Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έληξε η κατάληψη στο κτίριο της Φυσικομαθηματικής του ΑΠΘ
  • [02] Σκοτώθηκε Αλβανός στη διάρκεια συμπλοκής με συνοριοφύλακες
  • [03] Μαραθώνιος Αθήνας-Νικητής ο Κενυάτης Σάινα.
  • [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μαραθώνιου δρόμου
  • [05] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

  • [01] Έληξε η κατάληψη στο κτίριο της Φυσικομαθηματικής του ΑΠΘ

    03/11/2002 13:34:19

    Έληξε το πρωί η κατάληψη στο κτίριο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από τους περίπου 200 αναρχικούς που πραγματοποίησαν εκδήλωση στο χώρο.

    Αίτημα των αναρχικών ήταν η αποφυλάκιση του Γιάννη Σερίφη που έχει προφυλακιστεί με τη κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση ''17 Νοέμβρη''.

    Η κατάληψη εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν οι αναρχικοί παραβίασαν την είσοδο της κεντρικής αίθουσας της σχολής. Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της σχολής Ανέστη Φιλιππίδη οι καταληψίες προξένησαν υλικές ζημιές οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 30.000 ευρώ.

    [02] Σκοτώθηκε Αλβανός στη διάρκεια συμπλοκής με συνοριοφύλακες

    03/11/2002 13:34:12

    Δραματική κατάληξη είχε συμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ συνοριακών φυλάκων και Αλβανών λαθρομεταναστών σε αγροτική περιοχή της Μεσοποταμίας Καστοριάς, καθώς κατά τη συμπλοκή έπεσε νεκρός ένας από τους Αλβανούς που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.

    Συγκεκριμένα 4 συνοριοφύλακες είχαν στήσει ενέδρα στην περιοχή, με χρήση θερμικής κάμερας, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν ομάδα 4 Αλβανών, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισέλθουν στη χώρα μας, μεταφέροντας στους ώμους τους ταξιδιωτικούς σάκους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς κατά την προσπάθεια των συνοριακών φυλάκων να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τους λαθρομετανάστες συνεπλάκη ο συνοριοφύλακας Ι.Π (τα πλήρης στοιχεία δεν ανακοινώθηκαν) με τον λαθρομετανάστη Κ.Α 32χρόνων, ο οποίος είχε στην κατοχή του υποπολυβόλο, το οποίο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εναντίον του συνοριακού φύλακα. Όπως επισημαίνεται, στην ανακοίνωση, το υποπολυβόλο δεν λειτούργησε και ο συνοριοφύλακας βρισκόμενος σε άμυνα πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο και τραυμάτισε θανάσιμα τον 32χρονο Αλβανό στο δεξιό μέρος της κεφαλής του.

    Στη συνέχεια με τη βοήθεια άλλων συνοριοφυλάκων και αστυνομικών συνελήφθησαν και οι άλλοι 3 Αλβανοί. Σε έρευνα που έγινε βρέθηκαν 4 ταξιδιωτικοί σάκοι που περιείχαν 59,5 κιλά χασίς σε φούντα, το υποπολυβόλο με 2 σφαίρες στη θαλάμη και γεμιστήρας με 21 φυσίγγια. Σε σωματική έρευνα που έγινε στον 32χρονο που έχασε τη ζωή του κατά τη συμπλοκή, βρέθηκε μία γεμιστήρα με 24 φυσίγγια και ένα κινητό τηλέφωνο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι συλληφθέντες ισχυρίστηκαν ότι ο 32χρονος τους έδωσε πριν έλθουν στην Ελλάδα 500.000 σε αλβανικά χρήματα για να μετάσχουν στη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.

    [03] Μαραθώνιος Αθήνας-Νικητής ο Κενυάτης Σάινα.

    03/11/2002 11:45:31

    Οι δρομείς από την Κένυα, ως αναμενόταν άλλωστε, κυριάρχησαν στο σημερινό 20ό Μαραθώνιο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στην κλασική διαδρομή, στη μνήμη του Βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη. Νικητής του αγώνα ήταν ο Μαρκ Σάινα με χρόνο 2 ώρες 18 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα.

    Ακολούθησαν οι επίσης Κενυάτες, Τζον Μόιμπεν (2 ώρες 18' 42'') και Ελίας Κορίρ (2 ώρες 18' 52''). Από ελληνικής πλευράς, ο Βασίλης Ζαμπέλης πήρε την 6η θέση (2 ώρες 20' 36''), κατακτώντας παράλληλα το πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ 7ος ήταν ο Νίκος Πολλιάς. Στις γυναίκες, νικήτρια ήταν η Γερμανίδα Σόνια Ομπερεμ-Κρόλικ (2 ώρες 38' 07''), ενώ πρώτη Ελληνίδα η Γεωργία Αμπατζίδου με 2 ώρες 47 λεπτά και 35 δεύτερα.

    [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω μαραθώνιου δρόμου

    03/11/2002 08:52:35

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, λόγω του 20ου μαραθωνίου δρόμου Γρηγόρης Λαμπράκης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και αγώνας 10 χιλιάδων μέτρων, η εκκίνηση του οποίου θα δοθεί απο την Αγία Παρασκευή. Η αφετηρία και των δύο αγώνων θα είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο. Ειδικότερα, η τροχαία προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις οδούς Λεωφ. Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασ. Κωνσταντίνου και στην Αττική Οδό.

    [05] Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

    03/11/2002 08:30:29

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 41,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τους 550 νέους βουλευτές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μετά από δύο χρόνια οικονομικής κρίσης, που αναμένεται ότι θα ευνοήσει το φιλοϊσλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που υπόσχεται κοινωνική δικαιοσύνη.

    Το κόμμα του Ερντογάν που έχει οδηγηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο με το ερώτημα της απαγόρευσης της λειτουργίας του και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αρνείται ότι είναι ισλαμικό και υποστηρίζει ότι έχει ενστερνιστεί μια φιλοδυτική, συντηρητική πολιτική.

    Τις τουρκικές εκλογές παρακολουθούν στενά τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέλος της οποίας ελπίζει να γίνει η Τουρκία, όσο και οι ΗΠΑ αφού η Ουάσινγκτον μπορεί να ζητήσει την υποστήριξη της Αγκυρας σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση της στο Ιράκ.

    Οι αγορές επιθυμούν να υπάρξει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ικανή να προωθήσει το ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που στοχεύει στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 6:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στα ανατολικά της χώρας και μία ώρα αργότερα στα δυτικά. Θα κλείσουν εννέα ώρες αργότερα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το βράδυ.

    Τα τρία κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ πιστεύεται ότι θα ''τιμωρηθούν'' από τους ψηφοφόρους ως υπεύθυνα για την οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της λίρας και την απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τις περισσότερες έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εξασφαλίσουν το AKP και το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Το μεγάλο ερωτηματικό είναι εάν κάποιο άλλο από τα κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές θα καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στη βουλή.

    Τις περισσότερες πιθανότητες φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τρία κόμματα, το κεντροδεξιό Κόμμα Ορθού Δρόμου (DYP) της Τανσού Τσιλέρ, το ακροδεξιό Νέο Κόμμα (GP) του Τζεμ Ουζάν και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (DEHAP) του Μαχμούτ Ιχσάν Οζγκιέν.

    Εάν μόνο δύο κόμματα υπερβούν τελικώς το όριο του 10%, το AKP θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Στην περίπτωση που τρία ή περισσότερα κόμματα εξασφαλίσουν την εκπροσώπηση τους στη Βουλή, τότε ανοίγονται οι προοπτικές για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Ετζεβίτ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

    [Φώτο-508070]


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 November 2002 - 12:30:11 UTC