Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουρκική η βραχονησίδα.
  • [02] Συσκέψεις για βραχονησίδα.
  • [03] 17Ν-Προθεσμία πήρε ο Αυγουστίνος Ξηρός
  • [04] Συντριπτική νίκη των ισλαμιστών στην Τουρκία
  • [05] Πτώμα 70χρονου ανασύρθηκε από το Θερμαϊκό
  • [06] Πυροβόλησαν και σκότωσαν 47χρονο
  • [07] Εισαγγελέας:Για κακούργημα οι υπεύθυνοι της Φαράν
  • [08] Ληστεία σε τράπεζα στο Περιστέρι
  • [09] Συνεδριάζει το απόγευμα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Η τροχαία απελευθερώνει πεζοδρόμια

  • [01] Τουρκική η βραχονησίδα.

    04/11/2002 14:12:49

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται στο καθεστώς της νησίδας «Ατσακί και του υφάλου «Τσούκα παρέπεμψε τις σχετικές ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ.Πρωτόπαπας διάβασε την ανακκοίνωση, που εκδόθηκε μετά απο σύσκεψη συναρμοδίων υπηρεσιών, στην οποία αναφέρεται οτι σύμφωνα με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες που συνετάγησαν το 1932 σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, τόσο η νησίδα «Ατσακί (που βρίσκεται απέναντι απο την Κάλυμνο) όσο και ο ύφαλος «Τσούκα που βρίσκεται ΝΑ της νησίδας αποτελούν τουρκικά εδάφη.

    [02] Συσκέψεις για βραχονησίδα.

    04/11/2002 13:05:25

    Στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, μετά τη σύσκεψη επιτελείων της γεωγραφικής και της υδρογραφικής υπηρεσίας, παρέπεμψε τις σχετικές ερωτήσεις που αναφέρονταν στο καθεστώς της βραχονησίδας με το όνομα «Τσούκα ή «Ζούκα ή «Τοπάν, που βρίσκεται νότια των Ιμίων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    Επισημαίνοντας ότι απαιτείται για τέτοια ευαίσθητα θέματα αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας, ευθύνη, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε πως επειδή επί του θέματος η εικόνα είναι θολή, συνεκλήθη η σύσκεψη για την εξέταση των γεωγραφικών συντεταγμένων και των ιστορικών δεδομένων της περιοχής.

    Απο την πλευρά της η ΝΔ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, δια του τομεάρχη εξωτερικών Αριστοτέλη Παυλίδη, προκειμένου το υπουργείο Εξωτερικών να αποσαφηνίσει πλήρως και επισήμως τί έχει συμβεί με το καθεστώς της βραχονησίδας «Τσούκα.

    Στο μεταξύ,άλλα στελέχη της ΝΔ,όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος επέκριναν με δριμύτητα τον υπουργό Εξωτερικών οτι αντιμετωπίζει «με ελαφρότητα τα εθνικά θέματα. Ο κ.Παυλόπουλος είπε οτι είναι διαφορετικό πράγμα η εξωτερική πολιτική και διαφορετικό οι δημόσιες σχέσεις και κάλεσε τον κ.Παπανδρεου να αλλάξει πολιτική απέναντι στην

    «διεκδικητική και αδίστακτη Τουρκία.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς εμφανίσθηκε επιφυλακτικός σημειώνοντας οτι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί ακριβώς συμβαίνει αλλά αν συμβαίνουν τα χειρότερα αυτό, είπε, είναι απαράδεκτο.

    [03] 17Ν-Προθεσμία πήρε ο Αυγουστίνος Ξηρός

    04/11/2002 12:52:46

    Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί, μεθαύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, ζήτησε και πήρε απο τον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Αυγουστίνος Ξηρός, για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν μετά την ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων του, που έγιναν στις γιάφκες της ''17 Νοέμβρη''. Βγαίνοντας απο το γραφείο του κ. Ζερβομπεάκου ο Αυγουστίνος Ξηρός δήλωσε ότι δεν έχει καμμία σχέση με τη ''17 Νοέμβρη''. Σημειώνεται ότι εναντίον του Αυγουστίνου Ξηρού έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διακεκριμένη οπλοκατοχή

    [Φώτο-508905]

    [04] Συντριπτική νίκη των ισλαμιστών στην Τουρκία

    04/11/2002 12:36:29

    Θριαμβευτική νίκη με αυτοδυναμία, πέτυχαν οι ισλαμιστές στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, απέσπασε το 34,2% των ψήφων και την απόλυτη πλειοψηφία των 363 εδρών απο τις 550 της νέας Βουλής.

    Δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 19,3% και 178 έδρες αναδεικνύεται το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Αλλες εννέα έδρες καταλαμβάνονται απο ανεξάρτητους. Συντριπτική ήταν η ήττα των τριών κομμάτων του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Εκτός βουλής έμειναν ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο Μεσούτ Γιλμάζ και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και ο Ισμαήλ Τζέμ και η Τανσού Τσιλέρ, τα κόμματα των οποίων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το πλαφόν του 10%.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, το κόμμα του οποίου έλαβε μόλις 1%, παραδέχθηκε την ήττα. Ο αντιπρόεδρος της απερχόμενης κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εμφανίστηκε σοκαρισμένος και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως παραιτηθεί.

    Απο την πλευρά της η Τανσού Τσιλέρ δήλωσε οτι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία του κόμματος του Ορθού Δρόμου. Απογοητευμένος εμφανίστηκε και ο Μπαϊκάλ, ο οποίος περίμενε υψηλότερο ποσοστό.

    Ο νικητής των εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους οπαδούς του κόμματός του τόνισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να παραβεί τον κοσμικό χαρακτήρα του Συντάγματος της Τουρκίας.

    Σημειώνεται πάντως οτι ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός, λόγω παλαιότερης καταδίκης του απο τη Δικαιοσύνη για προτροπή σε θρησκευτικό μίσος. Αύριο θα συνεδριάσει η ολομέλεια της ηγεσίας του κόμματος για να αποφασίσει ποιόν θα προωθήσει για πρωθυπουργό για το διάστημα μέχρι το Μάρτιο του 2003, οπότε λήγει η απαγόρειση για τον Ερντογάν. Η Ενωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων της Τουρκίας, κάλεσε σήμερα τους νικητές των εκλογών να συνεχίσουν το οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση. Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης σημειώθηκε άνοδος 5,8% του γενικού δείκτη.

    [Φώτο-509772]

    [05] Πτώμα 70χρονου ανασύρθηκε από το Θερμαϊκό

    04/11/2002 12:32:55

    Πτώμα 70χρονου άνδρα, αγνώστων στοιχείων, ανασύρθηκε το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, στο ύψος του Λευκού Πύργου.

    Το πτώμα μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής

    [06] Πυροβόλησαν και σκότωσαν 47χρονο

    04/11/2002 12:32:42

    Εγκλημα έγινε τα ξημερώματα έξω απο κέντρο διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη στην οδό Σοφούλη.

    Τρεις άγνωστοι ακινητοποίησαν τον Κωνσταντίνο Κουτσομούτη, 47 χρόνων και τον πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα. Προανάκριση διενεργειται απο τη διεύθυνση Ασφάλειας της πόλης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της δολοφονίας

    [07] Εισαγγελέας:Για κακούργημα οι υπεύθυνοι της Φαράν

    04/11/2002 12:32:26

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να παραπεμφθούν για κακούργημα οι τέσσερις υπεύθυνοι της εταιρίας ''ΦΑΡΑΝ'' για την κατάρρευση του κτιρίου του εργοστασίου στο καταστροφικό σεισμό της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 1999, όπου έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι υπεύθυνοι πρέπει να παραπεμφθούν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών και να δικαστούν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας απο πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

    [08] Ληστεία σε τράπεζα στο Περιστέρι

    04/11/2002 12:32:13

    Ενοπλη ληστεία έγινε το πρωί σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Περιστέρι, στην Αθήνα. Ο δράστης με την απειλή όπλου ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες, άρπαξε άγνωστο αριθμό χρημάτων και εξαφανίστηκε.

    [09] Συνεδριάζει το απόγευμα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

    04/11/2002 12:32:05

    Με αποκλειστικό θέμα την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των πρόσφατων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών συνεδριάζει στις 6.30 το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Λαλιώτης, αναμένεται να αναφερθεί στην μείωση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες περιοχές όπως στη Θεσσαλία. Παράλληλα στη συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστούν και οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους.

    [10] Η τροχαία απελευθερώνει πεζοδρόμια

    04/11/2002 12:31:52

    Νέα εξόρμηση άρχισε απο σήμερα η Τροχαία Αθηνών με στόχο να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια απο τα πεζοδρόμια και τα αυτοσχέδια πάρκινγκ.

    Η επιχείρηση γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους, ενώ έχουν επιστρατευτεί και 18 γερανοφόρα οχήματα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Στους παραβάτες επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 61 ευρώ, ενώ αφαιρούνται οι πινακίδες για 20 ημέρες.

    [Φώτο-327483]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 November 2002 - 12:30:22 UTC