Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό
  • [02] Προϋπολογισμός 2003-Αντιδράσεις
  • [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [04] Απεργούν στις 25/11 οι βενζινοπώλες
  • [05] Θεσ/κη:Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών
  • [06] Φωτιά σε ξυλουργικό εργοστάσιο
  • [07] Απεργούν τη Δευτέρα οι βενζινοπώλες
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου,Χάνεϊ για Κυπριακό

  • [01] Διπλωματικός μαραθώνιος για το Κυπριακό

    20/11/2002 20:30:55

    Στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών στην διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας και Τύπου, διεμήνυσε οτι στην περίπτωση που οι 14 της ΕΕ αντιδράσουν στη θετική πορεία της Κύπρου για ένταξή της, τότε θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα. Χαρακτήρισε πολύ λογικό να υπάρχουν πιέσεις από την αμερικανική πλευρά για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μία λύση πριν την σύνοδο της Κοπεγχάγης, ενώ σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες περί ύπαρξης νον πεϊπερ των ΗΠΑ προς την ΕΕ, σχετικά με το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιου κειμένου. Ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον ειδικό συντονιστή του Φόρειν Οφις, λόρδο Χάνεϊ, ο οποίος χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο αυτή για το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το μεσημέρι στην Πράγα, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ. Στην Πράγα θα μεταβεί επίσης και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέτ Σεζέρ. Στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόϊγκεν, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί έως τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, η ΕΕ θα πάρει την απόφαση για ένταξη της Κύπρου.

    [02] Προϋπολογισμός 2003-Αντιδράσεις

    20/11/2002 20:26:01

    Εντονες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από διάφορους κοινωνικούς φορείς, προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες του

    προϋπολογισμού του 2003. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θ.Ρουσσόπουλος με αφορμή τη ρύθμιση για τη μεταβίβαση επιχειρήσεων ως κληρονομιά με φορολογία 0,6 έως 1,2%, ενώ όταν οι απλοί πολίτες μεταβιβάζουν, όπως είπε, τα περιουσιακά τους στοιχεία με φόρο 20 έως 25%, ρώτησε την κυβέρνηση αν την θεωρεί δίκαιη και γιατί γίνονται αυτές οι διακρίσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, υποστήριξε ότι οι προβλεπόμενες δαπάνες για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα υπολείπονται των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Οξύτερες ήταν οι αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στο δημόσιο, στις 5 Δεκεμβρίου. Κινητοποιήσεις προγραμματίζει και η

    ΓΣΕΒΕΕ, για τις 3 Δεκεμβρίου, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Οι δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για τον προϋπολογισμό δείχνουν ότι η ΝΔ βρίσκεται στην προ των δημοτικών εκλογών εποχή. Το σύνθημά της στείλτε μήνυμα της επιστράφη από τον ελληνικό λαό, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [03] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    20/11/2002 20:25:48

    Στους δρόμους ξανά οι αγρότες, διεκδικώντας την καταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή τους από τον παγετό. Με περίπου 200 τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου του νομού Λάρισας, απέκλεισαν στις 11 το πρωί την εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος του Τυρνάβου και μετά το μεσημέρι, και την είσοδο του ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση των αγροτοσυνδικαλιστών, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Την διαβεβαίωση οτι η κυβένρηση θα τηρήσει τις συμφωνΊες της και θα πληρώσει τις αποζημιώσεις, έως το τέλος Νοεμβρίου, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας.

    [04] Απεργούν στις 25/11 οι βενζινοπώλες

    20/11/2002 20:25:38

    Θα απεργήσουν τελικά οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην επιβολή ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου, χωρίς παράλληλη σφράγιση δεξαμενών. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [05] Θεσ/κη:Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών

    20/11/2002 15:44:36

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο ''Γεννηματάς'' της Θεσσαλονίκης και πορεία προς τα γραφεία που στεγάζονται τα Α' και Β' ΠΕΣΥ στην οδό Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή τους από τα εξωτερικά ιατρεία και τις προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις μέχρι και την Παρασκευή.

    Στα νοσοκομεία εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, από προσωπικό ασφαλείας

    Οι γιατροί διεκδικούν αύξηση κονδυλίων στο δημόσιο τομέα της Υγείας, νέο μισθολόγιο με αύξηση των βασικού μισθού και ενσωμάτωση επιδομάτων.

    [Φώτο-256745]

    [06] Φωτιά σε ξυλουργικό εργοστάσιο

    20/11/2002 15:44:25

    Τέθηκε υπό έλεγχο μεγάλης έκτασης φωτιά που εκδήλωθηκε νωρίς το μεσημέρι, σε ξυλουργικό εργοστάσιο, στους Θρακομακεδόνες. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 11.30, σε ισόγειο κτίσμα και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις, λόγω της ξυλείας, που υπήρχε μέσα στο εργοστάσιο.

    Στην κατάσβεση της φωτιάς πήραν μέρος 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, που έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά στις 13.45.

    [07] Απεργούν τη Δευτέρα οι βενζινοπώλες

    20/11/2002 15:44:18

    Για τις 25 Νοεμβρίου προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση οι βενζινοπώλες, αντιδρώντας στην επιβολή ταμειακών μηχανών στις αντλίες πετρελαίου χωρίς παράλληλη σφράγιση δεξαμενών.

    Σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος για να εγκρίνει την 25η Νοεμβρίου ως ημέρα πανελλαδικής απεργίας, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [Φώτο-247027]

    [08] Συνάντηση Παπανδρέου,Χάνεϊ για Κυπριακό

    20/11/2002 15:44:08

    Χρήσιμες χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ο ειδικός συντονιστής του Φορεϊν Οφις λόρδος Χάνεϊ.

    Ο λόρδος Χάνεϊ χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο αυτή για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στις ''ενθαρρυντικές εξελίξεις'' των τελευταίων εβδομάδων για να υπογραμμίσει οτι ''η Ελλάδα και η Βρετανία δεν θα φεισθούν καλών προσπαθειών για να βρεθεί έως τις 12 Δεκεμβρίου μια ρύθμιση για το Κυπριακό στο πλαίσιο της ΕΕ''.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος ανακοίνωσε οτι σήμερα μεταβαίνει στη Λευκωσία και το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί την Αγκυρα ενώ έκανε λόγο και για ''πολλές άλλες μετακινήσεις'' που θα υπάρξουν αυτή την περίοδο.

    Ερωτηθείς τί θα συμβεί στην περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση για το Κυπριακό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ο λόρδος Χάνεϊ παρέπεμψε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι λέγοντας ''θα βρείτε εκεί την απάντηση διότι αυτό είναι το δόγμα που ακολουθεί η κυβέρνησή μου''.

    Σε άλλη ερώτηση, για το εάν ''η μπάλα'' βρίσκεται πλέον στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, ο ειδικός συντονιστής του Φόρεϊν Οφις αφού επισήμανε οτι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για τη θετική απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς σημείωσε οτι περιμένουμε τώρα την απάντηση και απο την πλευρά των Τουρκοκυπρίων.

    Ο λόρδος Χάνεϊ τόνισε, ωστόσο, οτι ''θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς μας'' παραπέμποντας σε ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες όπως η κατάσταση της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς και το γεγονός οτι έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα απο τότε που συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία.

    Ο λόρδος Χάνεϊ αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες αποδέχεται το σχέδιο 'Αναν ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις ενώ παρέπεμψε και σε χθεσινή δήλωση του γγ του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να δοθεί συνέχεια στην πρότασή του.

    [Φώτο-515567]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 November 2002 - 21:30:36 UTC