληψη από Greenpeace.
  • [04] Ενοπλη ληστεία σε κατάστημα παιχνιδιών

  • [01] ΚΥΣΕΑ-Εγκρίθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα

    25/11/2002 14:28:00

    Τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν τις παραγγελίες των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2001-2005 ενέκρινε σήμερα το κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, που συνήλθε στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, τα προγράμματα αυτά αφορούν στην προμήθεια 12 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι, 32 μεταφορικών ελικοπτέρων, 4 υγειονομικών και 6 ειδικών. Τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών τύπου S και τη ναυπήγηση μιας κορβέτας από τα ναυπηγεία Ελευσίνας σε συνεργασία με βρετανικά ναυπηγεία. ο πρωθυπουργός μιλώντας προς το ΚΥΣΕΑ τόνισε ότι ''δεν αγοράζουμε τίποτα που δεν μας είναι απόλυτα αναγκαίο''. Οι επιλογές, σημείωσε, θα γίνονται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, οι προϋπολογισμοί θα είναι κλειστοί διότι υπάρχουν ανώτατα όρια που δεν επιδέχονται καμιάς αύξησης.

    Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι το συνολικό κόστος των προγραμμάτων ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι των 4 δισ. ευρώ που προβλεπόταν βάση των αρχικών απαιτήσεων για τις παραγγελίες της περιόδου 2001-2005. Παράλληλα δήλωσε ότι απο το επόμενο έτος θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το ποσοστό των αμυντικών δαπανών, που ανέρχεται σήμερα στο 5% να υποχωρήσει στο 4%. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή για τους εξοπλισμούς ίσως διεγείρεται απο το ενδιαφέρον του κόμματός του για το θέμα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνησε ότι ''η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε απευθείας με τις κατασκευάστριες εταιρίες και άρα δεν υπάρχουν προμήθειες για μεσάζοντες''. Επίσης ο κ. Πρωτόπαπας επισήμανε ότι η σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του εξοπλιστικού προγράμματος αποτελεί απόρροια της διαπίστωσης πως το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ''δεν είναι δεδομένο. Υπήρξαμε, είπε, συγκρατημένοι στις αγορές μας, ομως πρέπει να είναι δυνατή μια ευέλικτη αντίδρασή μας στο Αιγαίο για την υπεράσπιση των νησιών μας. Πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα'', κατέληξε.

    [02] Διπλωματική κινητικότητα για Κυπριακό

    25/11/2002 12:18:52

    Στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επικεντρώνονται και οι προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκ των πραγμάτων ανατρέπονται τα χρονικά πλαίσια που έχει θέσει ο γγ του ΟΗΕ για διαπραγμάτευση του σχεδίου του για το Κυπριακό. Εκτίμησε επίσης οτι απο την τουρκική πλευρά παίζεται ένα παιχνίδι κωλυσιεργίας και είναι προφανές ότι θέλουν να ξεπεράσουν κάποιες προθεσμίες και να απεμπλακούν από χρονικές πιέσεις.

    O νικητής των εκλογών στην Τουρκία, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε σήμερα με προορισμό τη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον κ.Ερντογάν συνοδεύει και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς. Μετά την Πορτογαλία, ο Ερντογάν έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

    Στο μεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη θα επιχειρήσουν εντός της εβδομάδας να δώσουν νέα ώθηση για αποδοχή του σχεδίου Ανάν.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη, ενώ θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα για νέο κύκλο επαφών σε μια προσπάθεια να επιτύχει την έναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς άλλη χρονοτριβή.

    Την Αθήνα και την Αγκυρα θα επισκεφθεί και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος όμως δεν έχει προγραμματίσει επίσκεψη και στην Κύπρο.

    [03] "ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ"-Κατάληψη από Greenpeace.

    25/11/2002 09:07:15

    Ακτιβιστές της Greenpeace κατέλαβαν σήμερα τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ?Ελληνικές Ελαιουργίες?, με αίτημα να σταματήσει την εισαγωγή γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων και να διασφαλίσει την τροφοδοσία της αγοράς τροφίμων και ζωοτροφών με πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένα προϊόντα. Η δράση της Greenpeace πραγματοποιείται δυο μέρες πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθεί η νέα νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν ακτιβιστές της Greenpeace (από την Ελλάδα και το εξωτερικό), με την υποστήριξη του πλοίου Εσπεράντζα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης, εισχώρησαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Αχλάδι Φθιώτιδας, σκαρφάλωσαν στο κεντρικό κτίριο και ανάρτησαν τεράστιο πανό με το σύνθημα "Γενετικός Κίνδυνος".

    [04] Ενοπλη ληστεία σε κατάστημα παιχνιδιών

    25/11/2002 08:51:25

    Περισσότερα από 100.000 ευρώ, είναι συμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λεία ένοπλης ληστείας που έγινε στις 10 το βραδυ στο κατάστημα

    "Τζαμπο" που βρίσκεται στο "Σείριο" στο 42ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Τρεις κουκουλοφόροι με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν έξι υπαλλήλους και τρεις πελάτες, άρπαξαν όλα τα χρήματα που βρίσκονταν στο κατάστημα και αφού κλείδωσαν τον κόσμο μέσα, διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 November 2002 - 12:30:12 UTC