Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος: Οι θέσεις των κομμάτων για το σχέδιο
  • [02] Θεσσαλονίκη: Εορτασμός του Πολυτεχνείου
  • [03] Κληρίδης: Απόλυτη ομοφωνία
  • [04] Ιδιότυπη ερμηνεία της ένταξης της Κύπρου από τον Ερντογκάν
  • [05] Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάσεις εργασίας
  • [06] Τα βραβεία του Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης
  • [07] Παπαντωνίου: Μείωση θητείας
  • [08] Επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

  • [01] Κύπρος: Οι θέσεις των κομμάτων για το σχέδιο

    17/11/2002 21:20:50

    Εχει ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό σχετικά με τη στάση των κομμάτων έναντι του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Τα μεγάλα κόμματα, παρά τις επιφυλάξεις τους, ως προς ορισμένα σημεία του, που κυρίως αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης, την επιστροφή των προσφύγων και την αποχώρηση των εποίκων, αποδέχονται το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Ετσι, στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να ληφθεί απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία για να δοθεί η σχετική απάντηση στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά το Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τάχθηκαν θετικά.

    Στην άλλη πλευρά, βρίσκονται οι Νέοι Ορίζοντες, που αποφάσισαν την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Επίσης, οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές αποφάσισαν να εισηγηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο απόρριψη του σχεδίου.

    Εναντίον του σχεδίου τάχθηκε και το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, το οποίο όμως δεν εκπροσωπείται στη Βουλή και στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ

    Εναντίον του σχεδίου τάχθηκε απόψε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου. Υστερα από τετράωρη συνεδρίαση των Συνοδικών εξεδόθη ανακοίνωση με την οποία απορρίπτεται το περιεχόμενο του προτεινομένου σχεδίου λύσης.

    Η Εκκλησία δεν εκπροσωπείται στο Εθνικό Συμβούλιο και η άποψή της έχει μόνη ηθική βαρύτητα.

    {Φώτο-498349]

    [02] Θεσσαλονίκη: Εορτασμός του Πολυτεχνείου

    17/11/2002 20:32:45

    Ο αντιαμερικανισμός, ο αντιπολεμικός χαρακτήρας και η αντίθεση των διαδηλωτών εναντίον της όποιας εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της εντυπωσιακής πορείας που σχημάτισαν οι διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης στη σημερινή 29η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Με κεντρικό σύνθημα «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους της πόλης .

    Στην κεντρική εκδήλωση ομιλητές ήταν οι Χρήστος Γαζιάνας, εκπρόσωπος των φυλακισθέντων εξορισθένων στην περίοδο «1967-1973, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΦΕΑΠ-Θ.

    Των ομιλιών ακολούθησε η πορεία που διέσχισε την παραλιακή λεωφόρο , την οδό Αγίας Σοφίας και την Τσιμισκή ως το κτίριο του εμπορικού κέντρου όπου στεγάζεται και το Αμερικανικό Προξενείο .

    Επικεφαλής της πορείας και ειδικότερα του μπλοκ του ΚΚΕ και της νεολαίας του, της ΚΝΕ, που ήταν από τα μαζικότερα και δυναμικότερα τέθηκε ομάδα νεαρών οι οποίοι φορούσαν στρατιωτική στολή και είχαν ενώ βασικό σύνθημα τους: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, εξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά.

    Στο σώμα της πορείας υπήρχε επίσης μεταξύ άλλων και πανώ με αίτημα για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως εμπλεκόμενου στην υπόθεση της οργάνωσης «17 Νοέμβρη Γιάννη Σερίφη.

    Επί της οδού Τσιμισκή, στο σημείο όπου βρίσκεται το κτίριο του Αμερικανικού Προξενείου, οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από το εμπορικό κέντρο όπου στεγάζεται το προξενείο και έκαψαν, συμβολικά, μια αμερικανική σημαία.

    Διασχίζοντας τις οδούς Τσιμισκή, Βενιζέλου και Εγνατία η πορεία κατέληξε στο κτίριο του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης .

    Ενταση - μικροεπεισόδια

    Ενταση και μικροεπεισόδια δημιούργησαν νεαροί που φορούσαν κουκούλες και έπονταν της οργανωμένης πορείας των διαδηλωτών.

    Οι άγνωστοι νεαροί, όταν το βασικό σώμα της πορείας απομακρύνθηκε από το χώρο της οδού Τσιμισκή εξω από το εμπορικό κέντρο, παρέμειναν και επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια εναντίον των σταθμευμένων αυτοκινήτων και των βιτρινών των καταστημάτων της κεντρικής οδού.

    [03] Κληρίδης: Απόλυτη ομοφωνία

    17/11/2002 20:32:38

    Ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε κατά την επιστροφή του απο την Αθήνα οτι στις συνομιλίες του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, υπήρξε απόλυτη ομοφωνία ως προς τη γραμμή που θα ακολουθηθεί σε σχέση με το σχέδιο Αναν για λύση του Κυπριακού.

    Η ομοφωνία αυτή, όπως είπε, συνίσταται στο οτι επι ορισμένων σημείων του σχεδίου, τα οποία δεν ανέφερε, θα ζητηθούν διευκρινήσεις, ενώ τα υπόλοιπα η πλευρά μας θα τα διαρπαγματευτεί.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι η απάντηση θα δοθεί αύριο και θα είναι καταφατική ως προς την έναρξη διαπραγματεύσεων του σχεδίου.

    Αν και είπε οτι το θέμα του χρόνου της απάντησης θα συζητηθεί αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο, επισήμανε οτι ο γενικός γραμματέας έδωσε επτά ημέρες για να δοθεί απάντηση και αύριο θα ειναι επτά συν μια ημέρες.

    Ενα σημείο επι του οποίου ήταν κατηγορηματικός ο πρόεδρος Κληρίδης ειναι η πρόνοια για μεταβατική κυβέρνηση για τρια χρόνια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε οτι δεν τον βρίσκει σύμφωνο ούτε η πρόνοια για μεταβατική κυβέρνηση ούτε και ο χρόνος που εισηγείται ο Κόφι Αναν.

    Επίσης είπε οτι δε θεωρεί ικανοποιητικό το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ερωτηθείς αν η θέση του νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν οτι, αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να γίνουν εξ υπαρχής διαπραγματεύσεις του νέου κράτους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος Κληρίδης απάντησε οτι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται απο τουρκικής πλευράς αυτή η άποψη.

    Πρόσθεσε οτι η τουρκική θέση δεν θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης επειδή έτσι λέει ο κ. Ερντογκάν.

    Εκείνο που θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων,είπε, είναι αν η τουρκική πλευρά έχει την πολιτική βούληση για διαπραγματεύσεις. Διαφορετικά δεν θα επηρεαστεί.

    Στο ερώτημα αν θα αναλάβει το βάρος της υπογραφής μας μιας συμφωνίας, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε οτι τα θέματα θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο. Και εάν μεν υπάρξει ομοφωνία τότε δεν τίθεται θέμα, γιατί θα δεχθεί την ομόφωνη απόφαση, ενώ αν υπάρξει απόφαση πλειοψηφίας θα λάβει σοβαρά υπόψη τη θέση της πλειοψηφίας και θα αποφασίσει ο ίδιος.

    [04] Ιδιότυπη ερμηνεία της ένταξης της Κύπρου από τον Ερντογκάν

    17/11/2002 20:31:51

    Αν η Κύπρος επανενωθεί, υπό το νέο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αν δεν ενταχθεί ταυτόχρονα και η η Τουρκία, λέει ο Πρόεδρος του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης κ. Ταγίπ Ερντογκάν, ερμηνεύοντας με ιδιότυπο τρόπο τις προσπάθειες που γίνονται από τα Ηνωμένα Εθνη και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για τη λύση του κυπριακού πριν την κρίσιμη ημερομηνία της Συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης, ημερομηνία κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί η διεύρυνση της Ε.Ε, με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Οι δηλώσεις του κ Ερντογάν, που έγιναν δεκτές ως «βόμβα, από τους Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους, που συνόδευαν τον κ. Ερνογκάν στην επίσκεψη του στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν πολλές φορές, τόσο από τον ίδιο στην Λευκωσία όσο και από τον αντιπρόεδρο του κόμματος κ. Γιασάρ Γιακίς, που αναμένεται να αναλάβει την θέση του υπουργού Εξωτερικών, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Α.Π.Ε.

    Δεν υπάρχουν προς το παρόν αντιδράσεις στην Τουρκία στις νέες αναπάντεχες θέσεις που εξήγγειλε ο κ. Ερντογκάν και οι οποίες θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην προσπάθεια που θέλει να κάνει η νέα τουρκική κυβέρνηση για την σύσφιξη των σχέσεων της με την ΕΕ.

    Ο τουρκικός τύπος και η πολιτική τάξη δεν έχει προλάβει να σχολιάσει τις δηλώσεις που έγιναν αργά το Σάββατο το βράδυ.

    Ο κ. Ερντογκάν υποστήριξε ότι η νέα Κύπρος που θα δημιουργηθεί, αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις Ανάν, θα πρέπει να αρχίσει από την αρχή τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ, και η ένταξη θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την ένταξη της Τουρκίας, όπως σύμφωνα με την Αγκυρα επιβάλλουν οι συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης.

    Την απόρριψη των προτάσεων ζητούσε επίμονα και με οργισμένο τρόπο ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ Ραούφ Ντενκτάς και ο κύκλος του στην Αγκυρα, λένε καλά ενημερωμένες πηγές.

    [05] Νοσοκομειακοί γιατροί: Στάσεις εργασίας

    17/11/2002 20:29:53

    Νέα ταλαιπωρία από αύριο και όλη την εβδομάδα στα νοσοκομεία της χώρας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξαγγείλει από τη Δευτέρα εως την Παρασκευή τρίωρες στάσεις εργασίας από τις 11 ως τις 2 το μεσημέρι. Τις ώρες αυτές στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Επίσης θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία στις 28 και 29 του μηνός με βασικό αίτημα την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

    [06] Τα βραβεία του Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης

    17/11/2002 20:28:41

    Στην Ιαπωνική και Ταϊλανδική συμμετοχή απένειμε εξ ημισείας το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους η κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 43ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ειδικότερα τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 36.700 ευρώ μοιράζονται οι ταινίες:

    MIZU NO ONNA («Γυναίκα της Βροχής) του Hidenori Sugimori (Χιντενόρι Σουτζιμόρι) (Ιαπωνία) και SUD SANAEHA (Για Πάντα Δικός σου) του Apichatpong Weerasethakul (Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ) (Ταϊλάνδη)

    Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 22.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία «ΒUNGALOW? (Μπάνγκαλοου) του Ulrich Kohler (Ούλριχ Κέλερ) από τη Γερμανία.

    Το Βραβείο σκηνοθεσίας : στον Carlos Reygadas (Κάρλος Ρεϊγάδας) για την ταινία JAPON (Χαπόν) (Μεξικό Ισπανία)

    Το Βραβείο Σεναρίου : στην Allis Nellis (Αλίς Νέλις) για την ταινία VYLET (Τα Μυστικά μιας Εκδρομής) (Τσεχία Σλοβακία)

    Το Βραβείο καλύτερης ερμηνείας (γυναίκας) ηθοποιού: στην Manca Dorrer (Μάνσα Ντόρερ) για την ταινία SLEPA PEGA (Τυφλός Στόχος) της Hanna A.W. Slak (Χάνα Α.Β. Σλακ) (Σλοβενία)

    Το Βραβείο Καλύτερης ερμηνείας (άνδρα) ηθοποιού : στον Ελληνα Χρήστο Στέργιογλου για την ταινία «Δύσκολοι αποχαιρετισμοί- Ο μπαμπάς μου της Πέννυς Πανναγιωτοπούλου (Ελλάδα) και για την ταινία «Θα το μετανοιώσεις της Κατερίνας Ευαγγελάκου (Ελλάδα)

    Το Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος : στην ταινία GWENCHANA ULJIMA (Μην Κλαις) του Min Boung-hun (Μιν Μπουνγκ-χουν) (Κορέα).

    Ειδική Μνεία δίνεται εξάλλου στον Muhamad Rahimov (Μουχαμάντ Ραχίμοβ) για την ταινία «GWENCHANA ULJIMA? (Μην Κλαις) του Min Boung-hun (Μιν Μπουνγκ-χουν) (Κορέα)

    Η τελετή λήξης του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του 43ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον, ολοκληρώθηκε με την προβολή (μετα την απονομή των βραβείων) της ταινίας ?Far from Heaven? (O Παράδεισος είναι μακριά?) του Todd Haynes.

    [07] Παπαντωνίου: Μείωση θητείας

    17/11/2002 17:57:07

    Και νέα μείωση της στρατιωτικής θητείας προαναγγέλλει ο υπουργός Αμυνας Γιάνος Παπαντωνίου στο πλαίσιο συνέντευξης του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Αναφερόμενος στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Αμυνας επισημαίνει ότι προβλέπεται η αναδιοργάνωση ιδιαίτερα του στρατού ξηράς, που σημαίνει κατάργηση εκατοντάδων μονάδων, συγκέντρωση δυνάμεων στον Εβρο και το Αιγαίο και ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεων, που χρειάζονται γιά άμεση αντίδραση. Ταυτόχρονα προωθείται και η υλοποίηση του θεσμού του επαγγελματικού στρατού, με πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών, που μέχρι το 2005, θα καλύπτουν ουσιαστικά το 50% των ενόπλων δυνάμεων.

    [08] Επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

    17/11/2002 17:54:30

    Παρά τα δρακόντεια μέτρα που είχε πάρει από νωρίς το απόγευμα η αστυνομία, δεν έλειψαν τα επεισόδια στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 29η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μια ομάδα κουκουλοφόρων που φώναζε συνθήματα υπέρ των εγκλείστων κατηγορουμένων για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και την αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη, είχε προσχωρήσει στην πορεία και άρχισε να προκαλεί επεισόδια από το ύψος της βουλής, τα οποία γενικεύτηκαν λίγο αργότερα. Η ομάδα των κουκουλοφόρων άρχισε να πετά βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, έσπασαν τζαμαρίες καταστημάτων, έβαλαν φωτιά σε περίπτερα, στάσεις λεωφορείων και κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να καλύψει μαύρος πυκνός καπνός την περιοχή γύρω από την Αμερικανική πρεσβεία. Οι κουκουλοφόροι συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο μέχρι και την Αμερικανική πρεσβεία, όπου έσπασαν ακόμη και μάρμαρα έξω από το Μέγαρο Μουσικής και λίγο αργότερα διαλύθηκαν στα γύρω στενά.

    Από νωρίς η τροχαία είχε κλείσει τους κεντρικούς δρόμους, απ όπου θα περνούσε η πορεία, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπάρχουν στους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο, αλλά και σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επικεφαλής αντιπροσωπείας της βουλής, και κατέθεσε στεφάνι. Σε δηλώσεις του ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι η βουλή αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς του αντιδικτατορικού αγώνα, και κάλεσε ολόκληρο τον ελληνισμό σε αγωνιστική επαγρύπνηση, ομοψυχία και ενότητα, σ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την μαρτυρική Κύπρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 November 2002 - 21:30:16 UTC